GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: LITSA5 στις Φεβρουάριος 18, 2008, 20:44:32 μμ



Τίτλος: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Αποστολή από: LITSA5 στις Φεβρουάριος 18, 2008, 20:44:32 μμ
Θα αναφερθώ στα μανιτάρια,που τοσο αγαπώ ,οχι μόνο εγώ αλλα και πολύ κόσμος και ειναι και τοσο ωφέλιμη τροφή!!! 
Τα μανιτάρια είναι ως γνωστόν μύκητες των οποιων οι ονομασίες ,αποτελούν το μοναδικό κοινό σημείο αναφοράς και συνεννόησης διεθνώς. Οι έννοιες που χρησιμοποιούνται για την ονομασία τους, προέρχονται από τη λατινική και την αρχαιοελληνική γλώσσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις για την ονομασία κάποιων μυκήτων χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής μυθολογίας.
Οι λαϊκές ονομασίες δυστυχώς διαφέρουν από τόπο σε τόπο και το χειρότερο, συχνά περιγράφουν με το ίδιο όνομα διαφορετικά είδη, με αποτέλεσμα η χρήση τους, σε πολλές περιπτώσεις, να δημιουργεί σύγχυση.

Εδώ θα αναφερθούμε στα επικίνδυνα μανιτάρια (που μας φοβίζουν όλους μας).
Τρία απο τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια της Ελλάδας έχουν τρια κοινά χαρακτηριστικά:
1) Tα ελάσματα στη κάτω όψη του καπέλου του μανιταριού ειναι λευκό.
2) Στο επάνω μέρος του ποδιού του κρέμεται σαν φουστίτσα ένα λευκό δακτυλίδι.
3) Το πόδι τους βγαίνη μέσα απο μια λευκή θήκη που μοιάζει με σακούλα.
 
Όμως στις μέρες μας η συλλογή άγριων, αυτοφυών μανιταριών αποτελεί πρωτίστως μια συναρπαστική διαδικασία αναψυχής και άθλησης, που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα στις χώρες του Βορείου ημισφαιρίου. Οι Πολωνοί, οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι Τσέχοι, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έχουν μακροχρόνια παράδοση στη γνώση και τη συλλογή μανιταριών. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν Λέσχες μανιταροσυλλεκτών, όπου γίνεται ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενώ συχνά διοργανώνονται σχετικοί διαγωνισμοί και γιορτές.
Η ύπαρξη δεκάδων λαϊκών ονομασιών, δοξασιών, μύθων και παροιμιών σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και του Πόντου υποδηλώνει τη σχέση των Ελλήνων με τα μανιτάρια. Φαίνεται μάλιστα ότι σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θάσος), της Θράκης, των νησιών (ιδιαίτερα του Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης), της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας (Αττική, Εύβοια, Ευρυτανία), της Θεσσαλίας (Πήλιο, Περτούλι) και της Ηπείρου τα μανιτάρια αποτελούν ή αποτελούσαν στο πρόσφατο παρελθόν ένα σημαντικό κομμάτι της ενασχόλησης και της διατροφής των κατοίκων.Σε αρκετά καφενεία και ταβέρνες της Δυτικής Μακεδονίας κυρίως, σερβίρονται και άγρια, αυτοφυή μανιτάρια. Τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θράκη, το Πήλιο και την Κρήτη διεξάγεται περιοδικά και εμπόριο σε μικρή κλίμακα. Ο κύριος όγκος των μανιταριών που συγκεντρώνεται από τους εμπόρους ξεραίνεται και εξάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η έλλειψη γνώσεων του αντικειμένου και η αρνητική προκατάληψη που τη συνοδεύει, πρέπει να θεωρούνται οι σπουδαιότεροι παράγοντες που εμποδίζουν τους Έλληνες να ασχοληθούν μαζικά με τη συλλογή μανιταριών. Όπως είναι φυσικό, η άγνοια γεννά αμφιβολία, φόβο και επιφύλαξη που ενισχύουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μια έξαρση του ενδιαφέροντος για τη γνώση και τη συλλογή μανιταριών, καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την εξαιρετική τους γεύση και τη συγκίνηση που προσφέρει η εμπειρία της αναζήτησης και της συλλογής τους.
Το 1999 ιδρύθηκε ο πρώτος «Σύλλογος φίλων των μανιταριών» στην Ελλάδα, με έδρα την Καστοριά. Το 2002 μετονομάσθηκε σε «Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας». Στις δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνονται οι οργανώσεις σεμιναρίων, εκπαιδευτικών εκδρομών, οι εκδόσεις αφισών, φυλλαδίων, ημερολογίων, βιντεοταινιών, d.v.d. και βιβλίων, οι δημοσιεύσεις άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, οι «Μανιταρογιορτές» και οι επαφές με ευρωπαίκούς συλλόγους. Από το Σεπτέμβριο του 2003, και κάθε χρόνο  οργανώνονται με επιτυχία οι Πανελλήνιες Γιορτές Μανιταριού, στις όχθες του ποταμού Βενέτικου στα Γρεβενά, όπου συγκεντρώνονται ερασιτέχνες μανιταρόφιλοι αλλά και ειδικοί επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στα ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ, συμμετέχουν επίσης οι «ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» με έκθεση φωτογραφικού υλικού και προσφορά μανιταρόπιτας, μανιταρόσουπας, μανιταρομαγειρίτσας και μανιταρογλυκού! Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα άγρια μανιτάρια είναι η νέα μόδα στη Δυτική Μακεδονία και έχει προσλάβει χαρακτήρα επιδημίας που επεκτείνεται μαζικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.Σήμερα πλέον εχουν δημιουργηθεί και οι «ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ Ν.ΕΛΛΑΔΑΣ»που και αυτοί δειλά δειλά κάνουν εξορμήσεις .
Τις πληροφορίες της πήρα απο www.manitari.gr
Συνέχεια.....


Τίτλος: Απ: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 18, 2008, 21:03:56 μμ
Πολύ ενδιαφέρον Λίτσα! Ο μπαμπάς μου προσπάθησε να με μάθει ένα είδος στο χωριό του στο Πήλιο αλλά είμαι ανεπίδεκτη :-[

Πάντως και η όλη διαδικασία μέσα στη φύση είναι καλή εμπειρία! Εγώ, που δεν είμαι και πολύ της ταλαιπωρίας, βρίσκω τα μανιτάρια εξαιρετικό κίνητρο! Και νόστιμο  ;D


Τίτλος: Απ: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 18, 2008, 21:11:22 μμ
πολυ ενδιαφερον


Τίτλος: Απ: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Αποστολή από: Lia_P στις Φεβρουάριος 18, 2008, 21:57:52 μμ
Eδώ συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Άκου "σύλλογος φίλων των μανιταριών"; Μπράβο και γω που τα αγαπώ πολύ θα μπορώ να γίνω μέλος; αλλά να μη τα μαζεύω αλλά να τα τρώω!!! :D :D :D Σπουδαίες πληροφορίες μας έδωσες απόψε.


Τίτλος: Απ: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 18, 2008, 22:00:18 μμ
Εαν τα βρίσκεις και μαγειρεμένα ακόμα καλύτερα  :D :D :D :D :D