GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Φεβρουάριος 19, 2008, 20:42:39 μμ



Τίτλος: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 19, 2008, 20:42:39 μμ
Μόνο πικρό φαίνεται ότι θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους όσοι επιδιώκουν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα υποκατάστατα της ζάχαρης όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά αντίθετα προσθέτουν κιλά.
Το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας από πανεπιστήμιο της Ιντιάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε από τη σύγκριση δύο ομάδων ποντικών. Στην τροφή της πρώτης ομάδας προστέθηκε ζαχαρίνη, ενώ στης δεύτερης γλυκόζη, η οποία είναι φυσική ζάχαρη. Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε περισσότερες θερμίδες και πήρε περισσότερο βάρος και λίπος. Η εξήγηση αυτής της ανατροπής στην κοινή πεποίθηση ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης δεν παχαίνουν, είναι ότι τα γλυκά τρόφιμα προετοιμάζουν το σώμα για να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά όταν τα υποκατάστατα δίνουν το ίδιο σήμα χωρίς την υποσχόμενη ποσότητα θερμίδων, ο οργανισμός «μπερδεύεται» με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το κανονικό.
«Τα δεδομένα έδειξαν καθαρά ότι η κατανάλωση μιας ζαχαρίνης με μια γλυκιά τροφή, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και του λίπους σε σχέση με την ίδια ποσότητα τροφής, η οποία περιέχει την υψηλή σε θερμίδες ζάχαρη», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση της αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης «Βehavioral Νeuroscience», αναγνωρίζοντας ότι το συμπέρασμά τους μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε διαιτολόγους, ερευνητές και διαιτητικά κέντρα που συστήνουν την κατανάλωση υποκατάστατων της ζάχαρης για τον έλεγχο του βάρους. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι τα ίδια αποτελέσματα με τη ζαχαρίνη μπορεί να έχουν και άλλα γνωστά υποκατάστατα, όπως η ασπαρτάμη. Τέλος, επισημαίνουν ότι με την «ολοένα αυξανόμενη χρήση υποκατάστατων της ζάχαρης, τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες, εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε γλυκές γεύσεις οι οποίες δεν έχουν θρεπτικά αποτελέσματα».

Οι αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις στην έρευνα ήρθαν από τη βιομηχανία των τροφίμων. «Αυτή η έρευνα υπεραπλουστεύει τις αιτίες της παχυσαρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος μιας ομάδας εταιρειών, ο οποίες παρασκευάζουν τρόφιμα με ροφήματα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα της ζάχαρης. Σύμφωνα με την ίδια, πίσω από την παχυσαρκία κρύβονται πολλοί παράγοντες. «Μολονότι η κατανάλωση τροφίμων χωρίς ζάχαρη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα έχουν μεγαλώσει οι μερίδες των φαγητών και έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε η Μπεθ Χιούμπρικ, εξηγώντας τον συλλογισμό της.
Στα βέλη της βιομηχανίας των τροφίμων οι ερευνητές απαντούν ότι «αυτό το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τη δημόσια υγεία μοιάζει ανειλικρινές». «Αν ήταν ειλικρινείς, θα περίμενε κανείς να ανησυχήσουν από το εύρημα ότι τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας της παχυσαρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Τέρι Ντάβιντσον.

Γλυκαντικές ουσίες

● ΖΑΧΑΡΙΝΗ:
300 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 στη διάρκεια πειραμάτων για νέα συντηρητικά τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως υποκατάστατο ζάχαρης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνων.
● ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:
180 έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1965, επίσης τυχαία, στη διάρκεια ερευνών για φάρμακα κατά του έλκους. Από το 1996 χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, αν και σύμφωνα με πολλές μελέτες συνδέεται με πολλές ασθένειες.
● ΚΑΛΙΟΥΧΟΣ ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΗ:
200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1967 και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή τσίχλας και τροφίμων.
● ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ:
600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και το μοναδικό υποκατάστατο που προέρχεται απευθείας από αυτήν. Η χρήση της εγκρίθηκε το 1983 και χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Δεν έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
● D-ΤΑΓΚΑΤΟΖΗ: Είναι 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως αναψυκτικά, τσίχλες και χυμούς φρούτων.

πηγη εφημεριδα "τα νεα"


Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: LITSA5 στις Φεβρουάριος 19, 2008, 20:47:59 μμ
Αλοίμονό μας!!!!ήξερα οτι δεν ειναι αθώα η ζαχαρίνη αλλα οχι και έτσι!!!!.........


Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: Lia_P στις Φεβρουάριος 19, 2008, 21:54:22 μμ
Πραγματικά ξαφνιάστηκα και εγώ όταν το άκουσα πρόσφατα, δεν το περίμενα.


Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: Mary στις Φεβρουάριος 20, 2008, 11:04:20 πμ
Εγώ πάλι έχω καταργήσει και την ζάχαρη και την ζαχαρίνη εδώ και 10 χρόνια από τον καφέ μου. Όσο για τα γλυκά προτιμώ τα original πράγματα. Χρησιμοποιώ συνήθως μαύρη ζάχαρη.


Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 20, 2008, 11:07:50 πμ
κι εγω δεν χρησιμοποιω ζαχαρη για το καφε
αλλα μονο στα γλυκα ;D ;D ;D
μαυρη ζαχαρη δεν εχω δοκιμασει :-\


Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 20, 2008, 11:13:06 πμ
Εγώ πάλι επειδή είμαι στο χώρο έχω τις επιφυλάξεις μου.
Έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να χτυπήσουν μεγάλες εταιρείες.
Υπάρχουν πολλά συμφέροντα από πίσω.



Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 20, 2008, 13:27:56 μμ
ακουγονται παρα πολλα για τη ζαχαρινη και την ασοπαρταμη χρονια τωρα εγω για να ειμαι ειλικρινης την χρησιμοποιω απλα αγοραζω παντα επωνυμες εταιρειες.δεν πιστευω οτι αν ειχε αποδειχθει η βλαβεροτητα της θα το ρισκαραν οι μεγαλες βιομηχανιες.
πολλοι παντως προτιμουν  φρουκτοζη ή μαυρη ζαχαρη ειναι και αυτρα μια καλη λυση
φιλια


Τίτλος: Απ: Παχαίνει η ζαχαρίνη!
Αποστολή από: Nena στις Φεβρουάριος 22, 2008, 19:17:28 μμ
Από το "Economist"

τ'αποτελέσματα της έρευνας σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης, παχαίνουν αντί να αδυνατίζουν. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο, οι έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, δείχνουν πως η γλυκαντική ουσία μπερδεύει τον εγκεφαλο σε πολλά επίπεδα: αφενός το υποκατάστατο δεν δίνει αρκετά δυνατό σήμα στον εγκέφαλο, να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος για να αρχίσουν οι καύσεις αφού φαίνεται πως το γλυκό ερμηνεύεται από τον εγκέφαλο ως ειδοποίηση ότι το ζώο λαμβάνει τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας και αφετέρου, τα ποντίκια που έφαγαν τη ζάχαρη έφαγαν πολύ λιγότερο φαγητό στη συνέχεια από τα υπόλοιπα. Κανονίστε λοιπόν την πορεία σας.