GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Φεβρουάριος 24, 2008, 14:07:35 μμ



Τίτλος: λαγανα
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 24, 2008, 14:07:35 μμ
επειδη Καθαρα Δευτερα ερχεται ....

ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά
•  60 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή
•  2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
•  1 κιλό αλεύρι χωριάτικο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό, μισό
•  2 κουταλάκια αλάτι
•  2 κουταλιές λάδι
•  2 κουταλιές ζάχαρη
•  λίγο σουσάμι
Ατομα: 3-4 λαγάνες
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20'
 

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο μισό ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και 1 1/2 κούπα ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί και ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώστε την δυνατά 8'-10'. Χωρίστε την σε 3 ή 4 μπάλες. Αλείψτε τες με λάδι και βάλτε τες σε μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τες να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 ή 4 χοντρές πίτες, με διάμετρο 18-20 εκ. Βάλτε τες σε μεγάλες λαμαρίνες, σκεπάστε κι αφήστε τες να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε τες με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθειές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τες με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς Κελσίου, 15'-20'. Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τες στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙΑ.


Τίτλος: Απ: λαγανα
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 24, 2008, 16:25:26 μμ
 ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :

ΥΠΕΡΟΧΑΑΑΑ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ..

αν και διαισθανομαι οτι δεν θα μπορεσω να ασχοληθω διοτι το τριημερο υπαγορευει ξενυχτια και χορο...

παντως λετρευω τον χαλβα που τρωμε την καθαρα δευτερα,και γενικα παιρνω σε ανυποπτο χρονο..
τωρα μαθαμε και την συνταγη..τελεια!!

Λεω να την περασεις στις συνταγες για να το δουν ολοι..




Τίτλος: Απ: λαγανα
Αποστολή από: elie στις Φεβρουάριος 24, 2008, 21:06:04 μμ
Τη συνταγή την έχω δοκιμάσει και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό!


Τίτλος: Απ: λαγανα
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 24, 2008, 21:11:23 μμ
ωραια εμεις τωρα θα την εκτελεσουμε  ;D ;D ;D ;D
crystal την εστειλα την συνταγη για δημοσιευσει  ;)


Τίτλος: Απ: λαγανα
Αποστολή από: KALLIOPH στις Φεβρουάριος 24, 2008, 21:19:12 μμ
Γιώτα ηταν μια συνταγή που την χρειαζόμαστε για την καθαρά Δευτέρα
εγω θα κάνω εκπληξη στην οικογένεια μου αν τους κάνω και λαγάνα τότε
θα ειμαι η τέλεια μαμά σύζυγος φιλάκια :) :) :) :) :) :)


Τίτλος: Απ: λαγανα
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 24, 2008, 22:09:36 μμ
Ki εγώ θα δοκιμάσω να φτιάξω Γιωτούλα, τη μισή δόση βέβαια... δεν έχω χωριάτικο αλεύρι αλλα ελπίζω να μου πετύχει!


Τίτλος: Απ: λαγανα
Αποστολή από: elie στις Φεβρουάριος 25, 2008, 08:30:46 πμ
Φτιάξτην όλη τη δόση Ranja, μέχρι να ψήσεις την δεύτερη θα έχετε φάει την πρώτη ζεστή ζεστή!!!
Χωρίς αστεία, τώρα, μην κολλήσετε στα 4 κομάτια που λέει η Βέφα ότι βγαίνουν, για μικρές λαγανίτσες μιλάει (18-20εκ.).