GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Πίτες - Ψωμιά => Μήνυμα ξεκίνησε από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 25, 2008, 11:22:18 πμ



Τίτλος: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 25, 2008, 11:22:18 πμ
Σχετικά με την τεχνική παρασκευής ζύμης σφολιάτας της Μανόλιας, αναρωτιέμαι αν στο σημείο, που στοιβάζουμε τα επιμέρους φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, με στρώματα βουτύρου ενδιάμεσα, μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο και να το βάλουμε στη συντήρηση για να το χρησιμοποιήσουμε σε λίγες ώρες ή απλά να το διπλώσουμε και να το τοποθετήσουμε στη συντήρηση. Με προβληματίζει κάπως, το ξεχείλισμα του βουτύρου, την ώρα του ανοίγματος του φύλλου.. Παλιότερα, με μια τεχνική παρασκευής φύλλου της Λωξάντρας, μου είχε βγει όλο το βούτυρο από τη ζύμη και έτρεχα να το μαζέψω. Εξάλλου, και το αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών μου, δεν ήταν τριφτό.   ::)


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: MANOLIA στις Φεβρουάριος 25, 2008, 11:48:12 πμ
Για να ανοίξουμε το φύλλο πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη όπως γράφω στη συνταγή και
μετά να το ανοίξουμε γιατί όπως έγραψες θα χυθεί το βούτυρο απο έξω.

Την πρώτη φορά που το έκανα ,το έκανα έτσι όπως είπες ,πριν παγώσει το βούτυρο ,ήθελα βλέπεις να γλυτώσω κι άλλο χρόνο αλλα την πάτησα κι εγώι και δεν το ξαναέκανα έτσι  ;) ;) ;)

Απο τα λάθη μας μαθαίνουμε...................
Καλή επιτυχία την επόμενη φορά...


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 25, 2008, 11:53:18 πμ
Το βούτυρο πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το φύλλο, αλλιώς δεν θα στρώσει καλά.
Κάθε φορά που διπλώνουνουμε, αφήνουμε 30 λεπτά μέσα στο ψυγείο.
Εγώ ανοίγω 4 φορές, η μητέρα μου που δεν βαριέται ανοίγει 6. Παντως όσο πιο πολύ ανοίγεται το φύλλο τόσο πιο πολλά στρώματα κάνει.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 25, 2008, 12:04:00 μμ
Μια διευκρίνιση, βρε κορίτσια.. Καταρχήν το βιτάμ ενδείκνυται για τη ζύμη σφολιάτας, σωστά; Τη στιγμή, που θα το προσθέτω ανάμεσα από τα στρώματα φύλλου, θα πρέπει να είναι από το ψυγείο ή σε θερμοκτασία περιβάλλοντος; Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!  ;)


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: MANOLIA στις Φεβρουάριος 25, 2008, 14:54:58 μμ
το βιτάμ θα είναι λίγο πιο μαλακό  απο το βιτάμ σοφτ .Ασε μια πλάκα βιτάμ έξω απο το ψυγείο το βράδυ και το πρωί θα έχει μαλακώσει :) :)


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 25, 2008, 15:04:25 μμ
Θα δοκιμάσω τη σφολιάτα άμεσα, βλέπετε είναι μπελαλίδικη δουλειά και θα σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα του πειράματος..
Manolia, σ' ευχαριστώ που μου απάντησες, φιλάκια πολλά!!!


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: MANOLIA στις Φεβρουάριος 25, 2008, 15:17:27 μμ
αυτή η σφολιάτα είναι πιο εύκολη απο αυτή που κάνει η αλ1975
Η δικιά μου είναι μικρά φυλλα ενωμένα  με βιτάμ εκτός το τελευταίο. τύλιγμα αν θες ψυγείο και πλάσιμο σε φύλο χοντρό λίγο πιο ψηλό απο το μικρο σου δαχτυλάκι.Αν ομως είσαι αδύνατη δεν μετράει αυτό κάντο όσο είναι το δαχτυλό σου :-* :-*


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 25, 2008, 16:21:27 μμ
και εγω μιας και  εχω εκδηλωσει το θαυμασμο μου για τη συγκεκριμενη συνταγη θα τη δοκιμασω συντομα.
προς το παρον διαβαζω προσεχτικα τις συμβουλες σου μανολια.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 25, 2008, 20:27:38 μμ
Εγώ ούτε για πλάκα δεν το σκέφτομαι, πολύ δύσκολο είναι :)...


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 26, 2008, 09:42:38 πμ
Εγω προσωπικά δεν βάζω βιτάμ, βάζω καλό βούτυρο.
Ranja δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούεται άρχισε να δοκιμάζεις και κάποια στιγμή θα το πάρεις το κολάι.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 26, 2008, 10:39:57 πμ
Al1975, όταν λες καλό βούτυρο, ποιό εννοείς;


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 26, 2008, 10:42:06 πμ
To....προεδρικό!Χύμα απο το s/m ή αν δεν το βρω χύμα, συσκευασμένο.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 26, 2008, 10:45:43 πμ
Προεδρικό.., το ζητάς από το σ/μ;
Χι, χι, χι... :D :D


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: Flora στις Φεβρουάριος 26, 2008, 10:47:58 πμ
Πωλείται το προεδρικό χύμα ??? ??? ??? ??? ???


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 26, 2008, 11:10:35 πμ
Aυτός που πουλάει και του πουλιού το γάλα έχει!
Πάω και του λέω τσάκω μισό κιλό πρόεδρο και μου δίνει!


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: MANOLIA στις Φεβρουάριος 26, 2008, 14:50:10 μμ
Βρε κορίτσια τι εστί  προεδρικό


Aυτός που πουλάει και του πουλιού το γάλα έχει!
Πάω και του λέω τσάκω μισό κιλό πρόεδρο και μου δίνει!


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 26, 2008, 15:18:52 μμ
Κι εγώ εξακολουθώ να έχω αυτή την απορία... Τί στο καλό είναι αυτό το προεδρικό βούτυρο;  :D :D


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 26, 2008, 15:26:14 μμ
Τo president!


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: Nena στις Φεβρουάριος 26, 2008, 16:04:46 μμ
΄Εστειλα συνταγή να πάρει τη σειρά της για ανάρτηση πολύ καλής και δοκιμασμένης σφολιάτας. Στο μεταξύ να πω ότι βούτυρο χρειάζεται καλό και ζωϊκό. ΄Οντως το προεδρικό κάνει αλλά αν πετύχετε στη γαλλική αλυσίδα βούτυρο ονομασίας προελεύσεως Νορμανδίας, είναι ακόμα καλύτερο.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 27, 2008, 09:17:35 πμ
Nena, κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την συνταγή σφολιάτας, που δίνεις:
1) Τυλίγοντας την αρχική μπάλα σε πλαστική μεμβράνη και βάζοντάς την στο ψυγείο, δεν θα κολλήσει στη μεμβράνη;
2) Τί εννοείς, όταν λες ''με τον πλάστη κτυπάμε το παγωμένο βούτυρο" και, πού ''το κτυπάμε'', στον πάγκο;

Τις ακριβείς ποσότητες των υλικών, πώς τις μετράμε; Μπορεί να σε κούρασα με τις ερωτήσεις μου, αλλά μια και μπήκες στον κόπο, να αναρτήσεις την συνταγή σου, πρέπει να μας λύσεις κάποιες απορίες, για να πετύχει το πείραμα! Φιλάκια πολλά!  :-*


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: kleiw στις Φεβρουάριος 27, 2008, 13:19:10 μμ
me ola auta pou diabazw,exw mplokari!!!(kai logo hlikias blepete)!!!isws ta balw se kalo dromo,kai mia mera prokophs mou!to prospathsw!!!
tha sas diabazw,kathe fora pou tha blepw er/apan!giati oi apories sas einai swstes!!!
eyxaristw kai gw!!filakia!se oles sas!!! :-* :-* :-* :)


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 27, 2008, 13:39:29 μμ
Aπο ότι κατάλαβα η Νένα κάνει παρόμοια συνταγή με την δική μου.
Το βούτυρο το βάζουμε σε χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσει και το χτυπάμε να πλατύνει ελαφρα και να γίνει ένα παραλληλόγραμο.Μπορεις επίσης να το ανοίξεις με τον πλάστη.
Τώρα εγω  τις ποσότητες τις μετράω με ζυγαρίτσα κουζίνας μια που είχα πάρει απο το s/m.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Φεβρουάριος 27, 2008, 14:24:51 μμ
Το βούτυρο, τελικά το ''χτυπάμε'' στο λαδόχαρτο και μετά το μεταφέρουμε στη ζύμη μας, για να την διπλώσουμε ή το ''χτυπάμε'' απευθείας επάνω στη ζύμη μας; Κορίτσια, δείξτε κατανόηση!!!  :-[ :-[


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Φεβρουάριος 27, 2008, 15:40:02 μμ
Κάνουμε την ζύμη μας σταυρό και μέσα βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε ανοίξει ή χτυπήσει σε παραλληλόγραμμο.
Το κλείνουμε σαν να είναι πακέτο και το ανοίγουμε παρα πολύ προσεκτικά.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: Mary στις Φεβρουάριος 28, 2008, 09:08:21 πμ
Τελικά η καλύτερη συνταγή για σφολιάτα είναι να παντρευτείς φούρναρη, όπως έκανα εγώ. Δεν σου αποτυγχάνει ποτέ. χαχαχα


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: ata στις Φεβρουάριος 28, 2008, 10:06:19 πμ
Χα χα χα χα καλό Μαίρη !!


Τελικά η καλύτερη συνταγή για σφολιάτα είναι να παντρευτείς φούρναρη, όπως έκανα εγώ. Δεν σου αποτυγχάνει ποτέ. χαχαχα


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Μάρτιος 03, 2008, 11:38:00 πμ
Το Σάββατο το πρωί, προετοίμασα το φύλλο της σφολιάτας. Χρησιμοποίησα βούτυρο president, το οποίο είχα αφήσει αποβραδύς έξω από το ψυγείο, αλλά όπως και να έχει, δεν λιώνει όπως το βιτάμ. Άνοιξα τα δυο φύλλα και περιέκλεισα μέσα το βούτυρο παίρνοντας μια ποσότητα με τα δάχτυλά μου κάθε φορά. Αυτό που έχω απλά να σημειώσω, είναι πως στα σημεία που έβαλα το βούτυρο, αυτό δεν αλοίφθηκε πλήρως αλλά φαίνεται πως έχω τοποθετήσει κομματάκια βουτύρου στα φύλλα. Κατά τα άλλα, είναι ακριβώς, όπως διατυπώνεται και στις συνταγές σφολιάτας, που έχετε ''ανεβάσει'' στο site! Το έχω από το Σάββατο στη συντήρηση του ψυγείου, πρέπει να το καταψύξω; Σκοπεύω, αύριο, να φτιάξω πίτα. Τί πίτα προτείνετε να φτιάξω;  ;)


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: LITSA5 στις Μάρτιος 03, 2008, 12:48:00 μμ
Δεν χρειαζεται καταψυξη αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσης αυριο,οσο για τι πιττα θαλεγα ζαμπονοτυρόπιττα,σφολιατινια (που γίνονται και πολυ εύκολα και γρήγορα),υπαρχουν πολλες επιλογες .ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: Nena στις Μάρτιος 03, 2008, 14:22:04 μμ
Το βούτυρο, τελικά το ''χτυπάμε'' στο λαδόχαρτο και μετά το μεταφέρουμε στη ζύμη μας, για να την διπλώσουμε ή το ''χτυπάμε'' απευθείας επάνω στη ζύμη μας; Κορίτσια, δείξτε κατανόηση!!!  :-[ :-[

΄Οπως λέει και η Αγγελική, το βούτυρο το παγώνεις πολύ καλά και το χτυπάς πάνω στον πάγκο σου σε χαρτί ή χωρίς χαρτί σαν να χτυπάς κάτι με σφυράκι. Να πλατύνει. ΄Επειτα τα υλικά πρέπει να ζυγίζονται απαραιτήτως με μικρή ζυγαρίτσα. Ιδίως αν κάνεις γλυκά. Εκεί, δεν σηκώνει εκτέλεση συνταγής "με το μάτι". Νομίζω πως τις απορίες πολύ σωστά τις έλυσε η Αγγελικούλα.Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι πως καλό θα ήταν - κατά τη γνώμη μου - οι απορίες να γράφονται κάτω από τη συνταγή ώστε και οι απαντήσεις να είναι εκεί και να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη η συνταγή με πιθανές ίδέες και συμβουλές όλων. Συμφωνείτε ή όχι να ξέρω που διατυπώνω κι εγώ τις απορίες μου.


Τίτλος: Απ: Παρασκευή σφολιάτας
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 04, 2008, 09:00:21 πμ
Συμφωνώ και εγώ Νενάκι!