GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Πίτες - Ψωμιά => Μήνυμα ξεκίνησε από: pxpontios στις Μάρτιος 07, 2008, 08:15:40 πμ



Τίτλος: Βαρένικα (Ποντιακό)
Αποστολή από: pxpontios στις Μάρτιος 07, 2008, 08:15:40 πμ
Βαρένικα 1ος τρόπος

Συστατικά:
 Για τη ζύμη: 5 φλιτζάνια αλεύρι, 1 αβγά, νερό όσο πάρει, Για τη γέμιση: ¼ κιλού τυρί τριμμένο, 1 αβγό, 3 κουταλιές κοφτές βούτυρο για ράντισμα

Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκανίτσα. Χτυπάτε το αβγό με πιρούνι και το ρίχνετε στο αλεύρι. Προσθέτετε νερό όσο πάρει. Τα ζυμώνετε όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη σφιχτή. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλα πάχους ½ εκατοστού και τα κόβετε ή στρογγυλά με ποτήρι του νερού ή σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε το τριμμένο τυρί και σπάζετε το αβγό και ανακατεύετε. Παίρνετε λίγο τυρί με ένα κουταλάκι και το βάζετε πάνω στα φυλλαράκια και τα διπλώνεται σε τρίγωνα (αν είναι τετράγωνα κομμάτια) ή σε μισοφέγγαρα (αν είναι στρόγγυλα) ώστε να κλειστεί μέσα τους τυρί. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο μάρμαρο για να μην κολλούν.
Βάζετε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι να βράσει. Ρίχνετε τα βαρένικα να ανακατεύετε ελαφρά με κουτάλι για να μην κολλήσουν και πότε πότε τα πιέζετε ελαφρά με τρυπητή κουτάλα για να μην επιπλέουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πιάτα. Περιχύνετε κάθε πιάτο με βούτυρο καφτό.




Τίτλος: Απ: Βαρένικα
Αποστολή από: pxpontios στις Μάρτιος 07, 2008, 08:17:27 πμ
Βαρένικα 2ος τρόπος

Συστατικά:
Μισό κιλό αλεύρι, ¼ του κιλού τυρί, 1 αβγό, λίγο αλάτι, 100 γραμμ. αγνό βούτυρο

Εκτέλεση:
Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε νερό και το ζυμώνουμε μέχρι να πήξει. Μετά κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια που έχουν σχήμα στρογγυλό έως ένα κρασοπότηρο και τα κομματάκια τα ανοίγουμε ένα ένα και γίνονται λόγο πιο χοντρά από ένα φύλλο. Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη, βάζουμε το αλάτι και το αβγό και τ’ ανακατεύουμε. Το μίγμα αυτό, το ρίχνουμε στη μέση των μικρών φύλλων που φτιάξαμε, από λίγο στο καθένα, τα διπλώνουμε και με τα δάχτυλά μας πατάμε καλά γύρω-γύρω για να μην ανοίξουν. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, τα ρίχνουμε μέσα και εκείνα ψήνονται. Μόλις ψηθούν, τα στραγγίζουμε. Καίμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω στα βαρένικα.



Τίτλος: Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Αποστολή από: xrysa στις Μάρτιος 07, 2008, 10:07:17 πμ
Ευχαριστούμε Πόντιε για τις συνταγές ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με όλα αυτά, να ρωτήσω όμως και κάτι (έχω δηλώσει άσχετη με την ποντιακή κουζίνα όποτε μην με παρεξηγείτε) υπάρχουν και ποντιακά γλυκά?


Τίτλος: Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Αποστολή από: pxpontios στις Μάρτιος 07, 2008, 10:11:21 πμ
Υπαρχουν αλλα επειδη δεν ειμαι και τοσο των γλυκων δεν εχω βαλει καμια.. θα ψαξω ομως και θα βρω


Τίτλος: Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 07, 2008, 10:14:35 πμ
Πολύ ωραία ποντιακά γλυκά είναι τα ορίσκι τα οποία είνα σαν μικρά φιογκάκια.Στην ουσία είναι μια γλυκιά ζύμη που τηγανίζεται και είναι πολύ νόστιμα.Άμα αρχίσεις με ορίσκι δεν σταματάς, σαν στραγάλια κατεβαίνουν τα άτιμα!


Τίτλος: Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 07, 2008, 12:39:07 μμ
εγω δεν τα χω δοκιμασει Αγγελικη  :-\
ποντιακες συνταγες εχει στις παρακατω διευθυνσεις:
www.kromnaioi.gr/pages/kouzina.htm - 19k
www.elverias.gr/content/category/1/3/5/ - 33k
alex.eled.duth.gr/dromena/gefsis99/Kouzina01.htm - 4k
www.radicio.com/forum/index.php?showtopic=1917 - 34k
www.pontos-stuttgart.de/kouzina/kouzina.html - 12k -
www.xronos.gr/culture/detail.php?ID=33560 - 51k -


Τίτλος: Απ: Βαρένικα (Ποντιακό)
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 07, 2008, 12:50:59 μμ
Ανα περιοχή στον Πόντο η κουζίνα διαφοροποιείται.
Εγω πχ απο τις διευθύνσεις που έδωσες δεν βλέπω πολλά κοινά  με τα ποντιακά φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι μου εκτός απο τις ονομασίες.
΄Οσο μπορώ να μαγειρεύω κάποια θα το κάνω έτσι για να κρατάω τις παραδόσεις, είναι όμως και κάποια που δεν μαγειρεύονται στην πόλη γιατί δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες και γιατί είναι δύσκολο πχ να φτιαξω στο σπίτι μου εβριστό ή περέκια.Αυτά ευτυχώς τα φτιαχνει η θεία μου στο χωριό και μου στέλνει.
Ποντιακές συνταγές δοκιμασμένες έτσι όπως τις μαγειρεύουμε χρόνια τώρα ευχαρίστως να σας δώσω.