GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Φύση και Οικολογία => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Μάρτιος 10, 2008, 13:45:46 μμ



Τίτλος: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 10, 2008, 13:45:46 μμ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ

Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των προϊόντων, αν θέλουμε να διατηρήσομε το περιβάλλον καθαρό. Κάθε ένας μεμονωμένα και όλοι μαζί συνολικά πρέπει να συμβάλλομε ενεργά στη προσπάθεια αυτή.
Όλοι μπορούμε να αγοράσομε προϊόντα που βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον και δεν είναι ζημιογόνα. Αυτή η προσπάθεια ίσως να αποδειχτεί και αρκετά διασκεδαστική. Μπορούμε να προτείνομε μερικές ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανακύκλωση και συγκεκριμένα του γυαλιού:
Να μην πετάμε διάφορα γυάλινα σκεύη ή διακοσμητικά, που δεν χρειαζόμαστε, αλλά να τα διαθέτομε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τα πουλάμε σε μαγαζιά που τα ανακυκλώνουν.
Να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κλπ, για να μπορούμε να τα επιστρέφομε.
Να επιστρέφομε τα γυάλινα δοχεία που χρησιμοποιούμε για φάρμακα, όταν αδειάσουν.
Να μην αγοράζομε προϊόντα μιας χρήσης.
Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.
Να προσπαθούμε να μαζεύομε τα γυάλινα δοχεία και να τα βάζομε σε ειδικούς κάδους.
Μπορούμε πολλά γυάλινα δοχεία να τα ξαναχρησιμοποιήσομε καθημερινά στη κουζίνα μας όπως για μαρμελάδες, γλυκά, τρόφιμα, κομπόστες κλπ.
Να ζητήσομε από τον Δήμο μαζί με τους φίλους μας ή το σχολείο μας να τοποθετήσει κάδους για ανακύκλωση.
Με λίγη καλή θέληση και με ομαδικό αγώνα ίσως η ανακύκλωση γίνει πραγματικότητα και στην πόλη μας. Ίσως κάποτε όλα να γίνουν πραγματικότητα και η ανακύκλωση να γίνει απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής του κάθε πολίτη.

"ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Οι Μεσογειακές ακτές ανήκουν τόσο στους ανθρώπους όσο και σε αρκετά θαλάσσια όντα. Κάποτε ήταν καθαρές χωρίς τουρισμό και ρύπανση. Τώρα τις κατακλύζει ένας πληθυσμός 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνεχώς αυξάνεται, και μια τεράστια τουριστική βιομηχανία. Έτσι τα σκουπίδια αποτελούν πια σήμερα μια σοβαρή απειλή για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, αν σκεφτούμε μάλιστα ότι τα νερά της πανέμορφης αυτής κλειστής θάλασσας ανανεώνονται το λιγότερο κάθε εκατό χρόνια!
Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο στον πλανήτη μας από τη ρύπανση. Όμως τα δικά μας "μικρά σκουπίδια", αυτά που αφήνουμε απερίσκεπτα στην παραλία, είναι συχνά και τα πιο καταστροφικά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ολέθρια υλικά είναι το πλαστικό...
Οι πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα γιατί είναι βολικές, ανθεκτικές στη χρήση και στα μικρόβια και προπάντων είναι φθηνές. Όμως το χαμηλό κόστος παραγωγής τους πληρώνεται πολύ ακριβά με την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλούν σαν σκουπίδια στο περιβάλλον.
Το κοινό πλαστικό χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να αποσυντεθεί στη Φύση, γι' αυτό το λόγο η καταστροφική του επίδραση είναι μακροχρόνια. Τα ποικίλα μεγέθη, σχήματα και χρώματα των πλαστικών ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα που τα συγχέουν με την τροφή τους. Πράγματι η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα θαλάσσια είδη επιλέγουν την τροφή τους ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.
Μια διαφανής πλαστική σακούλα μοιάζει μέσα στο νερό με τσούχτρα που είναι ο αγαπημένος μεζές για πολλές θαλάσσιες χελώνες. Έτσι όταν καταπιούν την πλαστική αυτή "λιχουδιά", φράζεται το πεπτικό τους σύστημα ή πνίγονται. Έχει βρεθεί θαλάσσιο κήτος με 50 τέτοιες σακούλες στο στομάχι του!
Το 75%, περίπου, των σκουπιδιών "αναψυχής" που βρίσκονται σκορπισμένα στις ακτές της Μεσογείου είναι πλαστικά και αποτελούν κίνδυνο για τα θαλάσσια είδη. Πλαστικά καπάκια, καλαμάκια, σπάγκοι και κρίκοι ασφαλείας, έχουν βρεθεί συσσωρευμένα σε μεγάλες ποσότητες στο στομάχι θαλασσίων χελωνών μαζί με πλαστικά στυλό και μικρά αιχμηρά, επικίνδυνα κομμάτια από θρυμματισμένα πλαστικά κύπελλα.
Οι πλαστικοί κρίκοι που συγκρατούν τα αλουμινένια κουτιά των αναψυκτικών ή και άλλα μεγαλύτερα δοχεία, ελκύουν νεαρά παιχνιδιάρικα ζώα, όπως τις φώκιες και τις ενυδρίδες ακόμα και πουλιά, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται και να στραγγαλίζονται.
Πολλά πλαστικά περιέχουν βλαβερές οργανικές χλωριούχες ενώσεις, όπως το PCB, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα και στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων που τις τρώνε. Αυτές οι ουσίες παραμένουν και συσσωρεύονται στο σώμα του και όταν αυτό γίνει λεία άλλου ζώου μεταφέρονται από το θύμα στον κυνηγό, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις με τις φώκιες και τα δελφίνια, με αποτέλεσμα να βλάπτονται και αυτά. Τα πλαστικά συχνά συγκρατούν φυσαλίδες, έτσι όταν φαγωθούν από τις χελώνες δημιουργούν άνωση εμποδίζοντάς τις να βουτήξουν για να βρουν τροφή.
Όμως δεν είναι μόνο τα πλαστικά που προκαλούν τόσες βλάβες. Ακόμα και τα μικρά χρυσόχαρτα περιτυλίγματος από τσιγάρα, καραμέλες, σοκολάτες ή παγωτά, ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα που τα θεωρούν για μικρά ψάρια ή οστρακοειδή και τα καταπίνουν. Έτσι παραμένουν στο έντερο του ζώου, που ενώ αισθάνεται χορτάτο, στην πραγματικότητα αργοπεθαίνει από ασιτία.
Όλα αυτά τα "μικρά σκουπίδια" που αναφέραμε δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος από εκείνα που απερίσκεπτα πετάμε στις παραλίες. Αν προσθέσουμε και όλα όσα συσσωρεύονται στις ακτές από ψαροκάϊκα, κρουαζιερόπλοια, το Ναυτικό, τον εμπορικό στόλο, τις παραλιακές ταβέρνες, ξενοδοχεία και εξοχικά, ίσως συλλάβουμε το μέγεθος της τεράστιας ρύπανσης που προκαλούμε στο περιβάλλον.
Το MEDASSET - ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών εργάζεται από το 1988 για την μελέτη και την προστασία του αποδημητικού αυτού είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση στη Μεσόγειο και Παγκόσμια.
Οι Θαλάσσιες Χελώνες, τα πανάρχαια αυτά αποδημητικά ερπετά, κατάφεραν να επιζήσουν στον πλανήτη μας πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, τόσα ώστε να είναι μάρτυρες της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Στις μέρες μας κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη διαδικασία συλλογής και διαλογής (απαλλαγή από ξένες ύλες) των αποκομμάτων χαρτιού, γιατί έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό ξένης ύλης μπορεί να καταστρέψει μεγάλη μερίδα της παραγωγής.   
Για παράδειγμα, αν ξεφύγει από τον έλεγχο και χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη μικρό ποσοστό πισσωμένου χαρτιού, όλο το χαρτί που θα παραχθεί θα είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα, ακατάλληλο για την αγορά και παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα απορρύπανσης της παραγωγικής μηχανής που σημαίνει νεκρός παραγωγικός χρόνος. Σημαντική προϋπόθεση, επίσης, για τη χρήση του αποκόμματος ως πρώτη ύλη, είναι η διαλογή του σε κατηγορίες και η χρήση του ανάλογα με την ποιότητα χαρτιού που παράγεται. Ειδικότερα σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της παραγωγής χαρτιού υψηλών προδιαγραφών από απόκομμα, η διαδικασία διαλογής σε κατηγορίες παίζει σημαντικό ρόλο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε ενεργά στη διαλογή στην πηγή (σχολείο, γραφείο, κατοικίες, τυπογραφεία, βιομηχανίες, κλπ) των διαφόρων κατηγοριών του χαρτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα ανακυκλωμένων χαρτιών.
Ανακατεύοντας όλες τις κατηγορίες χαρτιού μαζί, στη βιομηχανία θα παραχθεί το χαρτί που αντιστοιχεί στην κατώτερη ποιότητα χαρτιού. Πολλές σύγχρονες βιομηχανίες ανακύκλωσης έχουν σήμερα τεχνολογίες αναβάθμισης της ποιότητας του ανακυκλωμένου χαρτιού, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη στη χώρα μας. Εδώ, διαλογή των διαφορετικών κατηγοριών χαρτιού, πριν φθάσουν στη χαρτοβιομηχανία, κάνουν οι έμποροι παλαιού χάρτου. Στη χαρτοβιομηχανία δύσκολα ή καθόλου γίνεται διαλογή των κατηγοριών χαρτιού.
Ένα άλλο, ίσως πιο σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας αν θέλουμε να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη.
ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το χαρτί σε μικρές μικρές πλαστικές σακκούλες και μάλιστα να τις δένουμε. Είναι δύσκολο και δαπανηρό να καθαρίζουμε κάθε φορά μεγάλες ποσότητες χαρτιού που περιέχονται σε μικρές πλαστικές σακκούλες. Το χαρτί μπορεί να δένεται με σπάγγο ή να τοποθετείται σε τσάντα ή σάκκο, που επαναχρησιμοποιούμε και δεν ρίχνουμε βέβαια μέσα στον κάδο ανακύκλωσης. Στο χώρο της κατοικίας μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ειδική γωνιά, να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς σάκους, μία μεταλλική ντουλάπα, ένα ξύλινο κιβώτιο ή πάνινες μεγάλες τσάντες για την προσωρινή αποθήκευσή του.
ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αποφεύγουμε να πετάμε προς ανακύκλωση διάφορα πλαστικά υλικά συσκευασίας. Τα χαρτοκιβώτια χρειάζεται να τα ανοίγουμε και να τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο για να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο κατά την αποθήκευση ή μεταφορά τους.
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καθαρίζουμε τα σχολικά βιβλία από τυχόν πλαστικοποιημένα ή ντυμένα με πλαστικό εξώφυλλα. Αν είναι «δύσκολο» να καθαρίζουμε ο καθένας τα βιβλία του από τα πλαστικά, ας αναλογισθούμε πόσο πιο δύσκολο είναι και τι κόστος θα έχει κάτι τέτοιο, όταν θα γίνεται από τη βιομηχανία για χιλιάδες βιβλία.
ΣΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ
Δεν πετάμε μέσα στους σάκους για το προς ανακύκλωση χαρτί δοχεία από μελάνια, ξύλα, πλαστικά συσκευασίας, κόλες και άλλα ξένα υλικά.
ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Δεν τοποθετούμε στα δοχεία για το χαρτί πλαστικά ποτηράκια, καρμπόν, τσιγάρα, πλαστικές σακούλες, άδεια στυλό και ό,τι άλλο άχρηστο υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να είναι σχετικά εύκολη δουλειά, και για μας και για τους ανθρώπους που τυχόν συλλέγουν το χαρτί για ανακύκλωση, η παραλαβή και η μεταφορά του. Δεν τοποθετούμε δηλ. το χαρτί σε σημείο με δύσκολη πρόσβαση ή στο πιο βαθύ υπόγειο, το οποίο δεν έχει ασανσέρ ή δεν χωράει να περάσει κάποιος να το παραλάβει...

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το θέμα των μπαταριών είναι δικό μας θέμα. Μας αφορά όλους μας. Γιατί όλοι μας αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε μπαταρίες.
Όπως όμως αναφέραμε και για τις άλλες επικίνδυνες ουσίες έτσι και για τις μπαταρίες υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τα προβλήματα.


1. Αποφεύγουμε τη χρήση μπαταριών όσο είναι δυνατό. (π.χ. στο σπίτι ακούμε μουσική βάζοντας τη συσκευή στην πρίζα και όχι με μπαταρίες)

2. Δεν αφήνουμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.

3. Προτιμάμε ηλιακές μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Φορτίζουν με το φως του ήλιου και δεν τις πετάμε…

4. Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες . (Κοστίζουν περισσότερο στην αρχή αλλά συμφέρουν γιατί επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον: δεν αναγκαζόμαστε να πετάμε συχνά μπαταρίες)

5. Ανακυκλώνουμε αυτές τις μπαταρίες που είμαστε σίγουροι ότι δεν «αντέχουν» άλλο. (Προσοχή: δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή! Είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες)


Η ανακύκλωση μπαταριών δεν συμφέρει οικονομικά. Οι σκοποί της είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων (εξοικονόμηση πρώτων υλών όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρος και χάλυβας). Όσοι δέχονται μπαταρίες για ανακύκλωση το κάνουν για λόγους προβολής των επιχειρήσεών τους. Άλλωστε πληρώνουν για κάθε κιλό μπαταριών που παραδίδουν στην εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων με την οποία συνεργάζονται.


ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, με την ανακύκλωσή τους προσφέρουν χρήματα σε σας που τα μαζεύετε και τα δίνετε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται :
α) η προστασία του περιβάλλοντος
β) η εξοικονόμηση ενέργειας
γ) ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών


Κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, με την ανακύκλωσή τους προσφέρουν χρήματα σε σας που τα μαζεύετε και τα δίνετε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται :

 
α) η προστασία του περιβάλλοντος
β) η εξοικονόμηση ενέργειας
γ) ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακύκλωση είναι η συλλογή, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υλικών π.χ. αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί κ.α.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η περισυλλογή κουτιών αλουμινίου προστατεύει το περιβάλλον δίνοντας έτσι ώθηση σε πολλά ολοκληρωμένα προγράμματα απορρύπανσης σ’ όλη τη χώρα. Επίσης τα ανακυκλούμενα υλικά Δεν συσσωρεύονται στις από καιρό παραφορτωμένες χωματερές .

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου εξοικονομεί περίπου το 95% της ενέργειας που απαιτεί η παραγωγή αλουμινίου από μετάλλευμα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, δόθηκε στην ανακύκλωση αλουμινίου ο χαρακτηρισμός ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πρώτων υλών στα κυριότερα στάδια παραγωγής αλουμινίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

Κάθε αλουμινένιο κουτί έχει μια χρηματική αξία. Όταν πετάτε ένα κουτί είναι σαν να πετάτε χρήματα. Παίρνοντας μέρος στην ανακύκλωση κερδίζεις αυτά τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για σένα, για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση :

4 τόνων βωξίτη

500 κιλών σόδας

100 κιλών ασβεστόλιθου

700 κιλών πετρελαίου

25 κιλών κρυολίτη

35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου

Υπολογίζεται ότι το 1991 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 700 εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, το 25% ανακυκλώθηκε.

https://00357.com/com/index2/anakyklosi/default.asp
 




Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: Flora στις Μάρτιος 11, 2008, 08:57:20 πμ
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες μου μας έδωσες Γιώτα...σ ευχαριστούμε πολύ  :) :) :)


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: Mary στις Μάρτιος 11, 2008, 09:12:18 πμ
Να σαι καλά Γιώτα μου για τις πληροφορίες που μας έδωσες. Εγώ προσωπικά τις τύπωσα κιόλας να τις δώσω στα μικρά μου να τις διαβάσουν. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να γίνουν φανατικοί ανακυκλωτές. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι θα σώσουμε τον πλανήτη μας.


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 11, 2008, 09:29:08 πμ
να στε καλα κοριτσια :) πραγματικα αν ανακυκλωνουμε και κυριως αν τα μικρα
παιδια μαθουν να ανακυκλωνουν θα βελτιωθει η ποιοτητα ζωης μας  :)


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: EYH2 στις Μάρτιος 11, 2008, 13:13:12 μμ
Συμφωνώ!!
Πολύ ωραίο άρθρο!!!


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: margarita79 στις Μάρτιος 11, 2008, 13:23:29 μμ
εγω παλι για να ειμαι ειλιικρινης πιστευω οτι δυστυχως ο ελληνας ποτε του δε θα μαθει να κανει ανακυκλωση!!
αποδειξη αποτελουν οι μπλε καδοι στις γειτονιες μας οι οποιοι ειναι γεματοι καθε λογης σκουπιδια.τι κι αν περασαν πορτα πορτα και μας ενημερωσαν  ??? ???
τη σακουλα που εδωσαν για τη μεταφορα ανακυκλωσιμων στους μπλε καδους τη βλεπω στα χερια καθε ηλικιωμενης οταν πηγαινει στη λαικη (ειναι πολυ ανθεκτικη βλεπεις.. ;)) το δε μαγνητακι κοσμει σχεδον ολα τα ψυγεια ..
δωρον αδωρον λοιπον ...
ΚΡΙΜΑ βεβαια...
ευχαριστουμε γιωτα   


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 11, 2008, 13:47:15 μμ
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι πρέπει να στραφούμε σε ένα τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον.
Να μας γίνει φύση η ανακύκλωση, η άσκοπη σπατάλη ενέργειας και νερού, να αποφεύγουμε να αγοράζουμε προιόντα που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Καταλαβαίνω πως αυτό δεν είναι εύκολο ούτε και γίνεται απο την μια μέρα στην άλλη.
Εχω ξεκινήσει εδώ και καιρό να κάνω προσπάθειες για ανακύκλωση.Τις πρώτες μέρες δεν ήταν εύκολο, ακόμα και τώρα ξεχνιέμαι αλλα όμως κάνω προσπάθεια.
Ξεκινάω απο μικρά πράγματα όπως όταν κάνω μπάνιο ή πλένω τα δόντια μου πχ να μην αφήνω το νερό να τρέχει συνέχεια αλλά να κλείνω την βρύση.
Όταν είμαι σπίτι φροντίζω να φωτίζεται μονο ο χώρος που κάθομαι και όχι να είναι ανοιχτά τα φώτα και οι  ηλεκτρικές συσκευές σε όλο το σπίτι.
Αγοράζω προιόντα καθαρισμού για το σπίτι οικολογικά, στοιχίζουν λίγο παραπάνω αλλά δεν βαριέσαι μπροστά στα τόσα έξοδα.
Παίρνω καλλυντικά που τα οι συσκευασίες τους δέχονται ανταλλακτικά και κάποια όπως πχ μάσκαρα και κραγιόν τα αγοράζω απο εταιρίες που ζητούν τις άδειες συσκευασίες για ανακύκλωση.Αγοράζω λακ χωρίς προωθητικό αέριο.
Εχω καταργήσει εδώ και 1 χρόνο την σακούλα του s/m και έχω πάρει 2-3 πολλών χρήσεων  απο τον ΑΒ.
Νοιώθω μεγάλες τύψεις που χρησιμοποιώ αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση και που καπνίζω, αλλά είπαμε ένα ένα τα βήματα όχι όλα μαζεμένα και πάθω καμμιά σύγχιση.
Ίσως να γελάσετε με αυτά που γράφω, αλλά απο κάπου πρέπει να ξεκινήσω και εγώ!


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: Flora στις Μάρτιος 11, 2008, 15:04:09 μμ
Κάθε άλλο παρά γέλιο προκαλούν αυτά που λες Αγγελική!
Έτσι θα πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι, από τα μικρά πράγματα γύρω μας ώστε να είμαστε ικανοί αργότερα για περισσότερα και να μπορέσουμε να τα εμφυσήσουμε και στα παιδιά μας.
Εγώ πάντα επικροτώ έστω και τις απειροελάχιστες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση  :-* :-* :-*


Τίτλος: Απ: Ανακυκλώσιμα Υλικά
Αποστολή από: melina στις Μάρτιος 11, 2008, 16:01:53 μμ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΕΕΕΕ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΤΑΣΤΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΝΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ  :-\