GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Πίτες - Ψωμιά => Μήνυμα ξεκίνησε από: aalexandrop στις Μάρτιος 20, 2008, 10:10:25 πμ



Τίτλος: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Μάρτιος 20, 2008, 10:10:25 πμ
Έχω δοκιμάσει διαφόρους τύπους ζύμης για σπανακόπιτα, ο πιο πρόσφατος έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου. Έχετε να προτείνετε κάποιον συγκεκριμένο;


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: ata στις Μάρτιος 20, 2008, 11:14:14 πμ
Εγώ πάλι δοκίμασα την έτοιμη του Κανάκη... ;D πάντως στ' αλήθεια με ενδιαφέρει κι εμένα....


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 20, 2008, 12:06:27 μμ
Εννοεις έτοιμης ζύμης;


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: xrysa στις Μάρτιος 20, 2008, 12:16:38 μμ
Εγώ κάνω συνήθως μια ζύμη που την βρήκα σε βιβλίο της Βέφας στο πρόσκληση σε τσάι.Είναι νόστιμη και εύκολη,την έχω δοκιμάσει και με τυρί και με κιμά. Σας την γράφω και ελπίζω να βοήθησα  :)
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπας λάδι
1/2 κούπας νερό
1/2 μπουκάλι σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι. το νερό, και την σόδα και ζυμώνουμε καλά.Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη και τα αφήνουμε λίγο να σταθούν σκεπασμένα.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη γύρω στα 40 εκ. Χαράζουμε ένα κύκλο με 20 εκ. και κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια, λιώνουμε 1/2 κούπας μαργαρίνη και αλείφουμε τις επιφάνειες.Διπλώνουμε τα κομμάτια τριγύρω σηκωνοντάς και φέρνοντας τα στον κεντρικό κύκλο το ένα μετά το άλλο.Το ίδιο κάνουμε και για το  άλλο φύλλο. Τα βάζετε για λίγο στο ψυγείο και ανοίγετε τα δύο φύλλα.


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Μάρτιος 20, 2008, 12:25:34 μμ
Εννοώ, πλαστού φύλλου.


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 20, 2008, 12:34:48 μμ
-1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-μισό  φλυτζανάκι λάδι
-λίγο αλάτι
-μια κουταλιά ξύδι
νερό όσο πάρει

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη κανονική.Την δουλεύουμε πολύ καλά, ένα τέταρτο τουλάχιστον και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.
Αυτη είναι η ζύμη που κάνω εδω και χρόνια, την ιδια κάνει και η μαμά μου και έτσι την έκανε και η γιαγιά μου.Στο άνοιγμα καλό αλέυρωμα για να μην κολλάει.



Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: ata στις Μάρτιος 20, 2008, 12:36:42 μμ
"Διπλώνουμε τα κομμάτια τριγύρω σηκωνοντάς και φέρνοντας τα στον κεντρικό κύκλο το ένα μετά το άλλο.Το ίδιο κάνουμε και για το  άλλο φύλλο. " δεν το καταλαβαίνω...για εξήγησε...επίσης το μπουκάλι σόδα είναι του 1/2 λίτρου ?

Al1975 και η μητέρα μου βάζει ξύδι...αυτή η ποσότητα είναι για μία πίτα και πόσα φύλλα και τι μεγέθους βγάζει ? δηλ. εσύ πόσα ετοιμάζεις με αυτήν την ποσότητα (δώσε και διαστάσεις) .... ανεπίδεκτη...


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: aalexandrop στις Μάρτιος 20, 2008, 12:36:59 μμ
Artemis, θεώρησα πως η al1975 απηύθυνε σ' εμένα το ερώτημα. Sorry.. ;)


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: ata στις Μάρτιος 20, 2008, 12:48:08 μμ
Την ίδια απάντηση θα έδινα...don't worry...be happy... ;D

Artemis, θεώρησα πως η al1975 απηύθυνε σ' εμένα το ερώτημα. Sorry.. ;)


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: YANNA στις Μάρτιος 20, 2008, 16:44:28 μμ
H δική μου συνταγή για το φύλλο σπανακόπιτας ή τυρόπιτας για ένα μεγάλο ταψί είναι
700 γρ. αλεύρι κίτρινο για πιτες ΑΛΑΤΙΝΗ
1ποτ.κρασιού λάδι
1ποτ. κρασιού λευκό η ροζε κρασί (ή καλύτερα 1/2 ποτ.κρ. τσίπουρο η ρακή)
1 κ.γ. αλάτι - 1/2 κοφτό κ.γ. μαγιά  ξερή
και χλιαρό νερό όσο να γίνει για ζύμη μαλακή εάν την ανοίξουμε με τον πλάστη ή λίγο πιο σκληρή αν την ανοίξουμε με το μηχάνημα .
Το αλκοόλ βοηθάει να γίνεται η ζύμη τραγανή.


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: xrysa στις Μάρτιος 20, 2008, 21:01:09 μμ
Αρτεμη όπως ανοίγουμε το φύλλο χαράζουμε ένα κύκλο στην μέση 20 εκ.και γύρω γύρω κόβουμε  σε 8 κομμάτια .Το κάθε κομμάτι το σηκώνουμε και το βάζουμε πάνω στον κύκλο αφού του έχουμε βάλει λιωμένο βούτυρο.Οπότε όλα τα κομμάτια συγκεντρώνονται πάνω στον κύκλο. Ελπίζω να βοήθησα τώρα, ένα σχήμα θα ήταν πιο καλό βέβαια. Πολλές φορές όμως Αρτεμη που βιάζομαι αντί να κάνω αυτό χωρίζω την ζύμη σε 10 μπαλάκια.Τα ανοίγω στο μέγεθος μικρού πιάτου βάζοντας ενδιάμεσα το λιωμένο βούτυρο. Κάνω 2 πεντάδες τα αφήνω για λίγο στο ψυγείο και ανοίγω μετά 2 φύλλα.
Οσο για την σόδα τα μπουκάλια που κυκλοφορούν δεν είναι του 1/2 λίτρου είναι λιγότερο αλλά δεν θυμάμαι να σου πω ακριβώς. Εγώ παίρνω ένα μπουκάλι σουρωτή και ρίχνω το μισό.


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: ata στις Μάρτιος 21, 2008, 08:41:33 πμ
Χρύσα σ' ευχαριστώ πολύ, το κατάλαβα...θα κρατήσω τις συνταγές σας και θα δοκιμάσω να τις φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία...ευχαριστούμε....


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: Nena στις Μάρτιος 22, 2008, 09:57:12 πμ
Ομορφιές μου, δεν βάζετε τις συνταγές και στις συνταγές για ζύμες ή όπως αλλιώς είναι καταχωρημένες οι ζύμες?


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: Nena στις Μάρτιος 22, 2008, 10:00:26 πμ
Η ζύμη της Αγγελικής είναι πολύ καλή και δοκιμασμένη όχι μόνο απ τις γυναίκες του σπιτιού της. Κι εγώ αυτή κάνω, όμως τη χωρίζω σε μικρά μπαλάκια, τα αφήνω σκεπασμένα με υγρή πετσέτα περίπου μία ώρα και μετά ανοίγω τα μπαλάκια. Προτιμώ αντί αλεύρι να ανοίγω τα φύλλα με νισεστέ. Βοηθάει ώστε να μην ξεκολλάνε τα φύλλα μετά το ψήσιμο και να μένουν ενωμένα μεταξύ τους. Αλλά... περί ορέξεως κ.λπ. κ.λπ.


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: Ranja στις Απρίλιος 22, 2008, 22:46:35 μμ
Mόλις έκανα μια νηστίσημη σπανακόπιτα με τη ζύμη της Αγγελικής (έβαλα και λίγο καλαμποκάλευρο γιατί δεν με έφτασε το άσπρο αλεύρι, άμα βγει καλή θα σας πω). Έφτιαξα όμως μικρό ταψάκι και μου περίσσεψε ζύμη. Την έβαλα στο ψυγείο σε πλαστική μεμβράνη. Πόσο διατηρείται έτσι? Μήπως θέλει κατάψυξη??


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: Ranja στις Απρίλιος 23, 2008, 12:04:44 μμ
Kαμμία????? πείτεεεεεεεεεε  ;)


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: MB04 στις Απρίλιος 23, 2008, 12:11:51 μμ

Ranja, σύμφωνα με τους ειδικούς διατηρείται 1-2 ημέρες στην συντήρηση και
ένα μήνα στην κατάψυξη. 

φιλάκια


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: Rena στις Απρίλιος 23, 2008, 12:18:26 μμ
Μαρακι με πρόλαβες :)


Τίτλος: Απ: Ζύμη σπανακόπιτας
Αποστολή από: Ranja στις Απρίλιος 24, 2008, 10:18:15 πμ
Ευχαριστώ κορίτσια. Την ... μετακόμισα στην κατάψυξη  :D