GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: al1975 στις Ιούλιος 10, 2007, 08:23:51 πμ



Τίτλος: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: al1975 στις Ιούλιος 10, 2007, 08:23:51 πμ
Μου έφεραν μια χθες μια πολύ μεγάλη ποσότητα μύδια, κάπου στα 6 κιλά. Όσα φάγαμε χθες φάγαμε, άντε να φάμε και σήμερα.Τα υπόλοιπα πως μπορώ να τα διατηρήσω;Θα τα αχνίσω αλλά πως θα διατηρηθούν μετά, στην κατάψυξη ή σε βάζο με λάδι στο ψυγείο;


Τίτλος: Απ: Μύδια
Αποστολή από: Elena72 στις Ιούλιος 10, 2007, 09:52:40 πμ
Σε τάπερ, καθαρισμένα, μέσα στο ζουμί τους και στην κατάψυξη διατηρούνται μια χαρά.
Καλημέρα :)


Τίτλος: Απ: Μύδια
Αποστολή από: al1975 στις Ιούλιος 10, 2007, 12:40:03 μμ
Ευχαριστώ Έλενα, αυτό αποφάσισα να κάνω τελικά


Τίτλος: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: Lia_P στις Αύγουστος 09, 2007, 15:25:35 μμ
Μήπως κανείς γνωρίζει, αν μπορώ να καταψύξω τούρτα και να έχω άριστο αποτέλεσμα. Όσο και να τρώμε,
ατέλειωτη είναι και την βλέπω να χαλάει αν μείνει στη συντήρηση :-\ :-\
Το έχει επιχειρήσει κανείς να μας πει; :) :)


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: voula στις Αύγουστος 09, 2007, 16:23:08 μμ
Γεια σου Λία. Δεν έχω βάλει τούρτα στην κατάψυξη αλλά μου έχουν πει πως γίνεται και είναι μια χαρά. Μόνο που πρέπει να τη βάλεις φρέσκια. Δηλαδή όπως θα τη βάλεις έτσι και θα βγει. Το ψωμί για παράδειγμα αν είναι της ημέρας όταν ξεπαγώσει θα είναι σχεδόν έτσι. Αν είναι δυο ημερών θα είναι σαν δυο ημερών Και  ζαχαροπλαστεία το κάνουν και καταλαβαίνεις την τούρτα όταν την άλλη μέρα δεν είναι όπως συνήθως δηλ. μπαγιατεύει πιο γρήγορα και από τα πλάγια και πάνω που έχει μικρά σκασιματάκια και κυρίως αν έχει σοκολάτα. Εγώ το έχω παρατηρήσει σε μαγαζιά αυτό. Πάντως σίγουρα γίνεται γιατί και μου το έχουν πει και το έχω διαβάσει στα προϊόντα που μπαίνουν στην κατάψυξη.


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: BIKY76 στις Αύγουστος 10, 2007, 15:01:24 μμ
Λία, εγώ βάζω σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη. Συγκεκριμένα τούρτα έβαλα, αφού πριν την έκοψα σε κομμάτια χωρίς όμως να χαλάσω το στρογγυλό της σχήμα. Έτσι αν θέλαμε βγάζαμε ένα ένα κομμάτι και η υπόλοιπη μένει στην κατάψυξη για άλλη φορά. Τώρα αν πρέπει να καταψυχεί μόνο όταν είναι φρέσκια δε γνωρίζω. Δοκίμασέ το και θα δεις....


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: Lia_P στις Αύγουστος 10, 2007, 19:17:16 μμ
 :D Βούλα και Βίκυ ευχαριστώ για τις απαντήσεις λέω να το τολμήσω και ό,τι θέλει ας βγει. Εξ άλλου
αν δεν πετύχει φτιάχνουμε άλλη... :D :D :D :D :D :D


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: Lia_P στις Αύγουστος 15, 2007, 19:22:24 μμ
'Εβαλα την τούρτα σε κομμάτια στην κατάψυξη και αφαιρώ ένα ένα κομμάτι και το αφήνω στη συντήρηση να ξεπαγώσει . :P

Οι εντυπώσεις μου άριστες!! :o Όπως την έβαλα,  έτσι ήταν κι όταν την έβγαλα και φαγώθηκε. Δεν έχασε τίποτα από τη γεύση της :D :D


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: margarita79 στις Αύγουστος 18, 2007, 18:59:06 μμ
μηπως εγινε τουρτα παγωτο?
χαχαχαχα χαζο χιουμορ ε?
μην με παρεξηγειτε ειμαι σε τρελα κεφια που σας γραφω μετα απο καιρο και λεω βλακειες
χαχαχαχα
φιλια λια μου


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: Lia_P στις Αύγουστος 23, 2007, 22:52:52 μμ
Όντως και είναι μια πολύ καλή ιδέα, Μαργαρίτα.

Έχω ακόμα λίγη στην κατάψυξη και θα τη δοκιμάσω προτού ξεπαγώσει τελείως :D :D :D


Τίτλος: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: giota στις Μάιος 28, 2008, 18:09:56 μμ
Όλοι γνωρίζουμε πως το ιδανικό είναι να τρώμε πάντα τα φρεσκότερα, άρα και τα ποιοτικά καλύτερα τρόφιμα, πράγμα που εκ πρώτης όψεως σημαίνει πως θα έπρεπε να έχουμε την «πολυτέλεια» να τα προμηθευόμαστε και να τα μαγειρεύουμε σε καθημερινή βάση. Aυτό όμως, με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, δεν είναι πάντα εφικτό. Έτσι, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να διατηρούμε τα τρόφιμα που ψωνίζουμε και που μαγειρεύουμε φρέσκα και εύγευστα, ακόμα και μετά από 3 ή 4 ημέρες. Tο Vita συγκέντρωσε όλες τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με τη συντήρηση των τροφίμων και σας τις παραθέτει, αρχίζοντας από τα πιο ευπαθή, που είναι τα... μαγειρεμένα!

Tα μαγειρεμένα φαγητTο κοτόπουλο και η γαλοπούλTα ψάριTο κρέαTα αλλαντικTο τυρΠώς θα διατηρήσετε τα ευπαθή φρούτΠώς θα διατηρήσετε τα λαχανικΠροσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης!  
Kανονικά, όταν οι ειδικοί μιλάνε για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Aυτές όμως οι θερμοκρασίες δεν αντιστοιχούν σε αυτές των καταψύξεων των ψυγείων που έχουμε στα σπίτια μας, που κυμαίνονται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, δεν είναι σκόπιμο να θεωρούμε ότι μπορούμε να διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας (π.χ., τροφική δηλητηρίαση).


πηγη...vita
τεύχος ΜαΪου


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: kiveli στις Μάιος 28, 2008, 19:14:16 μμ
Χρήσιμες πληροφορίες, όπως και το να βάζουμε ημερομηνίες σε αυτά που βάζουμε στην κατάψυξη. Το λέω γιατί την έχω πατήσει...


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: Ranja στις Μάιος 28, 2008, 19:28:10 μμ
Μπράβο βρε Γιώτα, αυτό πρέπει να το τυπώσω και να το κολλήσω στην κουζίνα ;)


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: margarita79 στις Μάιος 28, 2008, 21:07:06 μμ
πολυ ενδιεφερον γιωτα και προπαντων χρησιμο.
η ιδεα κυβελη με τις ημερομηνιες πολυ μου αρεσε διοτι συνηθως αναρωτιεμαι οταν βρισκω ενα πακετακι στην καταψυξη απο ποτε το εχω ...
θα το εφαρμοσω


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: xrysa στις Μάιος 29, 2008, 08:38:42 πμ
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου Γιώτα, εγώ τις ετικέτες τις εφαρμόζω κορίτσια γράφω εκτός από την ημερομηνία ακόμη και τι έχει μέσα γιατί πολλές φορές είχα μπερδευτεί παλιά.


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: al1975 στις Μάιος 29, 2008, 09:31:28 πμ
Πωπωπω!! Αυτό το άρθρο σίγουρα πρέπει να το κολλήσω και εγω στο ψυγείο μου διότι κάνω αλλα αντ'αλλων!
Στην κατάψυξη μου περιττό να σας πω οτι έχω ένα χωριάτικο κοτόπουλο και μια καλή τηγανιά διάφορα μικρά ψαράκια ψαρεμένα απο τον πατέρα μου απο τις περσινές μας διακοπές!
Μόλις πάω σπίτι θα κάνω εκκαθάριση.


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: Nena στις Μάιος 29, 2008, 11:51:51 πμ
Δίκιο έχεις Αγγελική. Το τύπωσα ήδη αλλά μήπως ξέρετε να με καθοδηγήσετε πως να το κάνω με μεγαλύτερα γράμματα? ΄Εχει τυπωθεί με ψείρες και θέλει μεγεθυντικό φακό (εκτός απ τα γυαλιά)


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: giota στις Μάιος 29, 2008, 11:54:43 πμ
αν το αντιγραψεις και το κανεις επικκοληση σε word κι απο εκει
να το εχεις επιλεγμενο και να επιλεξεις το μεγεθος που θελεις


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: Flora στις Μάιος 30, 2008, 08:50:53 πμ
Ευγε Γιώτα!! Καταπληκτικό και απείρως χρήσιμο άρθρο :)
Σ ευχαριστουμε πολύ.


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: Rena στις Μάιος 30, 2008, 11:47:53 πμ
Νένα μπορείς να το κάνεις copy paste σε ενα word και να επιλέξεις από εκεί τη γραμματοσειρά στο μέγεθος που σε βολεύει.

Το άρθρο πραγματικά πολύ χρήσιμο. Ευχαριστούμε.


Τίτλος: Απ: Πόσο κρατάει το φαγητό μου στην κατάψυξη;
Αποστολή από: elie στις Μάιος 30, 2008, 11:51:38 πμ
giota, πολύ χρήσιμο άρθρο (επιμορφωτικό!). Θα το μελετήσω κι εγώ προσεκτικά!


Τίτλος: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: vago στις Ιούλιος 31, 2008, 15:17:58 μμ
Η συντήρηση των τροφίμων , θα μπορούσαμε να πούμε ότι συναντά σημαντικές δυσκολίες επειδή αντιτίθεται στο φυσικό νόμο της φθοράς που επιφέρει την αλλοίωση τους. Μια από τις μεθόδους στις οποίες παρεμποδίζεται η δράση των παραγόντων αλλοίωσης είναι η συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ψύξη καλύπτει περιοχή θερμοκρασιών (0-100C) από το σημείο πήξης του νερού και φθάνει μέχρι τους 100 C.

Η < εμπορική συντήρηση> των τροφίμων υπό ψύξη, γίνεται σε θερμοκρασίες από τους 40C μέχρι τους 70C, ενώ η κατάψυξη από τους -100C μέχρι τους -180C και χαμηλότερα.

Η ψύξη χώρου με αέρα, είναι η πλέον κοινή μέθοδος ψύξης και χρησιμοποιείται για την ψύξη των περισσότερων τροφίμων κατά τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους (κρέας, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, φασολάκια κ.α.) θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν:  ο θάλαμος να είναι καλά μονωμένος, να μην παραμένουν οι πόρτες ανοιχτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η θερμοκρασία του ψυκτικού χώρου να μην ξεπερνάει +_ 20 C. Να αποφεύγεται η αποθήκευση πολλών τροφίμων μαζί, αν δεν είναι ερμητικά κλειστά. Τρόφιμα που χάνουν εύκολα την υγρασία τους στο ψυγείο πρέπει να περιβάλλονται με καλύμματα αδιαπέραστα από το νερό (αγγούρια, πεπόνια, πορτοκάλια, κ.α). Οι 4 βασικοί κανόνες για την ψύξη

Καταψύχουμε ή παγώνουμε τα ευπαθή φαγητά, τα έτοιμα φαγητά και ότι περισσεύει από το καθημερινό φαγητό, μέσα σε δύο ώρες ή και λιγότερο.
Δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεπαγώνουμε το φαγητό στη συντήρηση. Αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για όλα τα φαγητά.
Ξεπαγώνουμε το κρέας και τα πουλερικά, σε αεροθερμική συσκευασία, σε κρύο νερό. Αλλάζουμε το νερό, κάθε 30 λεπτά.
Ξεπαγώνουμε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, μόνο αν θα το μαγειρέψουμε αμέσως.
Δεν ξεπαγώνουμε φαγητό, σε ζεστό νερό.
Δεν αποψύχουμε φαγητό, στον πάγκο της κουζίνας. Φαγητό, το οποίο έμεινε σε θερμοκρασία δωματίου, περισσότερο από 2 ώρες, δεν είναι στα προβλεπόμενα όρια θερμοκρασίας και πιθανό να μην πρέπει να καταναλωθεί.
Χωρίζουμε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρότερες, ώστε να επιτύχουμε γρήγορο πάγωμα στο ψυγείο.
Ας μη γεμίζουμε πάρα πολύ τη συντήρηση του ψυγείου. Ο κρύος αέρας πρέπει να ανακυκλώνεται, για να κρατηθεί το φαγητό ασφαλές
Η κατάψυξη καλύπτει περιοχή θερμοκρασιών από το σημείο πήξης του νερού στο τρόφιμο και κάτω.

Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν. Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης. Βασικές αρχές για μια σωστή συντήρηση τροφίμων σε κατάψυξη:

·  Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C.

·  Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.

·  Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων.

·  Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.

·  Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.

www.diatrofi.gr


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: giota στις Ιούλιος 31, 2008, 16:54:08 μμ
πολυ ενδιαφερον αρθρο ::) ::)


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: Nena στις Ιούλιος 31, 2008, 20:08:07 μμ
Ευχαριστώ Vago. Λίγο ακόμη και θα ξεπεράσεις τη giota σε ενημέρωση! Αστειεύομαι ασφαλώς. Είστε κι οι δύο υπέροχες.


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: giota στις Ιούλιος 31, 2008, 20:14:57 μμ
 :) :) :) :-*


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: vago στις Ιούλιος 31, 2008, 20:50:00 μμ
 :-* *KISSED* :-* *KISSED* :-* *KISSED*


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: THEOHARIS στις Αύγουστος 03, 2008, 08:22:29 πμ
πολύ καλό άρθρο  Βάγγο


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: melita στις Ιανουάριος 20, 2009, 16:13:23 μμ
Ωραίο άρθρο Βάγγο!! *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: basilikoula στις Ιανουάριος 26, 2009, 19:55:53 μμ
 *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: stamkoz στις Ιανουάριος 27, 2009, 18:53:45 μμ
Πόλύ χρήσιμο άρθρο!
Θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο εάν μπορούσαμε να βρούμε ή να φτιάξουμε μια λίστα με τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταψυχθούν.
Εγώ πολλες φορές προβληματίζουμε εάν κάποια φαγητά είναι ασφαλές να τα καταψύξω...
π.χ πρόσφατα μου είχε περισσέψει πολύ σπανακόρυζο και δεν ήξερα τί να το κάνω και τελικά το πέταξα  :( *THUMB%%__%%DOWN*


Τίτλος: Απ: Ψύξη και κατάψυξη
Αποστολή από: Faye στις Ιανουάριος 27, 2009, 20:01:26 μμ
Κορίτσια από πλευράς ασφάλειας όλα μπορούν να καταψυχθούν αν έχουν τηρηθεί οι σωστές προδιαγραφές ως εκείνη τη στιγμή.
Τα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται με ασφάλεια μια βδομάδα στην κατάψυξη.
Δεν καταψύχουμε πατάτες και ζυμαρικά, ρύζι γιατί  όταν τα αποψύξουμε γίνονται σαν αλεύρι.
Επίσης δεν καταψύχουμε τυριά, αυγά, τομάτες.


Τίτλος: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: Faye στις Ιανουάριος 28, 2009, 21:03:52 μμ
          Α. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ


ΓΑΛΑ
Όλοι οι τύποι γάλακτος, φρέσκο, υψηλής παστερίωσης, μεγάλης διάρκειας, εβαπορέ πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο 5 μέρες από το άνοιγμά τους. Το φρέσκο και το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρούνται μόνο στο ψυγείο, σε αντίθεση με το μεγάλης διάρκειας και το εβαπορέ που πριν το άνοιγμα διατηρούνται και εκτός.
Αλλοιώσεις: Όταν το γάλα ξινίσει ή πήξει, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
ΤΙΡ: Οι διάφανες φιάλες πρέπει να μένουν μακριά από το φως.
Φυλλάσετε τα χάρτινα ή μεταλλικά δοχεία όταν μένουν εκτός ψυγείου σε χώρους που αερίζονται καλά, δεν υπάρχει υγρασία και έντονο φως και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 - 25 βαθμούς C.
Το φρεσκοαρμεγμένο γάλα κατευθείαν από κάποιο ζώο, πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε 2 ημέρες, όμως πριν το πιείτε πρπεπει να το βράζετε καλά.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Διατηρείτε στο ψυγείο και αν περιέχει φρούτα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο.
Το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 12 - 15 ημέρες, ενώ το βιομηχανικό, (φυσικό, στραγγιστό, ανάμεικτο, βιογιαούρτι) μποεί να διατηρηθεί μετά το άνοιγμα για 5 - 7 ημέρες.
Αλλοιώσεις: Μην καταναλώνετε προιόντα που παρουσιάζουν δυσχρωμία ή άλλα εμφανή σημάδια αλλοίωσης.
ΤΙΡ: Προσέχετε πάντα αν στο καπάκι υπάρχει κάποια τρύπα. Όσο μικρή και αν είναι, ο αέρας που περνάει, μειώνει το χρόνο ζωής του προιόντος.
Το γιαούρτι είναι ένα προιόν ζυμώσεως του γάλακτος, γι αυτό και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι τα κύρια μικρόβια που υπάρχουν στο τελικό προιόν.

ΒΟΥΤΥΡΟ
Το διάστημα για να το καταναλώσετε δεν πρέπει να ξεπερνάει  τους 1 - 2 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Φυλλάσεται στο ψυγείο καλά κλεισμένο στη συσκευασία του ή σε αλουμινόχαρτο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
ΤΙΡ: Το βούτυρο παίρνει τη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα γι αυτό φροντίστε να είναι καλά κλεισμένο.

ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο ως 5 ημέρες.
Γενικά για την κρέμα γάλακτος ισχύει ότι και για το γάλα.

ΡΥΖΟΓΑΛΟ - ΚΡΕΜΕΣ
Διατηρούνται στο ψυγείο και καλό είναι αυτά που πωλούνται στο S.M να τα κρατάτε μετά το άνοιγμα μέχρι 5 ημέρες. Αν τα φτιάχνετε μόνοι σας το διάστημα ανεβαίνει στις 8 - 9 ημέρες.
ΤΙΡ: Αν φτιάχνετε μόνοι σας επιδόρπια γάλακτος, φροντίζετε να τα φυλάτε σε γυάλινα μπωλ,να τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια να τα βάζετε στο ψυγείο αφού τα σκεπάσετε με μεμβράνη.


          Β. ΤΥΡΙΑ

ΜΑΛΑΚΑ Η ΦΡΕΣΚΑ ΤΥΡΙΑ
Στην κατηγορΐα αυτή ανήκουν τυριά όπως το κατίκι και το γαλοτύρι.
Τα συσκευασμένα διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους εκτός αν παρουσιάζουν κάποια αλλοίωση, ενώ αν τα αγοράζετε χύμα μην τα κρατάτε πάνω από 10 μέρες.

ΤΥΡΙΑ ΑΛΜΗΣ
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η φέτα, ο τελεμές και τα δανέζικα τυριά.
Όταν τα αγοράζετε χύμα, χωρίς άλμη να τα καταναλώνετε εντός μιας εβδομάδας.
Σε περίπτωση που τα τοποθετείτε στην άλμη, θα πρέπει να τα καλύπτει πλήρως και να ελέγχετε συχνά για μούχλα.

ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ
Σκληρά τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το λαδοτύρι και ημίσκληρα το κασέρι, και τα ολλανδικού τύπου τυριά.
Αυτά που πωλούνται σε κομμάτια στα S.M πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών, ενώ αν προμηθεύεστε ολόκληρο κεφάλι, μπορείτε να το διατηρήσετε μέχρι και ένα χρόνο.
-Σε γενικές γραμμές όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο περισσότερο διατηρείται.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εδώ ανήκει η μυζήθρα, το ανθότυρο, το μανούρι.
Αν είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος έχουν διάρκεια ζωής ως 6 ημέρες.

*Όλα τα τυριά διατηρούνται στο ψυγείο, δεν καταψύχονται γιατί χαλάει η υφή τους.
Τα σκληρά τυριά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε λάδι και τα λευκά αν τα βάλετε σε γάλα ενώ τα κρεμώδη
πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
Τα υπόλοιπα τυριά μπορείτε να τα βάζετε σε γυάλινα μπωλ φροντίζοντας ώστε τα τυριά διαφορετικού τύπου να μη μπαίνουν μαζί γιατί αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά τους.
Όσα έχουν εξωτερικό περίβλημα, είναι καλύτερα να μην καθαρίζονται αν δεν καταναλωθούν άμεσα.
Αλλοιώσεις: Τα τυριά όπως η φέτα που μένουν εκτός  άλμης ξεραίνονται.
Όσα έχουν μυρίσει ή μουχλιάσει δεν τρώγονται. Αν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή μπορείτε να την αφαιρέσετε και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα.
ΤΙΡ: Στα τυριά που βρίσκονται σε κενό αέρα,προσέχετε η συσκευασία να μην έχει τρύπες ή σκασίματα.
Αν τα παίρνετε τυλιγμένα σε χαρτί, αφαιρέστε το και βάλτε τα σε γυάλινα δοχεία.
Να θυμάστε ότι η ημερομηνία στην ετικέτα δεν ισχύει απόλυτα, οπότε καλό είναι να καταναλώνονται πριν απ αυτήν.


                                                                                                                                 πηγή: περιοδικό VITA


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: Faye στις Ιανουάριος 28, 2009, 22:16:11 μμ
Παιδιά επανέρχομαι με  ψάρια, θαλασσινά, κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά και διάφορα προιόντα καθημερινής χρήσης :)


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: Marinaki στις Ιανουάριος 28, 2009, 23:18:26 μμ
Μπράβο Fey! Συνέχισε έτσι!!


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 29, 2009, 18:16:22 μμ
Πολυ καλο θεμα *THUMBS%%__%%UP*
μπραβο Fey


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: myl στις Ιανουάριος 29, 2009, 18:20:59 μμ
πολυ χρησιμο το θεμα σου.μπραβο *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: melita στις Ιανουάριος 30, 2009, 11:47:52 πμ
Μπράβο Fey,πολύ ωραίο το θέμα σου. *THUMBS%%__%%UP*
Αναμένουμε και τα επόμενα  :)


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: Mary στις Ιανουάριος 30, 2009, 12:31:41 μμ
Πολλή καλή η ενημέρωσή σου Fey! Mπράβο!
Αν και σε μας η φέτα δεν μένει ποτέ για μια ολόκληρη εβδομάδα στο ψυγείο για να δω αν χαλάει. Εμείς το κιλό το καταναλώνουμε σε 2 μέρες το πολύ. :D


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (γαλακτοκομικά - τυριά)
Αποστολή από: filadelphia στις Ιανουάριος 30, 2009, 16:18:52 μμ
Fey,
Μπράβο, ευχαριστούμε


Τίτλος: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: Faye στις Φεβρουάριος 27, 2009, 22:38:24 μμ
ΨΑΡΙΑ
Πριν φυλάξετε το νωπό ψάρι, πρέπει να το καθαρίσετε να το πλύνετε και να το στεγνώσετε καλά.
Τα ψάρια πρέπει να καταψύχονται συσκευασμένα, και όσο γίνεται χωρίς αέρα στη συσκευασία τους.
Αν θέλετε μπορείτε να συσκευάζετε ατομικά τα μικρά ψάρια τοποθετώντας τα σε σακούλα ή αλουμινόχαρτο.
Όσον αφορά τα μεγάλα ψάρια ο καλύτερος τρόπος χειρισμού περιλαμβάνει κατάψυξη χωρίς συσκευασία ή σε σακούλα.
Μπορείτε όμως να επιλέξετε και την εμβάπτιση σε νερό, ώστε να σχηματιστεί ένα στρώμα πάγου, το οποίο τα προστατεύει από την οξείδωση.
Διατηρούνται 5 εβδομάδες.
Αν μετά την απόψυξη έχουν δυσάρεστη οσμή ή άσχημη εμφάνιση, πετάξτε τα.

ΜΑΛΑΚΙΑ - ΟΣΤΡΑΚΑ
Διατηρούνται μικρότερο διάστημα από τα ψάρια και καλό είναι να συσκευάζονται σε αεροστεγή δοχεία.
Τα ζωντανά μύδια, στρείδια, αχιβάδες, καβούρια, αστακοί και καραβίδες, πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε αεριζόμενα δοχεία και να καλύπτονται με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα.
Η αποθήκευση των ζώντων θαλασσινών σε αλμυρό νερό μειώνει το χρόνο διατήρησής τους, ενώ η αποθήκευση σε γλυκό νερό τα θανατώνει.
Οι αστακοί και τα καβούρια αν είναι μαγειρεμένα διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι  3 μέρες.
Τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές τοποθετήστε τα σε γυάλινο ή μεταλικό μπωλ, καλύψτε τα χαλαρά και τοποθετήστε τα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
Αν τα μαγειρέψετε, βάλτε τα σε σφραγισμένα δοχεία και αποθηκεύστε τα μέχρι 5 μέρες, το ίδιο και τα οστρακόδερμα.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο βάλτε τα αμέσως στην κατάψυξη.
Όσα έχουν συσκευασία μην τους την αφαιρέσετε, αλλά όσα είναι σε δίσκους από φενιζόλ πρέπει να αφαιρεθεί και να μπουν σε σακούλες στην κατάψυξη.
Διατηρούνται 4 - 5 μήνες.


Τίτλος: Απ: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ψάρια και θαλασσινά)
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 12, 2009, 07:25:52 πμ
Υπεροχες συμβουλές Fey ,  :)

και χρησιμότατες  ;)


Τίτλος: ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Κρέατα - Πουλερικά)
Αποστολή από: Faye στις Αύγουστος 12, 2009, 22:25:08 μμ
ΚΡΕΑΤΑ

Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού,3 - 5 μέρες.
Το περιτυλιγμένο νωπό κρέασ μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια επί 3 ημέρες,το μη περιτυλιγμένο επί 5 ημέρες και το αλατισμένο μέχρι 3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 0 - 3 βαθμούς C.
To συκώτι, τα νεφρά, ο πατσάς, η γλώσσα, η καρδιά, οι πνεύμονες και ο κιμάς διατηρούνται στην ψύξη για 1 - 2 ημέρες.
Προκειμένου να διατηρήσετε το κρέας περισσότερο, τοποθετήστε το στην κατάψυξη, αφού το χωρίσετε σε μερίδες τις οποίες συσκευάζετε χωριστά.
Έτσι επιταχύνεται η ψύξη.
Αποψύχετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε.
Το κρέας στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί 6 - 12 μήνες.
Για καλύτερη ποιότητα αποθηκεύστε το νωπό κρέας στην κατάψυξη όχι πάνω από 3 - 4 μήνες και το μαγειρεμένο όχι πάνω από 2 - 3 μήνες.
Σε γενικές γραμμές το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται 6 μήνες, το βοδινό 1 χρόνο, τα αιγιπρόβατα και τα μικρά κομμάτια 3 μήνες και το χοιρινό 4 - 6 μήνες.
Mετά το μαγείρεμα μπορεί να καταψυχθεί πάλι.

 
Αλλοιώσεις:
Το αλλοιωμένο κρέας αποκτά γλοιώδη ή κολλώδη υφή και άσχημη οσμή
Προσοχή λοιπόν.





ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Βγάλτε τα από το χαρτί κρεοπωλείου και διατηρείστε τα στο ψυγείο σε ανοικτό σκεύος.
Τα νωπά πουλερικά με τα εντόσθια διατηρούνται 1 ημέρα, ενώ τα νωπά πουλερικά χωρίς εντόσθια διατηρούνται για 2 ημέρες.
Για να τα βάλετε στην κατάψυξη καθαρίστε τα καλά.
Βγάλτε τα εντόσθια, πλύντε τα, στεγνώστε τα και συσκευάστε τα.
Στην κατάψυξη μένουν μέχρι και 6 μήνες αλλά μετά την απόψυξη διατηρούνται 1 -2 μέρες.

Αλλοιώσεις:
Έχουν άσημη μυρωδιά, καλύπτονται από κολλώδη ουσία, το δέρμα τους δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα και το κρέας τους δεν είναι σκληρό.


Τίτλος: ερωτηση
Αποστολή από: MARGKW στις Αύγουστος 13, 2009, 19:09:05 μμ
Ερωτηση\1!!!!Τα μαρουλια ποσο καιρο διατηρουνται στο ψυγειο?? :-\
Ερωτηση 2!!!!Ειχα στην καταψυξη κοτοπουλο φιλετο και ηθελα να μαγειρεψω μοναχα ενα μερος του.Προσπαθωντας να ξεκολλησω την ποσοτητα που ηθελα, το υπολοιπο βραχηκε με νερο, χωρις ομως να ξεπαγωσει (ουσιαστικα εμεινε εκτος καταψυξης 7-8 λεπτα) το τυλιξα σε μεμβρανη και το εβαλα παλι στην καταψυξη..Κινδυνευει να χαλασει?


(Χαζες αποριες αλλα ειμαι καινουρια) ;D


Τίτλος: Απ: ερωτηση
Αποστολή από: xanthibax στις Αύγουστος 13, 2009, 21:08:56 μμ
Τα μαρούλια διατηρούνται στο ψυγείο πλυμένα σε τάπερ σκεπασμένο για 3 -4 μέρες .
Το κοτόπουλο που δεν ξεπάγωσες μπορείς να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη.
Τρόφιμα που ξεπάγωσαν δεν πρέπει ποτέ να καταψυχθούν εκ νέου.
Ελπίζω να σε βοήθησα!!


Τίτλος: Απ: ερωτηση
Αποστολή από: MARGKW στις Αύγουστος 14, 2009, 09:31:13 πμ
ευχαριστω παρα πολυ! ;D


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: steka στις Αύγουστος 25, 2009, 11:44:35 πμ
Κοριτσια εγω βαζω σχεδον τα παντα καταψυξη,χωρις να εχω προβλημα.ενταξει,εννοειται οτι δεν βαζω π,χ, τις πατατες,αλλα απο γλυκα-αλμυρα σχεδον ολα!πιτες ,πιτακια ,κεηκ κοκ..τουρτες σχεδον παντα εχω περισσευμα,αλλωστε ποσο να φαμε,καταψυχω κι οταν θελουμε να φαμε απλα τη βγαζω απ το πρωι στο ψυγειο για να φαμε το μεσημερι.μεχρι στιγμης δεν εχουμε παθει τιποτα...


Τίτλος: Απ: Tούρτα στην κατάψυξη
Αποστολή από: Faye στις Αύγουστος 27, 2009, 00:18:11 πμ
Παιδιά να συμπληρώσω εδώ ότι αν πρόκειται να καταψύξετε γλυκά πρέπει να το κάνετε αμέσως αφού τα φτιάξετε και αφού πρώτα τα χωρίσετε σε κομμάτια.
Διατηρούνται στην κατάψυξη για 15 ημέρες, χρειάζονται μία μέρα απόψυξη πάντα μέσα στο ψυγείο και έπειτα διατηρούνται στηνσυντήρηση του ψυγείου για 3 ημέρες
Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μη χάνουν ούτε σε γεύση αλλά και για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί κατά την ψύξη - απόψυξη.


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: nayia στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 15:29:58 μμ
Ερώτηση : τα λαδερά φαγητά (φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες, αρακά κ.λπ.) τα βάζουμε στην κατάψυξη; Και αν ναι, για πόσο;


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 15:33:48 μμ
Παράθεση
Τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα ψάρια είναι γενικά πιο ευπαθή και δεν κρατάνε περισσότερο από μία με δύο μέρες στη συντήρηση ή μία με δύο βδομάδες στην κατάψυξη. Παρ’ όλα αυτά, η κατάψυξη δεν ενδείκνυται τόσο γι’ αυτά τα φαγητά, γιατί χάνουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. H καλύτερη λύση για τα λαχανικά (χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, καρότα) που θέλουμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο είναι να τα φτιάχνουμε βραστά -χωρίς σάλτσα-, γιατί έτσι μπορούμε να τα φυλάμε για περισσότερες μέρες

Εγω για να ειμαι ειλικρινης δεν βαζω μαγειρεμενα φαγητα στην καταψυξη.Μου φαινεται πολυ αλλοιωμενη η γευση μετα..βαζω μονο κανα κιμα μαγειρεμενο αν τυχει ή κανα παστιτσιο ετοιμο αλλα οχι ψημενο,καμμια πιτα αψητη τετοια..ξερω πολλους ομως που τα βαζουν.
Συμφωνα με τα παραπανω θα ελεγα ισως μεχρι 2 εβδομαδες.


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: nayia στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 16:32:55 μμ
Δίκιο έχεις... Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μπορώ να τα φτιάξω ΣΚ, να τα χώσω στην κατάψυξη ώστε μέσα στην εβδομάδα που δεν έχω χρόνο να δω ούτε τον εαυτό μου στον καθρέφτη (!) να έχουμε σπιτικό μαγειρεμένα φαγάκι. Οπότε σίγουρα μιλάμε για λιγότερο από 1 εβδομάδα...
Ευχαριστώ...  @}->--


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: charoulita στις Ιανουάριος 12, 2011, 14:48:33 μμ
Καλησπερα!!!
Θελω κοβω το λαχανο το μαρουλι και τα καροτα μου αμεσως μολις τα αγοραζω ετσι ωστε να τα εχω ετοιμα την επομενη φορα που θα θελω σαλατα, (γιατι βαριεμαι τοσο μα τοσο πολυ να τα κοβω καθε φορα!!!) αλλα δεν ξερω ποσο καιρο μπορω να τα διατηρησω ετσι! διαβασα παραπανω για τα κομμενα καροτα οτι διατηρουνται σε κρυο νερο μονο μερικες ωρες, ειναι σιγουρο αυτο? Δλδ, σημερα που τα εκοψα δε μπορω να τα φαω και αυριο ή μεθαυριο? Τα εχω βαλει ολα σε ξεχωριστα ταπερ και το μαρουλι το τυλιξα σε χαρτι κουζινας.
Αν ξερει καποια ας πει!!
Φιλια!!


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: margarita79 στις Ιανουάριος 12, 2011, 15:01:15 μμ
Τα καροτα θα σου μαυρισουν.Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ραντιζεις λιγο λεμονι αλλα και παλι χανουν αρκετα.
 Το μαρουλι διατηρειτε μια χαρα.


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: charoulita στις Ιανουάριος 12, 2011, 15:02:57 μμ
αχ τι κριμα! το λαχανο?


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: margarita79 στις Ιανουάριος 12, 2011, 15:06:17 μμ
Και το λαχανο μαυριζει αλλα οχι τοσο γρηγορα διατηρειται μια χαρα σε ταπερ.Φτανει να το εχεις πλυνει ,να εχει στεγνωσει καλα και μετα να το κοψεις.
Αν ειναι και κοκκινο λαχανο και το τριψεις με αλατι με το χερι σου μεσα στο σουρωτηρι γινεται και πολυ νοστιμο  ;)


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: charoulita στις Ιανουάριος 12, 2011, 15:50:42 μμ
A οκ, αρα το λαχανο πρεπει να ειναι στεγνο στο ψυγειο!!! :)
Σ'ευχαριστω πολυ margarita79!!!
Οσο για τις ατακες του γιου σου,ειναι ολα τα λεφτα!! :D


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: Tonni στις Ιανουάριος 12, 2011, 18:52:54 μμ
Είχα ακούσει οτι τα λαχανικά όπως και τα φρούτα πρέπει να τα καταναλώνουμε αμέσως όταν τα κόψουμε ( π.χ σαλάτα) γιατί  αλλιώς χάνουν  όλα τα θρεπτικά συστατικά τους... :-\


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: Flora στις Ιανουάριος 14, 2011, 08:17:42 πμ
Εγώ παιδιά, χάνουν δεν χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, τα κόβω  ::)
Αν γυρίσω από τη δουλειά και δεν έχω πλυμένη-κομμένη σαλάτα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!!!
Όταν γυρίζω από το μανάβικο πλένω και στεγνώνω καλά τα λαχανικά μου και τα κόβω όπως τα θέλω για τη σαλάτα μου. Τα μοιράζω σε γυάλινα τάπερ (τα οποία έχω διαπιστώσει πως διατηρούν πολύ καλύτερα τα λαχανικά) και τα φυλάω στο ψυγείο. Για 1 εβδομάδα διατηρούνται άψογα- τουλάχιστον από εμφάνιση, από βιταμίνες...δεν ξέρω- αρκεί να έχουν στεγνώσει καλά ;)
Με αυτόν τον τρόπο και φαγητό να μην έχω έτοιμο, έχω τόσες πολλές επιλογές από σαλατικά που δεν με νοιάζει. Απλά γεμίζω ένα μπωλ με ότι σαλατικό τραβάει η όρεξή μου, αλάτι, λάδι, ξύδι, λεμόνι, πορτοκάλι, πιπέρι και είναι έτοιμη!!
Σε ξεχωριστά τάπερ φυλάω, μαρούλι, λάχανο, καρότο, ρόκα και φουντίτσες κουνουπιδιού μαζί με ραπανάκια ολόκληρα.


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: xrusanthi στις Μάρτιος 23, 2012, 14:30:42 μμ
Καλησπέρα σε όλους! Έχω μια μεγάλη ποσότητα γραβιέρας και δεν ξέρω με ποιο τρόπο να το συντηρήσω. μπορώ να την βάλω στην κατάψυξη? Ή σε γυάλινα τάπερ στο ψυγείο?


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: MARTZI στις Μάιος 02, 2012, 13:04:25 μμ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΟΥ ΕΓΩ ΤΗΝ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΑΠΟ ΚΑΣΕΡΙΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ . ΑΠΛΑ ΤΑ ΒΓΑΖΩ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: patata στις Ιανουάριος 07, 2013, 15:19:51 μμ
Γνωρίζετε αν μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη μελομακάρονα που μας έμειναν και μπακλαβά...;

Ευχαριστώ  :)


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: Pastaflora στις Ιανουάριος 09, 2013, 16:38:07 μμ
Δεν νομιζω, αλλα τα πρωτα μπορεις να τα μετατρεψεις σε νοστιμη βάση για...τσιζκέικ,   ΑΝ ΘΕΛΕΙς ΕΧΩ ΣΥΝΤΑΓΉ....


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: patata στις Ιανουάριος 12, 2013, 11:40:07 πμ
Δεν νομιζω, αλλα τα πρωτα μπορεις να τα μετατρεψεις σε νοστιμη βάση για...τσιζκέικ,   ΑΝ ΘΕΛΕΙς ΕΧΩ ΣΥΝΤΑΓΉ....

Αμέε!! Ευχαριστώ :)


Τίτλος: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΓΩΝ ΑΥΓΑ ΠΑΓΑΚΙΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΓΟΚΥΣΤΗ
Αποστολή από: Pastaflora στις Ιούλιος 08, 2015, 15:00:16 μμ
ΑΥΓΑ  ΠΑΓΑΚΙΑ  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΓΟΚΥΣΤΗ
ΡΙΧΝΕΙ ΑΥΓΑ ΣΕ ΠΑΓΟΚΥΣΤΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΨΥΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ  ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ
 #Invalid YouTube Link#


Τίτλος: Απ: Οδηγός συντήρησης τροφίμων
Αποστολή από: elenipapap στις Αύγουστος 06, 2022, 22:33:34 μμ
Ποσο χαιρομαι που σας βρηκα! Εκανα το κολπο με τις φράουλες και πέτυχε!