GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Πίτες - Ψωμιά => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ampari στις Φεβρουάριος 11, 2017, 20:23:15 μμ



Τίτλος: ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ
Αποστολή από: Ampari στις Φεβρουάριος 11, 2017, 20:23:15 μμ
Υλικά

Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι (https://www.ampari.gr/product-category/flour/)
1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

1½ κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
200γρ. ζάχαρη
200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
100γρ. ρύζι καρολίνα
1 κουτ. σούπας κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το αλεύρι μας σε μια λεκάνη και κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα στη μέση.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ανακατεύουμε λίγο και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό.
Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο νερό, αυτό εξαρτάται από το αλεύρι μας.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας σε ένα κάπως κυλινδρικό σχήμα (αυτό θα μας βοηθήσει στη συνέχεια)  και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τεταρτάκι. Αφού περάσει το τέταρτο παίρνουμε την ζύμη μας και την κόβουμε σε 8 ίσα μέρη.
Και τα 8 στη μέση ούτω σώστε να γίνουν 16 μικρά ζυμαράκια.
Παίρνουμε τα ζυμαράκια μας και αφού αλευρώσουμε τον πάγκο μας, τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Θα έχουμε 16 λεπτά φύλλα. Ανοίγουμε το κάθε φυλλαράκι και το αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ.
Κρατάμε 8 σε ένα πιάτο και τα άλλα 8 σε ένα άλλο πιάτο.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, μέχρι να παγώσει το βιτάμ.

Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την περνάτε από τον τρίφτη του πολυμίξερ.
Την αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
Ανακατεύετε την κολοκύθα με το ρύζι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Παίρνουμε τα 8 φύλλα και τα ανοίγουμε όλα μαζί σε ένα. Αυτό βοηθάει ώστε στο ψήσιμο να ανοίξουν τα φύλλα και να έχουμε 8 φύλλα πάνω και 8 φύλλα κάτω. Αφού ανοίξουμε το ένα φύλλο, το απλώνουμε στο ταψάκι, το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο βιτάμ. Προσθέτουμε την γέμιση και ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το βάζουμε από πάνω.

Ενώνουμε το πάνω και το κάτω φύλλο για να μην φύγει η γέμιση και χαράσσουμε ελαφρά το πάνω μέρος της πίτας με ένα μαχαίρι. Αυτό βοηθάει στο να ψηθεί καλύτερα η πίτα, αλλά και στο να κοπεί στο τέλος πιο εύκολα.

Ψήνουμε την πίτα μας στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 30 με 40 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο. Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο, είναι σχεδόν έτοιμη. Την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσει διότι δεν θέλουμε η άχνη να κολλήσει και να λιώσει από τους υδρατμούς, δημιουργώντας μια λασπώδη στρώση.