GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Πίτες - Ψωμιά => Μήνυμα ξεκίνησε από: georgechef στις Απρίλιος 12, 2008, 06:07:19 πμ



Τίτλος: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: georgechef στις Απρίλιος 12, 2008, 06:07:19 πμ
* 100γρ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ Ή 2 ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑ ΕΤΙΜΟ ΠΡΟΖΎΜΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑN TA SOURER MARKET
*540γρ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ (ΑΥΡΑ, ΙΟΛΗ, κλπ)
* 850γρ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 
* 22γρ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ
* ½ ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΜΑΓΙΑ

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ, ΑΛΕΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ. ΤΗ ΖΥΜΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ (ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΓΝΗ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΨΩΜΙ). ΜΕΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ. ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΕ 4 ΙΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ (Η ΚΑΘΕ ΜΕΡΙΔΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 350γρ) ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 24 ΩΡΕΣ (ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ 3 ΗΜΕΡΕΣ) ΤΥΛΙΓΜΕΝΕΣ ΚΑΛΑ-ΚΑΛΑ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ. ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ ΠΡΙΝ ΨΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΙΤΣΕΣ.


να τονίσω ότι μέσα στο ζυμάρι μπορούμε να βάλουμε λήγω ελαιόλαδο και σουσάμι καθώς θα το ζυμώνουμε                     


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: margarita79 στις Απρίλιος 12, 2008, 11:59:18 πμ
καταρχην ευχαριστουμε πολυ γιωργο.
τωρα θα ηθελα να ρωτησω αυτη η ποσοτητα που μας δινεις σε ποση πιτσα αντιστοιχει?
ας πουμε σε λαμαρινες του οικιακου φουρνου ποσες λαμαρινες?
οσο για το προζυμι δεν το εχω δει ποτε το πουλανε χυμα?ή ειναι καποιας ετιαριας?
ευχαριστω


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: sgr στις Απρίλιος 12, 2008, 15:15:24 μμ
Γιώργο ευχαριστούμε για τη συνταγή. Χρήσιμη !
Να σου πω, δεν βάζεις και μια για τη σάλτσα ντομάτας που βάζουμε στην πίτσα γιατί η δική  μου δεν αρέσει στο γιο μου. Έτσι για να ολοκληρώσεις το ....σετάκι  :D :D :D :D :D


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Mary στις Απρίλιος 12, 2008, 17:17:58 μμ
Όντως πολύ καλή φαίνεται η ζύμη σου Γιώργο. Αν κατάλαβα καλά την αφήνεις τόσο πολύ στο ψυγείο για να ωριμάσει. Καλό θα ήταν όμως να την καταχωρήσεις ως κανονική συνταγή γιατί εδώ στο φόρουμ δεν ξέρω πόσο θα μείνει.

Αλήθεια, Admin, πόσο μένουν οι απαντήσεις μας στο φόρουμ?


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: ArXoS στις Απρίλιος 12, 2008, 18:13:59 μμ
Για την ώρα, δε χρειάζεται να ανησυχείς Mary για τίποτε.
Τα μηνύματα δεν σβήνονται ποτέ από το forum και οι ενότητες μένουν πάντα ενεργές και ανοιχτές για συνέχεια, όσος χρόνος και να περάσει ..

Ίσως μετά από κάποιο καιρό, και όταν θα αρχίσει να ζορίζεται το forum (ίσως από τα 100.000 μηνύματα) να χρειαστεί να κλειδώσουν οι ενότητες που έχουν να δεχτούν μηνύματα πάνω από π.χ. 5-6 μήνες, γιατί πρακτικά θα θεωρούνται ανενεργές
Φαντάζομαι οτι έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μέχρι τότε  8) 8)


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: xrysa στις Απρίλιος 13, 2008, 18:19:12 μμ
Αγαπημένη η πίτσα σε όλους φαντάζομαι και μια που το έκανες το καλό και μας έδωσες την συνταγή σου δώσε και το προζύμι γιατί δεν υπάρχουν παντού τα σούπερ μάρκετ που ανέφερες και εγώ εδώ που μένω (επαρχία) δεν έχω δει πουθενά έτοιμο προζύμι.Και καμμιά συνταγή  για σαλτσούλα όπως λέει και η sgr θα ήταν χρήσιμη .  :) :)


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: giota στις Απρίλιος 13, 2008, 21:08:36 μμ
κι εγω   δεν έχω δει πουθενά έτοιμο προζύμι ??? ???
μαλλον δεν θα πουλανε στην υπολοιπη ελλαδα εκτος την Αθηνα


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Ranja στις Απρίλιος 13, 2008, 22:33:36 μμ
Aυτό τώρα εγώ δεν το θεωρώ καλό... μήπως μας θεωρούν τόσο άχρηστες στην Αθήνα και νομίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προζύμι?????? ???

Ε, όχι, δεν το δέχομαι! Προζύμι κάνουμε με λίγο αλεύρι, μαγιά και νερό! Τώρα ποσότητες και χρόνο ας μας πει εδώ ο ειδικός μας στα ζυμάρια  :D


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: georgechef στις Απρίλιος 14, 2008, 02:09:08 πμ
καλησπέρα παιδιά....margarita ι ποσότητα είναι για μια λαμαρίνα έως μιάμιση.
sgr θα κανό ένα ξεχωριστώ θέμα με σάλτα για πίτσα.
mary ναι το ζυμάρι πρέπει  να κάτσει   τουλάχιστον μια μέρα για να απορροφήσει  όσο το δυνατών τα υγρά του,έτσι η πίτσα μας θα είναι ποιο τραγανή!!!


άμα δεν μπορείτε να βρείτε προζύμι μπείτε σε ένα ζαχαροπλαστείο η σε ένα αρτοποιείο  και ζητήστε μια η και μισή μαγιά η καλύτερη μαγιά είναι η ΖΑΝΑΕ                     


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Mary στις Απρίλιος 14, 2008, 09:15:34 πμ
Admin ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
George δεν ήξερα ότι όσο μένει το ζυμάρι γίνεται και πιο τραγανό μετά. Αυτό ισχύει και για ζυμάρι με μαγιά ή μόνο για το προζύμι?

Ranja είδες τι είναι να έχεις άντρα φούρναρη όπως εγώ? Αν και ξέρω ότι όταν του ζητήσω να φέρει προζύμι σπίτι θα με κοιτάει σαν Ούφο, επειδή όλα αυτά τα πιτοειδή που έχουν προζύμι του τα ζητάω να τα φέρει έτοιμα ψημένα.


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: georgechef στις Απρίλιος 15, 2008, 01:33:10 πμ
ναι φυλή μου mary είναι το ίδιο. επίσης να ξέρετε άμα το νερό είναι χλιαρό προς ζεστό το ζυμάρι μας θα φούσκωση ποιο γρήγορα και   έτσι κερδίζουμε χρόνω αλλά και περισσότερο ζυμάρι !     


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Nena στις Απρίλιος 15, 2008, 11:04:45 πμ
Πολύ ωραία συνταγή. ΄Ομως γιατί να πάω στο Dia για αλέυρι και δεν μας γράφεις τι τύπου αλεύρι είναι. Σίγουρα το βρίσκουμε παντού αλλού. Επίσης γιατί να πάω στο Βερόπουλο αφου μπορώ να κάνω προζύμι μόνη μου. Οκ. θέλει λίγο χρόνο γιατί κανονικά ΔΕΝ πρέπει να βάλουμε ΜΑΓΙΑ. Αντε βρε Γιωργο, βάλε τη συνταγή στις συνταγές αλλά πληρέστατη. από τη ζύμη ως τη σάλτσα και τ άλλα υλικά, τελειωμένη για φάγωμα.


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Ranja στις Απρίλιος 15, 2008, 12:30:46 μμ
Α! Νένα δεν ήξερα ότι δεν πρέπει... πώς γίνεται δηλαδή κανονικά?????????????


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: IRINI στις Απρίλιος 18, 2008, 14:51:42 μμ
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟΥ DIA THN ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ. ΔΗΛ. ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ?


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: georgechef στις Απρίλιος 19, 2008, 01:46:11 πμ
ρε παιδιά ένα παραδειγμα έκανα με τα super market έλεος ποια!!!!!!!!!!!!!!!


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Nena στις Απρίλιος 19, 2008, 19:27:37 μμ
Georgchef, μην παρεξηγήσε. Ούτε των κοριτσιών, ούτε η δική μου γνώμη είναι παρατηρήσεις. Απλώς ήθελα να τονίσω πως γίνεται και με αλεύρι από αλλού το ζυμάρι και πως στην καλογερική μαγειρική που έχω, καθώς και στο βιβλίο ειδικά για ψωμία της πολύ καλής κ. Εύης Βουτσινά, δεν χρησιμοποιείται μαγιά για να γίνει το προζύμι. Μόνο που όπως ξανά είπα θέλει χρόνο. Δηλ. κάνεις λίγο χυλό με αλεύρι και νερό, την επομένη προσθέτεις αλεύρι και λίγο νεράκι, ξανά την άλλη μέρα. Τρείς φορές το κάνεις αυτό. Το αφήνεις σκεπασμένο και το παρακολουθείς ώσπου να κάνει τρυπίτσες ή φυσαλίδες. Τότε είναι έτοιμο προζύμι για να κάνεις ψωμάκια.
Συγνώμη Gorgechef, ούτε να σε θίξω είχα σκοπό ούτε να σε στεναχωρήσω. Γι αυτό και ζητώ τη συνταγή σου πλήρη στις συνταγές. ΄Ελαβα τα μηνύματά σου και κατάλαβα πως μάλλον δεν είχα δώσει γραπτώς ακριβώς που σκεπτόμουν στην προηγούμενη πρότασή μου γι αυτό και εξηγούμαι ξανά από εδώ.


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: xghealth στις Μάρτιος 26, 2009, 18:28:22 μμ
κορίτσια το υγρό στην ζύμη να είναι νερό και όχι γάλα και προσθέστε στην ζύμη σας και ένα ασπράδι αυγού !!!!!!! πολυυυυυύ  τραγανή >:D >:D >:D


Τίτλος: Απ: πως να κανουμε ζυμαρι για πιτσα.συνταγη
Αποστολή από: Nena στις Απρίλιος 04, 2009, 11:36:49 πμ
Αν όμως τελικώς βάλετε γάλα να ξέρετε ότι θα κάνετε ένα εξαιρετικό ζυμάρι για πεϊνιρλί και μόνο. ΄Οπως ξανάγραψα, το ζυμάρι για πίτσα γίνεται αφράτο αν σε μισό κιλό αλεύρι βάλετε 1 φακελάκι ξερή μαγιά. Αν θέλετε τραγανό ζυμάρι, στο μισό κιλό αλεύρι θα βάλετε το μισό φακελάκι μαγιά. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνετε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.