GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: anneceleste στις Μάιος 30, 2008, 01:15:01 πμ



Τίτλος: Κάπαρη
Αποστολή από: anneceleste στις Μάιος 30, 2008, 01:15:01 πμ
Έχω μαζέψει κάπαρη και την έχω στο νερό δύο μέρες να ξεπικρίσει. Μήπως ξέρει κανείς να μου πει πως θα την συντηρήσω; 


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: vago στις Μάιος 30, 2008, 08:32:16 πμ
Θα φτιάξεις μια άλμη με νερό και αλάτι. Για τη δοσολογία θα ρίξεις μέσα ένα αβγο (μην το σπάσεις  ;D) και αν το αβγο επιπλέει και φαίνεται λίγο απο πάνω τότε είναι ΟΚ. Μπορείς να διατηρήσεις την κάπαρη σε βάζο με αυτή την άλμη αρκεί να είναι πάντα καλυμένη.


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: anneceleste στις Μάιος 30, 2008, 15:03:09 μμ
Ευχαριστώ πολύ. Επειδή άκουσα διαφορες εκδοχές όπως ότι την απλώνεις στον ήλιο ραντισμένη με ξύδι, ή οτι τη συντηρείς στο λάδι όμως η αλμη μου φαίνεται η πιο κατάλληλη. Άλλωστε έτσι την αγοράζουμε  έτοιμη από τις Κυκλάδες.


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: sgr στις Μάιος 30, 2008, 22:57:33 μμ
Να ρωτήσω κάτι κι εγώ μια και έχει να κάνει με την κάπαρη.

Είχα αγοράσει κάποτε από ένα κατάστημα με βιολογικά ένα βάζο με φύλλα κάπαρης. Μου αρέσουν πολύ αλλά τι τα κάνει κανείς αυτά ?
Τα βράζω ? πρέπει να τα διατηρήσω σε λάδι ? τρώγονται έτσι ωμά στη σαλάτα ? ρωτάω γιατί ήταν λίγο σκληρούτσικα.





Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: vago στις Μάιος 30, 2008, 23:03:18 μμ
Μέσα σε άλμη τα διατηρείς κι αυτά και τα βάζεις στις σαλάτες σου. Εγώ πάντως προτιμώ τα καπαρόφυλλα από τους σπόρους . Τα φρέσκα που μου στέλνουν από το νησί δεν είναι καθόλου σκληρά ίσως τα μαλακώνει και η άλμη ομως.


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: sgr στις Μάιος 30, 2008, 23:05:00 μμ
Ωμά δηλαδή ε ? οκ tnks


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: vago στις Μάιος 30, 2008, 23:06:52 μμ
Θα σου φέρω εγώ καπαρόφυλλα από τη Σύμη μαζεμένα από τα χεράκια της θείας να γλυφεις τα δάχτυλά σου!


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: sgr στις Μάιος 30, 2008, 23:31:35 μμ
απλά τα περιμένω καλή μου. τι να φτιάχνω τώρα εγώ ειμαι και άσχετη.. αντε φερε


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: YANNA στις Μάιος 31, 2008, 15:31:06 μμ
Να συμπληρώσω και εγώ, ότι όταν βάζουμε την κάπαρη στο νερό για να ξεπικρίσει , θέλει πολύ συχνό άλλαγμα νερού (ακόμη και δύο φορές την μέρα) γιατί μυρίζει άσχημα και σαπίζει πολύ εύκολα. Συνήθως χρειάζεται  4-5 μέρες και διατηρείται με δύο τρόπους. Ή την αλατίζουμε καλά με χοντρό αλάτι και τη διατηρούμε σε βάζο (οπότε όταν την χρησιμοποιήσουμε την ξαλμυρίζουμε πολύ καλά) ή την διατηρούμε σε βάζο με άλμη όπως είπατε ,αλλά μισή μισή με ξύδι. Σε μερικά μέρη με αυτό τον τρόπο φτιάχνουν και τα τρυφερά βλαστάρια της κάπαρης και τα βάζουν στην ντοματοσαλάτα.


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: THEOHARIS στις Μάιος 31, 2008, 17:05:51 μμ
Βρήκα κάτι στο gourmet για την κάπαρη τουρσί

Πριν ξεκινήσετε τη σχετική διαδικασία, θα πρέπει να έχετε μουλιάσει και ξεπλύνει την κάππαρη. Τις αφήνετε αποβραδίς σε μια μεγάλη γαβάθα με κρύο νερό και την επόμενη ημέρα τις σουρώνετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε 1 λίτρι κόκκινο ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού φρέσκους κόκκους μαύρου πιπεριού. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 3 λεπτά. Το κατεβάζετε έπειτα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε την κάππαρη, που έχετε προηγουμένως στραγγίξει, σε ένα πήλινο βάζο και χύνετε μέσα και το βρασμένο ξίδι. Το σφραγίζετε και το αφήνετε για τουλάχιστον 3 μήνες πριν χρησιμοποιήσετε την κάππαρη

Πώς να φτιάξετε κάπαρη (τουρσί) (https://www.gourmed.gr/greek/greek-recipes/1/17/1396/%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B7-(%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%83%CE%AF).htm)


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: anneceleste στις Ιούνιος 02, 2008, 00:09:08 πμ
Κάποιοι μαζεύουν και ότι απομένει από το λουλούδι της κάπαρης, που μοιάζει με αγγουράκι αλλά νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο ξεπίκρισμα. Εμένα πάντως η πρώτη εσοδεία μου χάλασε στο νερό (ίσως δεν το άλλαζα αρκετά συχνά). Ετοιμάζω την δεύτερη.


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: Elita στις Αύγουστος 04, 2008, 11:20:35 πμ
Γεια σας. Έχω μαζέψει φύλλα κάπαρης και θα ήθελα να τα αξιοποιήσω. Κάποιες οδηγίες για τουρσί? Ευχαριστώ!


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: Nena στις Αύγουστος 05, 2008, 09:40:12 πμ
@Elita : Είδες φαντάζομαι όλες τις παραπάνω απαντήσεις.
@Χάρη: Πολύ καλη συνταγή. Πιο μπελαλίδικη αλλά σωστή.
@Sgr: Καλά κάνεις και περιμένεις τη Vago.
@Vago: Κι εμείς τι κάνουμε εδώ? εμείς δεν βάζουμε στη σαλάτα μας? Δεν τρώμε τρυφερά φυλλαράκια? Μια με τη ριγανη που δε μίλησα, μια με την κάπαρη.Ε τώρα βγάζω γλώσσα!Μμμάκια


Τίτλος: Απ: Κάπαρη
Αποστολή από: idor στις Μάιος 23, 2011, 17:01:51 μμ
Θα σου φέρω εγώ καπαρόφυλλα από τη Σύμη μαζεμένα από τα χεράκια της θείας να γλυφεις τα δάχτυλά σου!
Vago,  μιας και είναι δοκιμασμένα, μήπως μπορείς να μου πείς πώς τα φτιάχνει η θεία σου;
Αγόρασα τα καπαρόφυλλα και η κυρία που μου τα πούλησε μου είπε να τα αφήσω 2εβδομάδες μέσα σε νερό, στον ήλιο,
χωρίς να κουνήσω καθόλου το νερό και μετά τις 2βδομάδες, αφού τα ξεβγάλω να τα βάλω σε άλμη με ξύδι για να τα συντηρήσω.

Μου φαίνετε όμως περίεργο και υπερβολικό το 2 εβδομάδες. Δεν θα μουχλιάσουν στο ίδιο νερό τόσες μέρες;
Ψάχνοντας στο internet διάβασα για αλλαγή νερού 2φορές την μέρα... Πώς να τα κάνω;  :-\
Παρεμπιπτόντως, πανάκριβα τα καπαρόφυλλα! 3ευρώ ένα ματσάκι, πιο μικρό από το ματσάκι του μαϊντανού, στη λαϊκή.
Δεν λέει να τα μουχλιάσω!  Δεν είμαστε για τέτοια...  ;)