GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: georgechef στις Ιούνιος 09, 2008, 20:16:31 μμ



Τίτλος: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: georgechef στις Ιούνιος 09, 2008, 20:16:31 μμ
1.   Ποτέ δεν βάζουμε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλουμε από το ψυγείο. Θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό. Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει καλά πριν το ψήσουμε.
2.   Δεν λαδώνουμε το κρέας που προορίζεται για ψήσιμο. Το κρέας από μόνο του περιέχει το απαραίτητο λίπος ώστε να ψηθεί και να αναδείξει την μυρωδιά του.
3.   Εάν κατά το ψήσιμο δημιουργηθούν φλόγες, ποτέ μα ποτέ δεν τις σβήνουμε με νερό. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε μπόλικο χονδρό αλάτι πάνω στα κάρβουνα για να σβήσουμε τη φωτιά. Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί.
4.   Δεν αλατίζουμε το κρέας όταν είναι ακόμη ομό. Η καλύτερη στιγμή για να αλατίσουμε το κρέας είναι λίγο πριν το βγάλουμε από τη θράκα. Αλλιώς το αλάτι θα απορροφήσει τους χυμούς του κρέατος.
5.   Στην αρχή του ψησίματος τοποθετούμε το κρέας κοντά στα κάρβουνα ώστε να "αρπάξει" λίγο. 'Ετσι θα δημιουργηθεί μια κρούστα που θα συγκρατήσει τους χυμούς του κρέατος. Κατόπιν απομακρύνουμε το κρέας περισσότερο από την θράκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
6.   Δοκιμάστε να ρίξετε αρωματικά φυτά όπως ρίγανη στη θράκα και όχι πάνω στο κρέας!
7.   Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι για να το γυρίσετε γιατί έτσι φεύγουν οι χυμοί του. Χρησιμοποιείστε λαβίδα.
8.   Εάν ψήνετε λουκάνικα, τρυπήστε τα πριν τα βάλετε στη σχάρα με ένα πιρούνι γιατί τα λουκάνικα σκανε στο ψήσιμο.
9.   Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε το κρέας στην θράκα είναι όταν τα κάρβουνα διατηρούν από μόνα τους την ζέστη που χρειάζεται για το ψήσιμο. Η θερμότητα είναι αυτή που ψήνει το κρέας και όχι η φωτιά!
10.   Η θράκα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και η σχάρα να μην υπερβαίνει τα όρια της θράκας γιατί έτσι τα κρέατα στην άκρη της σχάρας θα μείνουν άψητα.


για τυχών απορίες και ανταλλαγή απόψεων μπορείτε να μου στέλνετε mail στο the0george@yahoo.gr

save the planet ;)   


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: Mary στις Ιούνιος 09, 2008, 21:04:06 μμ
5.   Στην αρχή του ψησίματος τοποθετούμε το κρέας κοντά στα κάρβουνα ώστε να "αρπάξει" λίγο. 'Ετσι θα δημιουργηθεί μια κρούστα που θα συγκρατήσει τους χυμούς του κρέατος. Κατόπιν απομακρύνουμε το κρέας περισσότερο από την θράκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Αυτό το έκανα και εγώ μια φορά. Οι μπριζόλες πήραν ένα καρβουνί χρώμα και βέβαια απέκτησαν και μια καρβουνί εσάνς. Μέσα, δε, έμειναν με όλο τους το αίμα. Έκτοτε το έκοψα το σπορ. Αφήνω τους άντρες να αναλάβουν τα του ψησίματος για να φάμε σίγουρα.


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: Ranja στις Ιούνιος 09, 2008, 21:29:40 μμ
 :D :D :D :D :D :D xaxaxa Mary!
Ούτε κι εγώ τα καταφέρνω ιδιαίτερα!
να'σαι καλά, πέθανα στο γέλιο! :D


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: xanthibax στις Ιούνιος 09, 2008, 21:39:58 μμ
georgechef   δε γράφεις και καμιά συμβουλή για το ψήσιμο των ψαριών γιατί εμείς τρώμε περισσότερο ψάρι κι όχι κρέας


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: Rena στις Ιούνιος 09, 2008, 22:11:24 μμ
6.   Δοκιμάστε να ρίξετε αρωματικά φυτά όπως ρίγανη στη θράκα και όχι πάνω στο κρέας!
Ευχαριστούμε georgechef! Χρήσιμες οι συμβουλές σου.

Ένας φίλος, εκπληκτικός ψήστης και μερακλής, κάνει ακριβώς αυτό με τα αρωματικά φυτά. Η διαφορά είναι ότι δεν βάζει ρίγανη αλλά πευκοβελόνες και κουκουνάρια στη θράκα (προσοχή όχι ολόκληρα κουκουνάρια σκάνε και πετάγονται...Τα σπάει κομμάτια). Το άρωμα και η γεύση τους είναι το κάτι άλλο.

Μαίρη, κι εγώ, επιμελώς απέχω από το σπορ..όχι τίποτα άλλο αλλά είναι ευκαιρία να μαγειρέψει καποιος άλλος για μένα  :) Αν και εδώ που τα λέμε και τότε δεν ησυχάζεις κάτι να φτιάξεις καμιά πατάτα, καμιά σαλάτα κανα τζατζικάκι .. ίσα βάρκα ίσα γυαλό.  Για το ψήσιμο που λες μάλλον θα το βαλες το κρεατάκι στην αρχή που ακόμα φλόγιζε το κάρβουνο. Δοκίμασε το την επόμενη έτσι όπως λέει ο georgechef "9.   Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε το κρέας στην θράκα είναι όταν τα κάρβουνα διατηρούν από μόνα τους την ζέστη που χρειάζεται για το ψήσιμο. Η θερμότητα είναι αυτή που ψήνει το κρέας και όχι η φωτιά!"[/i ]

Άντε και καλά ψησίματα να ΄χουμε, είναι και καλοκαιράκι ..ιδανική εποχή για καρβουνοκρεπάλες :)




Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: Flora στις Ιούνιος 10, 2008, 07:09:08 πμ
Εγώ πάλι που είμαι φιλότιμο παιδί και θέλω να μαι μέσα σε όλα...ανάβω ΚΑΙ τη φωτιά, όχι μόνο ψήνω  :-\ :-\
Έγινε μία φορά...έγινε δύο...καθιερώθηκε! Οπότε πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου georgechef.
Θα περιμένω κι εγώ τις επόμενες για τα ψαράκια  ;) ;)

Ρένα, πολύ ενδιαφέρον αυτό με τις πευκοβελόνες και τα κουκουνάρια στη θράκα. Θα δοκιμαστεί  :-* :-*


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: giota στις Ιούνιος 10, 2008, 08:14:27 πμ
georgechef πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: Nena στις Ιούνιος 10, 2008, 09:32:57 πμ
Είναι αλήθεια πως όταν "ιδρώσει" η πάνω επιφάνεια του κρέατος τότε είναι η καλύτερη στιγμή για να το γυρίσουμε τούμπα στη σχάρα; Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, πολύ χρήσιμη.


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: ata στις Ιούνιος 10, 2008, 09:36:28 πμ
Ο άντρας μου ασχολείται - με επιτυχία με το ψήσιμο - από μπριζόλες μέχρι ολόκληρο κατσίκι και κοκορέτσι...οπότε θεωρώ - αν κρίνω από τα αποτελέσματα - ότι γνωρίζει τους κανονες που αναφέρεις...εγώ θα κάνω ότι δεν είδα, δεν άκουσα, δεν διάβασα, γιατί με συμφέρει να συνεχιστεί αυτή η "παράδοση" ως έχει... ;D ;D ;D

Ευχαριστούμε πάντως...


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: al1975 στις Ιούνιος 10, 2008, 09:53:46 πμ
Περυσι ο Τάκης ο ψήστης πέρασε μια μίνι κρίση ταυτότητας και αποφάσισα να αναλάβω έργο ως γνήσιο  άξιο τέκνο του.
Αφου μου έδωσε οδηγίες πως να φουντώσω το κάρβουνο κατόρθωσα να κάνω μετα κόπων και βασάνων μια ωραιότατη θράκα με φωτιά χωνεμένη ότι πρέπει να ψήσω καραβιδες και χταπόδι.
Εχοντας την λαβίδα στο χέρι, την πετσέτα να κρέμεται απο την κωλότσεπη του σορτς , το χεράκι μαυρισμένο άπο το κάρβουνο, τον ήλιο ντάλα και έναν λιβα που φυσούσε και μου εκαιγε τα σπαρτα ένοιωθα,  να θεριεύει και να αντριεύεται ο ψήστης που έκρυβα τόσο καιρό εντός μου.
Και δώστου να γυρίζω με χάρη τις καραβίδες και τα πλοκάμια με την λαβίδα και να σου οι φούρλες στον πρώτο μπάλο, και να η σούμα να ρεει άφθονη.
Οι καραβίδες στο μεταξύ είχαν σκεβρώσει πάνω στην θράκα.
Τις βγάζω και με ζώνουν κάτι φίδια.Απο το ψησε ψήσε ήρθε η καραβίδα και απολιθωθηκε, απο μέσα είχε αδειάσει μόνο το κουφάρι της είχε μείνει.
Το χταπόδι το έσωσα ένα λεπτό πριν γίνει η τέλεια μετζεσόλα.
Με τα φτερά κομμένα σερβίρισα χταπόδι με σαλάτα.
Επειδή όμως δεν κολώνει ο Φούντας απο κάτι τέτοια, φέτος θα ξανακάνω απόπειρα να ψήσω.


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: IRINI στις Ιούνιος 10, 2008, 11:22:20 πμ
"Αν και εδώ που τα λέμε και τότε δεν ησυχάζεις κάτι να φτιάξεις καμιά πατάτα, καμιά σαλάτα κανα τζατζικάκι .. ίσα βάρκα ίσα γυαλό."

και να ήταν μονο αυτά Ρένα μου. Πιάσε κι ενα πιρούνι, πιασε και μια πιατέλα, δωσε και μια σπατουλα, φερε κι ενα λεμονακι....
Ασε βρε παιδι μου, 2 κομματια κρέας πάνω στη σχάρα ξερω κι εγώ να τα ρίξω αν είναι έτσι....


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: MB04 στις Ιούνιος 10, 2008, 11:59:55 πμ
To Barbecue :
------------------

Σ'αυτήν την δραστηριότητα τα ταλέντα της μαγειρικής ενός αληθινού άνδρα.
Μόλις ένας άνδρας δηλώσει εθελοντής να κάνει αυτό το είδος μαγειρικής, η αλυσίδα γεγονότων
ακολουθεί ως εξής:


Ο ΑΝΔΡΑΣ
---------------

1. Ο άνδρας βγάζει την ψησταριά και τα κάρβουνα.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ
----------------

2. Η γυναίκα πλένει την σχάρα.

3. Η γυναίκα παει στο μπακάλικο.

4. Η γυναίκα παει στο χασάπικο.

5. Η γυναίκα παει στο ζαχαροπλαστείο.

6. Η γυναίκα ετοιμάζει την σαλάτα και τα λαχανικά.

7. Η γυναίκα ετοιμάζει τα κρέατα για το ψήσιμο.

8. Η γυναίκα βάζει σε ένα δίσκο τα κρέατα με τα σχετικά μπαχαρικά και τα εργαλεία του ψησίματος.

9. Η γυναίκα φέρνει την σχάρα καθαρή και το δίσκο στον άνδρα που είναι ξαπλωμένος δίπλα στην ψησταριά
    απολαμβάνοντας την μπύρα του.
 
10. Ο άνδρας βάζει το κρέας πάνω στην σχάρα.

11. Η γυναίκα μπαίνει στο σπίτι να στρώσει το τραπέζι.

12. Η γυναίκα ρίχνει μια ματιά στα λαχανικά που βράζουν.

13. Η γυναίκα ετοιμάζει το επιδόρπιο.

14. Η γυναίκα ξανά βγαίνει έξω να πει στον άνδρα της ότι καίγεται το κρέας.
 
15. Ο άνδρας βγάζει το κρέας που παρά ψήθηκε από την σχάρα και το παει στην γυναίκα του.

16. Η γυναίκα ετοιμάζει τα πιάτα και τα βάζει στο τραπέζι.
 
17. Ο άνδρας βάζει να πιούνε.

18. Η γυναίκα ξεστρώνει το τραπέζι και ετοιμάζει τον καφέ.

19. Η γυναίκα σερβίρει τον καφέ και το επιδόρπιο.

20. Μετά το γεύμα, η γυναίκα μαζεύει το τραπέζι και το τραπεζομάντιλο.

21. Η γυναίκα πλένει τα πιάτα και συμμαζεύει την κουζίνα.
 
22. Ο άνδρας αφήνει την ψησταριά όπως είναι γιατί ακόμη καίγονται τα κάρβουνα.

23. Ο άνδρας ρωτάει την γυναίκα του αν χάρηκε που δεν μαγείρεψε σήμερα.

24. με ένα απορημένο ύφος ο άνδρας βγάζει συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν είναι ποτέ ευχαριστημένες.
 
 

και μη μου πείτε ότι δεν είναι αληθινό ?????


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: ata στις Ιούνιος 10, 2008, 14:02:31 μμ
Αληθινά πέρα για πέρα ΜΒ04 !!!

Μία είναι η λύση .... delivery αγάπη μου, delivery !!!!!


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: giota στις Ιούνιος 10, 2008, 16:25:03 μμ
MB04 συμφωνω μαζι σου ;)


Τίτλος: Απ: Δέκα μυστικά για καλό ψήσιμο
Αποστολή από: Mary στις Ιούνιος 10, 2008, 22:58:01 μμ
Να στε καλά βρε κορίτσια (Αγγελική και Μαρία). Με κάνατε και ξελιγώθηκα στα γέλια.
Μαρία έχει 1000 δίκια. Κάπως έτσι εξελίξετε και το δικό μας ψήσιμο. Ο άντρας μου ψήνει 5 κομμάτια κρέας και γω γίνομαι 5 κομμάτια για να προλάβω όλα τα άλλα.