GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Ιούνιος 11, 2008, 20:14:42 μμΤίτλος: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: giota στις Ιούνιος 11, 2008, 20:14:42 μμ
Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τη διατροφή. Ο λόγος είναι απλός: η διατροφή μας αφορά όλους! Στις μέρες μας οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, αλλά και από το διαδίκτυο. Η αναπαραγωγή των πληροφοριών αυτών είναι πολλές φορές λανθασμένη καθώς διάφοροι 'μη-ειδικοί', προσθέτουν λίγη από τη δική τους 'γνώση και σοφία' για ένα θέμα, το οποίο συζητείται έπειτα κατά κόρον από το ευρύ κοινό.

Όπως ισχύει για μια σειρά τροφίμων, έτσι και για έλαια που καταναλώνουμε επικρατούν αρκετοί μύθοι που ουσιαστικά υποβαθμίζουν την πραγματική χρησιμότητα αυτής της ομάδας τροφίμων και δυσχεραίνουν την διαδικασία επιλογής του καταναλωτή. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους συνηθέστερους μύθους που αφορούν το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια.

'Εφόσον το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, μπορώ να καταναλώνω όσο θέλω'

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες ως το 'υγρό χρυσάφι της φύσης'. Πράγματι οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και τη σημασία του για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας και  το κύριο έλαιο που καταναλώνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Η καρδιοπροστατευτική, αλλά όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες και αντικαρκινική δράση του, οφείλονται στη σύστασή του. Το ελαιόλαδο είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων και αυξάνουν την τάση δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προάγουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας την 'κακή' (LDL) χοληστερόλη. Το διατροφικό προφίλ του ελαιολάδου συμπληρώνεται και από μια σειρά αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνη Ε) και βιοενεργών συστατικών (καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή) που συμπληρώνουν το αντιοξειδωτικό κοκτέιλ. Η υψηλή θρεπτική του αξία προσδίδει στο ελαιόλαδο αντιγηραντικές ιδιότητες και σχετίζεται με τη μακροζωία.

Ωστόσο, από τον χρυσό κανόνα της διατροφής του 'παν μέτρον άριστον' δεν ξεφεύγει ούτε το ελαιόλαδο. Όπως όλα τα έλαια, έχει αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο μας δίνει περίπου 45 θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιβαρύνουμε θερμιδικά το γεύμα ή την σαλάτα μας εάν προσθέσουμε πολύ ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυξημένη κατανάλωση λίπους από τη διατροφή σχετίζεται διεθνώς με το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Επομένως, μπορούμε και πρέπει να απολαμβάνουμε τη γεύση και τις ιδιότητες του ελαιόλαδου στο καθημερινό μας γεύμα, αλλά να θυμόμαστε ότι το 'κλειδί' της υγιεινής διατροφής είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

'Το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα 'ελαφριά' σπορέλαια' ??? ???

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα έλαια (σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο). Αυτός ο μύθος, πιθανότητα έχει προκύψει εξαιτίας της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων, λόγω του δυνατότερου αρώματος και της εντονότερης γεύσης του ελαιολάδου ή λόγω της έξυπνης διαφημιστικής προώθησης των σπορέλαιων ως 'ελαφριά λάδια'. Στην πραγματικότητα, αυτό που ισχύει είναι ότι όλα τα έλαια έχουν την ίδια θερμιδική αξία. Όλα τα έλαια δίνουν 9 θερμίδες ανα γραμμάριο. Επομένως, δεν γλιτώνουμε θερμίδες εάν επιλέξουμε κάποιο σπορέλαιο για τη μαγειρική μας.

'Το σπορέλαια είναι πιο εύπεπτα από το ελαιόλαδο' ??? ??? ???

Άλλος ένας μύθος που μάλλον έχει προκύψει εξαιτίας της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων και της λιγότερο έντονης γεύσης τους. Στην πραγματικότητα η αφομοίωση του ελαιόλαδου από τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πολύ μεγάλη. Μελέτες έδειξαν ότι ο βαθμός αφομοίωσης του ελαιόλαδου μπορεί να φτάσει το 98%, στοιχείο που εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός μας είναι σε θέση να απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών του. Η ικανότητα του οργανισμού μας να πέπτει το ελαιόλαδο, θεωρείται πολύ καλή και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια. Μάλιστα, η σύστασή του σε λιπαρά οξέα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής διευκολύνοντας έτσι έμμεσα και την πέψη των άλλων τροφών.

'Όλα τα λάδια είναι ίδια στο τηγάνισμα' ??? ??? ???

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες που δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων σχετίζεται με αύξηση του βάρους και παχυσαρκία. Πρόσφατη μελέτη Ισπανών ερευνητών επιβεβαίωσε τη σχέση αυτή δείχνοντας μάλιστα ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τηγανητά έχουν αυξημένο βάρος αλλά και αυξημένη τάση εναπόθεσης σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος και η αυξημένη περιφέρεια μέσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και διαταραχές ύπνου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Όμως, εκτός από τη σχέση τηγανητών και παχυσαρκίας, δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα τηγανητά σχετίζονται και με ορισμένους τύπους καρκίνου (παχύ έντερο, μαστού) καθώς και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι γεγονός ότι όλα τα λίπη και τα έλαια οξειδώνονται από την επίδραση της θερμοκρασίας κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Η έντονη και προχωρημένη οξείδωση συνδέεται με τη δημιουργία υπεροξειδίων, πολυμερών και προϊόντων διάσπασης των υπεροξειδίων, που αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία. Ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, οι αλλοιώσεις είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ΔΕΝ είναι όλα τα έλαια το ίδιο ανθεκτικά στο τηγάνισμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό και οξειδώνεται λιγότερο σε σύγκριση με τα σπορέλαια. Τη σταθερότητά του αυτή την οφείλει στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε. Η ανθεκτικότητά του λοιπόν το καθιστά την καλύτερη επιλογή ακόμα όταν πρόκειται να τηγανίσουμε. Οι επιστήμονες όμως είναι κατηγορηματικοί: όσες περισσότερες φορές τηγανίζουμε το ίδιο λάδι, τόσο αλλοιώνουμε τα χαρακτηριστικά του και 'φορτώνουμε' τον οργανισμό μας με επικίνδυνες ουσίες. Συμπερασματικά, θα λέγαμε οτι μπορούμε περιστασιακά να απολαμβάνουμε τα τηγανητά φαγητά, προτιμώντας όμως το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και αλλάζοντας τακτικά το λάδι που τηγανίζουμε.

(http://www.greekmasa.gr/images/Photobucket_masa1/olive_oil225-01.jpg)
Πηγη...iatronet


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: Nena στις Ιούνιος 12, 2008, 07:48:44 πμ
Έτσι κι αλλιώς μόνο ελαιόλαδο χρησιμοποιώ. Μαυρίζουν λίγο οι τηγανητές πατάτες, αλλά σπάνια τηγανίζω γενικώς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλό είναι το ελαιόλαδο να προστίθεται στο φαγητό, στο πιάτο και μάλιστα όταν το φαγητό έχει χλιάνει λίγο γιατί αλλιώς "καίγονται" οι βιταμίνες του. Και κάτι ακόμα. Προτιμήστε να αγοράζετε ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης. Είναι πιο καλό για τη κατά τη θερμή σύνθλιψη καίγονται και πάλι βιταμίνες. Δυστυχώς δεν βρίσκεται στα s/m παρά είτε σε καλά μπακάλικα είτε σε ειδικά με προϊόντα βιολογικά κ.λπ.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: margarita79 στις Ιούνιος 12, 2008, 11:58:22 πμ
πολυ μεγαλη η φημολογια γυρω απο το θεμα λαδι τοσα χρονια τωρα...
μπραβο γιωτα!!
και εγω σε γενικες γραμμες ελαιολαδο  σε ολα τα φαγητα χρησιμοποιω... αν και συχνα μπορω να πω υποκυπτω στο να τηγανισω πατατουλες με καλαμποκελαιο για πιο τραγανο αποτελεσμα...
παντως πρεπει να αισθανομαστε τυχεροι που σαν χωρα εχουμε το λαδακι μας...πολυτιμο!!


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: al1975 στις Ιούνιος 12, 2008, 12:36:35 μμ
Λάδι αγαπημένο ,ελαιόλαδο και μάλιστα αγουρέλαιο.
Δεν το αλλάζω με τίποτα και μάλιστα μου αρέσει να κάνω παπάρα ψωμάκι ζυμωτό σε σκέτο λαδι με ριγανη.Είμαι τυχερή διότι έχουμε και μια μικρή παραγωγή απο δικό μας λάδι.
Το λάδι θέλει προσοχή στην ποσότητα λόγω θερμίδων αλλά κακά τα ψέμματα, αλλό να κανεις μια μαγειριά με 2 κουταλιες λάδι και άλλο να μεγειρεύεις με μπόλικο λαδάκι.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: aalexandrop στις Ιούνιος 12, 2008, 13:17:16 μμ
Μά, θέλει και συζήτηση; Συγκρίνεται με τίποτα, το αγνό-παρθένο ελαιόλαδο;; Αν εμείς οι Έλληνες, έχουμε να καχιόμαστε για κάτι, είναι σίγουρα το ελαιόλαδό μας, που πέρα από την ασυναγώνιστη γεύση που διαθέτει, θεωρείται προιόν υψηλής βιολογικής αξίας!  ;)


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: vago στις Ιούνιος 12, 2008, 15:10:11 μμ
... αν και συχνα μπορω να πω υποκυπτω στο να τηγανισω πατατουλες με καλαμποκελαιο για πιο τραγανο αποτελεσμα...

Οι καλύτερες τηγανιτές πατάτες πιστεύω ότι είναι αυτές που τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μετά δυναμώνεις λίγο για να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρώμα. Σπορέλαιο στο δικό μας σπίτι όπως καταλάβατε απαγορεύεται!  ;D


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: al1975 στις Ιούνιος 13, 2008, 09:58:06 πμ
Συμφωνώ και επαυξάνω για την τηγανιτή πατάτα σε ελαιόλαδο γίνεται πεντανόστιμη!Και εγω μόνο ελαιόλαδο, μερικες φορές σησαμελαιο και πολύ σπάνια για κάποιες σαλάτες ή σως ,καρυδέλαιο.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: margarita79 στις Ιούνιος 13, 2008, 11:05:08 πμ
ευχαριστω βαγγο εγω μαλλον τις βαζω εξ αρχης σε πολυ δυνατη φωτια...
θα δοκιμασω


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: aalexandrop στις Ιούνιος 13, 2008, 12:14:46 μμ
Καλά, οι τηγανιτές πατάτες γίνονται απίθανες σε ελαιόλαδο!..  :P Έτσι, τις φτιάχνω κι εγώ, αρχικά σε μέτρια φωτιά και προς το τελείωμα, σε δυνατή!


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: sgr στις Ιούνιος 13, 2008, 22:21:18 μμ
Κι εγώ επίσης συμφωνώ. Οι πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο είναι άλλο πράγμα και έτσι όπως λέει η Βάγγο.
Το έχω καθιερώσει πια το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα. Σπάνια χρησιμοποιώ άλλο λάδι ή βούτυρο.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: melita στις Ιανουάριος 20, 2009, 16:17:53 μμ
Εγώ κοριτσάκια είμαι από της τυχερές γιατί ζω σε χωριό,ο μπαμπάς μου έχει χωράφι με ελαιόδεντρα και είναι το μόνο λάδι που χρησιμοποιώ ή έχω δοκιμάσει. ^^


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: basilikoula στις Ιανουάριος 26, 2009, 20:01:01 μμ
και εγω ελαιολαδο χρησιμοποιω *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: IONIOS στις Φεβρουάριος 17, 2009, 08:46:57 πμ
.ενα γεια σε ολους. Ειμαι νεο μελος. Απο τοτε που γυρισα στα πατρια εδαφη, τις πατατες τις τηγανιζουμε, με ελαιολαδο αλλα και σε σιγανη φωτια με ξυλα. Δοκιμαστε το οταν μπορειτε και θα με θυμηθειτε....


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: filadelphia στις Φεβρουάριος 17, 2009, 10:38:01 πμ
Και εμείς μόνο ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Μόνο στην μπεσαμέλ χρησιμοποιώ βούτυρο. Δεν νομίζω ότι γίνεται ωραία με ελαιόλαδο.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: YANNA στις Φεβρουάριος 17, 2009, 12:58:56 μμ
Ελαιόλαδο πάντα!!! Και σε ορισμένα φαγητά όπως τα όσπρια,το βάζω στο τέλος να είναι ωμό. Το αντικαθιστώ  με καλαμποκέλαιο μόνο  στην μαγιονέζα.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: Nena στις Φεβρουάριος 17, 2009, 14:54:14 μμ
Κι όμως ξέρεις τι ωραία μαγιονέζα γίνεται με ελαιόλαδο. Ξέρω σου φαίνεται πιο σκούρα ή και πιο βαριά. Είναι πεντανόστιμη όμως. Κυρίως αν θες να κάνεις ρώσικη σαλάτα, προτίμησε το ελαιόλαδο γιατί με τ άλλα όλα υλικά φαίνεται κούκλα.
Και μια και διαβάζω για πατάτες τηγανιτές. Το μυστικό που έμαθα πρόσφατα απο καλό chef είναι να τις τηγανίσεις για λίγο και όσο είναι ακόμα ασπρουλιάρες τις βγάζεις σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τις αφήνεις να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τις ξαναρίχνεις σε καυτό λάδι και γίνονται τέλειες!


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: Nena στις Φεβρουάριος 17, 2009, 15:14:35 μμ
Να συμπληρώσω ακόμα πως οι Γάλλοι πριν από το δεύτερο τηγάνισμα, πασπαλίζουν τις πατάτες με λίγο κορν φλάουρ. Και μια ακομα μέθοδος για τραγανιστές πατάτες είναι να τις αφήσετε κομμένες σε νερό μια μέρα πριν στο ψυγείο, ώστε να βγάλουν το άμυλό τους. Τις στραγγίζετε και τις τηγανίζετε όπως είπα πριν.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 17, 2009, 15:55:49 μμ
Όταν έχω αρκετό κόσμο και θέλω τηγανιτές πατάτες, κάνω αυτό που λέει η Νένα.
Τις τηγανίζω και τις κρατάω στην άκρη πριν ροδίσουν. Την τελευταία στιγμή τις ξανατηγανίζω μέχρι να ροδίσουν. Αυτό το μυστικό με έχει σώσει.


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: Marinaki στις Φεβρουάριος 18, 2009, 20:35:53 μμ
Λαδάκι της ελιάς!!! Να είναι καλά οι ελίτσες μας!


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: arhontia στις Φεβρουάριος 18, 2009, 22:00:49 μμ
Μόνο βιολογικό ελαιόλαδο, μιας και είναι ο πατέρας μου παραγωγός. Όπου μου φαίνεται βαρύ, απλά βάζω λιγότερο.
Και πάντα στο πιάτο της μικρής επιπλέον 1-2 κουταλιές ωμό - μπας και πάρει κανα γραμμάριο...


Τίτλος: Απ: Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι
Αποστολή από: Peloponnesegreekexporter στις Δεκέμβριος 16, 2017, 01:30:08 πμ
Research indicates the levels of cycloartenol, a sterol that lowers cholesterol levels are higher in Italian virgin olive oil when compared to Spanish virgin olive oil. Greek olive oil contains more polyphenols than extra virgin oils of other origins. Polyphenols are antioxidants which can reduce the risk of developing a number of other health problems including coronary artery disease. As they appear to block the action of some enzymes linked with cancer, they have also been linked with cancer reduction.
…meet us on Alibaba.com: http://gr1301526338ugyj.trustpass.alibaba.com/ (http://gr1301526338ugyj.trustpass.alibaba.com/)
PELOPONNESE MEAT
3rd klm Tripolis-Kalamatas, Klisoura, 22100, Tripolis, Greece
Phone: 0030-2710-223188
Fax: 0030-2710-223182
EMAIL: INFO@peloponnesemeat.gr
www.peloponnesemeat.gr (http://www.peloponnesemeat.gr)