GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:18:41 μμ



Τίτλος: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:18:41 μμ
Για πείτε μου, βρέ κορίτσια, γιατί το (κίτρινο) ρύζι που συνοδεύει τα κρεατικά μας, καταλήγει να μου γίνεται πάντα λασπωμένο, σαν λαπάς;
Η διαδικασία βρασμού που ακολουθώ, είναι η ακόλουθη: τηρώ την αναλογία νερού-ρυζιού, όπως περιγράφει η συσκευασία του, βάζω μια κουταλιά βούτυρο βιτάμ, προσθέτω αλάτι και λίγες σταγόνες λεμονιού, όταν το νερό φθάσει σε θερμοκρασία βρασμού.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: al1975 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:21:03 μμ
Για δοκίμασε να το κάνεις σουρωτό, δλδ να το βράσεις, να το κατεβάσεις  όταν θα κρατάει λίγο στο δόντι και να το σουρώσεις.
Το καις με λαδάκι ή βούτυρο ή καλύτερα ρίξε ωμό το λαδι και το σκεπάζεις με μια πετσέτα να τραβήξει.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: Mary στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:23:50 μμ
Και γω Κατερίνα σουρωτό το κάνω. Εκτός και αν πρόκειται για ρυζότο.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:26:09 μμ
Και με τα συστατικά του ρυζιού, που έχουν πάει στο νερό; Αν το σουρώσω, αυτά χάνονται..


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: ata στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:37:32 μμ
Εγώ Κατερίνα με τα σκεύη της AMC και χρησιμοποιώντας το ρύζι Bella Agrino έχω πάντα σπυρωτό ρύζι ως εξής :

Νερό και ρυζι σε αναλογία 1 φλυτζάνι ρύζι ανά 1&1/2 φλυτζάνι νερό + 1 κ.γ βούτυρο + αλάτι + λίγο λεμόνι όλα εξ' αρχής (με κρύο νερό) και σκεπασμένο σκεύος. Μόλις η θερμοκρασία ανέβει (ισχύει για τα συγκεκριμένα σκεύη) σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μειώνω στον 1 βαθμό την θερμότητα και συνεχίζω τον βρασμό για 20 λεπτά. Μόλις ανοίξω την κατσαρόλα το ρύζι είναι πάντα σπυρωτό.

Πάντως όταν ακολουθώ την ως άνω διαδικασία με άλλο τύπο ρυζιού (βιολογικό) η αλήθεια είναι ότι δεν έχω το ίδιο πετυχημένο αποτέλεσμα.

Έχεις δοκιμάσει άλλους τύπους ρυζιού ή άλλη μάρκα μήπως και έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα ?


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 12:58:30 μμ
Έχω δοκιμάσει διάφορες μάρκες, αλλά μάταια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο..Να φανταστείς, πως αποσύρω το ρύζι από τη φωτιά, όταν κρατάει λίγη ακόμα από την υγρασία του, προτού προλάβει να ρουφήξει εντελώς το νερό..


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: vago στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:00:49 μμ
Μήπως να δοκιμάσεις το ρύζι του γνωστού "θείου" που βραζει στο σακουλάκι? Εμένα δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Βέβαια και σ' αυτήν την περίπτωση θα πετάξεις το νερό. Διαφορετικά βάλε λιγότερο νερό την επόμενη φορά και αφαίρεσε εντελώς το βούτυρο το οποίο μάλλον σου κάνει τη ζημιά.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:08:10 μμ
Αύριο, με βλέπω να κάνω μοσχαράκι στιφάδο με συνοδεία ρυζιού. Θα παραλείψω το βούτυρο κατά το βρασμό και θα σας πω αύριο τα αποτελέσματα..


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:11:04 μμ
εγω παντως χρησιμοποιω παντα το ρυζι  τυπου parboiled και το κανω σουρωτο οπως τα μακαρονια και προσθετω λιγο βιταμ παντα μου γινεται σπυρωτο αλλα να προσθεσω οτι ακολουθω παντα το χρονο βρασμου αναλογα τη μαρκα...
παντως η μαμα μου που το κανει μετρητο αφου ψηθει σκεπαζει με μια πετσετα και απο πανω το καπακι της κατσαρολας και το αφηνει για κανα μισαωρο με αυτο τον τροπο της γινεται σπυρωτο μιας και η πετσετα τραβαει τα υγρα.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:15:05 μμ
Μαργαρίτα, η μαμά σου, που μετράει την αναλογία ρυζιού-νερού, προσθέτει καθόλου βούτυρο κατά τον βρασμό;


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: sgr στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:19:37 μμ
Εγώ πότε το κάνω σουρωτό, πότε όχι.
Οι αναλογίες που βάζω είναι 1 ρύζι και 1 και κάτι νερό, αλάτι, βούτυρο και το αφήνω μέχρι να πιεί το νερό του. Στο τέλος σκεπάζω με πετσέτα και πολλές φορές έτσι πετυχαίνει.
Συμβαίνει όμως κάποιες φορές το ρύζι που είναι στον πάτο της κατσαρόλας να μην είναι και τόσο σουρωτό.  :(

Ξέχασα να συπληρώσω ότι στην αρχή σωτάρω ελαφρά το ρύζι με το βούτυρο και μετά ρίχνω το αλάτι και το νερό.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:20:09 μμ
ααα ναι παραλειψη μου...
λοιπον η μαμα μου στην αρχη γυρναει το ρυζι μεσα στο βιταμ που ειναι ζεστο οχι καυτο...και μετα προσθετει το νερο κτλ
αν προκειται να κανει το πολιτικο ρυζι με τον καβουρδισμενο φιδε πρωτα τσιγαριζει τον φιδε να μαυρισει μετα αφηνει να κρυωσει λιγο ριχνει το ρυζι να παρει λιγο χρωμα και μετα νερο κτλ στο τελος παντα αυτο με την πετσετα....
παντως επειδη ουτε εγω το πετυχαινω μια φορα μου καηκε  :D μου εχει πει οταν κανω μετρητο να βαζω το βιταμ στο τελος. αφου πιει το νερο.



Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: sgr στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:24:23 μμ
Ακριβώς έτσι κάνω κι εγώ Μαργαρίτα, το συμπλήρωσα πιο πάνω.
Απο που είπαμε είναι η μητέρα σου ?????? Τρελλαίνομαι για ρύζι με καβουρδισμένο φιδέ. Μήπως με Αίγυπτο έχετε σχέση και δεν το ξέρω ?????


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:27:23 μμ
οχι  απο κωνσταντινουπολη ειναι η μητερα μου...
κανουν ενα καταπληκτικο με φιδε και σταφιδες και κουκουναρι ενιοτε και φρεσκο βουτυρο μουρλιαααααααααααα
μιαμμμμμμμμμ


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: aalexandrop στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:29:47 μμ
Αχ, Μαργαρίτα, μου ανοίγεις πληγές μεσημεριάτικα.. σρλούπ....
Αυτό το καστανό το ρύζι, το έχετε δοκιμάσει, σας αρέσει;; Εγώ, το απεχθάνομαι..


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: filadelphia στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:38:51 μμ
Εγώ χρησιμοποιώ ρύζι τύπου Αμερικής. Βάζω το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει. Προσθέτω το ρύζι μετρημένο. 1 ποτ. ρύζι . Τσιγαρίζω μέχρι να αλλάξει χρώμα. Εδώ προσθέτω και φιδέ αν θέλω και τσιγαρίζω μέχρι ν'αλλάξει χρώμα Προσθέτω αλάτι και νερό 1και 1/2 ποτ. Ανακατεύω. Σκεπάζω την κατσαρόλα, κατεβάζω τη θερμοκρασία και μόλις πιει το νερό του είναι έτοιμο.  Γίνεται πάντα σπυρωτό.  Νομίζω ότι το μυστικό είναι στο τσιγάρισμα του ρυζιού.  Θέλει αρκετό. 
Εγώ έχω γεννηθεί στην Αίγυπτο και οι δικοί μου έχουν μεγαλώσει εκεί.  Δεν θυμάμαι ποιος ρώτησε.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: ata στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:43:51 μμ
Αχ, Μαργαρίτα, μου ανοίγεις πληγές μεσημεριάτικα.. σρλούπ....
Αυτό το καστανό το ρύζι, το έχετε δοκιμάσει, σας αρέσει;; Εγώ, το απεχθάνομαι..

Koρίτσια αυτό το θέμα με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ...ξέρει κάποια να προτείνει τρόπο παρασκευής καστανού ρυζιού ή μάρκα που χρησιμοποιεί και έχει ευχάριστο γευστικό αποτέλεσμα ? θα με υποχρεώνατε....


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:54:16 μμ
εγω το καστανο το θεωρω απαισιο ,και κατα τη γνωμη μου μονο το τυπου αμερικης γινεται σπυρωτο πιλαφι...
basmati εκανα μια μερα στον ανδρα μου και ξινισε  :D


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: Marinaki στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 13:57:27 μμ
Έχω την εντύπωση ότι το λεμόνι στο τέλος το βρασμού είναι αυτό που λασπώνει το ρύζι. Εγώ τσιγαρίζω λίγο το ρύζι στην αρχή με λάδι και ματά βάζω την ακριβή αναλογία νερού, που αναγράφεται στη συσκευασία. Το αφήνω όμως πολλή ώρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Και μετά πετσέτα από πάνω, (όπως είπανε!!) μέχρι να το σερβίρω. ::)


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 14:25:50 μμ
μεγαλο θεμα το ρυζι τελικα...
δεν εχουμε και κανα κινεζο -μελος να μας διαφωτισει.... :)


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: THEOHARIS στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 14:27:57 μμ
χαχαχαχα
Μαργαρίτα η Κινέζος χρειάζεται η Πιλαφάς  ;)


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 14:55:18 μμ
εισαι κινεζακι?????τρως πολυ ρυζακι????
ασχετο αλλα κανω προβες σε παιδικα ασματα  ;D ;D


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: al1975 στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 15:41:31 μμ
Άκου πιλαφάς!!Καλό Χάρη, πολύ καλό!
Πάντως Μαργαρίτα μου τι να πώ; Εσύ στο ρύζι έχεις μάστερ!


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: Katerina στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 15:46:59 μμ
Κι εγώ έχω ένα θεματάκι με το ρύζι, δεν μου βγαίνει πάντα σπυρωτό. Το agrino σε σακουλάκια μερίδων είναι αρκετά καλό και αν τηρήσω ακριβώς το χρόνο βρασίματος που ορίζει στις οδηγίες βγαίνει μια χαρά. Το μπασμάτι μου λασπώνει συχνά, γιατί το παραβράζω ή βάζω περισσότερο νερό απ' ό,τι πρέπει. Όταν δεν βαριέμαι να μετράω και είμαι ακριβής στις αναλογίες, βγαίνει σούπερ σπυρωτό. Απαραίτητο είναι και να το σκεπάσεις με μια πετσέτα για 5 λεπτά αφού βράσει, έχουν δίκιο τα κορίτσια που το ανέφεραν, όπως και η χαμηλή θερμοκρασία όταν βράζει.

Το καστανό τόσο χάλια είναι τελικά;  


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: xanthibax στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 16:00:46 μμ
Κατερίνα σου αντιγράφω συμβουλές από αφιέρωμα στο ρύζι
Σε γενικές γραμμές ο κανόνας για το βράσιμο του ρυζιού είναι ο εξής.
Ζεσταίνουμε το λίπος (βούτυρο ή λάδι ) σε μια κατσαρόλα,  με χοντρό πάτο προς αποφυγήν κολύματος στον πυθμένα,  και ρίχνουμε το ρύζι γυρίζοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να  ασπρίσει και να χάσει τη διαφάνεια του.Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 εως 18 λεπτά .
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε τώρα μόνο με πιρούνι
Οι αναλογίες ρυζιού υγρού εξαρτάται από το είδος του ρυζιού και το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε
Έτσι για ένα τρυφερό , μαλακό ρύζι  1 κούπα ρύζι απαιτεί 2 κούπες νερό για πιο τραγανό ρύζι ρίχνουμε 1 3/4 κούπας νερό.
Το ρύζι μέτριου κόκκου χρειάζεται λιγότερο νερό 1 1/2 κούπες για 1 κούπα ρύζι.
Τα πιο σκληρά ρύζια απαιτούν περισσότερο βράσιμο και για αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Σε αυτή την περίπτωση το νερό πρέπει πάντα να είνα πολύ ζεστό ώστε να μη διακόπτεται ο βρασμός του ρυζιού.
Για να πετύχει το πιλάφι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κι ο κατάλληλος  τύπος ρυζιού.
Εγώ χρησιμοποιώ,  για αυτόν τον τρόπο, κίτρινο ρύζι  και τις αναλογίες 1 προς 2 , και δεν πλένω το ρύζι ,αν και οι συμβουλές λένε για αυτό τον τρόπο να είναι πλυμένο και για το στραγγιστό άπλυτο.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία την επόμενη φορά.


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: THEOHARIS στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 16:14:04 μμ
Αγγελική εμίς τα πιλάφια ξέρουμε από καλό ρύζι
Έχω φάει εγώωωωω  :(


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: Ranja στις Σεπτέμβριος 30, 2008, 16:22:47 μμ
Με το καστανό ρύζι έχω ένα θέμα κι εγώ. Έχω ένα πακέτο στο ντουλάπι και διστάζω να το ανοίξω γιατί όλες μου οι προσπάθειες υπήρξαν αποτυχημένες!


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: Katerina στις Οκτώβριος 02, 2008, 00:36:48 πμ
Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου, Ξανθή, σ' ευχαριστούμε!  


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 00:05:24 πμ
Λοιπόν, επανέρχομαι στο καστανό ρύζι γιατί το έφτιαξα και πέτυχε! Πήρα το ρύζι του γνωστού "θείου" και τήρησα τις αναλογίες νερού - ρυζιού, όπως αναγράφονται στις οδηγίες. Πρόσθεσα έναν "κόμπο" λάδι, λίγο αλάτι και δυο σταγόνες λεμόνι. Το έβρασα για 10 λεπτά όπως λέει στο πακέτο (το άφησα και δυο λεπτά παραπάνω) και τράβηξα το κατσαρολάκι από το μάτι. Είχε μείνει νερό στην κατσαρόλα, αλλά εγώ το σκέπασα με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κι από πάνω το καπάκι της κατσαρόλας. Σε δέκα λεπτά είχε τραβήξει όλο το νεράκι και ήταν πολύ νόστιμο και σπυρωτό!


Τίτλος: Απ: Σπυρωτό ρύζι και όχι λασπωμένο
Αποστολή από: xanthopoula στις Νοέμβριος 23, 2008, 12:58:30 μμ
Ξανθή πολυ ωραίες οι συμβουλές σου για σπυρωτο ρυζάκι ! έγω πάντως για ρύζι 9 στις 10 φορές χρησιμοποιώ μπασμάτι και συγκεκριμένα agrino γιατί το θεωρώ το πιο νόστιμο από όλα όσα έχω δοκιμάσει. τηρώ αναλογίες 1ρύζι, 2 νερό και μου βγαίνει πάντα σπυρωτό ! να προσθέσω κάτι όσον αφορά το λεμόνι. εγω ριχνω ελαχιστο λάδι στην κατσαρόλα να κάψει. Στη συνέχεια ρίχνω το ρύζι, το κανω 2-3 σβούρες στη κατσαρόλα να πάρει εάφρυ χρωματάκι και στη συνέχεια στίβω μισό λεμόνι. Τέλος προσθπετω το νερο και αφήνω να βάσει σε μέτρια προς χαμηλη φωτιά για περίπου 18 λεπτά. Όταν δω ότι έχει ρουφήξει τα νεράκια του κατεβάζω απο τη φωτιά και βάζω μια πετσέτα να απορροφησει τους υδρατμους.
Όσον αφορά το καστανο ρύζι, όταν ξεκλινησα την υγειινή διατροφή είπα να το εντάξω και αυτό στη διατροφή μου αλλά με βαριά καρδια. Αγόρασα λοποιν το καστανό ρύζι agrino δεδομένου οτι γενικά όλα τα ρύζια της εταιρίας μου άρεσαν ! παταγώδης αποτυχια το ρύζι ! Αφενος δεν έβραζε με τίποτα! περιπου 1 1/2 ώρα το έβραζα και στο τέλος μια γεύση αηδία. 
Είπα να καλνω μια τελευταια προσπαθεια με το καστανο και μετα θα τα παρατουσα. Ετσι λοιπον αποφάσισα να αλάξω μάρκα ! Πήρα το ρύζι " θείος " καστανο ! σχεδόν μισή ωρίστα βράσιμο και νοστιμότατο ! αν λοιπον θέλετε να δοκιμάσετε καστανο ΜΗ κανετε το λαθος με καμια αλλη μάρκα! θα σπασουν τα νευρα σας με το βρασμό και δεν θα τρώγεται !