GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Σαν σήμερα ... => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Οκτώβριος 20, 2008, 08:29:38 πμ



Τίτλος: 20 Οκτωβριου
Αποστολή από: giota στις Οκτώβριος 20, 2008, 08:29:38 πμ
20 Οκτωβρίου

το 1820... με αντίτιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων οι Ισπανοί πουλάνε στους Αμερικανούς ένα μεγάλο μέρος της Φλόριντα.
 

το 1820... ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι "Φιλικοί" αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
 

το 1854... γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ.
 

το 1864... κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της βρετανική έγκυρης εφημερίδας "Sunday Times".
 

το 1864... ο Αβραάμ Λίνκολν καθιερώνει στις ΗΠΑ την "Ημέρα των Ευχαριστιών".
 

το 1882... γεννιέται στην Ουγγαρία ο ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι. Έγινε διάσημος για την ερμηνεία του ως Κόμης Δράκουλας, σε ταινίες του Χόλυγουντ. Όταν πέθανε το 1956, το έθαψαν με την κάπα του Δράκουλα.
 

το 1891... ξεκινά ο πρώτος διεθνής 6ήμερος αγώνας ποδηλασίας στο Madison Square Garden. Ο αγώνας κρατάει 142 ώρες και οι ποδηλάτες ξεκουράζονται κατά τη διάρκειά του. Καλύπτοντας 2.093,4 μίλια ανακηρύσσεται νικητής ο Τσάρλι Μίλλερ.
 

το 1900... η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία συνάπτουν συμμαχία, που αποβλέπει στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, καθώς και στη διατήρηση των λιμανιών της χώρας στο διεθνές εμπόριο.
 

το 1912... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός διαβαίνοντας το Σαραντάπορο, μπαίνει θριαμβευτής στα οχυρωμένα Γιαννιτσά, μετά από διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.
 

το 1913... ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον δίνει εντολή να αφεθεί ελεύθερη η σουφραζέτα Έμελιν Πανχερστ, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχε διατάξει την απέλαση της.
 

το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οι σύμμαχοι της Αντάτ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, που επιτέθηκε στη Σερβία.
 

το 1918... στην τρίτη κατά σειρά ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον και των Γερμανών, με στόχο την ανακωχή, οι Γερμανοί υποχρεώνονται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
 

το 1921... δολοφονείται ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκράντζο, κατά τη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.
 

το 1923... στη Γερμανία, η Βαυαρία διακόπτει τις σχέσεις της με το Ράιχ.
 

το 1930... η Βρετανία δημοσιεύει τη Λευκή Βίβλο για την Παλαιστίνη, ενώ παράλληλα ζητά να διακοπεί η μετανάστευση Εβραίων, ώστε να περιοριστεί η ανεργία των Αράβων.
 

το 1930... κάνει πρεμιέρα στο ραδιόφωνο ο Σέρλοκ Χολς. Το πρόγραμμα θα τερματιστεί το 1956.
 

το 1935... ο Μάο Τσε Τουνγκ και οι δυνάμεις των κομμουνιστών ολοκληρώνουν την Μεγάλη Πορεία τους, στο Σάανξι της βορειοδυτικής Κίνας, ένα χρόνο αφότου είχαν ξεκινήσει την επική τους αποστολή. Είχαν ξεκινήσει στις 21 του προηγούμενου Οκτώβρη.
 

το 1938... το κομμουνιστικό κόμμα κηρύσσεται εκτός νόμου στην Τσεχοσλοβακία.
 

το 1940... ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει με επείγον μήνυμά του την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο Μουσολίνι έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μας.
 

το 1941... σε κατάσταση πολιορκίας η Μόσχα, καθώς πλησιάζουν οι Ναζί.
 

το 1942... ο φιλοναζιστιστής Γάλλος πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βισύ, Λαβά, δηλώνει στους Γάλλους εργάτες, ότι πρέπει να υπηρετήσουν τη Γερμανία.
 

το 1942... στην Ελλάδα, αλματώδη είναι η ανατίμηση της χρυσής λίρας.
 

το 1944... εξεγείρονται οι φοιτητές στη Γουατεμάλα.
 

το 1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ρωσικές και γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ελευθερώνουν το Βελιγράδι. Την ίδια μέρα αμερικανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν την ανατολική ακτή του νησιού Λέιτ στις Φιλιππίνες, τηρώντας έτσι την υπόσχεση του στρατηγού ΜακΑρθουρ ότι "θα επιστρέψει".
 

το 1944... οι Τσόρτσιλ και Στάλιν καταλήγουν σε συμφωνία διαιρώντας την Ανατολική Ευρώπη σε ζώνες επιρροής μετά τον πόλεμο.
 

το 1945... η Γιουγκοσλαβία εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 

το 1950... εκλέγεται ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απ' την "Εκλογική Σύνοδο" ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος.
 

το 1952... το Ιράν διακόπτει επίσημα τις σχέσεις του με τη Βρετανία, λόγω της διαμάχης για το πετρέλαιο.
 

το 1954... την 2.000ή του ιπποδρομία κερδίζει ο Willie Shoemaker στο Florence House, στο Tanforan.
 

το 1958... στη Ταϊλάνδη, ο αρχηγός του στρατηγού Σαρίτ Τάναρατ καταλαμβάνει την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα.
 

το 1960... ανακοινώνεται ο διπλασιασμός της χωρητικότητας του Σταδίου Καραϊσκάκη από 20.000 σε 40.000 θέσεις με επέκταση των κερκίδων του.
 

το 1961... η γαλλική αστυνομία καταστέλλει βίαια τις διαδηλώσεις των Αλγερινών στο Παρίσι.
 

το 1961... σε βέτο προχωρά ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φ.Κιουρτσούκ στη δημιουργία ενιαίου κυπριακού στρατού.
 

το 1962... οι Κινέζοι αποκρούουν τους Ινδούς μετά από σκληρή μάχη στα σύνορα.
 

το 1964... πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933). Επί της Προεδρίας του έγινε το μεγάλο κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 24 Οκτωβρίου 1929.
 

το 1968... για έκτη φορά μετέχει σε ολυμπιακούς αγώνες η Αμερικανίδα ξιφομάχος Τζάνις Ρόμαρι, κάτι μοναδικό για γυναίκα σε οποιοδήποτε άθλημα.
 

το 1968... ο Έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι, τη χήρα του δολοφονηθέντος Αμερικανού Προέδρου Τζον Κέννεντι.
 

το 1968... το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με 2.24 κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού οΟ Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι, εισάγοντας ένα νέο παλμό περνώντας τον πήχη με την πλάτη του. Ο νέος παλμός θα γίνει πολύ δημοφιλής αντικαθιστώντας τον προηγούμενο Τζόνσον, που είχε πάρει το όνομα του από τον Κορνέλιους Τζόνσον, ολυμπιονίκη του 1936 στο Βερολίνο, με 1.85
 

το 1971... το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, εισηγητή της "Οστ Πολιτίκ", που αποσκοπούσε στη συμφιλίωση των κρατών Ανατολής-Δύσης.
 

το 1973... ανοίγει επίσημα τις πόρτες της, μετά από 15 χρόνια, που κατασκευαζόταν, η Όπερα του Σίδνεϋ, παρουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β'.
 

το 1973... οι Rolling Stones ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο Νο1 με το τραγούδι του "Angy", κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για την γυναίκα του Μπάουι.
 

το 1976... το πρώτο γκολ της καριέρας του σημειώνει σε ηλικία 16 ετών ο Ντιέγκο Μαραντόνα, στο 36ο λεπτό του αγώνα πρωταθλήματος Αρχεντίνος Τζούνιορς- Ταγέρες.
 

το 1979... ο Μόρνος λύνει το πρόβλημα ύδρευσης της Αθήνας.
 

το 1980... ξεσηκώνονται οι μοναχοί στα Μετέωρα για τα γυρίσματα της ταινίας "Ο Άγιος", με πρωταγωνιστή των Ρότζερ Μουρ. "Ντύνουν" τα κτίρια των μοναστηριών με αδιαφανές πλαστικό για να τα προστατέψουν από την ιερόσυλη κάμερα των Άγγλων τεχνικών.
 

το 1981... ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
 

το 1989... η Βουλή της Ουγγαρίας υιοθετεί νόμο για τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, πολυκομματικών εκλογών μετά από 42 χρόνια.
 

το 1991... στην Ινδία, 200 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 6,1 Ρίχτερ, που έπληξε το κρατίδιο Ουτάρ Πράντες.
 

το 1992... στη Γερμανία, βρίσκονται νεκροί στο διαμέρισμά τους τα ιδρυτικά στελέχη των Πρασίνων πρώην βουλευτές, Πέτρα Κέλι και Γκερντ Μπάστιαν.
 

το 1993... το Βέλγιο αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ.
 

το 1994... ο 83χρονος Τζόρτζ ΜακΚάντλς γίνεται ο γηραιότερος τζόκεϊ που κερδίζει κούρσα, όταν ιππεύοντας τον ''Kehm Scooter'' νικά στην 4η ιπποδρομία στο Freehold του Νιου Τζέρσεϊ.
 

το 1994... πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Μπαρτ Λάνκαστερ.
 

το 1994... στην Αυστρία, αρχίζει η δίκη του πρώτου Σέρβου, που κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου.
 

το 1995... στο Βέλγιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες, υποβάλλει την παραίτησή του, μετά την απόφαση της Βουλής να τον παραπέμψει για περαιτέρω έρευνα στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου με τα ελικόπτερα Αγκούστα.
 

το 1995... την ίδρυση γραφείων συνδέσμου σε Αθήνα και Σκόπια, συμφωνούν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
 

το 1997... αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Παναθαναϊκό ο Δημήτρης Σαραβάκος, στον αγώνα εναντίον του Αθηναϊκού (4-1).
 

το 1999... πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο πρόεδρος των προέδρων της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος από καρκίνο του πνεύμονα. Ως πρόεδρος (Σεπτέμβριος 1974- Ιούνιος 1980) δημιούργησε την ανεπανάληπτη εποχή, την χρυσή οκταετία της ΑΕΚ με το νταμπλ το 1977, τον τίτλο του πρωταθλητή το 1979, την 4άδα στο Κύπελλο UEFA 1976-77, τα έργα των Προπυλαίων και της Σκεπαστής εξέδρας στο στάδιο και την θεμελίωση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ.



Τίτλος: Απ: 20 Οκτωβριου
Αποστολή από: THANOS στις Οκτώβριος 20, 2008, 14:52:22 μμ
το 1912... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός διαβαίνοντας το Σαραντάπορο, μπαίνει θριαμβευτής στα οχυρωμένα Γιαννιτσά, μετά από διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.

Η Μαχη των Γιαννιτσών

Η θέση της μάχης των Γιαννιτσών στην ιστορία των Βαλκανικών πολέμων είναι εξέχουσα. Η κρίσιμη και αποφασιστική μάχη, για την απελευθέρωσή τους, είναι η σπουδαιότερη των πολέμων αυτών. Ο Ελληνικός στρατός εξόρμησε στις 5 Οκτωβρίου από τα Θεσσαλικά σύνορα, προς Ελασσόνα και Σαραντάπορο όπου σημειώνεται η πρώτη λαμπρή νίκη του. Μια εβδομάδα αργότερα, καταλαμβάνονται και απελευθερώνονται τα Σέρβια, Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Κατερίνη και η Εδεσσα. Ο Ελληνικός στρατός βρίσκεται στις 19 Οκτωβρίου δυτικά των Γιαννιτσών.
Το Ελληνικό Στρατηγείο περίμενε να συναντήσει του Τούρκους οχυρωμένους στην Ανατολική όχθη του Αξιού. Οι Τούρκοι όμως αποφάσισαν να δώσουν μάχη, στις φυσικές οχυρές θέσεις των λόφων, δυτικά της πόλης, που άρχιζαν από τις παρυφές της λίμνης και κατέληγαν στους πρόποδες του Πάϊκου. Οι λόγοι που προτίμησαν να δώσουν μάχη στα Γιαννιτσά και όχι στην ανατολική όχθη του Αξιού ήταν η οχυρή θέση στο στενό πέρασμα στη λίμνη και στο Πάϊκο και κυρίως η υπεράσπιση της ιερής πόλης τους, που φιλοξενούσε τον τάφο του Γαζή Εβρενός Μπέη του πρώτου Τούρκου κατακτητή της Ευρώπης και των απογόνων του. Ο Στρατός μας αιφνιδιάστηκε γιατί υπήρχε έλλειψη στρατηγικού επιτελικού σχεδίου, και γιατί βασίστηκε σε αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής.
 
Οι Τούρκοι διέθεταν 25.000 στρατό, στηριζόμενο σε ισχυρό πυροβολικό και 30 πυροβόλα. Κατείχαν ισχυρές θέσεις και πολλές "φωλιές" πολυβόλων που μπορούσαν να θερίζουν κυριολεκτικά κάθε στρατιώτη στο πεδινό έδαφος. Ο Ελληνικός στρατός διέθετε σε πυκνή διάταξη τις Μεραρχίες του :τρίτη-δεύτερη-τέταρτη-έκτη από τη λίμνη μέχρι το Πάϊκο και πίσω από αυτές την πρώτη ως εφεδρεία.
 
Η έβδομη μεραρχία προχωρούσε νότια της λίμνης με σκοπό να καταλάβει τηνν γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής επί Λουδία και να προχωρήσει προς τον Αξιό. Οι στρατιώτες μας ήσαν φοβερά ταλαιπωρημένοι, από την εξαντλητική πορεία τόσων ημερών, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Είχαν προβλήματα εφοδιασμού, το ηθικό τους όμως ήταν υψηλό, ύστερα από τις μεγάλες νίκες ενώ τους φλόγιζε την ψυχή, η θέληση να προλάβουν να ελευθερώσουν την Θεσσαλονίκη πριν από τους Βούλγαρους.
Τα προελαύνοντα Ελληνικά τμήματα, δέχτηκαν τους πρώτους πυροβολισμούς πλησιάζοντας την γέφυρα της Μπάλνιτζας (Μελισσίου). Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ανασυντάχθηκαν. Συγχρόνως άρχισε και ο κανονιοβολισμός των Τουρκικών πολυβόλων από τα υψώματα του Ταλαμπάζ. Το Ελληνικό πυροβολικό στήθηκε και άρχισε να κανονιοβολεί τις εχθρικές θέσεις. Κάτω από συνεχή κανονιοβολισμό οι μονάδες της τρίτης και δεύτερης μεραρχίας περνούσαν την γέφυρα και έπαιρναν θέσεις στο πεδίο μεταξύ Μελισσίου και Γιαννιτσών. Η τέταρτη μεραρχία βαδίζοντας από Γυψοχώρι προς Μυλότοπο και Αξό, γύρω στο μεσημέρι μπήκε και αυτή στη μάχη. Η έκτη μεραρχία προχωρούσε από Αχλαδοχώρι προς Αμπελιές, με τα ευζωνικά της τάγματα. Ηρθε σε επαφή με τον οχυρωμένο εχθρό, στα αντικρυνά υψώματα. Ετσι η μάχη γενικεύθηκε σε όλο το μήκος, από Βορρά προς Νότο, με τους Ελληνες στρατιώτες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, να προχωρήσουν στο ανοιχτό πεδίο και να πλησιάσουν τις εχθρικές θέσεις. Και όλα αυτά, κάτω από ισχυρή καταρακτώδη βροχή. Η μάχη σταμάτησε αργά τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα 20ή Οκτωβρίου, με την ανατολή του ηλίου, ξανάρχισαν πάλι οι κανονιοβολισμοί. Γύρω στις 8.45 π.μ. το ένατο ευζωνικό τάγμα, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Κ.Παπαδόπουλο κατόρθωσε να καταλάβει το ύψωμα των νεκροταφείων της πόλης (Μητρόπολης) με τα τέσσερα πυροβόλα που ήταν οχυρωμένα σ'αυτό. Κυνήγησε τους υποχωρούντες Τούρκους ανατολικά. Οι υπόλοιπες γραμμές των Τούρκων, με κίνδυνο να περικυκλωθούν, ύστερα από την είδηση ότι στα βόρεια έσπασε το μέτωπο από τους τσολιάδες, παράτησαν πυροβόλα-πολυβόλα και λοιπό εξοπλισμό και τράπηκαν σε φυγή προς Θεσσαλονίκη.
 
 Οι τουρκικές αρχές, όταν έμαθαν ότι ο Ελληνικός Στρατός πλησιάζει, κάλεσαν τους προύχοντες της Ελληνικής Κοινότητας Π.Γκοτζαμάνη, Ι.Μάγγο, Ι.Σταμενίτη, Χ.Λιάπτση, Χ.Γκάλτση, Δ.Μπόσκο μαζί με τον αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης, προκειμένου από κοινού να οργανώσουν την υποδοχή του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου και να παραδώσουν την πόλη αμαχητί. Η υποδοχή θα γινόταν έξω από το Μελλίσι με όλα τα ελληνικά και τουρκικά σχολεία.
 
Με την άφιξη όμως ισχυρών τουρκικών στρατευμάτων, τόσο από την Βέροια όσο και από την Θεσσαλονίκη η κατάσταση άλλαξε εντελώς. Οι Ελληνες από τα χαράματα της 19ης, μέχρι την είσοδο του στρατού στην πόλη, έμειναν στα σπίτια τους, περιμένοντας με αγωνία την έκβαση της μάχης. Πολλά γυναικόπαιδα κλείστηκαν για λόγους ασφαλείας στην Μητρόπολη.
Τα πρώτα τμήματα που μπήκαν στην πόλη, από το δρόμο της Αξού ήταν της δεύτερης μεραρχίας με τον Μέραρχο Καλάρη. Γύρω στις 11 π.μ. από τον ίδιο δρόμο μπαίνει και ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με το Επιτελείο του. Δημογέροντες της ελληνικής κοινότητας και πλήθος κόσμου, τους υποδέχονταν μέσα σε παραλήρημα χαράς και ζητοκραυγών, στην οδό Χατζηδημητρίου, στο ύψος της νέας αγοράς. Επακολούθησε νεκρώσιμη ακολουθεία στο Ναό της Παναγίας, για τους νεκρούς στρατιώτες. Γυναίκες τους καθάρισαν, τους έπλυναν με κρασί και τους στόλισαν με λουλούδια. Κατόπιν άρχισε μεγάλη Δοξολογία μπροστά σε αξιωματικούς, στρατιώτες και κατοίκους της πόλης. Ολα τα σπίτια πήραν στρατιώτες να τους φιλοξενήσουν.

Η εικόνα των Τούρκων στρατιωτών που ξεχύθηκαν στους λασπωμένους δρόμους ήταν φρικτή. Η καταδίωξη έγινε σε μικρό βαθμό, μέχρι την Πέλλα, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάντλησης των ανδρών από την διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι διέφυγαν προς Θεσσαλονίκη και οχυρώθηκαν, αποφεύγοντας την πλήρη αιχμαλωσία. Ενας πολεμικός ανταποκριτής των "ΤΑΙΜΣ" ο Κρώφορντ Πράϊς γράφει :"είδα πολλά άξια λόγου θέματα στη Μακεδονία, αλλά κανένα απ'αυτά τόσο σπαρακτικό και τόσο τρομερό, όσο η υποχώρηση του Ταξίν, την επόμενη της μάχης των Γιαννιτσών". Πίσω στα Γιαννιτσά η Τουρκική συνοικία παραδόθηκε στις φλόγες, και τα λάφυρα ήσαν άφθονα. Υπήρξαν 3000 αιχμάλωτοι Τούρκοι στρατιώτες, 25 πυροβόλα από τα 30, και 2 πολεμικές σημαίες. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των νεκρών. Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού ήταν βαριές : 10 αξιωματικοί και 178 στρατιώτες νεκροί, 29 τραυματίες αξιωματικοί και 756 στρατιώτες. Υπήρξε η πιο φονική μάχη των Βαλκανικών πολέμων.

Η μάχη των Γιαννιτσών ήταν η σπουδαιότερη του Α' Βαλκανικού πολέμου. "Αποτελεί για τον Ελληνικό στρατό νέο τίτλο τιμής και δόξας" γράφει στην ημερήσια διαταγή της Στρατιάς ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος. Υπήρξε μια μάχη όπου διέπρεψε το πυροβολικό, όπως στη μάχη του Σαρανταπόρου το πεζικό. Πρόκειται για μεγαλούργημα του Ελληνικού στρατού, αφού κατά τις κρίσεις ξένων στρατιωτικών, θα απαιτούνταν υπερδιπλάσιες δυνάμεις, με ισχυρό πυροβολικό, για να εκτοπίσουν τους Τούρκους από τις ισχυρές τους θέσεις. Η μάχη των Γιαννιτσών άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο επιτελικός αξιωματικός του πυροβολικού Μανουήλ Ρακτιβάν έγραψε χαρακτηριστικά προς την Πηνελόπη Δέλτα :"20η Οκτωβρίου. Γιαννιτσά. Είναι η μέρα που ουσιαστικά πήραμε την Θεσσαλονίκη".

(https://www.greekmasa.gr/images/Photobucket_masa1/Battle_of_Giannitsa.jpg)
απο ypodomi.com