GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Ζυμαρικά - Δημητριακά - Όσπρια => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 13:25:40 μμ



Τίτλος: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 13:25:40 μμ
Σκέφτομαι αύριο που γυρίζει ο καλός μου από ταξίδι να του φτιάξω ντολμαδάκια γιαλαντζί που μου τα ζητάει καιρό. Όπως είναι κατανοητό, δεν έχω ξαναφτιάξει! Tη βασική συνταγή την έχω. Λοιπόν, αρχίζω με τις απορίες:

1. Τα αμπελόφυλλα (γνωστής μάρκας) θέλουν ζεμάτισμα, αυτό είναι γνωστό. Πόση ώρα όμως? Ένα λεπτό, πέντε λεπτά???
2. Τη γέμιση τη σωτάρετε? Άλλοι τη σωτάρουν κι άλλοι όχι. Τι να κάνω?
3. Πηγαίνει και κουκουνάρι στη γέμιση?
4. Καμιά συμβουλή για το δίπλωμα?

Όποια άλλη συμβουλή ή κόλπα έχετε, καλοδεχούμενα!


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 14:25:38 μμ
Η μάνα με συμβούλεψε να σωτάρω λιγάκι τη γέμιση, λίγο μόνο, να πάρει χρώμα. Τι λέτε?


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Mary στις Νοέμβριος 06, 2008, 14:28:38 μμ
Φαγητό που βρήκες και συ να του υποσχεθείς βρε Ράνια μου. Δεν του έταζες καλύτερα ένα αρνί στο φούρνο?
Any way! Σου δίνω τα φώτα μου (όσα ξέρω δλδ).
1. Αμπελόφυλλα εγώ έχω από το νησί μου και δεν γνωρίζω τι παίζει με τα συσκευασμένα. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να γράφει επάνω στο κουτί κάποιες οδηγίες. :-\
2. Όχι εγώ δεν την σωτάρω τη γέμιση. Ρίχνω μπόλικο μάραθο, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, άνιθο, δυόσμο, κουκουνάρι, ρύζι, αλάτι, πιπέρι και λαδάκι (μη το τσιγκουνευτείς σαν τα γεμιστά και γίνουν «στόκος» τα ντολμαδάκια).
3. Φυσικά και του πάει το κουκουνάρι (με τρέλλα μπορώ να σου πω).
4. Μία συμβουλή για το δίπλωμα. Μην διανοηθείς να το κάνεις όρθια.  :-SΘα πονέσουν τα πόδια σου από τις ατελείωτες ώρες.  :-SΚαι αν μπορείς να βρεις και έναν βοηθό να σου ανοίγει τα φύλλα ακόμα καλύτερα. *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 14:36:15 μμ
Οk!
1. Δεν γράφουν τίποτα τα ρημάδια! Είναι σε άλμη...
2. Ακριβώς αυτά τα υλικά έχω. Όχι, δεν θα τσιγκουνευτώ το λάδι, δεν το ρισκάρω!
3. Κουκουνάρι μέσα λοιπόν! Ολόκληρο ή να το βάλω στο multi?
4. Με βολεύει πολύ να μην τα κάνω όρθια, γιατιί ούτε ξαπλωτά δεν τα έχω ξανακάνει!

Άσε βρε Μαίρη μου, αυτός νομίζει ότι είμαι καμια μαγείρισσα περιοπής...  :(


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Mary στις Νοέμβριος 06, 2008, 14:42:16 μμ
Οk!
1. Δεν γράφουν τίποτα τα ρημάδια! Είναι σε άλμη...
2. Ακριβώς αυτά τα υλικά έχω. Όχι, δεν θα τσιγκουνευτώ το λάδι, δεν το ρισκάρω!
3. Κουκουνάρι μέσα λοιπόν! Ολόκληρο ή να το βάλω στο multi?
4. Με βολεύει πολύ να μην τα κάνω όρθια, γιατιί ούτε ξαπλωτά δεν τα έχω ξανακάνει!

Άσε βρε Μαίρη μου, αυτός νομίζει ότι είμαι καμια μαγείρισσα περιοπής...  :(

Και δεν είσαι? O_o Τα καλύτερα αυγά τηγανητά κάνεις!! χαχαχαχα

Υ.Γ.
1. Αν είναι σε άλμη δεν χρειάζονται ζεμάτισμα. Είναι έτοιμα προβρασμένα.
2. Είδες τι γρήγορα μαθαίνεις (δεν είναι αυτό μαγειρική ικανότητα? ;D)
3. Το κουκουνάρι φυσικά και θα το βάλεις ολόκληρο.
4. Μη σου πω ότι ξαπλωτά θα γίνουν καλύτερα. Ντύσου με ένα κατάλληλο dress code (βλ. Εύα) και ο καλός σου θα ξεχάσει τα ντολμαδάκια.  xD


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 14:57:12 μμ
Ντύσου με ένα κατάλληλο dress code (βλ. Εύα) και ο καλός σου θα ξεχάσει τα ντολμαδάκια.  xD

 xD xD xD


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: MB04 στις Νοέμβριος 06, 2008, 15:05:00 μμ
Ranja, δες εδώ για το δίπλωμα  *THUMBS%%__%%UP*

https://hungryforhungry.blogspot.com/2008/10/blog-post_07.html


δεν θα κουραστεις πολύ γιατι δεν νομίζω να χρειαστεί να φτιάξεις πάνω απο 20 κομμάτια
(μονο για εκείνον - εσύ παίχτο οτι δεν τα τρώς) προσοχή μόνο μην είναι πολύ αλμυρα
τα φύλλα μήπως θέλουν καλό πλύσιμο ή λίγο ζεμάτισμα ακόμη ????

Μου φαίνεται ότι η Ρένα έχει δοκιμάσει ετοιμα φύλλα για να μας απαντήσει !


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: vago στις Νοέμβριος 06, 2008, 15:16:20 μμ
Νομίζω ότι τα φύλλα που είναι σε βάζο όχι μόνο είναι αλμυρά αλλά και αρκετά σκληρά. Εμένα μια φορά δεν μου βράζανε με τίποτα  :(. Μήπως τα χύμα είναι καλύτερα?? :-\


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 15:27:46 μμ
Τι να πω βρε Βάγγο, μήπως έπρεπε να πάω λαϊκή? Τι εννοείς δεν έβραζαν, τα ζεμάτισες, τα τύλιξες και μετά στο ψήσιμο των ντολμάδων σου έμειναν ωμά? Πόση ώρα θεωρείς ότι θέλουν ζεμάτισμα πριν τα τυλίξω?


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Rena στις Νοέμβριος 06, 2008, 15:45:53 μμ
Ράνια τα φύλλα που είναι σε βαζάκι και παίρνουμε από το S/M θέλουν πάρα πολύ καλό ξέπλυμα γιατί είναι πολύ αλμυρά. Μια φορά που είχα πάρει αναγκάστηκα και πέταξα τα ντολμαδάκια γιατί δε το γνωριζα. Λένε ότι δε χρειάζονται προβράσιμο-χρησιμοποιούνται απευθείας-θα έλεγα όμως εσύ να το κάνεις, όχι για πολύ, απλά βάλτα σε νερό που βράζει για ένα λεπτό περίπου.


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: xanthibax στις Νοέμβριος 06, 2008, 17:18:53 μμ
Λοιπόν γειτόνισσα έλα να σου δώσω εγώ φύλλα εγγυημένα, τα ξέρεις άλλωστε ,να σου δώσω και κάτι άλλο εσύ ξέρεις και να περάσεις κι μια γρήγορη εκπαίδευση για όλα τα άλλα.
Φιλιά σε περιμένω.


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 06, 2008, 18:04:26 μμ
 :) :) δες τα π.μ. σου Ξανθή! ;)


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Katerina στις Νοέμβριος 06, 2008, 20:22:20 μμ
Ράνια μου, αν μου πεις με προσωπικό μήνυμα ποιας εταιρείας είναι τα αμπελόφυλλα που αγόρασες ίσως να μπορέσω να σε βοηθήσω για το πώς θα τα χρησιμοποιήσεις. Ενδέχεται να πήρες αυτά της εταιρείας στην οποία εργάζομαι...
Όσο για το αν είναι σκληρά, ναι , κάποιες φορές έχει τύχει και σε μας να είναι σκληρά, ανάλογα με την παρτίδα... Πέρυσι, ας πούμε, δύσκολα βρίσκαμε μαλακά αμπελόφυλλα, ενώ αυτά της φετινής παραγωγής είναι σαφώς πιο μαλακά...


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: MAROT στις Νοέμβριος 06, 2008, 22:47:17 μμ
Ράνια, το κουκουνάρι πάει πολύ στη γέμιση... σου συνιστώ να βάλεις.
Επίσης δοκίμασε και με ξανθή σταφίδα (μαζί με το κουκουνάρι) τα κάνει τέλεια!!!


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 07, 2008, 00:31:30 πμ
Koρίτσια, ευχαριστώ για τις συμβουλές! Κατερίνα δες τα πμ σου! :)


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: vago στις Νοέμβριος 07, 2008, 07:55:09 πμ
Δεν ξέρω αν ήταν η παρτίδα όπως λέει η Κατερίνα και δεν θυμάμαι τι μάρκα ήταν. Πάντως είχαν τον άβραστο!! Το ρύζι τελικά έγινε λαπάς και τα φύλλα σα να ήταν ωμά. Νομίζω τα χύμα είναι πιο καλά ή ακόμα καλύτερα αν σου δώσει η Ξανθή από τα δικά της που σίγουρα θα είναι τρυφερά και καλοσυντηρημένα.


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: giota στις Νοέμβριος 07, 2008, 09:39:56 πμ
Ρανια ελα να μαζεψεις απο τον κηπο μας οσα φιλα θες
και να σου κανουμε και το τραπεζι @}->--


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 07, 2008, 09:44:54 πμ
Ρανια ελα να μαζεψεις απο τον κηπο μας οσα φιλα θες
και να σου κανουμε και το τραπεζι @}->--

Eίσαι πολύ γλυκιά, μακάρι να μπορούσα να έρθω!  *KISSING* *KISSING* @}->--


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Katerina στις Νοέμβριος 07, 2008, 10:22:14 πμ
Πάντως, κορίτσια, στην ανάγκη, έχουμε και μεις αμπέλι στο μπαλκόνι!!! Σταφύλι δεν έχουμε, αλλά από αμπελόφυλλα άλλο τίποτα!!!


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 07, 2008, 14:28:54 μμ
Λοιπόν κορίτσια τα ζεμάτισα τελικά λίγο τα φύλλα και γενικώς βγήκαν καλά μόνο που κρατάνε στο δόντι. Ευτυχώς κρατάει και το ρύζι. Τι να κάνω, να τα ξαναβάλω στο μάτι κανένα πεντάλεπτο?


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: xanthibax στις Νοέμβριος 07, 2008, 15:21:17 μμ
Πρόσθεσε λίγο βραστό νερό και βράσε τα λίγο ακόμη


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 07, 2008, 15:29:24 μμ
Αυτό έκανα, τα έβρασα κανένα δεκάλεπτο ακόμα. Ουφ! Πολύ ωραία τα ντολμαδάκια κορίτσια μου, αλλά θα κάνω καμιά δεκαετία να ξαναφτιάξω!


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: MB04 στις Νοέμβριος 07, 2008, 16:02:27 μμ
ποσα έφτιαξες βρε θηρίο και τρελλάθηκες ???  :P


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 07, 2008, 16:42:31 μμ
Όλα τα έφτιαξα που ήταν στο βάζο (της γνωστής μάρκας) είναι τουλάχιστον καμιά εβδομηνταριά! :'(


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 08, 2008, 11:10:29 πμ
Και για να κλείσω το θέμα να επισημάνω ότι είναι μια δυσκολούτσικη και χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται συγκεκριμένες διαδικασίες για να πεις ότι την κάνεις άνετα (συγκεκριμένα φύλλα που να ξέρεις αν είναι μαλακά ή σκληρά, συγκεκριμένο ρύζι κλπ).
Εγώ χρησιμοποίησα ρύζι καρολίνα και σε συνδυασμό με τα φύλλα του εμπορίου χρειάστηκε βράσιμο περίπου 35 λεπτά (και με έπαιρνε και για ένα δεκάλεπτο ακόμα γιατί ακόμη κρατάνε, αλλά φοβήθηκα να τ' αφήσω παραπάνω). Το φοβήθηκα και στο λεμόνι (έβαλα μόνο 1 1/2) και στο αλατοπίπερο γιατί αν έκανα καμιά υπερβολή δεν θα μπορούσα να τη διορθώσω στο τέλος. Την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω τα ίδια υλικά και θα πάω εκ του ασφαλούς.
Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα αυτής της φοράς, ήταν ντολμαδάκια μέτρια, που χρειάζονταν λίγο βράσιμο ακόμα και που όταν τα σερβίρω προσθέτω λίγο λεμόνι και αλατοπίπερο. Οκ, τρώγονται μια χαρά, αλλά δεν έχουν τον "χαρακτήρα" που θα ήθελα. Αυτά! Δεν πειράζει, next time! :)


Τίτλος: Απ: ντολμαδάκια γιαλαντζί
Αποστολή από: xrysa στις Νοέμβριος 08, 2008, 12:14:19 μμ
Πολύ μου άρεσε αυτό που έγραψες Ράνια ότι δεν είχαν τον χαρακτήρα που ήθελες  :) Μην στεναχωριέσαι, ήταν η πρώτη φορά που τα έφτιαξες γι' αυτό σου φάνηκαν τόσο δύσκολα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με φύλλα του εμπορίου, όταν είναι στην εποχή τους παίρνω και βάζω στην κατάψυξη έτσι έχω όλο τον χρόνο. Ολοι στην οικογένεια τα τρώνε αν και τα προτιμούν με κιμά, μόνο εμένα μου αρέσουν με ρύζι.
Εγώ θα σου δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια, και θα δεις αν το αποφασίσεις ξανά θα σου ξανεί πιο εύκολο   @}->--