GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: KATE στις Σεπτέμβριος 04, 2007, 22:20:02 μμ



Τίτλος: Θέλετε να μιλήσουμε για τα 'Ε'?
Αποστολή από: KATE στις Σεπτέμβριος 04, 2007, 22:20:02 μμ
Εχω ασχοληθεί αρκετά με τα "Ε" στη διατροφή μας και θα ήθελα να μοιραστούμε ο,τι ξέρει  ο καθένας μας...


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: sgr στις Σεπτέμβριος 04, 2007, 22:31:16 μμ
Kate,  έχω ακούσει για τα Ε στη διατροφή μας, όμως δεν γνωρίζω πολλά.
Στο site της Green peace υπάρχει ένας αναλυτικός κατάλογος.
Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν είναι όλα βλαβερά.
Είναι όμως τόσα πολλά, που πως μπορεί κανένας να τα θυμάται ? Μήπως πρέπει να κρατάμε χαρτάκι και να ψάχνουμε τα επιβλαβή ?



Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 05, 2007, 11:10:20 πμ
και εγω η αληθεια ειναι ακουστα τα εχω αλλα δεν ξερω πολλα πραγματα.μαλλον η αληθεια ειαναι καπου στη μεση και θα ηθελα να μαθω.
αν ξερει καποιος ας μας πει.
μελενια?εσυ ισως γνωριζεις?θα χαρω να μας ενημερωσεις.
φιλια


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: Melenia στις Σεπτέμβριος 07, 2007, 19:02:43 μμ
Αχ απο που να αρχισει κανεις για τα Ε.  Η μεγαλη ειρωνια ειναι οτι οταν αποφασισαν να δωσουν εναν αριθμο Ε σε ολα τα προσθετα, το εκαναν πιστευοντας οτι με το που θα βλεπουμε (σαν καταναλωτες) το Ε θα καθησυχασουμε οτι ειναι ενα επιτρεπτο προσθετο και οτι δεν ειναι βλαβερο. 

Σιγουρα δεν ειναι ολα τα Ε βλαβερα, πολλα δεν εχουν καν ανωτατο οριο χρησης (ακριβως επειδη δεν πειραζουν σε κατι).  Γενικα τα νουμερα στην πρωτη εκατονταδα (Ε100-180) ειναι χρωματα.  Απο αυτα τα 123,127,128,154,161,173,174,175,180 και 160β ειναι περιορισμενα.  Πριν απο μερικες εβδομαδες απαγορευτηκε η χρηση του Ε128 (επιπτρεποταν μονο σε κατι λουκανικα κτλ οποτε δεν ειναι μεγαλη δουλεια που απαγορευτηκε).

Τα πιο 'υποπτα' λενε πολλοι ειναι τα συντηριτικα.  Αυτα ειναι στην δευτερη εκατονταδα. Ειδικα τα νιτρωδη και τα νιτρικα (Ε250, Ε251 και Ε252) ειναι αυτα που θα επρεπε να αποφευγουμε και βρισκονται σε αλλαντικα κτλ.  Δεν ειναι βεβεια ολα τα συντηριτικα το ιδιο κακα; το Ε260 ειναι  ξυδι σε σκονη.

Παντως, ολα τα προσθετα ειναι ελεγμενα απο την ΕFSA (European Food Safety Authority-ελληνικα δεν ξερω πως λεγεται) και ειναι πανω κατω ασφαλη και πολυ χρησιμα.  Ας μην ξεχναμε οτι η βιομηχανια χρησιμοποιει αυτα τα πολυ ακριβα υλικα για συγκεκτιμενο λογο και οχι ετσι απλα.   

Ξερω γινεται μεγαλο το μυνημα αλλα τελειωνει οπου να'ναι.  Ο τοξικολογικος ελεγχος (toxicological review) γινειται λαμβανοντας υποψη ορισμενα θεωρηματα (assumptions) αυτα εχουν να κανουν με μια τυπικη μεγιστη καταναλωση, εναν τυπικο χρηστη κτλ.  Τα γλυκαντικα για παραδειγμα δεν φτιαχτηκαν για παιδια!  Πολλα κοινα γλυκαντικα (ασπαρταμη κτλ) ειναι επιβλαβη για παιδια κατω των 4!  Κανονικα τα ποτα light θα επρεπε να γραφουν οτι δεν πρεπει να καταναλωνονται απο παιδια κατω των 4.  Και φυσικα 'κοντα στο νου και η γνωση' ενα παιδι 5 χρονων δεν θα επρεπε να καταναλωνει 6 ποτηρια αναψυκτικου λαιτ.  Το ιδιο συμβαινει με τις τσιχλες!

Επισης, οταν γινεται ο τοξικολογικος ελεγχος, λαμβανεται υποψη μια τυπικη μεγιστη (typical maximum) χρηση.  Επισης , για τοξικολογικους λογους ο μεσος ανθρωπος ζυγιζει 70 κιλα (δεν ειμαι μεσος ανθρωπος!) Ο τοξικολογος υπολογιζει οτι καποιος θα φαει μεχρι και 2 λιτρα (λεμε παραδειγμα τωρα) παγωτο την ημερα.  Η καποιος θα μασησει 2 πακετα τσιχλες τη μερα.   Πολλα λεω ε?  Τι γινεται ομως με τους φανατικους χρηστες?  Αυτους που πινουν 2 μπουκαλια (4 λιτρα) αναψυκτικο λαιτ τη μερα?  Και αν ειναι και λιγο νεαροι στην ηλικια (μικρο σωματικο βαρος) ας πουμε 13 χρονων? (50κιλα)  Δεν νομιζω οτι ειναι πια τοσο τρελο, παρ'ολα αυτα το τοξικολογος μπορει να μην το εχει δει ετσι και αυτοι οι χρηστες, ευκολα να καταναλωνουν προσθετα σε πολυ υψηλοτερα επιπεδα. 

Αυτα..


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: ArXoS στις Σεπτέμβριος 07, 2007, 19:47:05 μμ
Μελένια, επειδή το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το θέμα, το κάνω μόνιμο σε αυτή τη θεματική ενότητα
Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Θα συμπληρώσω κι εγώ κάποια στοιχεία μόλις βρω χρόνο.


Τίτλος: Τρώμε... 5 κιλά συντηρητικά το χρόνο???
Αποστολή από: KATE στις Σεπτέμβριος 07, 2007, 23:32:23 μμ
Καθυστέρησα να επανέλθω στο θεμα λόγω εκλογών...


Ακόμα και το πιο "ευπαρουσίαστο" οικογενειακό τραπέζι κρύβει πολλές χημικές "παγίδες".
Προσθετικά αρωμάτων, γεύσης και χρώματος αλλά και κακής ποιότητας λίπη με άγνωστες
συνέπειες για την υγεία "επιτίθενται" καθημερινά στον ανθρώπινο οργανισμό

Η κατανάλωση συντηρητικών και ενισχυτικών γεύσης που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα
αυξάνουν την υπερκινητικότητα των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα
της οποία δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet

Ακολουθεί ένας πίνακας, με επιγραμματική αναφορά των Αριθμων Ε
E100- E200 Χρωστικές τροφίμων
E200- E300 Συντηρητικά [ E284 Βορικό οξύ ]
E300- E400 Επιτρεπόμενα αντιοξειδωτικά, γαλακτοματοποιητές και σταθεροποιητές
E400- E500 Γαλακτοματοποιητές και πηκτικοί παράγοντες
E500- E600 Πρόσθετα με διάφορες λειτουργίες
E 600-700 Βελτιωτικά γεύσης
E700- E800 Αντιβιοτικά
E900-E1000 Πρόσθετα με διαφορετικές λειτουργίες [ E951 Ασπαρτάμη ] κ' [ 925 Χλώριο Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι ]
E1000- E1300 Πρόσθετα με διαφορετικές λειτουργίες
E1400- E1500 Πηκτικός παράγοντας
E1500-1525 Συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες


ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
Τα συντηρητικά βοηθούν στην μακροχρόνια διατήρηση των τροφών.
Προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως καπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα κρέατα,
περιέχουν συντηρητικά όπως νιτρικά και νιτρώδη άλατα, π.χ. νιτρικό κάλιο (Ε252),
που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό του κρέατος εκατοντάδες χρόνια τώρα.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τα αντιοξειδωτικά όπως το L-ασκορβικό οξύ (Ε300) -
περισσότερο γνωστό ως Βιταμίνη C-προστίθενται συχνά σε τρόφιμα που περιέχουν λίπη ή έλαια
για να προλάβουν την οξείδωση (τάγγη). Το κιτρικό οξύ, που απαντάται φυσικά στα εσπεριδοειδή,
μπορεί να βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε μαγειρικά έλαια και λίπη.

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ
Οι γαλακτωματοποιητές βοηθούν συστατικά όπως λάδι και νερό να μένουν ενωμένα,
 ενώ οι σταθεροποιητές εμποδίζουν τον επαναδιαχωρισμό τους. Χρησιμοποιούνται ευρέως
και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την παρασκευή παστών για σάντουιτς με χαμηλά λιπαρά.
Οι πηκτικές ουσίες κάνουν το ίδιο που κάνει το αλεύρι στις σάλτσες, δίνοντας όγκο και συνοχή.
Τα ζελατινοποιητικά πρόσθετα, όπως η πηκτίνη (Ε440) βοηθούν στο "δέσιμο"
της μαρμελάδας και η λεκιθίνη (Ε322) που προέρχεται από κρόκους αυγών
δίνει στη μαγιονέζα την κρεμώδη υφή της.

ΧΡΩΜΑΤΑ
Χρησιμoποιούνται για την αποκατάσταση του απωλεσθέντος κατά την επεξεργασία χρώματος
ή για να προσθέσουν "ενδιαφέρον" στις τροφές. Μερικά είναι τεχνητά ενώ άλλα,
όπως η βήτα-καροτίνη (Ε160 a), μία μορφή βιταμίνης Α που προέρχεται από καρότα, απαντώνται στη φύση.
Τα τεχνητά χρώματα κατηγορούνται συχνά για πρόκληση δυσμενών αντιδράσεων,
αν και η ταρτραζίνη, το τεχνητό χρώμα που έχει κατακριθεί περισσότερο,
δεν προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις από ό,τι φυσικά χρώματα όπως το αννάτο (E160 b)

Χρήσιμα links

http://www.allergy.org.gr/html/patients_info/preservatives.asp

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%95
 


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: KATE στις Σεπτέμβριος 07, 2007, 23:49:48 μμ
Melenia... bravo δεν ηξερα οτι απαγορευτηκε η χρηση του Ε128

Παρενέργειες:
Το Ε128 ως αζώχρωμα μπορεί να προκαλέσει δισανεξία, σε άτομα δισανεκτικά σε άλατα του σαλικυλικού οξέος.
Επιπλέον, απελευθερώνει ισταμίνη και μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα του άσθματος.
Σε συνδυασμό με εστέρες του βενζοϊκού οξέως, μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα σε παιδιά.
Επίσης μπορεί να προκαλέσει ανεμία και πιθανότατα έχει μεταλλακτικές ικανότητες.


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: ArXoS στις Σεπτέμβριος 08, 2007, 01:03:19 πμ
μμ . εκτυπωση κατευθειαν .. μπραβο κοριτσια  :o

Αν θέλετε, τα κάνετε και δημοσιευση στο σιτε να υπαρχουν και εκει  ;D


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: margarita79 στις Σεπτέμβριος 08, 2007, 12:10:24 μμ
κοριτσια συγχαρητηρια και απο μενα,
πολυ χρησιμα τα οσα λετε μπραβο σας.
μελενια μου ευχαριστουμε ειδες που ηξερα ποιον να φωναξω για πληροφοριες?
χαχαχαχα σε ευχαριστω θερμα για την απαντηση.
κατε παρομοιως.
φιλια


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: sgr στις Σεπτέμβριος 08, 2007, 15:21:30 μμ
Το ότι υπήρχαν καλά και κακά Ε το γνώριζα, όσο για το ότι "Η κατανάλωση συντηρητικών και ενισχυτικών γεύσης που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα
αυξάνουν την υπερκινητικότητα των παιδιών", εντελώς συμπτωματικά το διάβασα σήμερα το πρωί και για να είμαι ειλικρινής με έβαλε σε πολλές σκέψεις μιας γιατί έχω ένα υπερκινητικό παιδί .

Θυμήθηκα μάλιστα κάτι ανάλογο που μου είχε γράψει στο προσωπικό μου μαιλ μια κοπέλλα από το εξωτερικό πριν 2 χρόνια -αν θυμάμαι καλά- σε ερώτησή μου στο hungry αν κάποιος γνώριζε σε ποιό δημόσιο φορέα να απευθυνθώ, και δεν είχα δώσει ιδιαίτερη προσοχή τότε.

Να όμως που και οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν.
Καλό ήταν πάντως που αναφερθήκατε σε αυτό το θέμα.






Τίτλος: Χημικά πρόσθετα τροφίμων( όλα τα Ε )
Αποστολή από: MANOLIA στις Μάρτιος 19, 2008, 17:28:51 μμ
ΠΡΟΣΘΕΤΑ       VILLAJUIF
ΤΡΟΦΙΜΩΝ       FRANCE           MAX PLANK               ΕΠΟΙΖΩ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ :
Ε102           ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ        ΑΛΛΕΡΓIΕΣ
Ε104           ΥΠΟΠΤΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ         ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ
Ε110           ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ        ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε120           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ        ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε122           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ        ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε127           ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ           ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ           ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε141           ΥΠΟΠΤΟ       ΥΠΟΠΤΟ             ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ
Ε142           ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ         ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ         ΥΠΟΠΤΟ
Ε150           ΥΠΟΠΤΟ       ΥΠΟΠΤΟ             ΓΑΣΤΡ.ΔΙΑΤΑΡ.
Ε151           ΥΠΟΠΤΟ       ΑΚΙΝΔΥΝΟ          ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.
Ε153           ΥΠΟΠΤΟ       ΥΠΟΠΤΟ             ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.
Ε171           ΥΠΟΠΤΟ       ΥΠΟΠΤΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε173           ΥΠΟΠΤΟ       ΥΠΟΠΤΟ             ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.
Ε180           ΥΠΟΠΤΟ       ΑΚΙΝΔΥΝΟ          ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ :
Ε200          ΔΙΑΤ.ΝΕΥΡΙΚΟΥ
             ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ε210          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
E211          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε212          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε213          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε214          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε215          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε216          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε217          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ        ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε218          ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε219          ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε220          ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ        ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε221          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ         ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε222          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ         ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε224          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ         ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε226          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ         ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε227          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ         ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε228          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ          ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ         ΓΑΣΤΡΕΝΤ.ΔΙΑΤ
Ε230          ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ       ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ       ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε231          ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ      ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ       ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε232          ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ       ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ       ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε233          ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ      ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ       ΥΠΟΠΤΟ
Ε239          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ       ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ            ΠΙΘΑΝ.ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝ.
Ε240
Ε241
Ε249          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ   ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ                ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε250          ΔΙΑΤΑΡ.ΠΙΕΣΗ     ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ                 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε251          ΔΙΑΤΑΡ.ΠΙΕΣΗ     ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ                 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε252          ΔΙΑΤΑΡ.ΠΙΕΣΗ     ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ                 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ :
Ε310          ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ         ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε311          ΕΚΖΕΜΑΤΑ      ΔΙΑΤ.ΝΕΥΡΙΚ.ΣΥΣ               ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε312          ΕΚΖΕΜΑΤΑ      ΔΙΑΤ.ΝΕΥΡΙΚ.ΣΥΣ                   ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
E320          ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ    ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ                 ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Ε321          ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ    ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ                 ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
E330          ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ    ΠΙΘΑΝ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.               ΥΠΟΠΤΟ
Ε338          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.                   ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
E339          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.                   ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
E340          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.                   ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
E341          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ.     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.                   ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.

ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ :
Ε407          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΠΙΘΑΝ.ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝ
Ε450          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
Ε461          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΥΠΟΠΤΟ
Ε462          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΥΠΟΠΤΟ
Ε463          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΑΚΙΝΔΙΝΟ
Ε465          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ     ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΑΚΙΝΔΙΝΟ
Ε477          ΥΠΟΠΤΟ         ΥΠΟΠΤΟ           ΑΚΙΝΔΙΝΟ

Σ ύ σ τ α σ η:

Αποφεύγετε τη μεγάλη χρήση προϊόντων που περιέχουν τα παραπάνω συντηρητικά και πρόσθετα. Τα υπόλοιπα "Ε" που δεν αναγράφονται είναι ΑΚΙΝΔΥΝΑ.

Θυμηθείτε ότι ο καταναλωτής αποφασίζει και επιβάλλει τις επιλογές του στον κατασκευαστή τροφίμων.

Σκεφτείτε την υγεία σας και κυρίως των παιδιών.

Τα παρακάτω "Ε" έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία λόγω μεγάλης επικινδυνότητας.

Ε103 Ε121 Ε130 Ε152 Ε181

Ε105 Ε125

Ε111 Ε126

ΕΙΝΑΙ Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Μ Ε Ν Α

ΕΠΟΙΖΩ : Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνας



Ε320 (ΒΗΑ Βουτυλική υδροξυανισόλη, αντιοξειδωτικό) χρησιμοποιείται: για το Τάγγισμα των τροφών και αλλίωση της γεύσης. Προκαλεί: αλεργία, χοληστερίνη, διαταραχή στο μεταβολισμό του λίπους, υπερκινητικότητα, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ, ενώ είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Ε321 (ΒΗΤ Βουτυλική υδροξυτολουόλη, αντιοξειδωτικό) προκαλεί: αλλεργία δερματικά εξανθήματα, υπερκινητικότητα, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ, ενώ είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΗΠ 0,5 mg/kg σώματος


Τίτλος: Απ: Χημικά πρόσθετα τροφίμων( όλα τα Ε )
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 19, 2008, 17:44:20 μμ
πολυ καλό μπραβο Μanolia και πολυ χρησιμο :o :o :o :o
ευχαριστουμε ;)


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: melita στις Ιανουάριος 20, 2009, 16:48:21 μμ
Πολύ χρήσιμο.Ευχαριστούμε! ;D


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: basilikoula στις Ιανουάριος 26, 2009, 19:53:16 μμ
ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: dimitristsou στις Ιανουάριος 26, 2009, 19:58:25 μμ
Χρησιμα ολα τα αρθρακια για τα Ε.....Πολυ ενδιαφερον ολα αυτα.


Τίτλος: Τα χημικά πρόσθετα Ε: Ποια είναι επικίνδυνα;
Αποστολή από: mariaZ στις Σεπτέμβριος 05, 2009, 16:53:10 μμ
Οταν ήμουν μικρή θυμάμαι την μητέρα μου να λέει:"Δεν θα το πάρουμε αυτό έχει πολλά καρκινογόνα Ε" και πάντα ήταν στα τρόφιμα που σαν παιδάκι μου άρεσαν περισσότερο. Περνώντας ο καιρός τα ξέχασα. Τώρα όμως πέφτοντας τυχαία πάνω τους στο διαδίκτυο σας τα παραθέτω, γιατί πιστεύω οτι πραγματικά πρέπει να ξέρουμε αν οι τροφές που τρώμε είναι επικίνδυνες, και αν αυτός ο κίνδυνος είναι καμουφλαρισμένος πίσω απο την περιγραφή στα συστατικά Ε... που δεν ξέρουμε τι σημαίνει



#

    * Συντάκτης:
    * Χάρης Δημοσθενόπουλος (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος , Βιολόγος (Α.Π.Θ.))

#

Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του CHAUMONT, FRANCE, βασισμένη σε πληροφορίες του ερευνητικού κέντρου VILLAJUIR, FRANCE, για να επιστηθεί η προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

Ε100 Ακίνδυνο
Ε101 Ακίνδυνο
Ε102 Επικίνδυνο
Ε103 Απαγορευμένο
Ε104 Ύποπτο
Ε105 Απαγορευμένο
Ε110 Επικίνδυνο
Ε111 Απαγορευμένο
Ε120 Επικίνδυνο
Ε121 Απαγορευμένο
Ε122 Ύποπτο
Ε123 Πολύ Επικίνδυνο
Ε124 Επικίνδυνο
Ε125 Απαγορευμένο
Ε126 Απαγορευμένο
Ε127 Επικίνδυνο
Ε130 Απαγορευμένο
Ε131 Καρκινογόνο προϊόν
Ε132 Ακίνδυνο
Ε140 Ακίνδυνο
Ε141 Ύποπτο
Ε142 Καρκινογόνο προϊόν
Ε150 Ύποπτο
Ε151 Ύποπτο
Ε152 Απαγορευμένο
Ε153 Ύποπτο
Ε160 Ακίνδυνο
Ε161 Ακίνδυνο
Ε163 Ακίνδυνο
Ε170 Ακίνδυνο
Ε171 Ύποπτο
Ε173 Ύποπτο
Ε174 Ακίνδυνο
Ε175 Ακίνδυνο
Ε180 Ύποπτο
Ε181 Απαγορευμένο
Ε200 Ακίνδυνο
Ε201 Ακίνδυνο
Ε202 Ακίνδυνο
Ε203 Ακίνδυνο
Ε210 Καρκινογόνο προϊόν
Ε211 Καρκινογόνο προϊόν
Ε212 Καρκινογόνο προϊόν
Ε213 Καρκινογόνο προϊόν
Ε214 Καρκινογόνο προϊόν
Ε215 Καρκινογόνο προϊόν
Ε217 Καρκινογόνο προϊόν
Ε220 Καταστροφή Β12
Ε221 Εντερικές Διαταραχές
Ε222 Εντερικές Διαταραχές
Ε223 Εντερικές Διαταραχές
Ε224 Εντερικές Διαταραχές
Ε226 Εντερικές Διαταραχές
Ε230 Δερματικές Διαταραχές
Ε231 Δερματικές Διαταραχές
Ε232 Δερματικές Διαταραχές
Ε233 Δερματικές Διαταραχές
Ε236 Ακίνδυνο
Ε237 Ακίνδυνο
Ε238 Ακίνδυνο
Ε239 Καρκινογόνο προϊόν
Ε240 Ύποπτο
Ε241 Ύποπτο
Ε250 Διαταραχές Πίεσης
Ε251 Διαταραχές Πίεσης
Ε252 Διαταραχές Πίεσης
Ε260 Ακίνδυνο
Ε261 Ακίνδυνο
Ε262 Ακίνδυνο
Ε263 Ακίνδυνο
Ε270 Ακίνδυνο
Ε280 Ακίνδυνο
Ε281 Ακίνδυνο
Ε282 Ακίνδυνο
Ε300 Ακίνδυνο
Ε301 Ακίνδυνο
Ε302 Ακίνδυνο
Ε303 Ακίνδυνο
Ε304 Ακίνδυνο
Ε305 Ακίνδυνο
Ε306 Ακίνδυνο
Ε307 Ακίνδυνο
Ε308 Ακίνδυνο
Ε309 Ακίνδυνο
Ε311 Έκζεμα
Ε312 Έκζεμα
Ε320 Χοληστερίνη
Ε321 Χοληστερίνη
Ε322 Ακίνδυνο
Ε325 Ακίνδυνο
Ε326 Ακίνδυνο
Ε327 Ακίνδυνο
Ε330 Καρκινογόνο προϊόν
Ε331 Ακίνδυνο
Ε332 Ακίνδυνο
Ε333 Ακίνδυνο
Ε334 Ακίνδυνο
Ε335 Ακίνδυνο
Ε336 Ακίνδυνο
Ε337 Ακίνδυνο
Ε338 Πεπτική Διαταραχή
Ε339 Πεπτική Διαταραχή
Ε340 Πεπτική Διαταραχή
Ε341 Πεπτική Διαταραχή
Ε400 Ακίνδυνο
Ε401 Ακίνδυνο
Ε402 Ακίνδυνο
Ε403 Ακίνδυνο
Ε406 Ακίνδυνο
Ε407 Πεπτική Διαταραχή
Ε408 Ακίνδυνο
Ε410 Ακίνδυνο
Ε411 Ακίνδυνο
Ε413 Ακίνδυνο
Ε414 Ακίνδυνο
Ε420 Ακίνδυνο
Ε421 Ακίνδυνο
Ε422 Ακίνδυνο
Ε450 Πεπτική Διαταραχή
Ε461 Πεπτική Διαταραχή
Ε462 Πεπτική Διαταραχή
Ε463 Πεπτική Διαταραχή
Ε465 Πεπτική Διαταραχή
Ε466 Πεπτική Διαταραχή
Ε471 Ακίνδυνο
Ε472 Ακίνδυνο
Ε473 Ακίνδυνο
Ε474 Ακίνδυνο
Ε475 Ακίνδυνο
Ε477 Ύποπτο
Ε480 Ακίνδυνο

Σημειώσεις:

Απαγορευμένο : Από το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας 1/1/1977
Καρκινογόνο: Ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
Ακίνδυνο: Ακίνδυνες ουσίες
Ύποπτο: Εξετάζονται παρενέργειες
Β12: Βιταμίνη που αφορά την ισορροπία του νευρικού συστήματος
Β123: Πολύ επικίνδυνο απαγορευμένο σε Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ.

Οι ουσίες αυτές επιτρέπονται προς το παρόν στη Γαλλία και στην Αγγλία υπό την προϋπόθεση να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων. Περιορίστε τη χρήση τους διαλέγοντας τα προϊόντα που αγοράζετε.

Πηγή: Healthier World


Τίτλος: Απ: Τα χημικά πρόσθετα Ε: Ποια είναι επικίνδυνα;
Αποστολή από: giota στις Σεπτέμβριος 05, 2009, 19:41:58 μμ
Μαρακι πολυ καλο θεμα!!!μπραβο σου *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: popi81 στις Δεκέμβριος 20, 2009, 08:01:06 πμ
Καλημέρα,
Σε μια συζήτηση που είχα με τη διαιτολόγό μου, μου είπε ότι αρκετά Ε είναι απαγορευμένα. Χοντρικά τα πιο επικίνδυνα είναι αυτά με δείκτη μεγαλύτερο απο 350.
Δηλαδή τσίχλες, καραμέλες με πολλά χρώματα, μπισκότα, γαριδάκια πατατάκια  κτλ. Αν και είνα (οχι δύσκολο αλλά πλεόν ακατάρθωτο) να βρίσκουμε προϊόντα χωρίς Ε στην αγορά, προσωπικά πριν αγοράσω οτιδήποτε για την οικογένεια κοιτάω τα συστατικά, όσο λαχταριστό και αν είναι, αν περιέχει Ε επιστρέφει στο ράφι χωρίς δισταγμό!
Συγχαρητήρια για το άρθο!!!
Καλές γιορτές!  @}->--


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: susudi στις Ιούνιος 09, 2010, 07:39:02 πμ
Πολη καλά ολα τα ενημερωτικα! Μα τι γινετε!! Τοσα Ε  παντού!! Από πού να φιλαγόμαστε!
Πάντος τώρα θα εχω το νου μου. Πολύ καλος ο πινακας σου ΜαριαΖ.
Ευγε παιδια με αυτό το θέμα


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: REBEKKA στις Ιούνιος 09, 2010, 17:52:20 μμ
Μπράβο Μαρια. Ωραίο άρθρο. Είχα την λίστα παλιότερα, αλλά την είχα χάσει. Χαίρομαι που την ανέβασες, για να την εκτυπώσω και να την έχω σε πρώτη χρήση....


Τίτλος: Απ: Θέλετε να μιλήσουμε για τα "Ε"?
Αποστολή από: voula στις Ιούνιος 09, 2010, 21:32:41 μμ
Μπράβο Μαράκι , πραγματικά πολυ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Το εκτυπώνω για να το έχω μαζί μου. Διαβάζω και εγώ τα προϊόντα πριν τ΄αγοράσω τι έχουν μέσα. Ευχαριστούμε.