GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: vanpet στις Μάρτιος 05, 2009, 20:41:10 μμ



Τίτλος: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: vanpet στις Μάρτιος 05, 2009, 20:41:10 μμ
Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν τα σκευασματα ζαχαρίνης σε σκόνη και γράφουν επάνω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μαγείρεμα κάτι που παλιότερα δεν γινόταν. Μπήκα και στο site της canderel και είδα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα κείκ καρότου που δίνει.
Εχει δοκιμάσε κανένας να κάνει κάποια συνταγή που να θέλει ψήσιμο με ζαχαρίνη;;  Κουλουράκια ας πούμε!!
Εάν ναι πείτε μου κάποια γνώμη και συνταγές φυσικά.
Ευχαριστώ.


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: sgr στις Μάρτιος 05, 2009, 21:29:17 μμ
Αγαπητή vanpet άλλο ζαχαρίνη και άλλο canderel. Το canderel είναι ασπαρτάμη (εφ' όσον μπήκες στο σαιτ της εταιρείας θα διάβασες σχετικά) και πραγματικά ενώ παλιότερα δεν ψηνόταν, τώρα μπορείς να φτιάξεις και γλυκά.

Προσωπικά δεν το έχω επιχειρήσει σε γλυκά (όμως γνωρίζω ότι οι συνταγές που δίνουν έχουν φτιαχτεί από σεφ, που σημαίνει ότι έχουν δοκιμαστεί), αλλά στα ροφήματα π.χ. καφές, τσάι κλπ δεν μειώνεται η γλυκύτητα όπως παλιότερα και φυσικά δεν υπάρχει διαφορά στη γεύση (π.χ. να είναι μεταλλική όπως με άλλες γλυκαντικές ουσίες).

Θα μπορούσες να ζητήσεις από την εταιρεία και το βιβλιαράκι συνταγών που έχουν.

Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 05, 2009, 21:55:41 μμ
Vanpet, εγώ χρησιμοποιώ canderel και μόνο αυτή πολλά χρόνια. Χρησιμοποιώ τα χαπάκια σε ροφήματα και τη σκόνη σε κρέμες, ρυζόγαλα, σαντιγύ, γέμιση για τούρτες με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε ότι βράζεται όπως οι κρέμες, την προσθέτω στο τέλος λίγο πριν την κατεβάσω από τη φωτιά διαλυμένη σε λίγο νεράκι. Οι αναλογίες είναι ότι λέει η συνταγή αντίστοιχα σε ζάχαρη μετρημένη όχι σε γραμμάρια αλλά σε όγκο. Αν δηλαδή συνταγή λέει 300 γραμ. ζάχαρη και αυτή είναι 1 κούπα  δεν βάζω 300 γρ. canderel αλλά 1 κούπα.
Σε κέικ όμως δεν την έχω χρησιμοποιήσει για να σου πω, και επίσης σε σιρόπι δεν μου πέτυχε γιατί δεν έδεσε.
Ελπίζω να σε βοήθησα και πρόσεξε αυτό που σου είπε η sgr για τη ζαχαρίνη. Είναι απαγορευμένο προιόν σε όλη την Ευρωπαική Ένωση (εκτός απ την Ελλάδα) :-\ σαν καρκινογόνα.


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: despoinaki στις Μάρτιος 06, 2009, 16:19:49 μμ
Και το canderel όμως κορίτσια δεν είναι βλαβερό στην υγεία;


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 06, 2009, 16:36:28 μμ
Δεσποινάκι έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς και γι αυτό αλλά δεν έχει αποδειχτεί κάτι  όπως με τη ζαχαρίνη. :-\
Εμάς επειδή και οι δυο μου γονείς είχαν ζάχαρο, μας το έχουν προτείνει και οι διαβητολόγοι. Μάλιστα τώρα που είμασταν στο Μετροπόλιταν με τη μητέρα μου, αυτό έβλεπα που της έβαζαν στα ροφήματα. Βέβαια μιλάμε για λογική χρήση όχι υπερκατανάλωση.
Το καλύτερο γλυκαντικό πάντως θεωρείται η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη. ;)


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: despoinaki στις Μάρτιος 06, 2009, 16:42:33 μμ
Ευχαριστώ Fey για τη διευκρίνηση. Η αλήθεια εμείς στο σπίτι χρησιμοποιούμε μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη βιολογικής παραγωγής. Απλά, είχα τέτοια εντύπωση για τη ζαχαρίνη. Νομίζω πάντως πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε όλα με μέτρο. Αυτή είναι η καλύτερη λύση. *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: vanpet στις Μάρτιος 06, 2009, 19:30:58 μμ
Κορίτσια ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Την χρησιμοποιώ και εγώ σε καφέ και σε παγωτγα για λιγότερες θερμίδες. Ηθελα να φτιάξω και κουλουράκια για να αποφύγω όσο μπορώ τη ζάχαρη γιατί δεν έχω και μέτρο δεν μου φτανει να φάω ένα κουλουράκι θέλω 5-6 και τα άτιμα έχουν πολλές θερμίδες. Τέλος πάντων είπα εχθές το βράδυ να πειραματιστώ....
Είχα φτιάξει τη μαρμελάδα πορτοκάλι της vago καί ήταν υπεροχη είχα κάνει την ίδια και με λεμόνι και αυτή πολύ καλή. Λέω λοιπόν αφού έχουμε τόσα λεμόνια εδώ που τα πετάμε γιατί δεν προλαβένουμε νε τα καταναλώσουμε δεν φτιάχνω μια μαρμελαδίτσα με caderel???????? Λοιπόν κορίτσια έγινε ΥΠΕΡΟΧΗ. Επηξε κανονικά και σημερα το πρωί την τιμησα δεόντος με μια τεράστια φέτα ψωμί ολικής φτιαγμένη από τον αρτοπαρασκευαστή μου!!!!!!


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: despoinaki στις Μάρτιος 06, 2009, 20:14:48 μμ
Καλοφάγωτη λοιπόν η μαρμελάδα σου!!!!!!!!! :) :) :)


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: sgr στις Μάρτιος 06, 2009, 20:38:47 μμ
Πραγματικά όπως λέει και η Φαίη, το Canderel Το προτείνουν διατροφολόγοι και κυρίως διαβητολόγοι.
Έχουν ακουστεί πολλά, αλλά δεν έχει αποδειχτεί τίποτα. Και φυσικά όλα αυτά που ακούγονται μιλάνε για τεράστιες ποσότητες κατανάλωσης ασπαρτάμης, κάτι που όσο και να προσπαθήσουμε δεν γίνεται να την πάρουμε. Το μέτρο όπως λέει και η Δέσποινα είναι ό,τι καλύτερο.

Βανέσα έκανες μαρμελάδα με Canderel βρε θηρίο ? Μπράβο σου.  *THUMBS%%__%%UP* Τελικά έχουν δίκιο που λένε ότι μπορείς να την ψήσεις τώρα πια την ασπαρτάμη. Αν φτιάξεις και κουλουράκια πες μας έτσι ?

Δε σου κρύβω όμως ότι ζήλεψα τα λεμόνια σου. Είμαι μανιώδης καταναλώτρια ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ και μόνο λεμονιών! Αν δε βρώ στον μανάβη Ελληνικά λεμόνια, δεν παίρνω. Και μάλιστα τα ξεχωρίζω και με κλειστά μάτια που λένε.
Όταν θα έρθω στο ταβερνάκι σου θέλω λίγα οκ ?


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 06, 2009, 23:18:12 μμ
Βανέσα, εγώ θα ήθελα όταν μπορέσεις τη συνταγούλα  για μαρμελάδα με canderel, με ενδιαφέρει και φαντάζομαι και τα άλλα παιδιά *KISSED*






Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: vanpet στις Μάρτιος 07, 2009, 11:17:24 πμ
 Ok! για τα λεμόνια. Να μόυ πείς όμως καναδυο μέρες νωρίτερα για να πάω να σου μαζέψω να είναι φρέσκα. :)
Λοιπόν τη συνταγή της μαρμελάδας θα προσπαθήσω να την περάσω στις συνταγές δεν το έχω ξανακάνει ελπίζω να τα καταφέρω. :-\


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: margarita79 στις Μάρτιος 23, 2009, 11:20:07 πμ
(https://www.in2life.gr/dm_pictures/sugar_cubes600_96391_51419C.jpg)

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προσδίδουν στα τρόφιμα και τα ποτά γλυκιά γεύση, αντίστοιχη με εκείνη της ζάχαρης, ωστόσο παρέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν, η σακχαρίνη (Ε 954) είναι 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και δεν αποδίδει θερμίδες. Εκτενείς μελέτες σε ανθρώπους έχουν υποστηρίξει την ασφάλειά της και είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το Ακεσουλφαμικό κάλιο (E950,ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη που δεν προσδίδει θερμίδες, έχει ελεγχθεί από περισσότερες από 50 μελέτες για την ασφαλή χρήση του, και έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της ΕΕ και τον FDA των ΗΠΑ.

Η Ασπαρτάμη (E951) της οποίας η ασφάλεια έχει μελετηθεί πιο διεξοδικά από κάθε άλλο πρόσθετο τροφίμων αποδίδει 4 kcal ανά γραμμάριο, όσες δηλαδή η ζάχαρη. Καθώς είναι 200 φορές πιο γλυκιά, χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα αποδίδοντας μηδαμινές θερμίδες.

Το 2006, μετά από μελέτες του Ιδρύματος Ramazzini που αμφισβήτησαν την ασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το FDA ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την αναθεώρηση της ασφάλειας της χρήσης της. Να επισημάνουμε ότι η κατανάλωσή της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με φαινυλκετονουρία.

Το κυκλαμικό οξύ (Ε 952) είναι 30 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του έχει θεωρηθεί ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Από το 2006 εκκρεμεί η αίτηση επανέγκρισης της χρήσης του στις ΗΠΑ.

Η Σουκραλόζη (Ε 955), της οποίας η χρήση εγκρίθηκε το 2000 από την Ευρωπαική αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, είναι 600 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και η ασφάλειά της έχει πιστοποιηθεί από περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες την τελευταία εικοσαετία.
 
Ευχαριστούμε την κα Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. (www.nutrimed.gr)
www.in2life.gr


Τίτλος: Απ: Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Αποστολή από: Pastaflora στις Μάιος 16, 2012, 14:32:05 μμ
Τι γνωρίζετε για την ΣΤΕΒΙΑ?
[/b]

πηγη; tear/gr


Στέβια: η νέα γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης χωρίς θερμίδες.

 
 (https://i47.tinypic.com/bilhk.jpg)
 
 
Στα πλαίσια του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου Διαιτολογίας – Διατροφής που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στις 24 – 27 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν τα νέα, ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης που προέρχονται από τα φύλλα του φυτού στέβια, ως γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης χωρίς θερμίδες.
Η συγκεκριμένη ουσία (rebaudioside-A) έχει αναγνωρισθεί ως ασφαλής από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ήδη από το 2008, ενώ πρόσφατα (Νοέμβριος 2011), εγκρίθηκε η χρήση της ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά και από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα μικρό φυτό ενδημικό της Παραγουάης, που ανήκει στην ίδια οικογένεια (Asteraceae) με άλλα βότανα και άνθη όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα. Εδώ και δύο αιώνες η στέβια συλλέγεται και χρησιμοποιείται στη Νότιο Αμερική ως γλυκαντική ύλη. Με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της εκχύλισης του τσαγιού, τα αποξηραμένα φύλλα της στέβια εμποτίζονται σε νερό για να απελευθερώσουν τη γλυκιά ουσία (rebaudioside-A), η οποία στη συνέχεια απομονώνεται και καθαρίζεται περαιτέρω. Αυτή η γλυκαντική ύλη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με αποτελέσματα εκτεταμένων in vivo και in vitro ερευνών, οι γλυκοζίτες στεβιόλης κρίνονται ασφαλείς για κατανάλωση. Υδρολύονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου και δεν συσσωρεύονται στον οργανισμό. Αποτελέσματα τοξικολογικών μελετών δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι γλυκοζίτες δεν είναι γενοτοξικοί, καρκινογόνοι, ούτε σχετίζονται με κάποια τοξική επίδραση στις λειτουργίες της αναπαραγωγής ή /και ανάπτυξης. Επιπλέον, η πρόσληψή τους δεν φαίνεται να επηρεάζει την ομοιόσταση της γλυκόζης, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και την κατάσταση του σωματικού βάρους σε άτομα με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τέλος, η κατανάλωσή της, όπως και κάθε άλλης γλυκαντικής ουσίας, δεν φαίνεται να επηρεάζει της διατροφικές συνήθειες των ατόμων και συγκεκριμένα την όρεξη και την επιθυμία για γλυκές τροφές.

Κατανοούμε, λοιπόν, πως υπό το φώς των στοιχείων αυτών, η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλυκοζίτες στεβιόλης, στα πλαίσια ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, πως τα γλυκαντικά με χαμηλή ή μηδενική θερμιδική αξία δεν αποτελούν πανάκεια: μπορεί να είναι χρήσιμα, ειδικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά μόνο όταν καταναλώνονται με σύνεση.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc