GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Υγεία και Ευεξία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Faye στις Μάρτιος 21, 2009, 00:10:00 πμ



Τίτλος: Αλτσχάιμερ
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 21, 2009, 00:10:00 πμ
Μια νόσος φθοράς, την οποία η επιστήμη αδυνατεί να ανακόψει.
Όμως η οικογένεια είναι το κλειδί :)

Η εμφάνιση συμπτωμάτων άνοιας στους ηλικιωμένους αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους ανησυχίας τόσο των ίδιων όσο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη αιτία των συμπτωμάτων αυτών που οφείλονται στην εκφύλιση και ατροφία του εγκεφάλου, κυρίως στην περιοχή τουμετωπιαίου και των κροταφικών λοβών.
Η συχνότητά της φτάνει στο 5-10% στις ηλικίες άνω των 65  με σημαντική αύξηση μετά τα 80 έτη. Κληρονομική επιβάρυνση φαίνεται ότι υπάρχει, χωρίς όμως να είναι πάντα ο κανόνας.
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι τόσο ελαφρά ώστε σπάνια γίνονται αντιληπτά από τους συγγενείς, αλλά και στην περίπτωση που γίνουν, οι ίδιοι οι ασθενείς κατά κανόνα τα αρνούνται κατηγορηματικά, καθώς τα θεωρούν φυσικά συνέπεια της γήρανσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται διαταραχές της πρόσφατης μνήμης (γεγονότα των τελευταίων ημερών ή και ωρών), αλλαγή της διάθεσης που συχνά εκλαμβάνεται ως κατάθλιψη, και δυσκολία στην εκτέλεση σύνθετων εργασιών που εκτελούντο παλαιότερα με ευχέρεια.
Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα αυτά επιτείνονται, εμφανίζονται διαταραχές στη δομή και το περιεχόμενο του λόγου, ανησυχία, επιθετική συμπεριφορά, δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων (προσωπική υγιεινή ένδυση, χρήση τηλεφώνου, μαγείρεμα,ορθή χρησιμοποίηση χρημάτων), ενώ η εμφάνιση διαταραχών προσανατολισμού, χώρου και χρόνου επιβάλλουν πλέον τη στενή επιτήρηση και συνεχή βοήθεια των ασθενών από τους συγγενείς ή άλλα πρόσωπα.
Η απελπισία που καταλαμβάνει συνήθως τους οικείους του ασθενούς όταν αυτή εξελιχθεί, είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, καθώς πρόκειται για μια νόσο φθοράς, τηγν οποία η σύγχρονη ιατρική αδυνατεί να ανακόψει. ΗΝ προοπτική όμως είναι αρκετά πιο αισιόδοξη όταν το πρόβλημα γίνει αντιληπτό στα πρώτα στάδια της εμφάνισής του καθώς η ιατρική παρέμβαση είναι πιο αποτελεσματική σε 3 τουλάχιστον τομείς.

1. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν φαρμακευτικά σκευάσματα που καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου ενώ βελτιώνουν τα υπάρχοντα συμπτώματα αν χορηγηθούν έγκαιρα και συστηματικά. Η χρήση απλών ερωτηματολογίων μπορούν να βοηθήσουν τους οικείους να αντιληφθούν έγκαιρα το πρόβλημα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

2. Κάθε περίπτωση άνοιας δεν είναι υποχρεψτικά νόσις Alzheimer. Αγγειακές διαταραχές του εγκεφάλου ή κάποια άλλα νοσήματα εκτός του νευρικού συστήματος (π.χ. παθήσεις του θυροειδούς αδένα) προκαλούν ανάλογα συμπτώματα και εφ όσον αντιμετωπιστούν θεραπεύονται ή έχουν καλύτερη πρόγνωση.

3. Οι ασθενείς έχουν εντυπωσιακά μερικές φορές καλύτερη εξέλιξη αν οι συγγενείς ή οι φροντιστές τους έχουν κατανοήσει τη φύση του προβλήματος και εφαρμόζουν στην καθημερινή πράξη συγκεκριμένες τακτικές και συμπεριφορά. Η αποφυγή της απομόνωσης στους ανθρώπους αυτούς έχει τεράστια σημασία. Οι περισσότεροι αρκούνται στην καλή διατροφή και καθαριότητα, με τη βοήθεια προσώπου που συχνά δεν μιλά την ίδια γλώσσα,χωρίς να φαντάζονται την επιβάρυνση που προκολούν, ενώ κάποιες φορές κρύβουν τους ανθρώπους αυτούς από το φιλικό τους περιβάλλον εξ αιτίας κάποιου δυσερμήνευτου αισθήματος ενοχής.

Η εξέλιξη τηε ιατρικής που έχει συμβάλει στην αύξηση του μέσου προσδόκημου επιβίωσης, η άνοδος του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, η πρόοοδος των μέσων και μορφών ενημέρωσης είναι παράγοντες που ευαισθητοποιούν όλο και περισσότερους ανθρώπους της μέσης και τρίτης ηλικίας στις λργόμενες διαταραχές  των ανώτερων νοητικών λειτουργιών.
Η ανησυχία για το μέλλον που συχνά γίνεται εφιάλτης όταν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα στο οικογενειακό περιβάλλον, αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει όλους , ασθενείς και συγγενείς τους.


               Ερωτηματολόγιο που βοηθάει να αντιληφθείτε το πρόβλημα.
Στις ερωτήσεις αυτού του πίνακα ελέγχου μνήμης μπορεί να απαντήσει οποιοσδήποτε ανησυχεί για τον εαυτό του ή για κάποιον δικό του.
Απαντάτε πάντα με ναι ή όχι.

-  Ο συγγενής ή ο γνωστός σας:

-  Κάνει μια ερώτηση και την επαναλαμβάνει συνεχώς;

-  Ξεχνάει ή έχει δυσκολία στο να θυμάται πρόσφατα γεγονότα ή καταστάσεις;

-  Χρειάζεται υπενθύμιση για να κάνει τις απλές καθημερινές του δραστηριότητες, όπως αγορές ή να πάρει τα φάρμακά του;

-  Ξεχνά τα ραντεβού του, τις οικογενειακές του υποχρεώσεις ή τις διακοπές;

-  Φαίνεται λυπημένος, νιώθει απόρριψη ή φωνάζει συχνότερα απ ότι στο παρελθόν;

-  Έχει πρόβλημα όταν κάνει υπολογισμούς ή όταν διαχειρίζεται χρήματα;

-  Έχει χάσει το ενδιαφέρον για τις συνηθισμένες δραστηριότητες και τα χόμπυ του, όπως το διάβασμα βιβλίων ή εφημερίδων, παρακολούθηση ειδήσεων ή άλλες κοινωνικές ενασχολήσεις;

-  Έχει την ανάγκη άλλων για τις βασικές του λειτουργίες όπως: το να τρώει, το να ντύνεται, το να κάνει μπάνιο, το να πηγαίνει τουαλέτα;

-  Έχει γίνει οξύθυμος, ταραγμένος, καχύποπτος ή έχει αρχίσει να βλέπει, να ακούει ή να πιστεύει πράγματα που δεν είναι υπαρκτά;

-  Έχει ανησυχίες για την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της οδήγησης;

-  Έχει πρόβλημα να μη βρίσκει τις λέξεις που θέλει για να πει που βρίσκεται, να μην ολοκληρώνει τις προτάσεις του ή να μην μπορεί να προσδιορίσει πρόσωπα και πράγματα με το όνομά τους;


Αυτός ο πίνακας ελέγχου δεν προσφέρει μια διάγνωση για άνοια.
Εν τούτοις αν απαντήσετε ΝΑΙ σε περισσότερες από 5 ερωτήσεις, πρέπει να έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας.


γράφει :  ο Δημήτρης Λιακόπουλος, λέκτορ Πανεπιστημίου Αθηνών,
             Διευθυντής νευρολογικής κλινικής  του νοσοκομείου Μetropolitan.



Τίτλος: Απ: Αλτσχάιμερ
Αποστολή από: melita στις Μάρτιος 21, 2009, 12:42:25 μμ
Ωραιο αρθρο Fey  *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Αλτσχάιμερ
Αποστολή από: elpidaki στις Μάρτιος 23, 2009, 12:46:36 μμ
 *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Αλτσχάιμερ
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 23, 2009, 17:51:47 μμ
Ευχαριστώ κορίτσια μου :) Ίσως το συγκεκριμένο θέμα να μη μας να μη μας αφορά άμεσα αλλά ίσως αφορά άτομα στο κοντινό μας περιβάλλον και επειδή η συγκεκριμένη ασθένεια όταν διαγνωστεί έγκαιρα έχει πολύ καλή πρόγνωση, θεώρησα ότι είναι χρήσιμο να ξέρουμε κάποια πράγματα για να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα συμπτώματα. ;)


Τίτλος: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: mariaZ στις Σεπτέμβριος 10, 2009, 17:30:30 μμ
Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνονται τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία σήμερα πλήττει 160.000 ανθρώπους στην Ελλάδα και 28 εκατομμύρια παγκοσμίως.

«Εάν κάποιος επιθυμεί να αποφύγει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από τη μέση ηλικία», τονίζει η δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος- ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Οι βασικοί κανόνες πρόληψης, σύμφωνα με τις νέες μελέτες, είναι η άσκηση και η διατροφή, ειδικά η μεσογειακή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο. Μάλιστα ακόμη και στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόληψη της νόσου.

Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, διερεύνησε τη συνδυαστική δράση της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ και κατέληξε πως οι ηλικιωμένοι που επιδίδονταν σε δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το ποδήλατο ή το ζωηρό περπάτημα για 20 λεπτά την ημέρα, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της Αλτσχάιμερ.

Όταν μάλιστα γινόταν συνδυασμός άσκησης και μεσογειακής διατροφής, τα οφέλη ήταν σημαντικά μεγαλύτερα: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου άγγιζε το 60%. «Όπως προέκυψε, όσο περισσότερο κάποιος συνδύαζε την άσκηση με τη μεσογειακή διατροφή τόσο μείωνε τις πιθανότητες για τη νόσο», εξηγεί ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη δρ Νικόλαος Σκαρμέας.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η πρώιμη διάγνωση της νόσου. «Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί διαγνωστικές τεχνικές, όπως είναι η αξονική τομογραφία ποζιτρονίων καθώς και νέες γονιδιακές εξετάσεις ανίχνευσης του γονιδίου “ε4”, με τις οποίες θα μπορούμε να ανιχνεύουμε τη νόσο προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα της άνοιας και ακολούθως με τις νέες φαρμακευτικές ουσίες να καθυστερούμε σημαντικά την πρόοδο της νόσου», αναφέρει η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης στο Μετρό Συντάγματος από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει για δεύτερη χρονιά συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα βήμα». Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί και θα τερματίσει στο Ζάππειο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: marylou στις Νοέμβριος 12, 2009, 13:20:27 μμ
Ποια 40 !!! εγώ έχω την αίσθηση ότι έχει αρχίσει απο τα 30 μου, λίγο η αυπνία  -_- -_-  λίγο οι πολλές ευθύνες  :-r :-r <_< <_< εεεεεεεεεεεεε πάει το έπαθα το αλτσχάϊμερ η γυναίκα  @= @=


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: Mary στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:30:26 μμ
Συμφωνώ με τη Marylou! Ποια 40? Εδώ και κάτι χρόνια περπατάω με ένα βλέμμα του στυλ: Που-είμαι-ποια-είμαι-και-τι-θέλω-εδώ!! :D :D


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: margarita79 στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:37:29 μμ
Αχ Μαιρη ο γερμανος σου χτυπαει την πόρτα  :P :P


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: Mary στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:42:18 μμ
Αχ Μαιρη ο γερμανος σου χτυπαει την πόρτα  :P :P

Μπορεί να είναι η vodafone αλλά δεν είμαι και απόλυτα σίγουρη... :D :D :D :D :D


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: margarita79 στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:46:31 μμ
Μπααα ο γνωστος γερμανος Αλτσχαιμερ σε επισκεπτεται ..μην του ανοιξεις... :D


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: Mary στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:49:51 μμ
Μπααα ο γνωστος γερμανος Αλτσχαιμερ σε επισκεπτεται ..μην του ανοιξεις... :D

Kαλέ το έπιασα το υπονοούμενο... ότι γι’ αυτόν τον γερμανό μιλούσες. :P
Απλά ήλπιζα μήπως και με επισκεπτόταν ο Sakis *KISSED* από τη vodafone για να μου ξυπνήσει το μυαλό... :-[ και όχι μόνο... *IN%%__%%LOVE*


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: margarita79 στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:52:06 μμ
Απλά ήλπιζα μήπως και με επισκεπτόταν ο Sakis *KISSED* από τη vodafone για να μου ξυπνήσει το μυαλό... :-[ και όχι μόνο... *IN%%__%%LOVE*
Μμμ καλα αναθεωρω..ο Γερμανος σου εχει ηδη χτυπησει την πορτα και του ανοιξες... :D *KISSING*


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: Mary στις Νοέμβριος 12, 2009, 14:56:16 μμ
Απλά ήλπιζα μήπως και με επισκεπτόταν ο Sakis *KISSED* από τη vodafone για να μου ξυπνήσει το μυαλό... :-[ και όχι μόνο... *IN%%__%%LOVE*
Μμμ καλα αναθεωρω..ο Γερμανος σου εχει ηδη χτυπησει την πορτα και του ανοιξες... :D *KISSING*

Φτου σου! Εγώ... εγώ... αχ τι ήθελα να πω... :-S

αχ! πως βρέθηκα εδώ... :o

Καλέ τι είναι αυτή η τηλεόραση που ξεφύτρωσε πάνω στο γραφείο μου... :o :o

Καλέ ποιος είναι αυτός απέναντι...  :-\

Άραγε στην Αμερική είμαι... ή στην Ευρώπη... :( :(

Να θυμηθώ μετά να πάρω και ψωμί φεύγοντας.... :P


Τίτλος: Απ: Η πρόληψη του Άλτσχαϊμερ αρχίζει στα 40
Αποστολή από: ArXoS στις Νοέμβριος 12, 2010, 00:48:51 πμ
Ασπίδα οι γλώσσες

Μέχρι και πέντε χρόνια αργότερα, εμφανίζουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ, όσοι άνθρωποι μιλάνε από την παιδική τους ηλικία δύο ή περισσότερες γλώσες. Ευνοημένοι όσοι ζουν σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Δείτε τα στοιχεία της έρευνας.

(https://img34.imageshack.us/img34/6322/60296649.jpg)

Οι άνθρωποι που από τα παιδικά τους χρόνια μιλάνε τακτικά δύο ή περισσότερες γλώσσες, εμφανίζουν με σημαντική καθυστέρηση, μέχρι και πέντε ετών, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας Neurology, εξέτασε τις περιπτώσεις 210 ασθενών που μεταξύ των ετών 2007 - 2009 είχαν διάγνωση για πιθανό Αλτσχάιμερ. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες επί πολλά χρόνια, εμφάνισαν καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου για μια πενταετία κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους άλλους μισούς που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πολύγλωσσοι δεν προστατεύονται πλήρως από το Αλτσχάιμερ ή από την άνοια, αλλά πάντως φαίνεται να καθυστερούν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων. Οι εγκέφαλοι των δίγλωσσων ή πολύγλωσσων ανθρώπων δείχνουν επίσης ζημιά από τη νόσο, όμως διαθέτουν μια ικανότητα αναπλήρωσης των βλαβών των εγκεφαλικών κυττάρων τους, με αποτέλεσμα να "φρενάρουν" για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, η νοητική σύγχυση, η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και σχεδιασμού κ.α

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Έλεν Μπιάλιστοκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Υόρκης, "αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά ιδίως για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως ο Καναδάς, όπου η χρήση δύο γλωσσών είναι συνηθισμένη".

Η νέα έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια ανάλογη έρευνα, με επικεφαλής την Μπιάλιστοκ, που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό νευροψυχολογίας "Neuropsychologia". Η προηγούμενη μελέτη, σε 184 ασθενείς με τις πρώτες ενδείξεις για Αλτσχάιμερ, είχε δείξει ότι όσοι ήσαν δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι, εμφάνιζαν καθυστερημένα τα συμπτώματα, γύρω στα τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με όσους μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.

news247.gr


Τίτλος: Απ: Αλτσχάιμερ
Αποστολή από: Pastaflora στις Μάρτιος 13, 2015, 20:07:09 μμ
Με εξέταση του δέρματος η διάγνωση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον στο μέλλον
 
Η βιοψία δερματικού ιστού μπορεί να συντελέσει στην πρώιμη διάγνωση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν μεξικανοί ερευνητές. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σαν Λουίς Ποτόζι, παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ανάλυση δείγματος δέρματος μπορεί να αποκαλύψει την συσσώρευση συγκεκριμένων πρωτεΐνών στον εγκέφαλο, που υποδεικνεύει την εκδήλωση νευροεκφυλιστικής νόσου.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα και οι συνεργάτες του έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, οι 16 από νόσο Πάρκινσον, οι 17 από αλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 ήταν υγιείς.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα δέρματος από την περιοχή πίσω από το αφτί κάθε εθελοντή και προχώρησαν σε βιοψία. Από την ανάλυση προέκυψε ότι, οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα των πρωτεϊνών Ταυ και α-συνουκλεΐνης, βιοδείκτες των δυο νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Ανάλογη αύξηση των πρωτεϊνών στο δέρμα δεν παρατηρήθηκε, ούτε στους υγιείς, ούτε σε όσους έπασχαν από άλλη μορφής άνοια.

Σύμφωνα με τον Δρ Ροντρίγκεθ-Λέιβα, «το δέρμα έχει την ίδια προέλευση με τον εγκεφαλικό ιστό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και γι' αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλό 'παράθυρο' για το τι συμβαίνει αργότερα στον εγκέφαλο του ενηλίκου. Φαίνεται πως οι ίδιες πρωτεΐνες που παρατηρούνται ότι συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις, συσσωρεύονται επίσης στο δέρμα, πράγμα που μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς».

Οι επιστήμονες σημειώνουν πάντως, ότι θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση του θέματος καθώς είναι πρόωρο ακόμα να ελπίζουμε σε ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.