GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: susudi στις Απρίλιος 10, 2009, 15:11:58 μμ



Τίτλος: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 10, 2009, 15:11:58 μμ
Καλησπερα σε ολους τους μαγειρες/σες
Αν και έχω καποια μικρή εμπειρια στο μαγειρεμα εχω παντα προβλημα οταν κανω ψητο στο φουρνο με πατάτες.
Οι πατάτες μου βγαίνουν πάντα στεγνές , έχουν γευση αγουρης πατάτας και αψητης.
Μου κάνει εντύπωση διότι οταν για παράδειγμα κανω κοτοπουλο με πατάτες (απλό) το αφήνω να σηγοψηθει πολη ώρα και στο τέλος του κάνω ενά τακ ανεβάζω την φωτιά να ξεροψηθεί απέξω. Και πάντα αναγκάζομε να βαλω ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ λάδι. Αυτο θα ήθελα να το αποφυγω. Δεν το θέλω τοσο λαδι. Συνολικά στο φούρνο το έχω δυόμιση ώρες τουλάχιστον.
Τι κάνω λάθος και δεν ψηνοντε οι πατάτες.
Φτέει η ποιότητα της πατάτας????
Πως μπορώ να πετύχω το ψήσημο!!!!!!


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Katerina στις Απρίλιος 10, 2009, 15:27:40 μμ
Για να σε παρηγορήσω, susudi, δεν είσαι η μόνη. Είναι και για μένα το αιώνιο πρόβλημά μου. Κατ' αρχήν πιστεύω ότι, όπως λες, φταίει η ποιότητα της πατάτας, γι' αυτό και είναι απρόβλεπτο συνήθως το αποτέλεσμα για μένα!!! Οι καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτές του Νευροκοπίου, όταν καταφέρνω να τις βρω. Κατά δεύτερον, θέλουν υγρά αρκετά - εκτός από λαδάκι, βάζω στο ταψί και νερό και χυμό πορτοκαλιού και λίγη μουστάρδα. Συνήθως, τις σκεπάζω με το καπάκι της γάστρας ή έστω με αλουμινόχαρτο, για να βράσουν καλά, σε όχι πολύ δυνατό φούρνο. Στο τέλος, μόνο δυναμώνω το φούρνο, για να ροδίσουν λίγο. Αυτά προσπαθώ να προσέχω, αν και τις φοβάμαι κι εγώ πολύ, και τις αποφεύγω σε τραπέζια. Αλλά, είμαι σίγουρη ότι οι πιο έμπειρες μαγείρισσες θα μας δώσουν πολλές συμβουλές...


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 10, 2009, 15:37:51 μμ
ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ. ΕΓΩ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΥΓΡΑ ΔΙΟΤΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΖΟΥΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΜΗΝ ΜΟΥ ΓΙΝΕΙ ΣΟΥΠΑ. ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΑ ΤΟ ΤΑΨΙ.
ΑΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ  ΑΛΛΑ ΧΟΝΤΡΗ ΠΑΡΑΛΗΨΗ  :-[

ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ
ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ....ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΩ!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  ΠΟΛΥ

ΥΓ: Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΗ!!!
ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: vanessa στις Απρίλιος 10, 2009, 18:09:40 μμ
Εγώ έμπειρη νοικοκυρά δεν είμαι, αλλά πετυχαίνω όλα τα φαγητά που φτιάχνω...  :-[  :-[

Όταν αποφασίζω, λοιπόν, να φτιάξω πατάτες φούρνου, είτε σκέτες είτε με κρέας (κοτόπουλο, μπιφτέκια, μπριζόλες), ρίχνω τόσο νερό, ώσπου να σκεπαστούν και τις μαγειρεύω στους 180-200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα κι 1/4.
Αν θέλεις, μπορείς να ρίξεις και στιμμένο λεμόνι.
Αν μαγειρεύω σε ταψί, δεν το σκεπάζω.
Αν μαγειρεύω στη γάστρα, ρίχνω λιγότερο νερό, γιατί οι υδρατμοί μένουν μέσα.
Ρίξε τακτικές ματιές στο φαγητό, "κούνα" το ταψί ή τη γάστρα να πάει το ζουμί παντού για ομοιόμορφο ψήσιμο και, αν δεις ότι χρειάζεται, συμπλήρωσε βραστό νερό.

Προσπάθησε να ρίχνεις το λάδι, όσο λάδι εσύ θέλεις, 3 λεπτά πριν κλείσεις το φούρνο.
Κλείσε το φούρνο και άνοιξέ τον μετά από 5 λεπτά.

Καλή όρεξη!  ;)

Υ. Γ1: Αν δεις ότι στο τέλος οι πατάτες σου έχουν περισσότερο ζουμί, μην πανικοβληθείς!  *STOP*
         Θα "πιουν" όσο χρειάζονται και το υπόλοιπο θα συνοδεύσει το πιάτο σας...
Υ. Γ2: Σε αντίθεση με σένα, Katerina, όταν πολύ αραιά και πού έχω καλεσμένους για φαγητό, οι πατάτες φούρνου είναι το πρώτο που ξέρω ότι θα υπάρχει στο τραπέζι μας...  ;)
Υ. Γ3: Μαγείρεψέ τες, susudi, και πες μου αν σου πέτυχαν αυτή τη φορά!  ::)


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Faye στις Απρίλιος 10, 2009, 19:35:06 μμ
Κορίτσια μου εγώ τις πατατούλες τις πετυχαίνω πάντα ανεξάρτητα με το είδος της πατάτας. Να σας πω λοιπόν τα μυστικά μου.
Αλατοπιπερώνω, λαδώνω και ανακατεύω πάρα πολύ καλά, τις τοποθετώ σε ταψί στο οποίο να χωράνε άνετα, να μην είναι δηλαδή ένα ταψί γεμάτο πατάτες η μιά πάνω στην άλλη αλλά απλωμένες καλά. Προσθέτω υγρά που μπορεί να είναι κρασί, πορτοκάλι, λεμόνι ή και νερό μέχρι να τις σκεπάζει και τις βάζω στους 170 - 180 βαθμούς να ψηθούν. Δεν σκεπάζω και δεν ανακατεύω κουνάω μόνο το ταψί γιατί αλλιώς θα σπάσουν.
Δοκιμάζω και όταν δω ότι είναι καλά ψημένες εσωτερικά ανεβάζω στους 200 - 220 μέχρι να αποκτήσουν την τραγανή κρούστα που θέλω.
Ο χρόνος ψησίματος έχει να κάνει με το μέγεθος που είναι κομμένες οι πατάτες.
Αν χρησιμοποιήσετε μικρές ολόκληρες χαράξτε τις πρώτα.
Προσοχή με τα υγρά γιατί αν βάλετε πολλά θα γίνουν σαν βραστές. Αν δεν έχετε την εμπειρία να βάλετε εξαρχής το υγρό όλο, βάζετε λίγη λίγη ποσότητα μέχρι να ψηθούν οι πατατούλες και να μείνουν με το λαδάκι τους.
Όταν ψήνετε με κρέας ή κοτόπουλο υπολογίστε ότι τα κρεατικά θα βγάλουν και το δικό τουε νερό και αρχικά σκεπάστε με αλουμινόχαρτο για καλύτερα αποτελέσματα.
Ελπίζω να βοήθησα να κάνετε τις πατατούλες σας τέλειες :D


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 12, 2009, 07:54:18 πμ
Καλημέρα αγαπητες Φέη Βανέσα και Κατερινα,
Είναι Κυριακή πρωί και θα ήθελα να αφηγηθω τα κατορθωματάματά μου.
Πιστεύω πως εχθές έτοιαξα τις ωραιότερες πατατες στο φούρνο με κοτόπουλο καλαμάκι.
Τισ έκοψα ημήλεπτες στογγυλές ροδέλες τους έβαλα νερό,και κρασι για να βράσουν ο ψησημο και τις σκέπασα αρχικα για να μην χάσουν τα ζουμιά τους.
Κατα διαστήματα έριχνα νερο και αλάτιζα.
Τελικά έβαλα πολυ λιγοτερο λάδι και το ζουμι που έκανε το φαϊ ήταν βελούδινο και γευστικότατο. Άλες φορές ήταν τοσο στεγνό που δεν είχε ζουμι να βαλω στο σερβιρισμα.
Μπουκια και συγχοριο.  Μπορει να έχω διαβάσει συνταγες αλλα τελικα με την επικοινωνια μας μεσα σε μια μέρα κατάφερα να κανω μια πολυ καλη αρχη
Πραγματικα ενθουσιάστηκα *DRINK*
Ενα μεγάλο ευχαριστω


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Katerina στις Απρίλιος 13, 2009, 01:25:24 πμ
 *THUMBS%%__%%UP* Μπράβο, susudi! :) Τελικά, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!!! :D ;)


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: vanessa στις Απρίλιος 13, 2009, 08:04:47 πμ
Καλημέρα αγαπητες Φέη Βανέσα και Κατερινα,
Είναι Κυριακή πρωί και θα ήθελα να αφηγηθω τα κατορθωματάματά μου.
Πιστεύω πως εχθές έτοιαξα τις ωραιότερες πατατες στο φούρνο με κοτόπουλο καλαμάκι.
Τισ έκοψα ημήλεπτες στογγυλές ροδέλες τους έβαλα νερό,και κρασι για να βράσουν ο ψησημο και τις σκέπασα αρχικα για να μην χάσουν τα ζουμιά τους.
Κατα διαστήματα έριχνα νερο και αλάτιζα.
Τελικά έβαλα πολυ λιγοτερο λάδι και το ζουμι που έκανε το φαϊ ήταν βελούδινο και γευστικότατο. Άλες φορές ήταν τοσο στεγνό που δεν είχε ζουμι να βαλω στο σερβιρισμα.
Μπουκια και συγχοριο.  Μπορει να έχω διαβάσει συνταγες αλλα τελικα με την επικοινωνια μας μεσα σε μια μέρα κατάφερα να κανω μια πολυ καλη αρχη
Πραγματικα ενθουσιάστηκα *DRINK*
Ενα μεγάλο ευχαριστω


Μπράβο, susudi, που επιτέλους πέτυχες τις πατάτες φούρνου!  *THUMBS%%__%%UP*
Άντε, τώρα που έμαθες το κόλπο, τάραξε όλη την οικογένεια στις μαγειρευτές πατάτες!  ;D  ;D  ;D  ;D


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Faye στις Απρίλιος 14, 2009, 16:52:15 μμ
Μπράβο σου *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP*
Είδες δεν ήταν και πολύ δύσκολο τελικά, και το λάθος σου ήταν το πολύ λάδι αντί για άλλα υγρά, δεν τις άφηνε να ψηθούν και τις ξέραινε.
Αν φτιάξεις πάλι με κοτόπουλο χτύπα σε ένα βαζάκι, 1 λεμόνι, 1 πορτοκάλι, 1 κουταλιά μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι , πιπέρι και περίχυσε μ αυτό τις πατατούλες. Γίνονται πεντανόστιμες και έχουν πολύ ωραίο χρώμα. Φυσικά θα προσθέσεις και νεράκι αν χρειαστεί :D


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: nenapant στις Απρίλιος 14, 2009, 18:39:44 μμ
fey μου γλυκια μαλλον εχουμε τον ιδιο τροπο μαγειρεματος στις πατατες...και εγω ετσι ακριβως τις κανω απλα καποιες φορες δεν βαζω πορτοκαλι και προσθετω ενα κυβο κνορ και τις σκεπαζω με νερακι,αλλες φορες παλι τις κανω κοκκινιστες με λιγη σαλτσα ντοματα και οταν τραβηξουν τα υγρα τους τριβω απο επανω φετα τυρι το αφηνω να λιωσει και γινονται τελειες...


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Faye στις Απρίλιος 14, 2009, 18:46:26 μμ
Νένα μάλλον μοιάζουν οι πατατούλες μας ;)
Ξέρεις το πορτοκάλι ταιριάζει πάρα πολύ με το χοιρινό και με το κοτόπουλο, εγώ μάλιστα όταν το βάζω ολόκληρο στο φούρνο βάζω μέσα στην κοιλίτσα του μια πορτοκαλόφλουδα η οποία εξαφανίζει την μυρωδιά της κοτούλας και δίνει άρωμα σ όλο το φαγητό.
Πονηριές :-[ :-[ :D


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: nenapant στις Απρίλιος 14, 2009, 19:02:00 μμ
fey μου το ξερεις ποσο λατρευω την μαγειρικη σου,δεν θελω να σου κανω κοπλιμαν αλλα εγραψες παλι με την πορτοκαλοφλουδα,τι να πω εισαι φοβερη και εχεις φαντστικες ιδεες.


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Pastaflora στις Απρίλιος 14, 2009, 23:19:00 μμ
Παιδιά το  ίδιο πρόβλημα με τις πατάτες μου συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια όπως και της κόρης μου, αλλά με τα κολοκυθάκια. Στο μπριάμι, ή στην κατσαρόλα δεν μαλακώνουν με τίποτε!.
Δεν φταίει ούτε ο χρόνος ούτε  ο τρόπος που τα μαγειρεύω! Άλλωστε είναι παρτίδες παρτίδες. Φταίνε τα λιπάσματα!  Αυτό έχω καταλάβει,  γιατί πολλές φορές και η γεύση τους είναι αλλοιωμένη.


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: nenapant στις Απρίλιος 15, 2009, 09:41:17 πμ
pastafiora μου εχεις απολυτο δικιο για τα λιπασματα,εγω το εχω καταλαβει διοτι οταν παιρνω απο τον μπαξε του παππου τις ωραιες ντοματουλες,κρεμμυδακια,μελιτζανες κπα καλουδια,ηταν παντα πεντανοστιμα και καθαρα στη γευση,ενω του μαναβη που αναγκαστηκα επαιρνα απο εκει γιατι εφυγα απο το χωριο,ειχαν διαφορετικη και πιο βαρια γευση...γιαυτο μπαξε μου μπαξεδακι μου...


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Ranja στις Απρίλιος 15, 2009, 09:48:01 πμ
Παιδιά το  ίδιο πρόβλημα με τις πατάτες μου συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια όπως και της κόρης μου, αλλά με τα κολοκυθάκια. Στο μπριάμι, ή στην κατσαρόλα δεν μαλακώνουν με τίποτε!.
Δεν φταίει ούτε ο χρόνος ούτε  ο τρόπος που τα μαγειρεύω! Άλλωστε είναι παρτίδες παρτίδες. Φταίνε τα λιπάσματα!  Αυτό έχω καταλάβει,  γιατί πολλές φορές και η γεύση τους είναι αλλοιωμένη.

Έτσι εξηγείται που οι μελιντζάνες δεν μου μαλακώνουν με τίποτα και το μπριαμ στο φούρνο μου παίρνει πάνω από μία ώρα να ψηθεί...


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: Faye στις Απρίλιος 15, 2009, 23:11:14 μμ
Νένα μου σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-[ Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο μη φανταστείς, ακούω διαβάζω, δοκιμάζω διάφορα όπως όλες μας φαντάζομαι :)

Να διευκρινήσω για την πορτοκαλόφλουδα ότι καθαρίζω το πορτοκάλι γύρω γύρω όσο πιο έξω μπορώ να μη βάλω και το άσπρο του γιατί πικρίζει. Το πορτοκαλί κομμάτι μόνο στην κοιλίτσα.

Στα κολοκυθάκια κι εγώ πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα και όχι μόνο στο μπριάμ αλλλά ακόμη και στα βραστά ??? Ή τα έχουν παραφουσκώσει στα λιπάσματα ή τα έχουν από πέρσυ σε κανένα ψυγείο και είναι παγερά ::)
Στις πατάτες όμως  έχω έναν παραγωγό που παίρνω χρόνια από τη Θήβα και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Κάποιες φορές έχω πάρει και πατάτες Κύπρου και αυτές πολύ καλές τις βρήκα επίσης ;)


Τίτλος: Απ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αποστολή από: despoinaki στις Απρίλιος 22, 2009, 20:23:00 μμ
Κορίτσια, οι πατάτες όντως και εμένα, όταν ήμουν νέα νοικοκυρά με ταλαιπώρησαν πάραααααα πολύ. Τις έκανα χάλια. Σήμερα πια μπορώ να πω πως είναι σπεσιαλιτέ μου. Κάνω τις πατάτες με πολλούς τρόπους. Ένας που μας αρέσει πολύ είναι αυτό που δημοσίευσα εδώ και είναι μάλιστα και διαίτης. Ο άλλος, επίσης πολύ αγαπημένος είναι ο εξής: Κόβω τις πατάτες σε κύβους κανονικούς και μέσα στο ταψί, ρίχνω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λεμόνι. Νερό ούτε στάλα. Ανακατεύω πάρα πολύ καλά και ψήνω στους 200 βαθμούς. Γίνονται πεντανόστιμες. @}->--