GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Κρεατικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: susudi στις Απρίλιος 13, 2009, 14:21:53 μμ



Τίτλος: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 13, 2009, 14:21:53 μμ
ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Πώς μαγειρεύεται το παστό Σύγκλινο?
Τι είναι το Σύγκλινο;
Παστό χοιρινό που το έχουν καπνίσει με φασκόμηλο.
Προέλευση:  ΜΑΝΗ
Πώς τρώγεται;
Σκέτο σαν μεζές ή σφογκάτο (ομελέτα με  πατάτες)

Πού το βρήσκουμε;
Φυσικά στην Μάνη (Κρεοπολεία) ή και στο Super Market, αλλα με τσιμπημένη τιμή.

Ενάμιση κιλό Σύγκλινο( το κάθε κομμάτι σύγκλινο να είναι κομμένο όσο είναι μια γροθιά).
3 κούπες τσαγιού νερό
3 κούπες τσαγιού στυμμένο πορτοκάλι, 
μισή κούπα λάδι,
λίγο αλάτι,
λίγο πιπέρι
 πορτοκαλόφλουδες .

Προσοχή( τις φλούδες από τα πορτοκάλια που στύψαμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σύγκλινο. Μπαίνουν επάνω από τα σύγκλινα ίσα ίσα να έρχονται σε επαφή με το ζουμί τις κατσαρόλας ).

Τα βάζουμε όλα μαζί για βράσιμο σε μέτρια φωτιά . Επειδή  το Σύγκλινο είναι ήδη καπνισμένο το αφήνουμε μισή ώρα με 45 λεπτά να βράσει μέχρι να πιεί τα 2 / 3 των ζουμιών. (δεν πετάμε ποτέ τον ζωμό που έχει μείνει από το βράσιμο του σύγκλινου).

Ο ζωμός που μένει μετά το βράσιμο λέγεται ΓΛΙΝΑ*. Σε αυτό το ζουμί (όταν κρυώσει έχει την αίσθηση του κολλώδες) μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μήνες το σύγκλινο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρίς να πάθει τίποτα.

Το Σύγκλινο είναι έτοιμο να φαγωθεί σκέτο σαν μεζές ή Σφογγάτο (ομελέτα με αυγά και πατάτες).
 
Οι πορτοκαλόφλουδες είναι για τους μερακλήδες. Μπορούν να φαγωθούν μόνο την ίδια μέρα που βράσαμε το σύγκλινο.
 
Η γλίνα* είναι ιδανική  για την ομελέτα. Για να τηγανίσουμε βάζουμε  ως συμπλήρωμα του ελαιόλαδου λίγη γλίνα. Δίνει πλούσιο και δυνατό άρωμα.

ΥΓ: Να με συγχωρείται αν έχω γράψει κάτι μη κατανοητό!!!! 
Καλή μας όρεξη!!!!


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: ekaterini στις Απρίλιος 13, 2009, 15:33:09 μμ
Η συνταγή σου είναι πάρα πολύ καλή. Με γύρισες πολλά χρόνια πίσω. *THUMBS%%__%%UP*

Η καταγωγή μου είναι από την Μάνη και όταν πηγαίναμε διακοπές, θυμάμαι όλες τις θείες μου στο χωριό που είχαν πάντα σύγλινο στο σπίτι  :-r

Όμως γιατί δεν τη βάζεις στις συνταγές? Είναι κρίμα να χαθεί στο forum.


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 13, 2009, 15:40:27 μμ
ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ ΕΙΜΑΙ . ΑΡΕΟΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.
ΠΟΛΥ ΧΕΡΟΜΕ ΠΟΥ ΣΟΥ ΘΥΜΗΣΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΪΚΟ!!!!!
 ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟ SITE ΘΑ ΒΡΩ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ. ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΚΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ FORUM!!!
OYPS!!!
ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ!! ΘΑ ΔΩ ΠΡΩΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΕΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΩ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
THANK YOUUUU :)


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: voula στις Απρίλιος 13, 2009, 17:08:25 μμ
Και βέβαια να το ανεβάσεις! Εγώ είμαι από τη Σπάρτη και ακόμα κάνουμε πολύ συχνά σύγκλινο. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που έκανε παλιότερα όλη τη διαδικασία  και τα πάστωμα και το κάπνισμα με διάφορα αρωματικά ξύλα! Τώρα το αγοράζουμε καπνισμένο και το βράζουμε. Στις αναλογίες που δίνεις εμείς βάζουμε 2 ποτήρια κρασί και ένα νερό. Επίαης βάζουμε κύμινο και λόγο μπαχάρι.
Καλά που μου το θύμησες να πω στη μαμά μου να μου στείλει!


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: MAROULA στις Απρίλιος 13, 2009, 17:59:41 μμ
πολύ ωραίος μεζές και συνοδεύεται με κρασάκι ειδικά τον χειμώνα...
μου έφερες και εμένα εικόνες από την παιδική μου ηλικία που το έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό (κοντά στο Ξηροκάμπι)
πάντα μύριζε πορτοκάλι το τζάκι!!! η γιαγιά μου έδινε να πάω στο δάσκαλο του χωριού σαν δώρο σύγλινο καπνιστό μαζί με τα λουκάνικα με πορτοκάλι
για να με ....προσέχει ο δάσκαλος!!! :) :) :) :o
τώρα ευτυχώς όταν έρχεται από την Σπάρτη η μανούλα μου μου φέρνει και το φυλάω για καλά φαγοπότια!!! :D ;)


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: voula στις Απρίλιος 13, 2009, 22:45:13 μμ
 Μαρούλα από ποιο χωριό είσαι κοντά στο Ξηροκάμπι? Από εκεί κοντά είναι και η μαμά μου.


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: matina στις Απρίλιος 13, 2009, 23:42:06 μμ
Να καλοσωσορισω και εγω τη susudi στην ομορφη παρεα μας να της πω οτι και γω ειμαι συμπατριωτισσα της .
Απ'οτι διαβασα με τη Μαρουλα ειμαστε ποιο κοντινες.Γεια σου πατριδα!!!!!!!!που λεει και το Μελιτακι μας.Καποια στιγμη να συναντηθουμε να τα πουμε και απο κοντα.
Και να προσκαλεσουμε και τους μακρινους φιλους.Φιλακια πολλα. *KISSING* *KISSED* *KISSED* *KISSED*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: MAROULA στις Απρίλιος 14, 2009, 08:04:32 πμ
Μαρούλα από ποιο χωριό είσαι κοντά στο Ξηροκάμπι? Από εκεί κοντά είναι και η μαμά μου.

Ο μπαμπάς μου είναι από ένα πολύ μικρό χωριό την Τραπεζοντή και η μαμά από Μυστρά. Η γιαγιά μου ήταν από Παλαιοπαναγιά.
κι εγώ μεγάλωσα στην Σπάρτη
φιλιά στην όμορφη Λακωνία και καλά να περάσετε το Πάσχα . Ίσως να συναντηθούμε το καλοκαίρι που θα κατέβω Σπάρτη. *KISSED*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: voula στις Απρίλιος 15, 2009, 02:01:29 πμ
Μαρούλα σε όλα τα χωριά που λες έχουμε γνωστούς και συγγενείς. Θα Βρεθούμε σίγουρα στη Σπάρτη το έχουμε πει και με τ΄άλλα κορίτσια. Θα κάνουμε μια συνάντηση κάπου στη Λακωνία και όποιος άλλος θέλει να έρθει για να δουν τι ομορφιές και εναλλαγές τοπίων έχει ο νομός μας!! 


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 22, 2009, 10:36:22 πμ
Καλημέρα σε όλους/ολες,
Καταρχην χρονια πολα και χριστος ανέστη
Πραγματικά το φαγητο και οι απόλαυση του μαγειρέματος είναι μέσω επικοινωνίας και πραγματικά πολυ χαιρομε που μιλαμε και ανταλαζουμε αποψεις
Φιλες απο την μάνη και την Λακωνία ενοήτε να βρεθούμε κάποια στιγμη.
Θα αξιζει τον κόπο.

Ματινα σε ευχαριστω για το καλοσόρισμα.
Να είσαι πάντα καλά

Πολλά φιλια σε ολους
susudi


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: YAMI στις Αύγουστος 04, 2009, 20:11:36 μμ
Καλησπέρα. Είμαι νέα στο site και μπήκα ακριβώς λόγω του συγκλινου. Πριν χρόνια έζησα για λίγο στη Μάνη και ακόμα θυμάμαι τα βράδυα που γυρνούσα στο σπίτι, διάχυτη τη μυρωδιά του σύγκλινου από τα γύρω σπίτια. Επειδή μου αρέσει πολύ, το έχω βάλει σε διάφορες συνταγές. Τό μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν το βρίσκουμε εύκολα, οπότε είναι αναγκαστικά το "καλό" μου φαγητό. Έχω δοκιμάσει σύγκλινο από διάφορες περιοχές, μα πιστεύω ότι της Αρεόπολης είναι το καλύτερο.
Πολύ θα ήθελα να βρω κι άλλες συνταγές από εσάς που ξέρετε και είστε της περιοχής.
Σας χαιρετώ!!!


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: Faye στις Αύγουστος 04, 2009, 21:02:50 μμ
Yami καλωσήλθες στην παρέα  @}->--

Εγώ για το σύγκλινο δεν ξέρω να σου πω σχεδόν τίποτε. Το προμηθεύομαι από το s.market ή μου φέρνουν φίλοι απ την περιοχή της Μάνης.
Έχουμε όμως εδώ αρκετά μέλη από την περιοχή που σίγουρα θα γνωρίζουν και όμορφες συνταγές να σου δώσουν. :)
Περιμένουμε βέβαια και τις δικές σου συνταγές ;)
Καλά να περνάς!  :)


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: MB04 στις Αύγουστος 05, 2009, 15:16:01 μμ
Yami, έχω παρα πολλές ωραίες σημειώσεις απο το hungry.gr,  το οποίο έχει κλείσει,
σχετικά με την παρασκευή του καθώς επίσης απο που να προμηθευτείς καλά κομμάτια, εαν σε ενδιαφέρει
πες μου να στα περάσω, είναι βέβαι αρκετές οι σημειώσεις αλλά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα ο Αρχος
γιατί έχω κρατήσει και τα ονοματα που δημοσίευσαν τις οδηγίες. Εαν υπάρχει πρόβλημα θα μας το πεί
ο Πολυς και θα στα στείλω κατευθείαν στο δικό σου e-mail.


φιλάκια παιδιά, καλά να περνάτε !!!!! *KISSED* *KISSED* *KISSED*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: ArXoS στις Αύγουστος 05, 2009, 17:41:03 μμ
εγω ? τι πρόβλημα να εχω ..


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: YAMI στις Αύγουστος 05, 2009, 19:32:32 μμ
Καλησπέρα. Πριν λίγο έκανα μια απόπειρα δημοσίευσης, δεν ξέρω αν έγινε τελικά. Φυσικά και με ενδιαφέρει, σ'ευχαριστώ πολύ!!! *IN%%__%%LOVE*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: mariaNeapoli στις Αύγουστος 06, 2009, 00:09:45 πμ
Καλησπέρα. Είμαι νέα στο site και μπήκα ακριβώς λόγω του συγκλινου. Πριν χρόνια έζησα για λίγο στη Μάνη και ακόμα θυμάμαι τα βράδυα που γυρνούσα στο σπίτι, διάχυτη τη μυρωδιά του σύγκλινου από τα γύρω σπίτια. Επειδή μου αρέσει πολύ, το έχω βάλει σε διάφορες συνταγές. Τό μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν το βρίσκουμε εύκολα, οπότε είναι αναγκαστικά το "καλό" μου φαγητό. Έχω δοκιμάσει σύγκλινο από διάφορες περιοχές, μα πιστεύω ότι της Αρεόπολης είναι το καλύτερο.
Πολύ θα ήθελα να βρω κι άλλες συνταγές από εσάς που ξέρετε και είστε της περιοχής.
Σας χαιρετώ!!!
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΛΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ GREEKMASA?


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: voula στις Αύγουστος 06, 2009, 00:15:52 πμ
Άστα Μαρία χαμός γίνεται!


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: ArXoS στις Αύγουστος 06, 2009, 03:22:18 πμ
Καλησπέρα. Πριν λίγο έκανα μια απόπειρα δημοσίευσης, δεν ξέρω αν έγινε τελικά. Φυσικά και με ενδιαφέρει, σ'ευχαριστώ πολύ!!! *IN%%__%%LOVE*
Μια χαρά έγιναν οι δημοσιεύσεις σου. Μπορείς να τις δείς που είναι σε αναμονή, εάν πατήσεις στο "Οι δημοσιεύσεις μου" από τις επιλογές μελών της αρχικής σελίδας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΛΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ GREEKMASA?

Εγώ τι να πω ρε παιδιά που η μοίρα που φύλαγε τριπλό χτύπημα από τη Λακωνία ?
1. Όνομα αρχαίο Σπαρτιάτικο
2. Διορισμός στη Σπάρτη
3. Γυναίκα από τη Σπάρτη

 :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-!


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: susudi στις Αύγουστος 06, 2009, 09:09:15 πμ
Yami,
Καλως ήρθες.
Χέρομε που είσαι λάτρις του σύγκλινου.
Έχω σκοπό να κάνω κάποιες αναρτισεις με σύνταγες από την Μανιάτικη κουζίνα, αλλα τωρα με πιανεις στον τριτο μήνα εγκυμοσύνης και δεν μπορω να μαγηρέψω.
Όλα μου μυριζουν και όλα τα απεχθάνομε !!! :-S O_o :-S
Όταν επανελθω δυναμικα στην κουζίνα, διοτι όπως ξέρεις οι μανιάτες βαζουν πόλλα λαδια, σαλτσες και λίπος, θα βάλω τις λίγες συνταγές που γνωρίζω να τις μυραστούμε.

Οτι ξέρει κανείς καλό είναι να το μυράζεται  :) *DRINK*

καλή σου μέρα
 :-*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: caramela στις Αύγουστος 06, 2009, 09:20:47 πμ
Kαλημερα YAMI

Καλως ηρθες κι εσυ στο greekmasa *KISSING* *KISSING*
Mε χαρα περιμενουμε τις "μανιατικες " συνταγες σας!μπορει να μην ειμαστε απο κει ,αλλα λατρευουμε Μανη
και Λακωνια γενικοτερα! *IN%%__%%LOVE* *IN%%__%%LOVE*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: MB04 στις Αύγουστος 06, 2009, 10:47:00 πμ

Γειά σας και πάλι.

Λοιπον σας είχα υποσχεθεί τις σημειώσεις μου σχετικά με το σύγκλινο τις οποιες έχω κρατήσει ως  ΄΄κόρην οφθαλμού΄΄ καθ’οτι κρατάει και η δική μου σκούφια απο την Μάνη και κάθε φορά που τις διαβάζω νομίζω ότι βλέπω την γιαγιούλα μου πριν απο 35 χρόνια να καπνίζει το κρέας και να καπνίζεται και αυτή!!!!  Για να  δώσω να καταλαβετε (οσοι δεν το γνωρίζεται) κάποτε ήταν ενα site ονοματι hungry., απο όπου προερχόμαστε και τα περισσοτερα αρχικά μέλη του greekmasa. Με πολλά απο τα παιδιά του hungry είχαμε γνωριστεί και προσωπικά. Οι σημειώσεις αυτές είναι απο δύο υπέροχες κυρίες την Ντινα Κ. απο την Σπάρτη (φιλάκια Ντινάκι!!!) η οποία πήρε προσφατως και δίπλωμα ζαχαροπλαστικής και ίσως ανοιξει κάποιο σπεσιαλ εργαστήριο γλυκών στην Σπάρτη. Τα αλλα δε σχολια έχουν γραφτεί μετά απο μια συνάντηση που είχαμε σε μια ταβέρνα και η Σταυρούλα με καταγωγή και αυτή απο την Σπάρτη είχε φτιάξει για να κεράσει την παρέα ενα υπέροχο συγλινο. Μετά την συνάντηση και μετα απο καθολική απαίτηση των παρευρισκομένων μας έγραψε πως παρασκεύασε το εν λόγω έδεσμα.
Ξεκινάμε πρώτα με την συνταγή και κατασκευη του συγκλινου απο την Ντικα Κ.


Q u o t e

dina k. Sparti  20 / 10 / 2003

Το σύγλινο είναι ένα αλλαντικό που θα το συναντήσετε μόνο στην νότια Πελλοπόνησο. Είναι κρέας χοιρινό καπνισμένο και μετά βρασμένο με διάφορα μπαχάρια και πορτοκάλι, που του δίνουν μια έντονη "τσαμπουκαλεμένη" γεύση. Στα μέρη μου θεωρείται από παλιά έδεσμα εκλεκτό. Ο πατερούλης μου μου έλεγε προχτές ότι θυμάται τον ευατό του παιδί να τρυπώνει στην καμινάδα του τζακιού και να κλεβει λίγο από το κρέας που καπνιζότανε και μοσχομύριζε όλο το χωριό. Ολα τα σπίτια φτιάχνανε τότε. Δεν υπήρχαν και ψυγεία, οπότε το σύγλινο που διατηρήται στο ελαιόλαδο (ή σε χοιρινό λίπος) ήταν αυτό το "κάτι το ιδιαίτερο" που έκανε το τραπέζι γιορτή.
Μπορεί στα ψυγεία του Βασιλόπουλου να το έχετε συναντήσει. Συνήθως μέσα σε διάφανη μεμβράνη. Καμία σχέση όμως με το αυθεντικό. Πρέπει να το δεις να βγαίνει από το βάζο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, να σου σπάει τη μύτη από την μυρωδιά του, να κόβεται σε φέτες και να γαρνίρεται με φέτες πορτοκαλιού (από αυτές που βράσανε μαζί με το κρέας) για να καταλάβεις πόσο gourmet είναι αυτό το πράγμα. Στην Σπάρτη όλα σχεδόν τα κρεοπωλεία έχουν έτοιμο καπνισμένο κρέας που το αγοράζουν οι ντόπιες νοικοκυρές και το βράζουν μόνες τους. Επειδή όμως δεν νομίζω ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι εύκολο να βρείς καπνισμένο χοιρινό, και επειδή ο φίλος μας ο Αντρέας μου ζήτησε την αυθεντική συνταγή , θα το κάνουμε από την αρχή σωστά.
Πρέπει καταρχήν να ζητήσουμε από το κρεοπώλη μας να μας κόψει την πλάτη και την λάπα του χοιρινού σε μακρόστενες λωρίδες.
Extra σημείωση : Οταν λέμε σε μακρόστενες λωρίδες εννοεί ότι θα πρέπει  να χαραχτεί σε μερίδες( ας πούμε) από την πλευρά του κρέατος και να φθάσει μέχρι την πέτσα, η οποία θα μείνει άκοπη για να συγκρατεί τα κρεατάκια. Αυτό το χάραγμα είναι αναγκαίο για να καπνιστεί καλά. Προτιμάμε την πλάτη γιατί είναι πιό μαλακό το κρέας αλλά και μπούτι να είναι γίνεται.

Μετά θα χαράξουμε το κρέας και θα το πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι. Θα το αφήσουμε 1 μέρα.
Κατόπιν θα πρέπει να βρούμε που θα το καπνίσουμε. Αν ζείτε σε χωριό ή σε μονοκατοικία με τζάκι είστε ΟΚ. Αν όχι, θα έχετε ένα πρόβλημα με τους γείτονες σας όσο αφορά την μυρωδιά , για κανα 2-3 μέρες. Είπαμε όμως, αξίζει!
Τοποθετούμε λοιπόν στην καμινάδα του τζακιού ένα ξύλο και από αυτό κρεμάμε τα κομμάτια του κρέατος. Ηρθε η ώρα του καπνίσματος, που είναι η πιο σημαντική. Χρειαζόμαστε κλιματόβεργες, ρίγανη φρέσκια, φασκόμηλο χλωρό. Ολα αυτά πάνω σε μια πολύ χαμηλή φωτιά που δημιουργεί αρκετό καπνό. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την φωτιά για αρκετές ώρες κάθε μέρα έτσι ώστε στις 2-3 μέρες να έχει στεγνώσει το κρέας και να έχει ποτίσει με την μυρωδιά του καπνιστού.
Το κατεβάζουμε λοιπόν από την φωτιά και το κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο και θα τα ροδίσουμε λίγο. Θα τα "σβήσουμε" με κρασί. Χωριάτικο βαρελίσιο εμένα βάζει η μαμά μου. Και μπόλικο κρασί και άλλο τόσο νερό ώστε να σκεπάζει όλο το κρέας. Ρίχνεται 10-12 μπαχάρια, 1 ξύλο κανέλλας και 2-3 γαρύφαλλα και το αφήνεται να βράσει. Μετά από κανά μισάωρο ρίξτε μέσα και 2 πορτοκάλια, αφού τα έχετε στύψει και τα έχετε κόψει σε τέταρτα. Μόλις το κρέας τρυπιέται με το πιρούνι είναι έτοιμο. Το στραγγίζεται και το αφήνετε να κρυώσει.
Το βάζετε σε γυάλα ή σε πήλινο και το σκεπάζεται με αγνό ελαιόλαδο. Δοκιμάστε το σκέτο, σε όσπρια, σε ομελέτες, σε μακαρονάδες ακόμα και σε σάντουιτς.Είναι καταπληκτικό.

U n q u o t e


Τώρα σας παραθέτω την συνταγή της Σταυρούλας   :

Q u o t e

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ.  9 / 2 / 2005 

Η dina k. Σπάρτη σε σχετικό παλαιότερο άρθρο έχει περιγράψει πως φτιάχνεται παραδοσιακά και δεν έχω να προσθέσω σ’αυτά. Ομως πρέπει να τονίσω πως η μεγάλη φασαρία είναι το κάπνισμα του κρέατος. Τα τζάκια στα χωριά μας καμία σχέση δεν έχουν με τα προκάτ κουτάκια των διαμερισμάτων. Είναι χτιστά με μεγάλα φουγάρα. Το κρέας κρεμιέται αρκετά ψηλά στο φουγάρο ώστε να μην είναι κοντά στην εστία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καπνίζεται αλλά να μην καίγεται και στεγνώνει πολύ. Δεκάδες φορές είχα παρακολουθήσει τη μητέρα μου να τρυπώνει στην καμινάδα για να κρεμάσει και να ξεκρεμάσει το κρέας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όση καλή διάθεση και όρεξη να έχει κανείς τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα αν θες να φτειάξεις σύγλινο στην πόλη. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα κρεοπωλεία στη Σπάρτη τουλάχιστον πουλάν καπνισμένο κρέας και αναλαμβάνεις τα υπόλοιπα..Θέλοντας λοιπόν να φτιάξω το μεζέ μας για τον «Γάτο» σκόπευα να παραγγείλω στη Σπάρτη το κρέας αλλά με ενημέρωσαν πως κρεοπωλείο (με ιδιόκτητο χοιροτροφείο) της Σπάρτης έχει «παράρτημα» στην Αθήνα στο Μενίδι όπου μπορώ να βρώ όλα τα καλούδια μας, τα στοιχεία του καταστήματος είναι:ΤΣΙΚΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΑριστοτελους 227 Αχαρναι (Μενίδι)Τηλ. 2102405401Ετσι λύθηκε το πρόβλημα της προμήθειας και ιδού τι έκανα η ανεπρόκοπη νοικοκυρά για να γευτείτε το μεζεδάκι. Σύγλινο Μάνης – Σπάρτης – ΑθηνώνΥλικά2 κιλά καπνισμένο χοιρινό κρέας (καλύτερα από πλάτη)1 λουκάνικο με πορτοκάλι1 φλιτζάνι ελαιόλαδο3 φλιτζάνια   κρασί ροζέ ξηρό1 φλούδα πορτοκαλιού Κανέλα , γαρύφαλλο, πιπέρι, μπαχάρι (άκοπα)Εκτέλεση Πλένουμε το κρέας με ζεστό νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα καπνιάς και αλάτια. Το κόβουμε κομμάτια, ομοίως και το λουκάνικο. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε νερό ώστε να καλύπτεται το κρέας. Το βράζουμε. Οταν βράσει βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει τα υγρά του και να κρυώσει. Στο σημείο αυτό ή το τσακίζουμε άμεσα ή το βάζουμε σε γυάλα (πιέζοντάς το ώστε να μην μένουν κενά) και γεμίζουμε με ελαιόλαδο. Προσοχή το λάδι να καλύπτει τελείως το κρέας. Το φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.   

U n q u o t e


Extra σημείωση : Ο Μανδραγόρας στον Πειραιά, έφερνε σύγλινο του Άγη και ωραιότατα λουκάνικα. Δεν ξέρω αν φέρνει ακόμη αλλά αν θέλετε μπορείτε να του κάνετε μια ερώτηση τηλεφωνικώς.


Πιστεύω να σας κάλυψα αρκετά !!!!!!

Φιλάκια 



Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: mariaNeapoli στις Αύγουστος 06, 2009, 17:23:53 μμ
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΛΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ GREEKMASA?


Εγώ τι να πω ρε παιδιά που η μοίρα που φύλαγε τριπλό χτύπημα από τη Λακωνία ?
1. Όνομα αρχαίο Σπαρτιάτικο
2. Διορισμός στη Σπάρτη
3. Γυναίκα από τη Σπάρτη

 :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-!
Α!! έτσι εξηγείται αυτό που λέγαμε τις προάλλες ότι έχεις πολλά πάρε δώσε με ΣΠΑΡΤΗ.... Μένεις μόνιμα εκεί?


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: ArXoS στις Αύγουστος 06, 2009, 17:55:46 μμ
έμεινα 3 χρόνια εκεί ... δεν το ξανακάνω  :P :P


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: YAMI στις Αύγουστος 06, 2009, 21:37:25 μμ
Καλησπέρα. Έβαλα κι εγώ τις δυο πιο αγαπημένες μου συνταγές με σύγκλινο. Αυτές φτιάχνω στους φίλους και τους στέλνω >:D Τελικά το χρησιμοποιώ αντί για το αμφίβολης ποιότητας και προελεύσεως μπέικον (κι όχι μόνο) και μου αρέσει πολύ. Έζησα για ένα διάστημα στη μέσα Μάνη και όπως είχα πει και πριν, λατρεύω τη μυρωδιά του!!! Και τη Μάνη*KISSED*
Έχω δοκιμάσει διάφορα, από Καλαμάτα, από Βυτίνα, από το ΑΒ Μπακαλόπουλος, αλλά δεν έχει την "τσαμπουκαλεμένη"  *THUMBS%%__%%UP*γεύση του μανιάτικου (μου άρεσε ο χαρακτηρισμός, ταιριάζει γάντι). Αλλά και πάλι, περί ορέξεως...
susudi έχεις δίκιο για τα λίπη και τις σάλτσες, χοληστερίνη σπέσιαλ αλλά μας αρέσουν :P
ΜΒ04, όλο το τετράγωνο άκουσε τις κραυγές χαράς μου όταν είδα ότι μπορώ να το βρω και Αθήνα. Θα δοκιμάσω να καλοπιάσω τον αδερφό μου που έχει τζάκι, μπας και το φτιάξουμε πριν το χειμώνα.
και κάτι που πήρε το μάτι μου: κρεμανταλάς είναι λέει το πυραμιδοειδές πλέγμα από κληματόβεργες ή μέταλο, που κρεμούσαν τα κομμάτια του κρέατος να καπνιστούν  ???
Για την ώρα θα περιδιαβώ τις διαδικτυακές κουζίνες, να δω τι θα φτιάξω γιατί έχω μια λιγούρα.
Σας φιλώ όλους *KISSED*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: YAMI στις Αύγουστος 06, 2009, 21:42:14 μμ
Ίσως όχι, αλλά την αγαπάμε *IN%%__%%LOVE*


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: YAMI στις Αύγουστος 07, 2009, 22:11:57 μμ
https://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=272&rid=9&cid=8
βρήκα κι αυτό, λίγο μπακαλίστικο αλλά δε χάνω και τίποτα να το δοκιμάσω.


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: Marinaki στις Αύγουστος 10, 2009, 00:15:25 πμ
Γύρισα από Μάνη σήμερα!! Και φυσικά πήρα γύρισα παρέα με σύγκλινο Αρεόπολης!! Αχ με το που μπήκα στο masa τσουπ!!! να και οι συνταγούλες του σύγκλινου!!!  :o   Ο κρεοπώλης μου είπε να το βράσω πρώτα με πορτοκάλι!! Θα ακολουθήσω τις οδηγίες που δίνονται εδώ!!!


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΚΛΙΝΟ
Αποστολή από: Peloponnesegreekexporter στις Δεκέμβριος 04, 2017, 22:37:44 μμ
Πριν από την ανακάλυψη της ψύξης, βρέθηκε ένας τρόπος για να διατηρηθεί η τροφή με το κρέας. Το κύριο μέσο συντήρησης ήταν το αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τη δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα. Σε κάθε Ελληνικό σπίτι, ωστόσο, έπρεπε να υπήρχε ένας μεζές για "ώρα ανάγκης". Έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα το παραδοσιακό Ελληνικό αλατισμένο χοιρινό κρέας "Σύγλινο". Ωστόσο, από τη δεύτερη έως την τρίτη ημέρα είναι πιο νόστιμο.
Από τα πιο περιζήτητα προιόντα μας είναι το σύγκλινο που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.peloponnesemeat.gr (https://www.peloponnesemeat.gr) και αν μας ακολουθήσετε στην ψηφιακή Ασιατική πλατφόρμα χονδρεμπορίου https://gr1301526338ugyj.trustpass.alibaba.com/ (https://gr1301526338ugyj.trustpass.alibaba.com/).
Στην Τρίπολη Αρκαδίας, λίγο σύγκλινο, ένα ποτήρι μοσχοφίλερο κρασί και μία καλή παρέα, είναι ότι θά θελήσεις και ειδικά τον χειμώνα. Ελάτε να μας γνωρίσετε.

PELOPONNESE MEAT
3rd klm Tripolis-Kalamatas, Klisoura, 22100, Tripolis, Greece
Phone: 0030-2710-223188
Fax: 0030-2710-223182
EMAIL: INFO@peloponnesemeat.gr

(https://3.bp.blogspot.com/-TbBlzrHQiwk/WiPI1QQ22QI/AAAAAAAAA1Y/IxWtNB0eO5AbdfzfzAN7nooUO51W4RgjQCLcBGAs/s1600/dagre%2Bsiglino%2Bkapnisto%2B3.jpg)