GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: margarita79 στις Απρίλιος 13, 2009, 17:10:39 μμ



Τίτλος: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: margarita79 στις Απρίλιος 13, 2009, 17:10:39 μμ
(https://www.in2life.gr/dm_pictures/nisteia2009-600_99438_h2254a.jpg)
Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει την νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση (έστω πρόσκαιρη), αλλά και για γευσιγνωσία, μιας και τα νηστίσιμα πιάτα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση. Ας απομυθοποιήσουμε επιτέλους την κυρίαρχη άποψη, ότι το νηστίσιμο τραπέζι είναι ένα καταναγκαστικό "έργο" που περιλαμβάνει άνοστα και νερόβραστα λαχανικά σε αηδιαστικούς συνδυασμούς. Η νηστίσιμη δίαιτα μπορεί να γίνει άκρως γευστική, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγεία μας, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που περιέχει και είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η αποχή από το κρέας μειώνει σημαντικά την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών, που ως γνωστόν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτηξης καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και καρκίνων. Ωραία όλα αυτά, αλλά εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: "Από που θα πάρω όμως την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μου;"

Η απάντηση είναι απλή: από παντού. Τόσο τα όσπρια όσο και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων και αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος χωρίς ίχνος λίπους! Η νηστεία... συμφέρει λοιπόν από κάθε άποψη. Πέρα από την θρησκευτική της σημασία, κρίνεται άκρως απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Αρκεί φυσικά όταν σταματήσουμε την νηστεία να μην "ξανακυλήσουμε" στις παλιές κακές διατροφικές μας συνήθειες.

Οι παρακάτω συνταγές για την Μεγάλη Βδομάδα είναι προσεχτικά επιλεγμένες, ώστε να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αποτελώντας παράλληλα ιδανικές γευστικές προτάσεις για όλα τα γούστα. Οπλιστείτε με μεράκι και ετοιμάστε το πιο εντυπωσιακό νηστίσιμο τραπέζι, για εσάς και τους φίλους σας.

Μεγάλη Δευτέρα

Η εβδομάδα ξεκινάει με χορταστικά μπιφτέκια. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση τον κιμά αντικαθιστούμε με λαχανικά. Μην ανησυχείτε, είναι το ίδιο πεντανόστιμα με τα κανονικά! Για συνοδευτικό, επιλέξαμε την γνωστή σε όλους μας και αγαπημένη φάβα. Πλούσια σε πρωτεϊνες και σίδηρο, συνοδευόμενη με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο λεμόνι και φυσικά αντζούγιες, πλούσιες σε ωμέγα τρία λιπαρά.

Μπιφτέκια Λαχανικών

(https://in2life.gr/home/cooking/articles/166333/339628_CwpoCF8Zig8.img)
Τι θα χρειαστείτε: 3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλ. αρακά
1 τριμμένο καρότο
2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
αλάτι
πιπέρι
δυόσμος, ρίγανη
Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Φάβα με αντζούγιες
Τι θα χρειαστείτε: 250 γραμμάρια φάβα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Λεμόνι
Ελιές
Κάπαρη
Αντζούγιες
Τι θα κάνετε: Σε σουρωτήρι ξεπλένετε καλά τη φάβα. Τη μεταφέρετε σε κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό μέχρι τη μέση. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. 15 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτετε μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και ύστερα σερβίρετε σε βαθύ πιάτο. Στολίζετε κυκλικά με τις αντζούγιες, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τις ελιές. Τέλος, Ραντίζετε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Μεγάλη Τρίτη

Το χταπόδι είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και φτωχό σε χοληστερίνη. Ανά 100 γρ. προσφέρει βιταμίνη Α (45 μονάδες), φώσφορο (186 mg), ψευδάργυρο (1,68 mg) και νάτριο (230 mg). Συνδυάζεται ιδανικά με κοφτό μακαρονάκι και φρέσκια ντοματούλα, δημιουργώντας ένα χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο. Διαλέξαμε να το συνοδέψουμε με μία δροσερή γαριδοσαλάτα με ρόκα, για να εμπλουτίσουμε το γεύμα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
(https://in2life.gr/home/cooking/articles/166333/339637_yJf0cXYkMzs.img)
Τι θα χρειαστείτε: 1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. της σούπας λάδι
αλάτι και πιπέρι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά το χταπόδι και το βράζετε σε μία κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνετε, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το κρατάτε σε ένα μέρος, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμείτε και αφήνετε το μίγμα να πάρει 2 βράσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το χταπόδι και το αφήνετε να πάρει μία βράση, για 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, καθώς και το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού. Βάζετε το κοφτό μακαρονάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Γαριδοσαλάτα με ρόκα και ντοματίνια
Τι θα χρειαστείτε: 1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός μισού λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
8 μεγάλες γαρίδες
8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 μάτσο ρόκα πλυμένη και στεγνή
Τι θα κάνετε: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξύσμα, το λάδι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τις γαρίδες καθαρισμένες και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 20 λεπτά. Βγάζετε τις γαρίδες από την μαρινάτα τους και τις τοποθετείτε σε ταψάκι και από εκεί στο γκριλ για 5 λεπτά. Σε μια πιατέλα στρώνετε τη ρόκα, βάζετε από πάνω τα ντοματίνια, τις γαρίδες και τέλος, περιχύνετε με τη μαρινάτα τους.

Μεγάλη Τετάρτη

Κάτι ήξερε ο... Ποπάϋ και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες από σπανάκι. Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο , βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες. Διαλέγουμε να το συνοδέψουμε με σουπιές, που είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και το αγγειακό σύστημα και στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Μας προσφέρουν τέλος, σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου. Την ίδια μέρα, διαλέγουμε να συνοδέψουμε το πιάτο με την ζουμερή σαλάτα Ταμπουλέ με πληγούρι, ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φαγητά στη Μεσόγειο. (Πρωτεϊνες :13,8γρ ,Υδατανθρακες: 68,5γρ ,λιπαρα: 1γρ. φυτικες ινες: 12.5γρ νατριο: 2mg χοληστερολη: 0mg + βιταμινες και ανοργανα συστατικα)

Σουπιές με Σπανάκι
Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό Σουπιές
1 κιλό Σπανάκι
1 κούπα Λάδι
1 κούπα πολτοποιημένη Ντομάτα(ες)
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι(α)
Αλάτι
Πιπέρι
Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

Ταμπουλέ
(https://in2life.gr/home/cooking/articles/166333/339631_mHbDKaYwiNM.img)
Τι θα χρειαστείτε: 30 γρ. πλιγούρι
600 γρ.ντομάτες
50 γρ.φρέσκο κρεμμυδάκι
3 ματσάκια μαϊντανός
70 γρ.Δυόσμος
1/4 κτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κτ. γλυκού μπαχάρι
1/4 κτ. γλυκού πιπέρι
αλάτι
χυμός από 1 λεμόνι
150 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
Τι θα κάνετε: Ξεπλένετε το πλιγούρι 2-3 φορές και το βάζετε στο μπολ στο οποίο θα σερβίρετε τη σαλάτα. Κόβετε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και περιχύνετε με τις κομμένες ντομάτες και το χυμό τους το πλιγούρι. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνετε πάνω από τις ντομάτες. Ξεπλένετε και στεγνώνετε το μαϊντανό και τον ψιλοκόβετε μαζί με τον  δυόσμο. Προσθέτετε τα μυρωδικά πάνω από τα κρεμμυδάκια και αφήνετε το μείγμα, χωρίς να το ανακατέψετε, για περίπου μισή ώρα, για να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα ζουμιά. Προσθέτετε  την κανέλα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και τέλος, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Μεγάλη Πέμπτη

Καλαμάρια γεμιστά σβησμένα με ούζο
Τι θα χρειαστείτε: 2 καλαμάρια περίπου 500 γραμμάρια το καθένα
400 γραμμάρια μανιτάρια διάφορα ψιλοκομμένα (λευκά, καστανά, πλευρώτους)
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτρια καρέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι
Για το μάρινάρισμα: 70 ml ούζο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε καρέ
5-6 κόκκους πιπεριού
1-2 φύλα δάφνης
Για τη σάλτσα: ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Τι θα κάνετε: Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε το ούζο (προσοχή δεν θέλουμε να πάρει βράση) και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το πιπέρι και τα φύλα δάφνης. Αφαιρείτε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα μπολ. Πλένετε καλά τα καλαμάρια μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψετε τελείως. Βυθίζετε τα καλαμάρια στη μαρινάτα, σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα γεμίζετεμε το μείγμα μας και αν χρειάζεται κλείνετε τυχόν κενά με μία οδοντογλυφίδα. Αλατοπιπερώνετεκαι τοποθετείτε τα καλαμάρια σε αλουμινόχαρτο χωρίς να τα κλείσετε και τα ραντίζετεμε τη μαρινάδα. Το τοποθετείτε σε προθερμασμένο grill (στους 200 βαθμούς περίπου) ή σε κάρβουνα και τα ψήνετε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά.

Βάζετε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από τα υγρά. Κόβετε το καλαμάρι σε φέτες και περιχύνετεμε τη σάλτσα.

Σουβλάκια Λαχανικών με ξύδι Μπαλσάμικο
(https://in2life.gr/home/cooking/articles/166333/339643_BR5xkWGSqs0.img)
Τι θα χρειαστείτε: 2 μελιτζάνες  κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
4 κολοκυθάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
18 μανιτάρια μικρά
½ κούπα ελαιόλαδο + 3 κουταλιές της σούπας
¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά ξερά τριμμένα ( ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο, θυμάρι)
Αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
18 καλα μάκια για σουβλάκι
Τι θα κάνετε: Περνάμε τα κομμάτια λαχανικών εναλλάξ στο καλα μάκια και αραδιάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι να καεί ελαφρά ο εξωτερικός φλοιός των λαχανικών. Το εσωτερικό θα πρέπει να «κρατάει». Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το μπαλσάμικο και διαλύουμε τη ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας το μείγμα για να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τα σουβλάκια λαχανικών ζεστά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μπαλσάμικου

Μεγάλη Παρασκευή

Μυδοπίλαφο
(https://in2life.gr/home/cooking/articles/166333/339634_QVbFYn2Oa48.img)
Τι θα χρειαστείτε :1 κιλό μύδια κατεψυγμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι basmati
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
½ φλυτζάνι του τσαγιού ούζο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε :Αφού ξεπαγώσετε και πλύνετε τα μύδια τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με ούζο και το μισό κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ζουμί που περίσσεψε από τα μύδια και ζεστό νερό (σε αναλογία 2 κούπες νερού για μία κούπα ρυζιού). Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένο για 12 λεπτά. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι βάζουμε μετά την ντομάτα, τα μύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το φαγητό να μην έχει πολλά υγρά. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Απολαυστικό!


Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και φινόκιο
Τι θα χρειαστείτε :1 κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
3 φινόκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. σταφίδες ξανθές
Χυμό από 2 πορτοκάλια γλυκά
100 γρ. κουκουναρόψιχα
Ελαιόλαδο
Μπαλσάμικο
Αλάτι-πιπέρι

Τι θα κάνετε :Βράστε λίγο νερό και βάλτε το σε ένα μπωλ με τις σταφίδες και τον χυμό πορτοκάλι, και αφήστε τα εκεί μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν τα υγρά και να φουσκώσουν. Σε μία μεγάλη σαλατιέρα βάλτε το φινόκιο, το λάχανο και τον μαϊντανό. Στραγγίξτε τις σταφίδες και ρίξτε τις κι αυτές. Τέλος ρίξτε και την κουκουναρόψιχα. Ψεκάστε με λάδι, μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε τα υλικά και η σαλάτα σας είναι έτοιμη.


Μεγάλο Σάββατο
Για το «μενού» του Μεγάλου Σαββάτου οι απόψεις διίστανται, αφού κάποιοι κοινωνούν το πρωί και μετά τρώνε κανονικά και κάποιοι άλλοι κοινωνούν μετά την Ανάσταση, άρα δεν τρώνε το μεσημέρι. Εμείς ακολουθούμε την τακτική των δεύτερων, όχι τόσο για να μπορέσουμε να κοινωνήσουμε «καθαροί» αλλά για να μην βαρυστομαχιάσουμε πριν την μαγειρίτσα, και προτείνουμε για το μεσημέρι ένα πολύ ελαφρύ και νηστίσιμο πιάτο:
Σαλάτα με βραστά λαχανικά
Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα): 4 Πατάτες
1 μεγάλο μπρόκολο
3 Πράσα
3 Καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μία χούφτα αμυγδαλόψιχα τριμμένη
Μπαλσάμικο
Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

Τι θα κάνετε :Το βράσιμο λαχανικών ακούγεται πολύ απλό. Το μυστικό, όμως, για να γίνουν τα λαχανικά πεντανόστιμα και να κρατήσουν και τις βιταμίνες τους, είναι να μην βράσουν πολύ. Ξεκινήστε, λοιπόν, σε νερό που βράζει ρίχνοντας τις πατάτες που τις έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Μετά από 10 λεπτά ρίξτε το μπρόκολο, μετά τα καρότα, μετά τα πράσα (χοντροκομμένο) και στο τέλος το κρεμμύδι ολόκληρο. Καθώς θα βράζουν δοκιμάστε ένα κομματάκι καρότο και αν είναι μέτρια βρασμένο μπορείτε να τα βγάλετε. Τοποθετήστε τα σε μία μεγάλη σαλατιέρα, ρίξτε λίγο αλάτι και πολύ πιπέρι, ψεκάστε τα με αρκετό μπαλσάμικο και ρίξτε από πάνω μία χούφτα αμυγδαλόψιχα (που είναι και δυναμωτική). Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή ζαβολιά, μπορείτε να βάλετε και λίγο λάδι. Ψωμί δεν χρειάζεται γιατί η ανάγκη για άμυλο καλύπτεται πλήρως από τις πατάτες. Δεν θα… χορτάσετε με αυτό το γεύμα, αλλά θα σας κρατήσει καλά μέχρι την βραδινή κραιπάλη.

πηγη:in2life.gr ( αρθρο,συνταγες και φωτο)


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: vago στις Απρίλιος 13, 2009, 21:37:14 μμ
Ωραίες συνταγές και όχι μόνο για την Μεγάλη Εβδομάδα.


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: ekaterini στις Απρίλιος 13, 2009, 23:40:52 μμ
Πολύ ωραίες ιδέες Μαργαρίτα  *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Marinaki στις Απρίλιος 14, 2009, 00:26:41 πμ
Μαργαρίτα φοβερς συνταγές και πραγματικά καθόλου ...πίσω δε μένει η Μεγάλη Βδομάδα με αυτά τα φαγητά!!
Σε ευχαριστούμε πολύ!


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: matina στις Απρίλιος 14, 2009, 00:36:05 πμ
Μας διευκολυνεις πολυ Μαργαριτουλα.Ευχαριστουμε!!! :) :) :)


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Flora στις Απρίλιος 14, 2009, 07:41:51 πμ
Ωραίες ιδέες!!....αυτά τα γεμιστά καλαμαράκια με το ούζο κάτι μου κάνουν  ::)
Ευχαριστούμε Μαργαρίτα  :-*


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: MAROULA στις Απρίλιος 14, 2009, 08:26:06 πμ
μπράβο για ακόμα μία φορά Μαργαρίτα  *THUMBS%%__%%UP* @}->--


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: mada στις Απρίλιος 14, 2009, 08:50:04 πμ
Πολύ καλή η ιδέα σου Μαργαρίτα για τις νηστίστιμες συνταγές.
Λέω μάλιστα τα μπιφτέκια λαχανικών να τα τιμήσω κι εγώ!!!


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Mary στις Απρίλιος 14, 2009, 11:08:26 πμ
Πολύ καλή ιδέα Μαργαρίτα να συγκεντρώσεις τις νηστίσιμες συνταγές εδώ. Με γλύτωσες από τον κόπο να σπάω το κεφάλι μου όλη την εβδομάδα τι θα μαγειρέψω. *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: margarita79 στις Απρίλιος 14, 2009, 11:41:58 πμ
παιδια οι συνταγες και το αρθρο για το μενου ανηκουν στην πηγη απο οπου το μετεφερα.
δεν εχω δοκιμασει καποια απο αυτες αλλα απο μια γρηγορη ματια μου φαινονται πολυ καλες.
τα μπιφτεκια λαχανικων θα τα κανω και εγω!
Καλη Μεγαλοεβδομαδα!


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: susudi στις Απρίλιος 14, 2009, 11:52:43 πμ
ΑΨΟΓΟ!!


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Mary στις Απρίλιος 14, 2009, 12:18:27 μμ
δεν εχω δοκιμασει καποια απο αυτες αλλα απο μια γρηγορη ματια μου φαινονται πολυ καλες.

Μη σκας Μαργαρίτα. Άλλωστε κάποιες από αυτές τις συνταγές υπάρχουν και εδώ και μάλιστα εγγυημένες. Εγώ δεν θα πειραματιστώ με τις ξένες. Απλά σαν ιδέες είναι καλό που υπάρχουν συγκεντρωμένες για να μας βγάλει από τον κόπο να σκεφτόμαστε τι θα μαγειρέψουμε.

Μυδοπίλαφο
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2464&Itemid=49
Σουπιές με σπανάκι
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1030&Itemid=49
Χταπόδι με μακαρονάκι
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1106&Itemid=49


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Faye στις Απρίλιος 14, 2009, 18:40:47 μμ
Ωραίες συνταγές φαίνονται παιδιά και πολύχρωμες :)
Τελικά υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να μαγειρέψουμε τη Σαρακοστή, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο για αλλαγή μια χαρά είναι  ;)
Μπράβο Μαργαρίτα *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: giota στις Απρίλιος 15, 2009, 11:19:53 πμ
πολυ καλο!!! μπραβο Μαργαριτα *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 12, 2009, 07:19:07 πμ
Λοιπόν είδατε τελικά που το ξεσκόνισμα είναι καλό (στα forum εννοω  >:D)
Αν και το Πάσχα αργεί λιγάκι ( :o) αυτές οι υπέροχες ιδέες μου έχουν γαργαλήσει ήδη τον ουρανίσκο
Τρέχω μπροστά να ψάξω για μπιφτέκια λαχανικών (εε να είναι και απο το σπίτι μας έτσι ?  ;) )


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: arhontia στις Ιούλιος 15, 2009, 09:04:33 πμ
Μαρία, μην περιμένεις τη Σαρακοστή... είναι μια χαρά για όλο τον χρόνο!! ;D ;D
Θαλασσινά τρως τώρα με την εγκυμοσύνη;;


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 15, 2009, 11:59:00 πμ
Θαλασσινά (ψάρια-μαλάκια κλπ) εκτός οστρακοειδή επιτρέπονται οπότε, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία τα......τσακίζω
Αν και είμαι φαν στα οστρακοειδή και ιδιαίτερα στα ωμά (τα οποία απαγορεύονται δια ροπάλου) κάνω υπομονή μέχρι τον Οκτωβριο !!!!!!!! (που θα γεννήσω  ;))


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Faye στις Ιούλιος 15, 2009, 15:36:56 μμ
Θαλασσινά (ψάρια-μαλάκια κλπ) εκτός οστρακοειδή επιτρέπονται οπότε, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία τα......τσακίζω
Αν και είμαι φαν στα οστρακοειδή και ιδιαίτερα στα ωμά (τα οποία απαγορεύονται δια ροπάλου) κάνω υπομονή μέχρι τον Οκτωβριο !!!!!!!! (που θα γεννήσω  ;))

Έλα βρε Μαράκι, δεν το ήξερα ότι απογορεύονται κάποιες τροφές στην εγκυμοσύνη :o
Για την περίπτωση πιθανής δηλητηρίασης να υποθέσω;


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: margarita79 στις Ιούλιος 15, 2009, 15:43:16 μμ
εμενα το μονο που δε με ενοιαζε στην εγκυμοσυνη ηταν ολα αυτα τα οστρακομαλακοειδη  xD


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 15, 2009, 16:13:52 μμ
Για την περίπτωση πιθανής δηλητηρίασης να υποθέσω;

Σωστά Faye γι αυτό. Κι επειδή η πρώτη μου εγκυμοσύνη ήταν αρκετά δύσκολη κι εγώ αρκετά απρόσεχτη αποφάσισα να είμαι πιο συνεπής σε αυτήν. Θα στερηθώ για λίγο κάποια πράγματα (όχι όμως και όλα όσα μου λέει ο γιατρός >:D) και μετά ........... τρέμετε συνταγές της masa θα βογγήξουν οι κατσαρόλες !!!!!!!!!!


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: Faye στις Ιούλιος 16, 2009, 00:22:45 πμ
Μαράκι μου καλά κάνεις και προσέχεις, είπαμε το μπεμπέ προηγείται αυτή την εποχή :) Να γεννήσεις με το καλό και μετά καλά να είσαι να απολαύσεις όλα όσα αγαπάς ;)

Μαργαρίτα ευτυχώς που δεν έπαθες αυτό που είχε πάθει η μητέρα μου στην εγκυμοσύνη του αδερφού μου, που ενώ δεν έτρωγε ποτέ , ούτε τώρα θαλασσινά εκείνο το διάστημα όλο τέτοια ζητούσε :o Το τι γυαλιστερές , τι αχινούς, τι κυδώνια έφαγε τότε άλλο πράγμα :D :D


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 12, 2010, 10:26:39 πμ
Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί

Υλικά
1 κρεμμύδι μέτριο
50 γραμ φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα μαύρου μπαγιάτικου πολύσπορου ψωμιού
60 γρ παρθένο ελαιόλαδο
40 γρ αραβοσιτέλαιο
φρέσκο στημένο χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, το μισό λάδι και διαδοχικά την ψίχα του ψωμιού και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ δουλεύοντας τα υλικά μεταξύ τους.

Μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο

YΛΙΚΑ
250 γρ μύδια κατεψυγμένα
150 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη ψιλοκομμένη
250 γρ ρύζι αρμπόριο
80 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε τα μύδια καλά και τα στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφριά και προσθέτουμε τα μύδια συνεχίζοντας το σωτάρισμα και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μη σωθεί το νερό μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και τα μύδια.




Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 12, 2010, 10:27:54 πμ
Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο

Υλικά
200 γραμμ. φασόλια γίγαντες
1 μελιτζάνα μικρή
2 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με κρύο νερό, σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι να βράσουν μαζί. Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα κρεμμύδια.

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο προσθέτοντας και τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα.

Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.

Χταπόδι με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & μπαλσάμικο

Υλικά
1κιλό χταπόδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο μπούκοβο
Κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
100 γρ ελαιόλαδο
20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
300 γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια μεταξύ τους και την κουκούλα. Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα πλοκάμια με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το ξύδι του κόκκινου κρασιού. Σκεπάζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το λευκό κρασί τα μπαχαρικά και την μισή ποσότητα από το μπαλσάμικο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βράζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε ψιλοκομένη την σκελίδα σκόρδου την ρίγανη και το υπόλοιπο μπαλσάμικο. Σερβίρουμε με στρώση από παντζάρια και πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες και την σάλτσα.




Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 12, 2010, 10:28:36 πμ
Καλαμάρια Γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Υλικά
4 καλαμάρια μεγάλα
120 γρ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρόντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάτε μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια το καρότο και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος. Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο κομμένα σε φέτες χοντρές.

Πατατοσαλάτα χωριάτικη

Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πιπεριά πράσινη
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 ματσάκι μαϊντανό
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ψήνουμε με την φλούδα τους στο φούρνο τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο ή τις βράζουμε. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες την πιπεριά , τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κάπαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμόνι.


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: eirini1977 στις Μάρτιος 12, 2010, 13:28:03 μμ
Καλησπέρα σε όλους!!!! nitsa2009, να σε ρωτήσω κάτι? οι παραπάνω συνταγές είναι δικές σου? sorry,που ρωτάω αλλά....τις έχω -ήδη- βρει σε άλλο site και μάλιστα έχω κάνει αρκετές από αυτές...Έχω κάνει τους γίγαντες, τα καλαμάρια και έκανα και τα ρεβίθια (είναι μία ακόμη που έχει το site που είναι και οι παραπάνω συνταγές) φαντάζομαι θα την γράψεις και θα την δουν όλοι....
Αλήθεια το μυδοπίλαφο ωραίο?Το έχεις κάνει? Είναι η συνταγή που θα κάνω σίγουρα Μ. Εβδομάδα...

Καλό σαβ-κο!!!!!!!!!!!!


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: anastasia2006 στις Μάρτιος 12, 2010, 20:01:36 μμ
καλή ιδέα Νίτσα να ξανασκαλίσεις  το forum γιατί πλέων δεν ξέρω τί άλλο να μαγειρέψω,
και η σαρακοστή στην ουσία είναι 50 μέρες όχι σαράντα γιατί απο καθαρά Δευτέρα
δεν τρώμε κρέας όσοι θέλουμε να κάνουμε νηστεία ή τουλάχιστον εγώ.

 
Παράθεση
Καλαμάρια Γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά
  :-r :-r :-r :-r :-r


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 12, 2010, 21:31:42 μμ
Ειρήνη δεν είναι δικές μου τίς έχω κάνει όμως και είναι ωραίες. *KISSING*


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 12, 2010, 21:45:28 μμ
Εγώ κάνω αυτό το μυδοπίλαφο είναι δικό μου.
Μισό κιλό μύδια
1 κρεμμύδι
αλατοπίπερο
1 κουτί ντοματάκια
1 σκουλάκι ρύζι γιά πιλάφι

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα χωρίς νερό με κλειστό καπάκι μέχρι ν ανοίξουν.
Τα βγάζουμε απο το κέλυφοςκαι τ αφήνουμε στήν άκρη.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά προσθέτουμε το ρύζι
να τσιγαριστεί και μετά βάζω τήν ντομάτα αλατοπίπερο και λίγο νεράκι.Στό τέλος όταν κοντεύει το πιλάφι να γίνει
βάζω τα μύδια πού εχω καθαρίσει.Τα μύδια δέν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί θα λειώσουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Τίτλος: Απ: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αποστολή από: siliaki στις Μάρτιος 12, 2010, 22:35:21 μμ
Δοκιμαστε αν θελετε κι αλλη μια συνταγη για γιγαντες.ΥΛΙΚΑ    1ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ    1 ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ  ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ  2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΜΙΣΟ ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ 1 ΑΝΗΘΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΛΑΔΙ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ.   Βαζουμε τα φασολια σε νερο απο το βραδυ.τα.Τα βραζουμε με αλατι.Σε κατσαρολα βαζουμε το λαδι,τα κρεμμυδια και σκεπαζουμε να σιγοβρασει για λιγο.Προσθετουμε την ντοματα,δεν προσθετουμε νερο,σκεπαζουμε την κατσαρολα μετα απο 5 λεπτα προσθετουμε ανηθο μαιντανο ζαχαρη αλατι πιπερι κι αφηνουμε να σιγοβρασει.Οταν βρασουν τα φασολια τους ριχνουμε κρυο νερο τα στραγγιζουμε και τα βαζουμε σε ταψακι.Βαζουμε τη σαλτσα απο πανω να παει παντου.Δεν ανακατευουμε.Ψηνουμε σε δυνατο φουρνο για μιση ωρα.