GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Υγεία και Ευεξία => Μήνυμα ξεκίνησε από: cooky στις Απρίλιος 24, 2009, 09:10:00 πμ



Τίτλος: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: cooky στις Απρίλιος 24, 2009, 09:10:00 πμ
https://www.incardiology.gr/ (https://www.incardiology.gr/)

Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας

. Η μέση συχνότητα που χτυπά η καρδιά είναι 72 σφύξεις ανά λεπτό. Έτσι η καρδιά χτυπά 100.000 φορές την ημέρα, 38 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, και σε ένα άτομο 75 ετών έχει χτυπήσει 2,7 δισεκατομμύρια φορές.

. Σε κατάσταση ηρεμίας, η καρδιά διακινεί περίπου 5 λίτρα αίμα το λεπτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και 25 λίτρα το λεπτό.

. Ο όγκος του αίματος που διακινεί η καρδιά είναι τεράστιος. Η καρδιά ενός 75χρονου έχει διακινήσει περίπου 250.000 τόνους αίμα μέσα στο χρονικό διάστημα των 75 ετών.

. Η καρδιά είναι ένα κοίλο όργανο σχήματος ανεστραμμένης πυραμίδας με την κορυφή προς τα κάτω και αριστερά και την βάση προς τα πάνω. Βρίσκεται τοποθετημένη στο μεσοθωράκιο όπου κάθεται στο διάφραγμα ευρισκόμενη κατά τα 2/3 αριστερά της μέσης γραμμής και κατά το 1/3 δεξιά.

. Το χρώμα της καρδιάς είναι βαθύ ερυθρό, αλλά η ομοιομορφία του χρώματος διακόπτεται από κίτρινες ραβδώσεις οι οποίες οφείλονται στη συσσώρευση λίπους. Ο όγκος τής καρδιάς ποικίλλει στα διάφορα άτομα. Οι διαστάσεις της στον ενήλικα είναι κατά μέσον όρο οι εξής: μήκος: 98 χιλιοστά, πλάτος: 105 χιλιοστά. Το βάρος της φθάνει τα 275 περίπου γραμμάρια. Η καρδιά της γυναίκας έχει διαστάσεις μικρότερες από του άνδρα κατά 5 - 10 χιλιοστά και ζυγίζει 5-10 γραμμάρια λιγότερο.

. Η καρδιά είναι ένα από τα πιο «ευγενικά» όργανα. Η διατήρησή της στη ζωή εξαρτάται από το αίμα που φθάνει σ' αυτήν. Ενώ τα άλλα όργανα κατακρατούν ποσοστό 25% από το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα, η καρδιά χρειάζεται να κατακρατεί το 75%. Αυτό και μόνο δείχνει τη σημασία της σωστής άρδευσης. Όταν τα στεφανιαία αγγεία έχουν προσβληθεί από αρτηριοσκλήρυνση και η αθηρωματική πλάκα που δημιουργείται φράζει πάνω από το 70% του αυλού της αρτηρίας, τότε η ποσότητα αίματος που τροφοδοτεί τον καρδιακό μυ, περιφερειακά της στένωσης, είναι ανεπαρκής και λέμε ότι υπάρχει ισχαιμία. Η μειωμένη προσαγωγή του οξυγόνου σε ορισμένα τμήματα της καρδιάς δημιουργεί τον στηθαγχικό πόνο, που εκφράζει στην ουσία τη «δίψα» του μυοκαρδίου για αίμα.

Περισσότερα... (https://www.incardiology.gr/kardia/kardia.htm)



Οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

. Μείωση της χοληστερίνης

Τα άτομα με δύο η περισσότερους παράγοντες κινδύνου και δεκαετή καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 20% για καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό θα πρέπει να μειώσουν την κακή χοληστερίνη (LDL) κάτω από 100 mg/dl. Για τη επίτευξη αυτού του στόχου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται τα φάρμακα που λέγονται στατίνες

. Διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Σε υγιή άτομα η πίεση πρέπει να είναι ίση ή από κάτω από 120/80 mmHg, εάν η πίεση είναι μεταξύ 120-140 και 80-90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται προυπέρταση. Εάν η πίεση είναι υψηλότερη από 140/90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπέρταση. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή χρονιά νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κάτω από 130/80 mmHg ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140/90 mmHg.

. Διακοπή καπνίσματος

Γρήγορη διακοπή του καπνίσματος.

Άσκηση

Υγιή άτομα θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον με μέτρια σωματική άσκηση για τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα, αν όχι για όλες τις ημέρες της εβδομάδος, τουλάχιστον για τρείς η τέσσερις ημέρες.

. Υγιεινή διατροφή

Τα υγιή άτομα θα πρέπει να ακλουθούν μια υγιεινή διατροφή που θα περιέχει μια ισορροπημένη αναλογία φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, ψαριών, οσπρίων, πουλερικών, άπαχου κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα κεκορεσμένα λίπη.

. Διατήρηση σωματικού βάρους

Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI index) μεταξύ 18,5 - 25.

. Λήψη ασπιρίνης

Τα άτομα τα οποία έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ίσο ή μεγαλύτερο από 10% για επόμενα δέκα έτη πρέπει να πάρουν μία ασπιρίνη χαμηλής δόση, κάθε μέρα, εκτός κι αν έχουν ιατρικούς λόγους να την αποφεύγουν.

. Έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν επίπεδα σακχάρου αίματος λιγότερο από 110 mg/dl και γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBA1C) λιγότερο από 7%.

. Κολπική μαρμαρυγή

’τομα με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να χρησιμοποιούν αντιπηκτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου στο αίμα.

Περισσότερα (https://www.incardiology.gr/pathiseis_stefaniaia/stefaniaia_prolipsi.htm)


Τίτλος: Απ: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: cooky στις Απρίλιος 24, 2009, 09:12:20 πμ
Τα παρακάτω δεδομένα στηρίζονται στην μελέτη Framingham Heart Study για περίοδο πάνω από 50 έτη.
Αν έχετε κάνει εξετάσεις χοληστερίνης πρόσφατα περάστε τις τιμές και κάνετε το παρακάτω τεστ.

Ανάλυση του καρδιακού κινδύνου (https://www.incardiology.gr/odigies/kardiakos_kindinos.htm)


Τίτλος: Απ: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: melita στις Απρίλιος 24, 2009, 10:31:47 πμ
Πολυ ωραιο αρθρο!Μπραβο σου! *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: giota στις Απρίλιος 24, 2009, 17:39:55 μμ
cooky ευχαριστουμε για την ενημερωση :)


Τίτλος: Απ: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: MAROULA στις Απρίλιος 24, 2009, 18:11:55 μμ
COOKY ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες .Η πρόληψη σώζει!!!!


Τίτλος: Απ: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: Faye στις Απρίλιος 24, 2009, 18:42:31 μμ
Cooky σ ευχαριστούμε καλή μου :D
Παρακολουθώ το συγκεκριμένο site αρκετό καιρό  ξέρω ότι είναι  πολύ αξιόπιστο σε ιατρικά θέματα, κυρίως καρδιολογικά *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας
Αποστολή από: cooky στις Απρίλιος 24, 2009, 21:44:51 μμ
μελίτα, γιώτα, μαρούλα και φέη (<- ελπίζω να το 'γραψα καλά)
σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια *IN%%__%%LOVE*

Γενικά βάζω διάφορες πληροφορίες που σκέφτομαι ότι ίσως είναι χρήσιμες για κάποιους.

Αυτό που λέει η Μαρούλα πάντως είναι μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή η πρόληψη σώζει, καθώς οι περισσότεροι από μας το θυμόμαστε όταν πια είναι αργά. Δε χρειάζεται κόπο η πρόληψη. Μόνο λίγο ενδιαφέρον.. ;)