GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: ArXoS στις Μάιος 12, 2009, 00:38:32 πμΤίτλος: Το μπρόκολο «προστατεύει από έλκος και τον καρκίνο στομάχου
Αποστολή από: ArXoS στις Μάιος 12, 2009, 00:38:32 πμ
(http://i242.photobucket.com/albums/ff237/kapnisma/broccoli.jpg)
Το μπρόκολο φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα μικρόβιο που ζει στο στομάχι και ενοχοποιείται για γαστρίτιδες, έλκη και καρκίνους.

Η προστατευτική δράση του μπρόκολου στο στομάχι φαίνεται να επιβεβαιώνεται από μικρή μελέτη στην Ιαπωνία η οποία παρουσιάζεται στο Cancer Prevention Research.

Το μπρόκολο είναι γνωστό ότι περιέχει σουλφοραφάνη, μια ουσία που ενεργοποιεί την παραγωγή ενζύμων που προστατεύουν το στομάχι από τις οξειδωτικές βλάβες και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 48 Ιάπωνες εθελοντές που είχαν βρεθεί θετικοί στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να καταναλώνουν καθημερινά για δύο μήνες είτε 70 γραμμάρια φύτρου μπρόκολου, είτε την ίδια ποσότητα φύτρου τριφυλλιού.

«Το φύτρο μπρόκολου έχει πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις σουλφοραφάνης σε σχέση με τα ώριμα μπρόκολα» εξήγησε ο Δρ Τζεντ Φάχεϊ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος είχε ανακαλύψει το 2002 ότι η ουσία δρα και ως αντιβιοτικό κατά του Helicobacter pylori).

Το μπρόκολο μείωσε δραστικά τα επίπεδα του μικροβίου στο στομάχι, έδειξαν οι στάνταρτ εξετάσεις στα κόπρανα, στην ανάσα και τον ορό του αίματος. Το τριφύλλι, αντίθετα, δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα της μόλυνσης.

Η ερευνητική ομάδα τάισε φύτρο μπρόκολου και σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ελικοβακτηριδίων στο στομάχι μειώθηκε κατά 100 φορές, ενώ τα επίπεδα φλεγμονής του στομάχου έπεσαν στο μισό.

Η μελέτη «υποστηρίζει τις αναδυόμενες ενδείξεις ότι το φύτρο μπρόκολου ενδέχεται να προλαμβάνει τον καρκίνο στους ανθρώπους, εκτός από τα πειραματόζωα» εκτιμά ο Δρ Φάχεϊ.

«Το γεγονός ότι τα επίπεδα μόλυνσης και φλεγμονής μειώθηκαν υποδεικνύει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ή έλκους έχει κι αυτή μειωθεί» εξηγεί.

Το Helicobacter pylori περιλαμβάνεται στη λίστα των καρκινογόνων παραγόντων που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης είναι μολυσμένος από το μικρόβιο, ωστόσο οι περισσότεροι φορείς δεν εμφανίζουν προβλήματα.

πηγή In.gr


Τίτλος: Το μπρόκολο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΊΔΙ?
Αποστολή από: Pastaflora στις Φεβρουάριος 11, 2014, 19:16:26 μμ
Το μπρόκολο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάςτΟ ΚΟΥΝΟΥΠΊΔΙ?
 
  Το μπρόκολο αποτελεί ένα τρόφιμο που πραγματικά αγαπάει την καρδιά σας.
Η είσοδός του στη λίστα με τις τροφές που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε σελήνιο.
Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
Τέλος, η σουλφοραφάνη, μια ουσία που απαντάται στο μπρόκολο και σε μικρότερο βαθμό στο κουνουπίδι και στα λαχανάκια Βρυξελλών, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, αποτρέποντας έτσι την απόφραξη των αρτηριών.
Προτιμήστε το σε όσο ο δυνατόν πιο ωμή μορφή ή λίγο βρασμένο, για να διατηρεί στο έπακρο τα θρεπτικά του συστατικά.
Πηγή: neadiatrofis.gr