GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: Katerina στις Οκτώβριος 03, 2007, 14:36:20 μμ



Τίτλος: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Katerina στις Οκτώβριος 03, 2007, 14:36:20 μμ
Με αφορμή τη στήλη "Τι θα φάμε σήμερα" και πρόταση της Λίας, ας συζητήσουμε για τη γάστρα.

Στο πατρικό μου σπίτι τη χρησιμοποιούμε πολύ, για κάθε είδους λαδερό ή κρεατικό. Μαγειρεύει όμορφα, αφήνει τα φαγητά να πάρουν το χρόνο τους, και γίνονται τρυφερά, καλοψημένα και ροδοκόκκινα. Εσείς, τη χρησιμοποιείτε, σας βολεύει ή είναι... εκτός ρεπερτορίου; :D

Τα είδη της γάστρας; Είναι κι αυτό μεγάλο θέμα, καθώς ανάλογα με το είδος κατασκευής της ποικίλλει και ο χρόνος, αλλά και η θερμοκρασία ψησίματος.

Γνωρίζετε μυστικά ή συμβουλές για τη χρήση της;

Ας πούμε τη γνώμη μας, για να μάθουμε όλοι περισσότερα. :)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lia_P στις Οκτώβριος 03, 2007, 15:29:20 μμ
Αγγελική, ο χρόνος ψησίματος με τη γάστρα είναι ο ίδιος με αυτόν της κατσαρόλας; Το λέω για τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο της μητέρας σου ή και για άλλα φαγητά.


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: al1975 στις Οκτώβριος 03, 2007, 16:45:13 μμ
Λία θα τη ρωτήσω και θα σου πω, διότι εγώ δεν το επιχειρήσει ποτέ.Λογικά στη γάστρα θα κάνει παραπάνω απ'ότι στην κατσαρόλα


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lia_P στις Οκτώβριος 03, 2007, 16:58:23 μμ
Διάφορα είδη γάστρας που κυκλοφορούν στην αγορά

(http://www.epirus.com/zagorisios-psita-gastras/photo/pict12s.jpg) η xωριάτικη γάστρα
    *      Πύρωμα της γάστρας αποκλειστικά με ξύλα
    *      Μόλις τα ξύλα γίνουν κάρβουνα, καθαρίζεται η γωνιά και μπαίνει το ταψί με το κρέας.
    *      Το ταψί καπακώνεται και σφραγίζεται γύρω με στάχτη.
    *      Μετά από 3 ώρες περίπου είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

(http://www.clevermarket.gr/Images/Products/Thumbs/115882.jpg)αντικολλητική γάστρα και φτηνή
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:sOzilN6nhAAL3M:http://www.cookshop.gr/media/Product_Images/Greek_Cooking_Products/05_anoksidoti_gastra_cookshop_big.jpg)ανοξείδωτη γάστρα από το cook shop
(http://www.megamarket.gr/imgsmall/190_papd_42.jpg) μαγειρική γάστρα
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:rQN9sM_gExEPQM:http://www.vicko.gr/prd_images/077/077-1206.jpg)
γάστρα εμαγιέ
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:MWRCKy9Bo9r81M:http://www.pyramis.gr/inst/pyramis/gallery/File/COOKWARE/PLATINUM/PLATINUM%2520ROASTER_T.jpg)
PLATINUM γάστρα pyramis
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:EdQnJTsIZCtq0M:http://www.electroniki.gr/media/products/020607.jpg)ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ
(http://tbn0.google.com/images?q=tbn:AQ5dL_N9LT2BYM:http://www.cookshop.gr/media/Product_Images/EidikaSkevi_Gastres/05_gastres_Modern.jpg)πήλινη γάστρα από cook shop


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: margarita79 στις Οκτώβριος 03, 2007, 18:08:51 μμ
α μολις ειδα οτι ανοιξατε και εδω το θεμα .
καλα κανατε .ρωτησα και πριν... εγω τυγχανει να εχω δυο γαστρες (γαμηλια δωρα βλεπετε) μια γαστρα εμαγε σαν αυτη της φωτο πιτσιλωτη και μια πηλινη σαν την τελευταια φωτο .
παια θεωρειται καλυτερη απο αποψη ψησιματος?
σας ευχαριστω για αλλο ενα χρησιμο θεμα


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Katerina στις Οκτώβριος 04, 2007, 16:00:23 μμ
Μαργαρίτα μου, εμείς δεν έχουμε πήλινη, αλλά έχω ακούσει ότι και η πήλινη ψήνει σούπερ. Κάτι είχα διαβάσει σε άλλα σάιτ ότι την πήλινη, λέει, πρέπει πριν τη χρησιμοποιήσεις, να τη βάλεις σε νερό για να κλείσουν οι πόροι, διαφορετικά οι πόροι μπορεί να απορροφήσουν μέχρι και το απορρυπαντικό πιάτων και να αφρίζει όταν ψήνει...  :o  δεν ξέρω αν το λέω σωστά ή δεν κατάλαβα καλά, και δε γνωρίζω καθόλου αν ισχύει κάτι τέτοιο.
Μια δοκιμή θα σε πείσει... 8)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: vago στις Οκτώβριος 04, 2007, 18:08:03 μμ
Εγω μαγειρεύω αρκετά συχνά σε γάστρα πήλινη οτα ειδικά θέλω να κάνω αρκετή ποσοτητα. Εδω πρεπει να πω οτι υπαρχουν και 2 ειδη πήλινης γάστρας. Μια ειναι οπως η τελευταια της φωτογραφία και η άλλη ειναι η στάμνα. Ψήνουν καταπληκτικά ειδικά το κρέας απλά σε λίγο περισσοτερο χρόνο. Η πηλινη γάστρα θέλει βουτηγμα σε νερό πριν την χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορα. Τι επομενες μαγειρεύουμε κανονικά.


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lydia στις Οκτώβριος 04, 2007, 18:50:26 μμ
Εγώ έχω αυτήν της cook shop και είμαι πολύ ευχαριστημένη.  :D :D

Βασικά όλα της κατσαρόλας τα κάνω στην γάστρα αλλά και τα κρέατα γίνονται λουκούμια :P :P.
Επίσης έχω κάνει από παστίτσιο μέχρι γεμιστή γαλοπούλα ;) ;) ;).

Και τι δεν έχω κάνει από φαγητά!!!

Γλυκά δεν έχω επιχειρήσει ακόμα - σαν τι θα μπορούσα να κάνω?
Καμμία ιδέα?

 :-* :-*


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Mary στις Οκτώβριος 04, 2007, 23:14:24 μμ
Θα μπορούσες να κάνεις έναν ωραιότατο μπακλαβά και να μας καλέσεις να τον δοκιμάσουμε. Μετά θα αποφανθούμε αν η χρήση της γάστρας έχει εφαρμογές και στην ζαχαροπλαστική.
Τάδε έφη Μαίρη. ::)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lydia στις Οκτώβριος 04, 2007, 23:44:47 μμ
Θα μπορούσες να κάνεις έναν ωραιότατο μπακλαβά και να μας καλέσεις να τον δοκιμάσουμε. Μετά θα αποφανθούμε αν η χρήση της γάστρας έχει εφαρμογές και στην ζαχαροπλαστική.
Τάδε έφη Μαίρη. ::)

Αχ βρε Μαίρη - τα σιροπιαστά ΔΕΝ τα πετυχαίνω συνήθως και ευτυχώς γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ :-X :-X :-X. Μόνο καλό ραβανί κάνω :o
Αλλά γάστρα για ραβανί να δοκιμάσω... λές ??? :o


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: KATE στις Οκτώβριος 04, 2007, 23:57:11 μμ
 :D :D :D
Μονο σε "xωριάτικη γάστρα" εχω ακουσει για γλυκα... για κεικ
αρα και για ραβανι... αλλα σε αυτες του εμποριου... Δεν είδα μήτε άκουσα!

Εγω εχω "μοντερνα" γαστρα pyrex ;D ;D ;D καλη ειναι... δεν μου λερώνει και τον φουρνο!


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: arhontia στις Οκτώβριος 05, 2007, 08:21:38 πμ
Και όσπρια γίνονται στη γάστρα, ειδικά στην πήλινη - ρεβυθάδα και γίγαντες. Η μαμά μου τη βάζει και στην άκρη στο τζάκι το χειμώνα, πάνω στην πυροστιά από το πρωί, προσθέτοντας από κάτω κάρβουνα όταν καίγονται, και σιγοβράζουν μέχρι το μεσημέρι για να φάμε.
Για γλυκό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ... ισως μήλα και κυδώνια με ζάχαρη και κονιάκ να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κομπόστα. Στο τέλος θα άνοιγα για λίγο το καπάκι να καραμελώσουν από πάνω και θα τα σέρβιρα πάνω από ένα μπισκότο σαβαγιάρ (το σπιτικό στρογγυλό, όχι το μακρόστενο με τη ζάχαρη), και με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος χτυπημένη μέχρι να γίνει σαν πηχτό γιαούρτι.


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: margarita79 στις Οκτώβριος 05, 2007, 10:15:19 πμ
πολυ ωραιες οι ιδεες σας κοριτσια τελικα θα ξεσκονισω τις γαστρες μου νωριτερα απο τα χριστουγεννα.
ευχαριστω


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: vilma στις Οκτώβριος 05, 2007, 11:03:49 πμ
Tiς βρήκα, τις ξεσκόνισα  και χθες έκανα το πρώτο test. Φασολάκια με φρέσκια ντομάτα και πατατούλες...
Μοσχοβόλισε όλη η γειτονιά! Νάστε καλά με τις ωραίες ιδέες σας. Θα συνεχίσω τα πειράματα! ;)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: sgr στις Οκτώβριος 05, 2007, 11:15:54 πμ
Άντε Κατερίνα. Μας έκανες να τις κατεβάσουμε τις γάστρες είχες δεν είχες.
(Να μην πω ότι κάποιες που δεν έχουν θα πάνε να αγοράσουν χχιχιχιιχιιχι)  ;)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Katerina στις Οκτώβριος 05, 2007, 12:04:05 μμ
Χαχαχα μια χαρά!!! Να δουλέψουν και τα μαγαζιά... α, πρέπει να ζητήσω ποσοστά επί των πωλήσεων...!!! ;)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Nena στις Οκτώβριος 09, 2007, 16:14:52 μμ
Τσα! Λοιπόν, για η γάστρα την πιτσιλωτή θέλω να πω πως χρειάζεται προσοχή γιατί κάποιιες απ αυτές περιέχουν αμίαντο. Καλό είναι να ξέρουμε την προέλευσή της. Συνήθως οι σκάρτες είναι οι κινέζικες.
Για την πήλινη γάστρα έχω ακούσει τα καλύτερα. ΄Εμαθα πρόσφατα πως στη Σίφνο φτιάχνουν και τέτοιες για ηλεκτρικά μάτια κουζίνας, προκειμένου να κάνει κανείς φαγητό κατσαρόλας.(Απ το hungry for hyngry, τηλεφώνησα στον κατασκευαστή και μούπε πως δεν έχει τώρα διαθέσιμες και τρόπο να τις στείλει.Μετά το Πάσχα!).
Στο σπίτι έχω ένα σκεύος πήλινο με πυρίμαχο καπάκι, βαθύ, που ακουμπάει σε μια ηλεκτρική βάση καί λειτουργεί ως χύτρα βραδύτητας. Τα νοστιμότερα φαγητά κάνει. Μπορεί δε κανείς να το βάλει το βράδυ (ανάλογα το είδος) και να το βγάλει το πρωί. ΄Η πάλι μπορεί να  βάλετε το φαγητό το πρωί και να το βγάλετε όταν γυρνάτε απ τη δουλειά (για φυσιολογικά ωράρια μιλάω).
Ακόμα, πέρσυ αγόρασα μια γάστρα για το φούρνο της τάπεργουέαρ. Ω ναι. Είναι από σκληρό ειδικό πλαστικό που χρησιμοποιεί η Νάσα. Αυτή που πήρα εγώ είναι σχετικά μικρή. Χωράει ένα ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό και πατάτες από κάτω. ΄Εχει όμως και μεγαλύτερη. Απλώς προτίμησα να πάρω μια δεύτερη μικρή, μετά τη δοκιμή της πρώτης γιατί είναι πάρα πολύ καλή. ΄Ομως: Δεν πρέπει να προσθέσετε καθόλου υγρό στοιχείο. Είτε είναι νερό, είτε είναι κρασί, οτιδήποτε.
Σ αυτήν έχω βάλει πλοκάμι χταποδιού, το άφησα να ψηθεί και το έβγαλα ως ψημένο στα κάρβουνα μετά από ώρα. Στην αρχή έκανα έλεγχο, μήπως πάθει κάτι, αλλά βγήκε καταπληκτικό.
Σας ζάλησα ορε?


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: vilma στις Οκτώβριος 09, 2007, 17:39:31 μμ
Δε μας ζάλισες καθόλου! Ισα ίσα, εκτός από τις πληροφορίες, μου έδωσες ωραία ιδέα να ψάξω να βρώ και μια τέτοια γάστρα! (υπερκαταναλωτική όπως πάντα εγώ!...)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lia_P στις Οκτώβριος 09, 2007, 17:59:35 μμ
Νένα, εγώ έχω πάρει αυτή που λες της τάπεγουεαρ τη μικρή τη βαθιά και δεν ήξερα ότι χρειάζεται στεγνό ψήσιμο. Είναι αλήθεια ότι ψήνεις εκεί μόνο φαγητό χωρίς υγρά μόνο;  Εγώ βέβαια τις λίγες φορές που την έχω χρησιμοποιήσει, έχω ψήσει  με υγρά, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Τώρα που το λες δε θα ξέρω τι να ψήσω μέσα (εκτός από χταπόδι πλοκάμι, αλήθεια πόση ώρα το ψήνεις αυτό;), δεν λες καμιά ιδέα για να χρησιμοποιήσω αυτή τη μικρή γάστρα;

Γι αυτήν τη χύτρα βραδύτητας δεν έχω ξανακούσει είναι η αλήθεια. Ψήνει όλων των ειδών τα φαγητά ή συγκεκριμένα;


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: margarita79 στις Οκτώβριος 09, 2007, 18:34:11 μμ
λοιπν αυτη τη χυτρα βραδυτητας την εχω ξανακουσει απο οτι εχω καταλαβει ψηνει οτι ψηνουμε στην χυτρα και γενικα οτι ψηνουμε στην κατσαρολα.
γενικα απο οτι  εχω μαθει εχει πολυ καλα αποτελεσματα σε οσπρια.
εγω παντως παιδια τετοιο πραγμα της υπομονης δεν αγοραζα με τιποτα. ;D ;D
αφου να φανταστειτε οταν πρωτοξεκινησα να μαγειρευω (πανε αρκετα χρονια)  καθομουν κια κοιταζα το φουρνο την ωρα που ψηνοταν το φαγητο.
τα νευρα μου??τσαταλια που λενε.
ε λοιπν αυτο το κανω ακομα καποιες φορες με κεικ με κουλουρακια κρουασανακια κτλ
φανταζεστε να παρω αυτη την χυτρα και να καθηλωθω 8 ωρες?θα τρελαθω...  ;D ;D


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: margarita79 στις Οκτώβριος 09, 2007, 18:47:54 μμ
επισης για δειτε αυτο το σαιτ.
εχει και πολυ καλες συνταγες για την χυτρα βραδυτητας.

http://www.crock-pot.ca/


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Nena στις Οκτώβριος 09, 2007, 19:55:14 μμ
Νένα, εγώ έχω πάρει αυτή που λες της τάπεγουεαρ τη μικρή τη βαθιά και δεν ήξερα ότι χρειάζεται στεγνό ψήσιμο. Είναι αλήθεια ότι ψήνεις εκεί μόνο φαγητό χωρίς υγρά μόνο;  Εγώ βέβαια τις λίγες φορές που την έχω χρησιμοποιήσει, έχω ψήσει  με υγρά, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Τώρα που το λες δε θα ξέρω τι να ψήσω μέσα (εκτός από χταπόδι πλοκάμι, αλήθεια πόση ώρα το ψήνεις αυτό;), δεν λες καμιά ιδέα για να χρησιμοποιήσω αυτή τη μικρή γάστρα;

Γι αυτήν τη χύτρα βραδύτητας δεν έχω ξανακούσει είναι η αλήθεια. Ψήνει όλων των ειδών τα φαγητά ή συγκεκριμένα;

Για νάμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι πόσο άφησα το χταπόδι, πάντως θυμάμαι πως άρχισα να το κοιτάω αφού μύρισε από το φούρνο. Στη γάστρα αυτή κάναμε γεμιστά, μπιφτέκια, μπριζόλες, στο όρθιο στα τοιχώματα κι οπωσδήποτε οποιοδήποτε φουρνιστό χωρίς να προσθέσω υγρά.
Η χύτρα βραδύτητας είναι αυτή πούχει το ποστ που αναφέρει η Μαργαρίτα crok pot κ.λπ. Δε νομίζω να υπάρχει εδώ κι εμένα δώρο μου την έφεραν απέξω.


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lia_P στις Οκτώβριος 18, 2007, 14:41:00 μμ
Νένα, σκέφτομαι να φτιάξω σήμερα το βράδυ γεμιστά χωρίς υγρά στη γάστρα της τάπεργουερ. Να δω πώς θα γίνουν. Πόση ώρα να τα ψήσω και σε τι θερμοκρασία;


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: zoi στις Οκτώβριος 18, 2007, 16:11:05 μμ
Για την πήλινη γάστρα έχω ακούσει τα καλύτερα. ΄Εμαθα πρόσφατα πως στη Σίφνο φτιάχνουν και τέτοιες για ηλεκτρικά μάτια κουζίνας, προκειμένου να κάνει κανείς φαγητό κατσαρόλας.(Απ το hungry for hyngry, τηλεφώνησα στον κατασκευαστή και μούπε πως δεν έχει τώρα διαθέσιμες και τρόπο να τις στείλει.Μετά το Πάσχα!).

Νένα σε παρακαλώ, αν μπορείς βέβαια, μπορείς να μου πεις τα στοιχεία του κατασκευαστή στη Σίφνο?? Θα ήθελα πολύ μια τέτοια γάστρα.
Ευχαριστώ πολύ


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Nena στις Οκτώβριος 18, 2007, 19:21:40 μμ
Zoi, σούχω φρέσκα νέα!
Η χύτρα που πήρε η φίλη μου και έφτιαξε το πρώτο ωραίο φαγάκι, τη δεύτερη φορά που έβαλε να μαγειρέψει είδε ότι κάπου "δάκρυζε" και τότε διαπίστωσε ότι ράισε ήδη (προφανώς δεν ήταν σωστά ψημένη) και αποφάσισε να την κάνει γλάστρα!
Ο κατασκευαστής λέγεται Δεπάστας. Πρέπει να ξαναψάξ το τηλέφωνό του. Αυτή τη στιγμή δεν τόχω, αλλά να σου πω ότι τον πήρα τον Σεπτέμβριο τηλέφωνο και μούπε πως θα ξαναφτιάξει μετά το Πάσχα. Και βέβαια αν είναι να τη φτιάξει και να ραγίζει, δεν μ ενδιαφέρει.


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: Lia_P στις Οκτώβριος 18, 2007, 20:44:34 μμ
Νένα, σκέφτομαι να φτιάξω σήμερα το βράδυ γεμιστά χωρίς υγρά στη γάστρα της τάπεργουερ. Να δω πώς θα γίνουν. Πόση ώρα να τα ψήσω και σε τι θερμοκρασία;
Yπενθύμιση στη Νένα  που σίγουρα δεν το είδε ???


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: sgr στις Οκτώβριος 18, 2007, 21:31:23 μμ
Λία μου σίγουρα δεν το πρόσεξε.
 :)


Τίτλος: Απ: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Αποστολή από: zoi στις Οκτώβριος 23, 2007, 16:32:31 μμ
Νένα σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Αλλά αν είναι να ραγίσει τι να την κάνω. Κρίμααααααααααα
Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι καρασκευαστές. Αν ακούσω κάτι θα ενημερώσω. Ευχαριστώ και πάλι  :-*