GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: mariaZ στις Ιούλιος 27, 2009, 14:18:29 μμ



Τίτλος: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 27, 2009, 14:18:29 μμ
Τώρα το καλοκαίρι οι σαλάτες μπορούν να προσφέρουν μια θρεπτική, χορταστική και ταυτόχρονα δροσερή λύση. Ποιες όμως από τις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες είναι τελικά πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και ποια είναι αυτά; (https://tbn0.google.com/images?q=tbn:3tGop6eFZvO2AM:https://2.bp.blogspot.com/_nh2IE-yePr8/SUtOp87tu0I/AAAAAAAABT0/tHPHt2vdPQw/s400/salata.jpg)

Μαρούλι (5/5):(https://tbn0.google.com/images?q=tbn:KgHgKNAdKQAyNM:https://www.bees.gr/blog/uploaded_images/salad/salad.jpg) συμπεριλαμβάνεται – μεταξύ άλλων – στη λίστα των τροφών που καταπολεμούν τoν καρκίνο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού είναι εκείνα που φέρουν κατά 50% υψηλότερα επίπεδα καροτίνης από ότι τα εσωτερικά.

Ιδιαίτερα πλούσιο και σε βιταμίνη C και λουτεϊνη, το μαρούλι προσφέρει προστασία και κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. (https://tbn1.google.com/images?q=tbn:4hWpTZNxGqrDgM:https://4.bp.blogspot.com/_GnxaVJ6MXjQ/STlOljHSSqI/AAAAAAAAAjU/EjOF3J-Bl_s/S692/vegan%2Bfood%2Braw%2B%2Bsalata.jpg)



Νεροκάρδαμο (βαθμολογία: 4/5) :(https://tbn1.google.com/images?q=tbn:kHrpH4IKrcdXqM:https://comps.fotosearch.com/comp/PHT/PHT281/PAA282000038.jpg) το νεροκάρδαμο και το σπανάκι, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Α από όλα τα φυλλώδη λαχανικά, ενώ παράλληλα φέρουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος – απαραίτητου για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ένα μπολ νεροκάρδαμο μπορεί να μας εξοπλίσει με την μισή ημερήσια δόση βιταμίνης C. Ακόμη, το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες που διαθέτουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Μάλιστα, μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άλστερ είχε δείξει ότι 85 γρ. νεροκάρδαμου την ημέρα, αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ εξολοθρεύουν τα ήδη υπάρχοντα.

Λόλα ρόσα (4/5):(https://tbn1.google.com/images?q=tbn:pfl5R4adHzdEFM:https://3.bp.blogspot.com/_mH_sq7D5Iok/SfIsD72LlaI/AAAAAAAAAvo/-TQ0CNB6eso/s400/IMGP0074%2Bcopy.jpg) η σγουρή, κοκκινωπή σαλάτα δρα ως «ασπίδα» ενάντια στη δημιουργία ελευθέρων ριζών, οι οποίες οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο.

Μελέτη που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης το 1999, έδειξε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει 100 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από ένα μαρούλι. Ακόμη, έχει αρκετά υψηλά επίπεδα ενός φυσικού αντιισταμινικού, της κερσετίνης, που πιστεύεται ότι προστατεύει από άσθμα και αλλεργίες.

Baby (μικρό) σπανάκι (4/5):(https://tbn1.google.com/images?q=tbn:09mF-kmmFYwLCM:https://tastytour.pblogs.gr/files/f/184432-spinach1.jpg) με τα επίπεδα της β-καροτίνης και του φυλλικού οξέος να εκτοξεύονται στα ύψη, το baby σπανάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βασιλιάς» των πράσινων λαχανικών. Αποτελεί ακόμη πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, ουσίες που προστατεύουν την όραση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου ένα φλιτζάνι φρέσκο baby σπανάκι την ημέρα προσφέρει στον οργανισμό τη διπλάσια από την απαραίτητη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Ρόκα (3/5):(https://tbn3.google.com/images?q=tbn:HuBjfaJqmeZHEM:https://im3.yupi.gr/y2/400_141_medium.jpg) όπως και το νεροκάρδαμο έτσι και η ρόκα έχει αρκετά υψηλά επίπεδα φυτοχημικών ουσιών. Αυτές οι ουσίες ευθύνονται για την έντονη γεύση της ρόκας. Μια μεγάλη μερίδα ρόκας, κατά τους ειδικούς, περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα ινών με ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού.

Άισμπεργκ (1/5): η τραγανή σαλάτα διαθέτει πολύ μικρότερη πυκνότητα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλες. Παρόλα αυτά, έχει πολύ νερό, βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες.

Παράλληλα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αμπερντίν, έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ενυδατώνει πιο αποτελεσματικά τον οργανισμό από ό,τι ένα ποτήρι νερό.

Αυτό, σύμφωνα με τους σκωτσέζους επιστήμονες, συμβαίνει ακριβώς γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά φέρουν άλατα, μεταλλικά στοιχεία και σάκχαρα με έντονα ενυδατική δράση, η οποία μοιάζει με εκείνη των ισοτονικών ποτών που καταναλώνουν συνήθως οι αθλητές.


Πηγή Vita.gr


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: Faye στις Ιούλιος 28, 2009, 14:06:54 μμ
Πολύ καλό Μαράκι *THUMBS%%__%%UP*
Εγώ προσωπικά τις ταράζω τις σαλάτες χειμώνα καλοκαίρι και νομίζω ότι είναι η καλύτερη τροφή ειδικά τώρα με τις πολλές ζέστες. *THUMBS%%__%%UP*
Δροσερή, πλήρης τροφή, μας χορταίνει χωρίς να μας βαραίνει και έχει ένα σωρό θρεπτικά συστατικά.
Σαλατίτσα λοιπόν, απαραίτητη και υγιεινή  ;)


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: iwanna στις Ιούλιος 28, 2009, 15:09:40 μμ
Σαλάτες είναι η αδυναμία μου και πολλές φορές τις συνοδεύω με ψητό κρέας ή κοτόπουλο. @}->-- @}->--


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: REBEKKA στις Ιούλιος 28, 2009, 19:13:59 μμ
Βρε παιδια, κι εμένα μου αρέσουν πολύ, αλλά, μήπως - λέω μήπως - υπάρχει καποιος τρόπος να γλιτώνω το πλύσιμό τους????? Πολλές φορές βαριέμαι τόσο, που προτιμώ να μην φάω την σαλάτα, από το να την πλύνω και να την κόψω. Αλλες, πάλι, δεν με νοιάζει καθόλου να πλύνω ένα μαρουλάκι μόλις γυρίσω από την δουλειά για να το φάω....
Τί να πει κανείς για την κατάστασή μου!!!! :-\ :-S :-S :-S :-S


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: Nena στις Ιούλιος 28, 2009, 20:18:32 μμ
Πολύ καλή ανάρτηση Μαρία!

Ρεβέκκα, μπορείς να τις πλύνεις να τις στεγνώσεις (έχει ειδικά δοχεία/στεγνωτήρια με 23 ευρώ αλλά και ακριβότερα) και να τις φυλάξεις ανάμεσα σε χαρτιά κουζίνας στο ψυγείο. Ασφαλώς όχι ποσότητες για πολλές μέρες. Για 2-3 μέρες όμως θα κάνεις καλή δουλειά.

Οι σαλάτες νομίζω ότι για τους πιο πολλούς είναι πολύ καλή επιλογή για γεύμα είτε για συμπλήρωμα. Αρώματα, χρώματα και φρέσκιες γεύσεις. Θέλω όμως να σας πληροφορήσω αυτό που μου έμαθε πρόσφατα ο γιατρός μου: Πρωτείνες και ωμές σαλάτες δημιουργουν κολίτιδα. Δηλαδή τυρί,κοτόπουλο κ.λπ. σε ωμές σαλάτες δεν επιτρέπονται. Επιτρέπεται μόνο η ντοματοσαλάτα με τυρί.Το ίδιο ισχύει και για φρουτα με τυρί. Πάει το πεπονάκι πούτρωγα με φετούλα ή στα καλύτερα με προσούτο. Πάει το καρπουζάκι με τυρί ή το σταφύλι. Απ την άλλη με βραστά λαχανικά, χορταρικά επιτρέπεται η πρωτείνη. (Ετσι γράφεται μωρέ ή τάχασα πια?)


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 28, 2009, 22:56:06 μμ
Χμμμμμ Τέρμα οι σαλάτες με κοτοπουλάκι ψητό δλδ  :( ?
Ο τόνος πιάνεται??  ??? Εχουμε καμιά ελπίδα?

 :o


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: giota στις Ιούλιος 29, 2009, 10:10:49 πμ
Μαρια μου τι νοστιμες ειναι...!!!! *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP*
μου ανοιξες την ορεξη πρωινιατικα


Τίτλος: Απ: Ποιες σαλάτες παίρνουν άριστα;
Αποστολή από: Faye στις Ιούλιος 29, 2009, 17:57:09 μμ

Ρεβέκκα, μπορείς να τις πλύνεις να τις στεγνώσεις (έχει ειδικά δοχεία/στεγνωτήρια με 23 ευρώ αλλά και ακριβότερα) και να τις φυλάξεις ανάμεσα σε χαρτιά κουζίνας στο ψυγείο. Ασφαλώς όχι ποσότητες για πολλές μέρες. Για 2-3 μέρες όμως θα κάνεις καλή δουλειά.

Θέλω όμως να σας πληροφορήσω αυτό που μου έμαθε πρόσφατα ο γιατρός μου: Πρωτείνες και ωμές σαλάτες δημιουργουν κολίτιδα.

Νένα μου για το θέμα κομμένη σαλάτα να συμπληρώσω ότι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ο χρόνος συντήρησης είναι 12 ώρες. Μετά χάνει τα θρεπτικά συστατικά της και δεν έχει νόημα να την φάμε, άσε που ορισμένα λαχανικά όπως το λάχανο μαυρίζουν και δεν τρώγονται με τίποτα.
Τώρα αν αφού τις πλύνεις και τις στεγνώσεις σε στεγνωτήρα έχεις και το ειδικό μηχάνημα που τις κλεΐνει σε σακουλάκια σε κενό αέρα όμως , τότε μπορείς να τις διατηρήσεις και 3 μέρες και παραπάνω.
Κατά τα άλλα με τον τρόπο που περιγράφεις και σε χαρτί κουζίνας διατηρούνται πολύ καλά σέληνο, μαϊντανό, άμηθος.

Για το δεύτερο θεματάκι πρωτείνη και ωμή σαλάτα δημιουργεί κολίτιδα με προβλημάτισε λίγο ο γιατρός σου. Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι ιατρικά καταγεγραμένο πουθενά. Για την ακρίβεια δεν ξέρουν καν τι προκαλεί την κολίτιδα, η οποία είναι κυρίως ψυχογενής νόσος.
Βέβαια σε περιόδους παροξυσμού τα λαχανικά κυρίως αυτά που έχουν σπόρους π.χ αγγούρι απαγορεύονται αλλά η πρωτείνη εκτός από κόκκινο κρέας και τηγανητά επιβάλλεται γιατί γιατρεύει το βλενογόνο του εντέρου και παράγει ένζυμα απαραίτητα για την πέψη.
Μάλιστα στο διαιτολόγιο για την κολίτιδα βασική συμβουλή είναι: πάντα σαλάτα με το μεσημεριανό γι αυτό μου έκανε εντύπωση που σου το έθεσε έτσι ο γιατρός σου, Εννοώ ότι αν πρόκειται να φάω ας πούμε σαλάτα και ψητό κοτόπουλο τι διαφορά έχει αν το βάλω σε ξεχωριστά πιάτα ή μέσα στη σαλάτα μου;