GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Υγεία και Ευεξία => Μήνυμα ξεκίνησε από: mariaZ στις Αύγουστος 28, 2009, 03:39:11 πμ



Τίτλος: Αυχενικό Σύνδρομο
Αποστολή από: mariaZ στις Αύγουστος 28, 2009, 03:39:11 πμ
Τί είναι το Αυχενικό σύνδρομο; Συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία;
 Μια από τις σοβαρότερες και πιο δισεπίλυτες παθολογικές καταστάσεις που προκαλεί η φυσιολογική φθορά του οργανισμού με την πάροδο του χρόνου καθώς και η αυτοματοποίηση που επικρατεί σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητας είναι το αυχενικό σύνδρομο.   

Ως αυχενικό σύνδρομο ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία παραβλάπτεται η φυσιολογική λειτουργικότητα και κινητικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και εκδηλώνεται με τα παρακάτω κλινικά συμπτώματα : πόνος στον αυχένα, κεφαλαλγίες, πόνο στον ώμο, στον βραχίονα ή/ και στο χέρι, περιορισμένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, αδυναμία και μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω και κάτω άκρα, προβλήματα στο βάδισμα («σπαστικό βάδισμα»), μουδιάσματα στα άνω άκρα και μυική αδυναμία στα κάτω άκρα.

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλλομορφία. Το βασικότερο και συχνότερο είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων στης αυχενικής μοίρας. Η εκφύλιση αυτή προκαλείται από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς της αυχενικής μοίρας που εκδηλώνονται καθ’ όλη την διάρκεια της καθημερινής ζωής και οι οποίοι, αν και στην πλειοψηφία τους περνούν απαρατήρητοι, δρουν αθροιστικά και αυξάνουν προοδευτικά το μέγεθος του προβλήματος. Η εκφύλιση του δίσκου μπορεί να προκαλέσει με την σειρά της δευτερογενείς βλάβες όπως μηχανική αυχεναλγία, πίεση των νωτιαίων ριζών της αυχενικής μοίρας (αυχενική νευροπάθεια) και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Πολλές φορές αυχεναλγία μπορεί να προκληθεί και από θλάση μυός της αυχενικής μοίρας που, αν και έχει σοβαρή κλινική εικόνα, έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση και ευκολότερη αντιμετώπιση από την εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η τελική διάγνωση και η εκτίμηση της σοβαρότητας του συνδρόμου γίνεται με απεικονιστικές μεθόδους οι οποίες, με σειρά φθίνουσας σπουδαιότητας είναι οι ακόλουθες : απλές ακτινογραφίες, μαγνητική και αξονική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, μυελόγραμμα, σπινθηρογράφημα οστών και εργαστηριακές εξετάσεις.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης της κλινικής εικόνας του αυχενικού συνδρόμου είναι η επιλογή μεταξύ της συντηρητικής και χειρουργικής θεραπείας. Η μεν πρώτη συνίσταται στην χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (κατά κύριο λόγο μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων), την τοποθέτηση αυχενικού κολλάρου (σκληρού ή μαλακού ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης), την χρήση αυχενικού ορθοπαιδικού μαξιλαριού κατά την κατάκλιση (για ασθενείς με εντονότερα συμπτώματα κατά την διάρκεια της νύχτας) και την εκτέλεση προγράμματος φυσιοθεραπειών. Σε σοβαρότερες καταστάσεις κατά τις οποίες δεν παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων με τα παραπάνω μέσα, ύστατη λύση είναι η επισκληρίδια ένεση κορτιζόνης η οποία όμως παρά τα δραστικά αποτελέσματα της, παρουσιάζει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες για αυτό και οι ενδείξεις της είναι πολύ περιορισμένες. Η δε χειρουργική θεραπεία μια μεγάλη ποικιλλία χειρουργικών επεμβάσεων όπως είναι οι : εκτομή του μεσοσπονδυλίου δίσκου, αυχενική σπονδυλοδεσία, εκτομή του πετάλου του μεσοσπονδυλίου δίσκου και άλλες. Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και οι παραπάνω παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος παρενεργειών οι σοβαρότερες από τις οποίες είναι οι εξής : φλεγμονή, κάκωση αγγείων και νεύρων, κάκωση αυχενικού σωλήνα, ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή γενικής αναισθησίας, παρεκτόπιση μοσχεύματος μετά από σπονδυλοδεσία και άλλες.

Εν τέλει, ποια είναι σε κάθε περίπτωση η αρμόζουσα θεραπευτική αγωγή που πρέπει να εφαρμόσει ο θεράπων ιατρός. Η τελική απόφαση λαμβάνεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης του ασθενούς και των θετικών και αρνητικών σημείων κάθε μιας από τις πιθανές θεραπείες. Σε πρώτη προτεραιότητα έρχονται τα υποκειμενικά συμπτώματα του ασθενούς. Πολύ έντονος πόνος τον αυχένα, εξαιρετικά μειωμένη κινητικότητα αυχενικής μοίρας και μυική αδυναμία σε βαθμό που να μην επιτρέπει στον ασθενή να επιτελέσει βασικές καθημερινές δραστηριότητες, επέκταση συμπτωμάτων τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα σε συνδυασμό με έντονες αιμωδίες είναι τα βασικά συμπτώματα που, κυρίως αν δεν υφίενται με την συντηρητική αγωγή, αποτελούν κριτήρια για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Επίσης, πρωταρχικής σημασίας είναι και τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας σε περιπτώσεις εκφύλισης δίσκου ή κακώσεων νευρικών ριζών, καθώς η εύρεση εκσεσημασμένης πρόπτωσης δίσκου σε συνδυασμό με ασφυκτική πίεση της παρακείμενης ρίζας του νωτιαίου νεύρου αποτελεί απόλυτη ένδειξη για την διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση επιλογής μεταξύ της μιας ή της άλλης θεραπευτικής μεθόδου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αγωγής καθώς και άλλες παράμετροι όπως η ηλικία του ατόμου και ο βαθμός της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μια σφαιρική αντίληψη της κατάστασης του ασθενούς που θα οδηγήσει σε μια πιο έγκυρη επιλογή της θεραπευτικής αγωγής προκειμένου οι ασθενής να έχει μια ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές επαγγελματικές και μη δραστηριότητες του.
 
 
Γράφει ο Κακλαμάνης Δημήτριος, Ειδικευόμενος Ορθοπεδικός ιατρός στο Λαικό Νοσοκομείο Αθηνών

Πηγή med Nutrition


Τίτλος: Απ: Αυχενικό Σύνδρομο
Αποστολή από: giota στις Αύγουστος 29, 2009, 15:51:26 μμ
πολυ καλο θεμα Μαρια :)


Τίτλος: Το ενοχλητικό πιάσιμο, το αυχενικό σύνδρομο
Αποστολή από: giota στις Σεπτέμβριος 05, 2009, 19:39:56 μμ
Επτά στους δέκα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν πόνο στον αυχένα , ενώ ένας στους έξι υποφέρει από χρόνιο πόνο. Το ενοχλητικό πιάσιμο όμως δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται στη κακή στάση του σώματος αλλά και στον τρόπο εργασίας. Άλλες συχνές αιτίες αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα και η χρήση κλιματιστικών. Η Μαρία Τσάνταλη , καθηγήτρια φυσικής αγωγής, φυσιοθεραπεύτρια , αναλύει το αυχενικό σύνδρομο και εξηγεί τις αιτίες και τους τρόπους θεραπείας του αυχενικού συνδρόμου.
Τι είναι Αυχενικό Σύνδρομο;
Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι μια κατάσταση, η οποία είναι γνωστή σε όλους μας ως «πάθηση», αλλά στην ουσία δεν είναι, περιγράφει σειρά δυσλειτουργιών που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.α. Πιο συγκεκριμένα ο όρος Αυχενικό Σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις παθήσεις τις Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (Α.Μ.Σ.Σ.), όπως αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα, οπίσθιο συμπαθητικό αυχενικό σύνδρομο, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Αιτιολογία
Η κατάργηση της λόρδωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ευθειασμός) που οφείλεται στον τρόπο εργασίας και ζωής (κομπιούτερ, γραφείο, τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα κ.α) είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου. Άλλες συχνές αιτίες είναι α) τα τροχαία ατυχήματα β) τα κλιματιστικά.
Συμπτωματολογία
Υπάρχει πόνος στην οπίσθια ή και στις πλάγιες επιφάνειες του αυχένα με επέκταση στην ινιακή χώρα ή μεταξύ των ωμοπλατών. Ο πόνος συνήθως είναι ήπιος αλλά αυξάνει με τις κινήσεις της κεφαλής οι οποίες είναι περιορισμένες. Εκτός από τον πόνο, προκαλεί στον ασθενή και πονοκέφαλο, εμβοές ώτων (βουητό στα αυτιά), διαταραχές της ισορροπίας και της όρασης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις υπάρχει δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και νευρολογικά συμπτώματα στα άνω άκρα, όπως βαθύς πόνος σε όλο το χέρι και μουδιάσματα στα δάχτυλα.
Θεραπεία
Στην οξεία φάση του συνδρόμου συνιστάται η τοποθέτηση περιλαιμίου (κολάρο), προκειμένου να αποφευχθούν οι βίαιες ή υπέρμετρες κινήσεις στον αυχένα, ανάπαυση και λήψη παυσίπονων, αντιφλεγμονοδών και συχνά μυοχαλαρωτικών φαρμάκων. Κατόπιν γίνεται εφαρμογή φυσικών μέσων (Laser, αναλγητικών ρευμάτων, υπερήχων, θερμών επιθεμάτων, διαθερμιών) με σκοπό την περαιτέρω ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τη χαλάρωση της περιοχής από το μυϊκό σπασμό με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων συνοδέυεται από πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της κινητικότητας του αυχένα και των άνω άκρων, που πιθανόν να έχουν επηρεασθεί και την ενδυνάμωση της περιοχής. Σε αυτή τη φάση το κολάρο πρέπει να εγκαταληφθεί. Τέλος δίνονται συμβουλές για τον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης, καθώς και κινήσεις περπατήματος, άσκησης και άλλων δρστηριοτήτων. Παρότι μπορεί να ακούγονται πολύ απλοϊκές, είναι μεγάλης αξίας και έχουν πολλά να προσφέρουν. Η σωστή στάση και θέση του αυχένα μπορεί να σας γλιτώσει από τους πόνους, τις ζαλάδες, την αδυναμία στήριξης του κεφαλιού, από τα «πιασίματα», τις μυϊκές συσπάσεις και ένα σωρό άλλες καταστάσεις.
Οδηγίες προφύλαξης
Όταν κάθεστε:
• Πρέπει να διατηρείται η οσφυϊκή λόρδωση.
• Η θέση του κεφαλιού και του αυχένα, να είναι ευθυτενής. Το κεφάλι δεν πρέπει να προβάλει προς τα εμπρός. Η χρησιμοποίηση ενός οσφυϊκού κυλίνδρου διευκολύνει την παραπάνω σωστή καθιστή στάση.
• Εφαρμόστε ρυθμικά, οπίσθια έλξη και έκταση, αμέσως όταν αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια δυσφορίας ή πόνος στην περιοχή του αυχένα.
• Διακόπτετε την καθιστή θέση κάθε μια ώρα και περπατάτε ευθυτενής για μερικά λεπτά.
• Όταν η εργασία σας είναι καθιστική, πχ μπροστά σε υπολογιστή, καλό είναι η καρέκλα να έχει χερούλια ή οι αγκώνες να ακουμπούν πάνω στο γραφείο, ώστε να χαλαρώνουν οι μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα.
Όταν η εργασία σας απαιτεί παρατεταμένη κάμψη του κεφαλιού και του αυχένα:
• Διακόπτετε την παραπάνω θέση του κεφαλιού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σταθείτε όρθιοι ευθυτενείς και περπατήστε για μερικά λεπτά.
• Εφαρμόστε ρυθμικά οπίσθια έλξη του κεφαλιού και έκταση αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα.


Τίτλος: Απ: Το ενοχλητικό πιάσιμο, το αυχενικό σύνδρομο
Αποστολή από: giota στις Σεπτέμβριος 05, 2009, 19:40:41 μμ
1. Tις τελευταίες μέρες μουδιάζει το χέρι μου από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα. Mπορεί αυτό να υποδηλώνει ότι πάσχω από αυχενικό σύνδρομο;
Tο αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό. H διάταση των μυών (για οποιονδήποτε λόγο), η κακή θέση και στάση του κεφαλιού μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο. O πόνος συνήθως είναι τοπικός (στον αυχένα), υπάρχει όμως πιθανότητα να νιώσουμε μούδιασμα ή να κάνει αντανάκλαση ο πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή αν ο πόνος είναι στο αριστερό χέρι, αφού είναι πιθανό να ελλοχεύει πρόβλημα στην καρδιά.

2. Eίναι απαραίτητο να φοράει κανείς κολάρο όταν έχει αυχενικό σύνδρομο και, αν ναι, τι συνέπειες μπορεί να έχει αν δεν το φοράει;
Tο κολάρο, ή αυχενικό περιλαίμιο, είναι κομμάτι της θεραπείας και ο ρόλος του είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό. Tο κολάρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει ο ασθενής να το φοράει σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

3. Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική επέμβαση σε κάποιον που έχει αυχενικό σύνδρομο;
Tο να μπει ένας ασθενής στο χειρουργείο λόγω αυχενικού είναι σπάνιο και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αιτία που έχει προκαλέσει τον πόνο στον αυχένα. Mηχανικοί λόγοι (π.χ., κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), φλεγμονές (π.χ., φυματίωση), εκφυλιστικές καταστάσεις, οι οποίες είναι σχετικά συχνές στη μέση και μεγάλη ηλικία (π.χ., σπονδυλαρθρίτιδα), ακόμα και νεοπλασίες, οι οποίες είναι σπάνιες, μπορεί να οδηγήσουν στο χειρουργείο.

4. Eκτός από την επέμβαση, ποιοι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Eκτός από το κολάρο, στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη, η ανάπαυση, τα αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα, καθώς και η φυσικοθεραπεία αποτελούν το σύνολο της συνήθους θεραπείας για το αυχενικό σύνδρομο. Θα πρέπει οι οδηγίες του γιατρού ως προς όλα να τηρούνται απαρέγκλιτα, προκειμένου να υπάρξει σωστή αποθεραπεία.

5. Yπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (π.χ., σκολίωση) και στο αυχενικό σύνδρομο;
Oι περιπτώσεις απόκλισης από το φυσιολογικό άξονα της σπονδυλικής στήλης -όπως είναι η σκολίωση, η κύφωση κλπ.- δεν σχετίζονται με το αυχενικό σύνδρομο. Θεωρείται εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η σύνδεσή τους με ενδεχόμενο πρόβλημα στον αυχένα.

6. H ηλικία παίζει κάποιο ρόλο στη δημιουργία του συγκεκριμένου προβλήματος;
Tα παιδιά και οι νέοι είναι εξαιρετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εκτός ίσως από περιπτώσεις τραυματισμών, υπερβολικής άσκησης ή ελλιπούς προθέρμανσης, όπου είναι πιθανό να καταπονηθούν οι μύες. Tα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη. Συμβάλλει επίσης και το γεγονός ότι, όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αθλούμαστε από ελάχιστα έως καθόλου.

7. Tα περισσότερα άτομα στην οικογένειά μου αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον αυχένα τους. Aυτό με κατατάσσει στην ομάδα υψηλού κινδύνου για αυχενικό σύνδρομο;
Tο αυχενικό σύνδρομο δεν έχει καμία σχέση με την κληρονομικότητα ή την κληρονομική προδιάθεση. Eίναι συμπτωματική η εμφάνιση του προβλήματος σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

8. Mπορεί το αυχενικό σύνδρομο να συνδεθεί με σοβαρότερα προβλήματα υγείας;
Eάν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση πρωτοπαθούς ή δευτεροπαθούς νεοπλάσματος (καρκίνου) στον αυχένα, κατάσταση η οποία θεωρείται σπάνια, το αυχενικό σύνδρομο δεν συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας.

9. Mπορεί κάποιος τύπος ασκήσεων στο γυμναστήριο (π.χ., βάρη) να επιδεινώσει ή να βελτιώσει ενδεχόμενο πρόβλημα;
H άσκηση είναι απαραίτητη και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση του προβλήματος. Θα πρέπει όμως να γίνεται σωστά. Θα πρέπει, πριν απ’ όλα, να προηγηθεί η γνώμη του γιατρού, ο οποίος είναι πιθανό να παραπέμψει σε φυσικοθεραπείες. Aφού αυτές τελειώσουν, ακολουθεί το γυμναστήριο, υπό την επίβλεψη γυμναστή, ο οποίος θα έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα. Tο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβαδίζει με τις προσωπικές του ανάγκες και αντοχές.

10. Eργάζομαι σε γραφείο και αναγκαστικά είμαι στην ίδια θέση για αρκετές ώρες. Kάποιες φορές, στο τέλος της ημέρας, νιώθω ελαφριές ενοχλήσεις στον αυχένα. Tι μπορώ να κάνω ώστε να προλάβω τη δημιουργία προβλήματος;
H εργονομία του χώρου εργασίας είναι πολύ σημαντική. Tο κάθισμα θα πρέπει να στηρίζει τη μέση και να είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με το γραφείο. Aν γίνεται χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, το πληκτρολόγιο δεν μπορεί να είναι πολύ ψηλά, γιατί έτσι καταπονούνται σημαντικά οι μύες της αυχενικής μοίρας και η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κρατάμε το κεφάλι σε μια στάση που μας κουράζει. Tέλος, είναι σκόπιμο να κάνουμε μικρά διαλείμματα και να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας. Aκόμα και δέκα βήματα σίγουρα θα μας βοηθήσουν να ξεπιαστούμε.

Aπαντάει ο κ. Γεώργιος Κ. Παπαχρήστου, αν. καθηγητής Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τίτλος: Απ: Αυχενικό Σύνδρομο
Αποστολή από: mariaZ στις Νοέμβριος 26, 2009, 16:52:09 μμ
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 4”

 

 

Σκύβετε το κεφάλι σας (προς τα κάτω), με ίσια την πλάτη. Πιέζετε με το χέρι σας το κεφάλι απαλά προς τα κάτω μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τράβηγμα στον αυχένα και την πλάτη. Μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 40”

 

Σκύβετε το κεφάλι σας προς τα (κάτω και) πλάγια. Με το χέρι σας πιέζετε το κεφάλι απαλά προς τα κάτω και πλάγια, μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τράβηγμα στον αυχένα και την πλάτη. Κάνετε το ίδιο και προς την άλλη πλευρά Μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 40”

 

Γέρνετε το κεφάλι σας προς την μία πλευρά προσπαθώντας νοητά να ακουμπήσει το αυτί σας στον ώμο σας. Πάλι με το χέρι σας πιέζετε το κεφάλι σας απαλά προς τα πλάγια. μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τράβηγμα στον αυχένα. Κάνετε το ίδιο και για την άλλη πλευρά .Μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 40”

 

Τέλος, κάντε αργές κυκλικές κινήσεις του κεφαλιού σας αριστερόστροφα και δεξιόστροφα.

 

Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις μόλις ξυπνάτε, στο κρεβάτι ή όπου αλλού θέλετε.

 

Μέσα σε λίγες μέρες θα νιώσετε αισθητή διαφορά και ανακούφιση από τους πόνους του αυχένα.


Πηγη dirollo.g


Τίτλος: Πόνος στον αυχένα: Το κόλπο της γιαγιάς με το σεσουάρ!
Αποστολή από: dolly στις Μάιος 13, 2015, 12:03:37 μμ
Πόνος στον αυχένα: Το κόλπο της γιαγιάς με το σεσουάρ!
Μάθετε αμέσως τι πρέπει να κάνετε
Δεν ξέρω για εσάς αλλά ένα θέμα με τον αυχένα το έχουν οι περισσότεροι! Μάλιστα μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ! Ειδικά αν σε πιάσει με το που ξυπνάς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φοβερό πονοκέφαλο που θα τον έχεις όλη τη μέρα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε; Το κόλπο με το σεσουάρ! Ζεστάνετε προσεκτικά το σβέρκο σας με το σεσουάρ και μετά κάντε λίγο μασάζ με ένα μείγμα από έλαιο καμφοράς που θα βρείτε στα φαρμακεία.
Αν πάλι δεν μπορείτε ούτε να στρίψετε από το πιάσιμο κάντε την ίδια διαδικασία και ρίξτε στο λάδι 4 σκελίδες σκόρδο. Το σκόρδο θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα χαλαρώσει τους μυς



Τίτλος: Απ: Πόνος στον αυχένα: Το κόλπο της γιαγιάς με το σεσουάρ!
Αποστολή από: KAPA63 στις Μάιος 13, 2015, 12:26:07 μμ
 *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP* >: @}->--