GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Auto - Moto => Μήνυμα ξεκίνησε από: mariaZ στις Νοέμβριος 16, 2009, 13:33:48 μμΤίτλος: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
Αποστολή από: mariaZ στις Νοέμβριος 16, 2009, 13:33:48 μμ
Θέση οδήγησης
Ρυθμίζουμε το κάθισμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι καρποί μας να ακουμπούν στο τιμόνι όταν τεντώνουμε τους βραχίονές μας. Ρυθμίζουμε το προσκέφαλο καθίσματος ώστε να καλύπτει ακριβώς το πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Να έχουμε και τα δύο χέρια μας στη θέση 9 και τέταρτο πάνω στο τιμόνι ώστε να μπορούμε να στρίβουμε γρήγορα και με ακρίβεια.

ABS
Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει σύστημα AΒS μην περιμένουμε να μας συμβεί ατύχημα για να το χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Βρίσκουμε ένα άδειο πάρκινγκ και δοκιμάζουμε να φρενάρουμε απότομα ώστε να ενεργοποιηθεί το ABS και έτσι να έχουμε την εμπειρία πως θα αντιδράσει το αυτοκίνητό μας την συγκεκριμένη στιγμή.

Η κίνηση στην αριστερή λωρίδα
Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέραση και όχι λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Μην εμποδίζουμε όσους κινούνται σε αυτήν με υπερβολική ταχύτητα. Αφήνουμε την αστυνόμευση στην Τροχαία.

Φλας
Χρησιμοποιούμε τα φλας όχι μόνο όταν θέλουμε να στρίψουμε αλλά και όταν θέλουμε να αλλάξουμε λωρίδα. Να θυμόμαστε ότι το φλας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει. Κρατάμε το αυτοκίνητο σε σωστή θέση πριν να στρίψουμε αριστερά
Όταν σταματάμε σε διασταύρωση και περιμένουμε να σταματήσει η κυκλοφορία για να στρίψουμε φροντίζουμε να έχουμε τις ρόδες σε ευθεία θέση μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος. Όταν σταματήσουμε και έχουμε τους τροχούς στραμμένους προς την φορά που θέλουμε να στρίψουμε υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης να βρεθούμε μέσα στην επερχόμενη ροή κυκλοφορίας. Ελαττώνουμε ταχύτητα πριν στρίψουμε. Επιλέγουμε την πρέπουσα ταχύτητα πριν την στροφή. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση στη μέση της στροφής μεταβάλλει την ισορροπία του αυτοκινήτου.

Απομακρυνόμαστε από τις ομάδες αυτοκινήτων

Στις εθνικές οδούς απομακρυνόμαστε από τους αργούς οδηγούς (προσπερνώντας με ασφάλεια) ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο να εμπλακούμε σε ένα δικό τους ατύχημα.

Νυχτερινή οδήγηση
Μην προσηλωνόμαστε στα φώτα των αυτοκινήτων που πλησιάζουν. Μη χρησιμοποιούμε την μεγάλη σκάλα όταν υπάρχει αντίθετη κυκλοφορία.

Κινητό και οδήγηση

Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας το κινητό μας κατά την ώρα της οδήγησης τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ακόμη και για τα hands free ή την ανοικτή ακρόαση (car kit).

Πρόβλεψη

Κοιτάζουμε προσεκτικά μέχρι το τέλους του δρόμου και εντοπίζουμε τυχόν εμπόδια πριν ακόμα τα συναντήσουμε. Να κάνουμε συνεχή έλεγχο στους καθρέφτες. Ο οδηγός πρέπει να λειτουργεί σαν παίκτης σκάκι. Να προσπαθεί να προβλέψει τις κινήσεις των άλλων και τις πιθανές δικές τους αντιδράσεις.

Υπνηλία
Όταν αισθανόμαστε νυσταγμένοι μην συνεχίσουμε να οδηγούμε. Η υπνηλία είναι ο συναγερμός του οργανισμού ότι “τελειώνουν” τα καύσιμά του. Μόλις βρούμε ένα ασφαλές σημείο σταματάμε και κοιμόμαστε για λίγα λεπτά.

Ή οδηγούμε ή καπνίζουμε

Δεν καπνίζουμε όταν οδηγούμε. Αν είμαστε καπνιστές έχουμε μια καλή “δικαιολογία” κάθε περίπου 2-2 1/2 ώρες να σταματάμε για ένα τσιγαράκι. Το ξεμούδιασμα κάνει καλό στην συνέχεια της οδήγησης.

Καθαρές γυάλινες επιφάνειες

Δεν μειώνουμε σε καμία περίπτωση την ορατότητα γύρω μας τοποθετώντας αυτοκόλλητα στα τζάμια. Ακόμα και το σήμα των τελών κυκλοφορίας μπορεί να μπει σε κάποια τυφλή γωνία.

Αίτιο του γλιστρήματος η ταχύτητα

Όταν ένα αυτοκίνητο γλιστρά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση (πάντα προοδευτικά) της ταχύτητας.

Eξασφαλίζουμε πάνω απ’ όλα τα παιδιά

Η μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο είναι άκρως “ευαίσθητο φορτίο”. Ενημερωνόμαστε για το σωστό τρόπο (ηλικία, βάρος, ύψος) μεταφοράς των παιδιών από τα βιβλία οδηγιών χρήσης (owners manual) που διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα.

Υπεύθυνος ΠΑΝΤΑ ο οδηγός

Μην ψάχνουμε άλλοθι στα αυτοκίνητα ή στους δρόμους. Ο οδηγός που επιλέγει να οδηγεί έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για τον δρόμο. Το λογικό ον, ο άνθρωπος, έχει το πάνω χέρι, στην υπόθεση της οδήγησης.

Oδήγηση σε λάσπη, χιόνι, πάγο

Είναι ίσως οι συνθήκες που θα βρεθεί κάποιος οδηγός, τις λιγότερες φορές, αλλά πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά στοιχεία, που θα τον βοηθήσουν να τις ξεπεράσει ανώδυνα.
Αρχικά η λάσπη που δημιουργείται μετά από μεγάλες βροχές, ή χιόνια σε χωμάτινους δρόμους, απαιτεί απαλές κινήσεις, σταθερή ταχύτητα του οχήματος και ποτέ δισταγμό. Διορθώσεις στο τιμόνι όπως στην περίπτωση υπερστροφής, υποστροφής είναι απαραίτητες χωρίς όμως υπερβολές. Κυρίως πρέπει ο οδηγός να επιλέγει από πριν την ενδεδειγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο και να τη διατηρεί σε όλη τη φάση της «λασποδρομίας». Σημεία του δρόμου που συγκρατούν νερό δεν είναι τόσο λασπώδη και είναι πιο σίγουρη η προσπέλαση μέσα από αυτά.
Ίδιες περίπου ενέργειες χρειάζονται και στην κίνηση πάνω σε φρέσκο χιόνι. Για μικρές αποστάσεις συνιστάται η χρησιμοποίηση αλυσίδων, που όμως φθείρουν τους τροχούς και τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Χωρίς αυτές, επιβάλλεται απόλυτα ήρεμη οδήγηση, μέσα στα πατήματα των προηγούμενων αυτοκινήτων, αποφεύγοντας συγχρόνως τις άκρες του δρόμου, όπου δεν ξέρουμε το βάθος του χιονιού.
Ακόμα δυσκολότερα είναι τα πράγματα στον πάγο, όπου μόνο η χρήση αλυσίδων ή ελαστικών με καρφιά δίνει κάποια άνεση.
Σε αντίθετη περίπτωση οι ταχύτητες πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικές, οι κινήσεις ιδιαίτερα απαλές και πάντα ας έχουμε κατά νου ότι ένα αυτοκίνητο ακόμα και σταματημένο πάνω στον πάγο, μπορεί να γλιστρά (στην κατηφόρα)!
Tέλος για να ανέβουμε ένα παγωμένο ανηφορικό δρόμο, χρειάζεται η απόκτηση κάποιας φόρας, που αντισταθμίζει το σπινάρισμα των τροχών και μας επιτρέπει να περάσουμε έστω με μικρή ταχύτητα, το υψηλότερο σημείο.
Παρ’ όλα αυτά όμως συνιστούμε σε κάποιον που δεν έχει εμπειρίες από τέτοιες καταστάσεις να αποφεύγει την κίνηση στο δρόμο που είναι καλυμμένος με στρώμα πάγου. H σχεδόν μηδενική πρόσφυση μπορεί πάντα να οδηγήσει σε ατύχημα ακόμα και έμπειρους οδηγούς.

Πηγή snowclub.gr (Το παραπάνω κείμενο,είναι ευγενική προσφορά προς τον σύλλογο snowclub,του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ και του ελληνικού κέντρου ασφαλούς οδήγησης 4Τ-SAFETRACK)


Τίτλος: Απ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
Αποστολή από: mariaZ στις Νοέμβριος 16, 2009, 13:37:04 μμ
EΛΠΑ: ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑΗ ΕΛΠΑ στην προσπάθειά της να κυκλοφορούν όλοι οι οδηγοί χωρίς προβλήματα και με ασφάλεια όλο το χειμώνα, υπενθυμίζει ότι:
Εκτός από τον προγραμματισμένο τακτικό έλεγχο, που συνιστά ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου προκειμένου αυτό να διατηρείται αξιόπιστο και ασφαλές, πρόσθετος έλεγχος στα παρακάτω τμήματα-σημεία είναι απαραίτητος προκειμένου οι χειμερινές διαδρομές να γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου ή/και του οδηγού, αποφεύγοντας κάθε είδους ταλαιπωρία στην καρδιά του χειμώνα...

1. Ελαστικά: Απαραίτητος ο έλεγχος σωστής κατάστασης (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χιλ που ορίζει ο ΚΟΚ) με τις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν κινούμαστε σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, επιλέγουμε λάστιχα ειδικού τύπου (M+S -παντός καιρού ή ειδικού χιονιού) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας. Αλλάζουμε επίσης τα λάστιχα αν είναι πολυκαιρισμένα δηλ. 4 ή 5 χρόνια.

2. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και την προφύλαξή του στις χαμηλές θερμοκρασίες. Απαραίτητος επίσης ο πλήρης έλεγχος του συστήματος (κατάσταση ιμάντων, σωληνώσεων και σφικτήρων κά).
Τέλος: - Ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης / εξαερισμού, είναι απαραίτητος.

3. Μπαταρία: Ελέγχουμε τη μπαταρία (το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοικτού τύπου) για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ξεκίνημα στα κρύα χειμωνιάτικα πρωϊνά…Αν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη, διότι η μπαταρία «παραδίδει το πνεύμα της» στο κρύο… απροειδοποίητα!

4. Καθαριστήρες: Ελέγχουμε ότι καθαρίζουν σωστά. Αν όχι αλλάξτε τα μάκτρα τους. Βεβαιωθείτε επίσης ότι στο δοχείο του πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό.

5. Φώτα: Πρέπει να ελεγχθεί η σωστή τους ρύθμιση, ώστε και να βλέπουμε καλά και να μη «τυφλώνουμε» τους απέναντι. Αν κινούμαστε σε περιοχές με ομίχλη, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης).

6. Αλυσίδες χιονιού: Πρέπει να τις έχουμε μαζί σας σε κάθε έξοδο, ώστε να μη … «κολλήσουμε» αν βρεθούμε ξαφνικά σε… χιόνια!

Σκόπιμο είναι τέλος να έχουμε μαζί όλα εκείνα τα απαραίτητα «σύνεργα» και βοηθητικά εργαλεία για περιπτώσεις ανάγκης ( φακό, σχοινί ρυμούλκησης, βοηθητικά καλώδια για «δανεικό ρεύμα» στη μπαταρία, προειδοποιητικό «τρίγωνο» κ.ά).

Πηγή snowclub.gr