GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Υγεία και Ευεξία => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Ιανουάριος 25, 2010, 09:43:59 πμ



Τίτλος: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 25, 2010, 09:43:59 πμ
Η ελάτωση, ακόμη και μικρή, της ποσότητας του αλατιού που τρώμε θα μείωνε τα κρούσματα καρδιακών νόσων, εγκεφαλικών και εμφραγμάτων όσο και η μείωση του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και των επιπέδων της χοληστερίνης.

Αυτό συμπεραίνουν επιστήμονες οι οποίοι υπογράφουν στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» μια έκθεση που μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρχών δημόσιας υγείας με στόχο να περιορίσουν οι Αμερικανοί το αλάτι στη διατροφή τους. Αν όλοι κατανάλωναν μισό κουταλάκι του γλυκού λιγότερο αλάτι την ημέρα, θα είχαμε από 54.000 έως 99.000 λιγότερα εμφράγματα κάθε χρόνο και από 44.000 έως 92.000 λιγότερους θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Οι αρχές
Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια περίοδο που οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εξετάζουν πολιτικές με στόχο να πιέσουν τις εταιρείες τροφίμων να μειώσουν το αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν μεγάλο μέρος του αλατιού που τρώνε οι Αμερικανοί. Την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας κάλεσε τους κατασκευαστές τροφίμων και τις αλυσίδες εστιατορίων να μειώσουν το αλάτι στα προϊόντα τους κατά 25% μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια σε όλη τη χώρα. Η Καλιφόρνια, σύμφωνα με μία από τους συγγραφείς της μελέτης, την Κίρστεν Μπίμπινς-Ντομίνγκο, καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ενδέχεται να επιβάλλει όρια στην περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφίμων που αγοράζει η Πολιτεία για σχολεία, φυλακές και άλλα δημόσια ιδρύματα.

Μια επιτροπή διορισμένη από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών πρόκειται να εκδώσει σύντομα έκθεση στην οποία θα κάνει συστάσεις για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και θα αναφέρει τι μπορούν να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και οι εταιρείες. Επίσης, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) εξετάζει αν θα αλλάξει τον χαρακτηρισμό του αλατιού- από συμπλήρωμα τροφίμων που θεωρείται εν γένει ασφαλές, θα το κατατάξει σε μια κατηγορία που απαιτεί από τις εταιρείες να δίνουν στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες και να τους προειδοποιούν για υψηλά επίπεδα αλατιού στο φαγητό.


Η μελέτη με μια ματιά

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέλυσε προηγούμενες μελέτες για να υπολογιστούν τα οφέλη που έχει η μείωση της κατανάλωσης αλατιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ υπολογίστηκαν τα οφέλη από τη μειωμένη αρτηριακή πίεση στη μείωση των καρδιακών νόσων, των εγκεφαλικών και των εμφραγμάτων.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ διαπίστωσαν ότι όλοι κερδίζουν από τη μείωση του αλατιού, όμως περισσότερο ωφελούνται οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα (υπερτασικοί, πρόσωπα άνω των 65 ετών).


«Πρέπει να γίνουν πρώτα κλινικές δοκιμές»

 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΤΕΙ όλοι οι εμπειρογνώμονες για τα οφέλη της μείωσης του αλατιού. «Η μείωση του νατρίου έχει και άλλες επιπτώσεις», λέει ο Μάικλ Όλντερμαν, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν.

«Μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και ορμονικές ανισορροπίες στα επινεφρίδια και τα νεφρά και πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές για να συγκριθούν τα αποτελέσματα αυτά με τα οφέλη από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Επίσης, ο δρ Νόρμαν Όλενμπεργκ, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ότι τα οφέλη από τις πολιτικές μείωσης της πρόσληψης αλατιού θα είναι τόσο σπουδαία όσο και αυτά των αντικαπνιστικών πολιτικών. «Αν είναι να αλλάξουμε κάτι, το πρώτο είναι το κάπνισμα», δήλωσε ο δρ Όλενμπεργκ. «Η κατανάλωση αλατιού έρχεται αρκετά πιο κάτω».

«Πολλοί γιατροί λένε “δεν θα συμβουλέψω τους ασθενείς μου να μειώσουν το αλάτι επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους ασθενείς και τα οφέλη για τον άνθρωπο είναι μικρά”», υπογραμμίζει η δρ ΜπίμπινςΝτομίνγκο. «Όμως μικρές αλλαγές, όπως μια μικρή μείωση του αλατιού στις σάλτσες ντομάτας ή στα ψωμιά και τα δημητριακά, θα επέφεραν μικρές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση που θα είχαν αποτέλεσμα σε όλο τον πληθυσμό», εξηγεί.

«Αυτός είναι ο λόγος που η παρέμβαση αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα από το να βάζουμε μόνο στόχο τους καπνιστές».

ΤΑ ΝΕΑ


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: nitsa2009 στις Ιανουάριος 25, 2010, 09:47:56 πμ
ΓΙΩΤΟΥΛΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ @}->--


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: mariaZ στις Ιανουάριος 25, 2010, 11:12:28 πμ
Εγώ πρόσφατα αντικατέστησε το κοινό αλάτι με άλλο γνωστής μπράντας που λέει οτι έχει 51% λιγότερο αλάτι, και απο γεύση δεν έχει καμία διαφορά


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: caramela στις Ιανουάριος 25, 2010, 11:31:16 πμ
εγω παντως το ελλατωνα λιγο λιγο,και εχω φτασει στο σημειο σχεδον να το εχω βγαλει απο την κουζινα μου :)
βαζω τωρα πια ελαχιστο κι αυτο μονο στα κοκινιστα-λαδερα
το προβλημα ειναι οταν εχω τραπεζι σε αλλους η ακομα χειροτερα αν τρωμε εμεις σε αλλους :-S
τα παντα ειναι θεμα συνηθειας!


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: marylou στις Ιανουάριος 25, 2010, 13:21:07 μμ
Εμένα μου αρέσει πολύ το αλάτι  :( θα πρέπει λοιπόν να το μειώσω :( ας τελειώσω πρώτα τη δίαιτα  :-! και μετά θα το κάνω ....


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: linmak88 στις Ιανουάριος 25, 2010, 17:29:06 μμ
Δυστηχώς μου είναι αδύνατον να καταλάβω πως ένα φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο χωρίς αλάτι!!! ???


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: mariaZ στις Ιανουάριος 25, 2010, 17:30:43 μμ
Σε καταλαβαίνω Λινάκι  ;D ;D Ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω γεύση αν δεν έχει το αλατάκι του. Γι αυτό πιστεύω οτι σώθηκα με αυτό το αλάτι που πήρα  *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: linmak88 στις Ιανουάριος 25, 2010, 17:44:52 μμ
Το αλάτι που χρησιμοποιώ εγώ εδώ και χρόνια είναι γνωστό αλάτι σε πράσινη συσκευασία ενώ το κανονικό είναι σε μπλε.


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: mariaZ στις Ιανουάριος 25, 2010, 17:46:10 μμ
Το αλάτι που χρησιμοποιώ εγώ εδώ και χρόνια είναι γνωστό αλάτι σε πράσινη συσκευασία ενώ το κανονικό είναι σε μπλε.

To ίδιο πήρα κι εγώ Λινάκι  *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP* *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: marylou στις Φεβρουάριος 04, 2010, 10:32:03 πμ
Εννοείτε τα επώνυμα αλάτια αλλά στην πράσινη συσκευασία, αν σας πώ ότι δεν τα έχω προσέξει κάν ::) οπότε θα το αντικαταστήσω και εγώ ευχαριστώ κορίτσια για την ενημέρωση *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Σωτήρια η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 04, 2010, 10:36:23 πμ
ουτε εγω δεν τα ειχα προσεξει :-[