GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: Lia_P στις Νοέμβριος 06, 2007, 21:50:01 μμ



Τίτλος: Περισσεύματα-Συνταγές ανακύκλωσης
Αποστολή από: Lia_P στις Νοέμβριος 06, 2007, 21:50:01 μμ

Βρε κορίτσια, τι κάνετε με τα περισσεύματα των φαγητών σας. Τα ανακυκλώνετε ή τα τρώει ο σκουπιδοτενεκές; Για δώστε καμιά ιδέα.....γιατί οι εποχές είναι δύσκολες.

Περισσεύματα μακαρονιών
Όταν περισσεύουν μακαρόνια, ρίχνω αυγά, γάλα και τυριά(αν έχω και μανιτάρια )και στο φούρνο. Έτοιμο το σουφλεδάκι.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: sgr στις Νοέμβριος 06, 2007, 21:53:49 μμ
Εμένα φιλενάδα δεν περισσεύει κάτι. Για ένα άτομο μαγειρεύω...
Σπάνια συμβαίνει αυτό και ή το μοιράζομαι ή το φυλάω για την επόμενη ημέρα ή μπαίνει κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση.....  ;) ;) ;) ;) ;)


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: vago στις Νοέμβριος 06, 2007, 23:21:15 μμ
Ουτε κι εμενα περισσευει γιατι κι εγω μαγειρεύω συγκεκριμένη ποσοτητα ωστε να μην μεινει. Παρολα αυτα αν μου βγει παραπανω ε στελνω κι εγω ενα ταπερακι στις μαμαδες ετσι για να μην επιστρέφω τα ταπερ τους αδεια ;D.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: arhontia στις Νοέμβριος 06, 2007, 23:34:27 μμ
Κεφτεδάκια αν μείνουν μπαίνουν σε σάλτσα και συμπληρώνω ρύζι, ή ψήνω ψωμάκια και τα κάνω σαν χαμπεργκερ με ντομάτα μαρούλι κ.τ.λ.
Κιμάς από τα μακαρόνια γίνεται μπουρεκάκια με κιμά και τυρί, ή πεινιρλί.
Κοτόπουλο βραστό, μπαίνει σε ρύζι με αρακά, καρότο, καλαμπόκι - (τύπου κινέζικο τηγανιτό ρύζι) ή κοτοπιτάκια.



Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: KATE στις Νοέμβριος 07, 2007, 00:25:53 πμ
όντως ειναι "αμαρτία" ενω υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια...
βέβαια υπάρχουν και αυτοί που σιτίζονται με σκουπίδια... ενω δίνουν μια περιουσία
τέλος πάντων. :-X

Υπαρχει μια καταπληκτική ιδεα... για τα "περισσεύματα" να γινεις οπαδος του:
"τιποτα δεν παει χαμένο" και να παρακολουθεις  τις εκπομπές του Ευαγγελατου...
ολο και κατι θα ξεσηκώσεις!  ;D

Εγω τα μακαρόνια τα φτιάχνω με αυγά σαν ομελέτα
τα τσουρεκάκια και τα μελομακάρονα, καριόκες τέλειες
αυτά δεν θυμάμαι κατι άλλο...





Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: al1975 στις Νοέμβριος 07, 2007, 09:13:37 πμ
Συνήθως  μου περισσεύουν όσπρια γιατί ποτέ δεν έμαθα να τα μαγειρεύω σε μικρές ποσότητες.
Τη φάβα την κάνω φαβοκεφτέδες, στις φακές και στη φασολάδα ρίχνω την επόμενη λίγο ρύζι για να χυλώσουν και περιττό να σας πω οτι έτσι μου αρέσουν περισσοτερο.
Την γαλοπούλα των Χριστουγέννων που πάντα περισσσεύει την κάνω πίττα, σαλάτα και γλυκόξινη με ρύζι.
Το αρνάκι το σουβλιστό αν περισσέψει το μαδάω και το βάζω και αυτό σε πίτες .
Το ψωμί γίνεται παξιμάδια και οι παραγινωμένες ντομάτες αν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα γίνονται σάλτσα και μπαίνουν κατάψυξη.
Στο σκουπιδοντενεκέ δεν πάει τίποτα, όσο μπορώ ανακυκλώνω.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: al1975 στις Νοέμβριος 07, 2007, 10:09:11 πμ
Επίσης όταν  έχω κολοκύθια πολλά και έτοιμα να χαλάσουν τα τρίβω , τα στίβω και τα βάζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη για κολοκυθοκεφτέδες, πίτες κλπ.Το γάλα άμα περάσει 1-2 μέρες απο την ημερομηνία λήξης το βράζω να δω αν χάλασε και το κάνω ριζόγαλο.
Τα μακαρόνια αν περισσέψουν τα ζεστάινω με λίγο μακαρονόζουμο που πάντα κρατάω στην άκρη και τα κάνω ή με άλλη σάλτσα ή ωγκρατέν ή μακαρονοσαλάτες.Το ρύζι εμπλουτίζεται με λαχανικά και άμα βρίσκοντια και λίγα θαλασσινά.
Τυριά αμα περισσέψουν, που σπάνια γίνεται αυτό και μόνο με φέτα, γίνεται βαρένικα ή τυροπιτάκια.
Το γιαούρτι που κοντευει να λήξει το κάνω κασόπιτα.Η μητέρα μου άν της μείνει τσουρέκι ή πυρόχ ( η βασιλόπιτα που κάνουμε με βάση τσουρεκιού) τα κάνει παξιμάδι γλυκό και το χρησιμοποιεί για βάση στο εκμέκ.
Αμα κάτσω να σκεφτώ θα θυμηθώ και άλλα.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: zoi στις Νοέμβριος 07, 2007, 11:04:23 πμ
Τίποτα δεν πάει χαμένο... Την μεταποίηση την κληρονόμησα από τη μαμά μου, οπότε ακόμη και πίτα που μου περισσεύει καμιά φορά γίνετε ωραιότατη ομελέτα.
Χθες πολτοποίησα τις τελευταίες πιπεριές από τον κήπο της γιαγιάς και τις έβαλα σε ποτηράκια μιας χρήσης στην κατάψυξη για να τις χρησιμοποιήσω από μπιφτέκια μέχρι και σούπες. Και μελιτζάνες είχα από τον κήπο και τις έψησα και τις έβαλα στην κατάψυξη για πιτούλα ή άλλο φαγάκι. Ακόμη και ντοματάκια cherry έχω κρατήσει από τον κήπο τα οποία μόλις ξεπαγώσουν αποφλοιώνονται πολύ εύκολα και μπαίνουν ολόκληρα στο φαγάκι. Τι άλλο?? Αν μου περισσέψει μοσχαράκι ή κοτόπουλο το ψιλοκόβω και το κάνω πίτα ή σουπίτσα με λαχανικά. Ε κι αν μου περισσέψει αρκετό ψωμάκι ή φαγάκι που πάει να χαλάσει το δίνω και στα σκυλάκια του μπαμπά μου. Σίγουρα όλοι έχουμε κάποιον γνωστό που έχει σκυλιά ή γατιά. Γιατί να τα πετάξουμε??
 :-* :-*


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: zoi στις Νοέμβριος 07, 2007, 11:06:22 πμ
Επίσης όταν αδειάζω κολοκυθάκια για να τα κάνω γεμιστά κρατώ την ψίχα που περισσεύει για να φτιάξω πίτα συνήθως.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: al1975 στις Νοέμβριος 07, 2007, 15:47:50 μμ
Και άλλο ένα, που συζητήσαμε πρόσφατα, τα τηγανιτά τα ψάρια τα κάνουμε σαβόρο.
Επίσης το καλοκαίρι που οι συκιές παθαίνουν ντελίριο η μητέρα μου διαλέγει ωράια μεγάλα σύκα τα καθαρίζει απο το φλούδι τους και τα καταψύχει.Το χειμώνα έχει ωραιότατα σύκα!
Αν συμβεί και έχω άνοστα φρουτά που δεν τρώγονται τα κάνω κομπόστες και κάνω και πολλά λαχανικά τουρσί.Το καλοκαίρι μου  έτυχαν κάτι ελεεινά αγγουράκια που τα έκανα τουρσί έτσι απο πέισμα για να μην τα πετάξω και έγιναν ωραιότατα.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Νοέμβριος 07, 2007, 15:53:23 μμ
Και γω δεν πετώ τίποτα,σχεδόν. Ανακυκλώνω όσο μπορώ. Ή τρώω για μέρες το ίδιο φαγητό κυρίως αν είμαι σε δίαιτα.... :D Πολύ καλές οι ιδέες σας, Μπράβο!

Περισσεύματα κοτόπουλου, γίνονται κοτοσαλάτα ή με πατάτες ( κοτόπουλο, μαγιονέζα χωρίς αυγό, πίκλες, κρεμμύδι, μαϊντανό) ή με πράσινη σαλάτα που τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο ελαφρύ.

Επίσης με το κοτόπουλο που περισσεύει κάνω κρέπες (συνταγή έχω δώσει στο σιτε).

Επίσης με βραστό ή ψητό κοτόπουλο κάνω και κοτόπιτα( εδόθη συνταγή)
Ζωή, πώς κάνεις την πίτα ομελέτα;



Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: zoi στις Νοέμβριος 07, 2007, 16:03:38 μμ
Την κόβω μικρά κομματάκια και προσθέτω αυγό, πιπέρι και τυράκια κανονικά στο τηγάνι. Το έχω κάνει με λαχανόπιτα αλλά και κρεατόπιτα. Ξέρεις τι νόστιμο που είναι??  :o


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: al1975 στις Νοέμβριος 07, 2007, 16:15:21 μμ
E, αυτό zoi δεν θα το φανταζόμουν με τίποτα!Αλλα θα το δοκιμάσω στα σίγουρα.
Εγώ όταν έχω περίσσευμα πίτας όχι οτι παθαίνει κάτι , αλλά έτσι για να φρεσκαριστέι την βάζω στην τοστιέρα και βρίσκει την παλιά της δόξα!Ε, βέβαια το φύλλο δεν είναι και τόσο τραγανό αλλα απο το ολότελα...


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Νοέμβριος 07, 2007, 16:53:21 μμ
Όταν περισσέψει κέικ και κοντεύει να μπαγιατέψει, το κόβω φέτες και το βάζω στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω σε γλυκό τράιφλ. Βγάζω όσο χρειάζομαι ,αφήνω να ξεπαγώσει και το χρησιμοποιώ σαν βάση στα ποτήρια, κρέμα, φρούτα....

Το μπαγιάτικο ψωμί μπορούμε να το κόψουμε κυβάκια, να λαδώσουμε, λίγο σκόρδο σκόνη και στο φούρνο και φτιάχνουμε κρουτόν για σούπες ή σαλάτες.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Nena στις Νοέμβριος 08, 2007, 17:13:04 μμ
Αξιέπαινες όλες σας, αλλά επιτρέψτε μου να δώσω το βραβείο στη Ζωή που κάνει τις πίττες ομελέτα. Ανήκουστο και υποθέτω γευστικότατο, αν αρέσει η ομελέτα. Εμένα πολύ, πολύ καλή ιδέα.
Σ εμάς δύσκολο να περισσέψει κάτι. Ζυγίζω και μαγειρεύω ένεκα η δίαιτα. ΄Οταν όμως είναι ο κανακάρης μου σπίτι, τότε όλο και κάποια πίττα γίνονται κρεατικά, όλο και σε κάτι κινέζικο τα γυρίζουμε. Κάποια μπαίνουν και κατάψυξη για άλλη φορά. Φέτα που δε μας πέτυχε γίνεται πίττα και κυρίως το Σάββατο δεν μαγειρεύουμε που κατά κανόνα τριγυρνάμε σε βόλτα, οπότε τότε ξεσκαρτάρτουμε το ψυγείο. Σε γενικές γραμμές δεν τρώει ο σκουπιδοτενεκές μας.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Δεκέμβριος 11, 2007, 20:30:47 μμ
Όταν περισσεύει μπαγιάτικο ψωμί, μπαίνει σε βαθύ πυρέξ με βούτυρο, κρέμα, αυγά , ζαμπόν και γίνεται ωραιότατο σουφλέ.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: kleiw στις Δεκέμβριος 11, 2007, 21:33:35 μμ
h mia idea kalhterh apo thn allh!!!nastai oles kala!!!
den paei xameno,kati ,kai se mena!!!mia idea gia ta thganismena kalamaria,pou thn allh mera den einai kai toso...laxrarista!!!
sto blenter gia na ginoun mia maza.katopin,fresko kremmudaki,anitho,ligo alati,piperi,1augo,ligo ouzaki.plathw keftedakia,thganizw!!!!
kai mmmmmmm!thayma!fresko laxtaristo faghtouli,kai mia salata,me ola ta xrwmata ths fushs!!!e!!!kai kalh oreksh!!! ;) ::) :-*
ou gar erxetai monon!!!!ksexasa ligo aleuri!!!! :'( :-[


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Δεκέμβριος 11, 2007, 21:48:47 μμ
Πολύ καλή η ιδέα σου, Κλειώ. Ωραιότατα καλαμαροκεφτεδάκια. Να είσαι καλά για την πληροφορία. :-*


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: sgr στις Δεκέμβριος 11, 2007, 22:19:49 μμ
Βρε Κλειώ, φανταστική ιδέα και εγώ συνήθως τα πετάω (για να είμαι ειλικρινής ταίζω τις γατούλες μου απέναντι).
Νομίζω ότι θα πεινάσουν οι φουκαριάρες γιατί συχνά πυκνά μου μένουν καλαμαράκια.
Τέλεια ιδέα.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Ιανουάριος 04, 2008, 09:28:51 πμ
Γαλοπούλα
 Τι κάνουμε με τα περισσεύματα της γαλοπούλας, κόρες;
Για να γράψουμε ιδέες.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Mary στις Ιανουάριος 04, 2008, 09:41:12 πμ
Εγώ ότι περισσέψει από γαλοπούλα ή κατσίκι ή αρνί τα βάζω κατάψυξη. Μετά από μέρες τα ξεπαγώνω και την μεν γαλοπούλα την κάνω σάλτσα για μακαρόνια τα δε ψητά τα κάνω μια ωραιότερη κρητική κρεατότουρτα.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: LITSA5 στις Ιανουάριος 04, 2008, 09:42:07 πμ
Με τα περισσέμματα της γαλοπούλας γίνεται μια πολυ ωραία πίττα ,με δικό μας φύλο και στη γέμιση ψιλοκομμένα τα κομμάτια της γαλοπούλας τα περνάμε στο τηγανι με λίγο λαδακι και φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε και λίγα μανιταρια κομένα και σβήνουμε με λίγο κρασάκι εως να μαλακώσουν τα υλικά μας το κατεβάζουμε απο φωτιά και προσθέτουμε ένα φλυτσάνι αραιη μπεσαμέλ,και καλή μας όρεξη


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: sgr στις Ιανουάριος 04, 2008, 09:56:27 πμ
1) Κομμένα μικρά κομματάκια γαλοπούλας μέσα σε σαλάτα του καίσαρα

2) Λειώνουμε στο μούλτι γαλοπούλα μαζί με λίγη μαγιονέζα, λίγο γιαούρτι, μαϊντανό, λίγη πάπρικα, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι και έχουμε ένα ωραίο ντιπ

3) Φυλάμε στην κατάψυξη κομμένη σε κομμάτια για μελλοντική χρήση στα σαντουϊτς μας

4) Ταϊζουμε τα γατάκια και τα σκυλάκια της γειτονιάς μας, γιατί κι αυτά πεινάνε και δυστυχώς περιμένουν από εμάς.

Αυτά μου έρχονται στο μυαλό προς το παρόν.




Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: margarita79 στις Ιανουάριος 04, 2008, 10:15:27 πμ
εμας παντως δε μενει ουτε κοκκαλακι
 :D :D


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 04, 2008, 14:11:26 μμ
ουτε εμας μας περισευουν χαχα ;D ;D ;D ;D


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Ιανουάριος 04, 2008, 14:40:28 μμ
Περισσεύματα γαλοπούλας ή κοτόπουλου
 Μπορούμε με τα περισσεύματα και κρέμα να γεμίσουμε βολ ο βαν ή να κάνουμε το παρακάτω:

Σε τηγάνι με λάδι ή βούτυρο σοτάρω τα περισσεύματα γαλοπούλας ή κοτόπουλου με κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό, μανιτάρια κομμένα σε φέτες, αλάτι, πιπέρι. Το αφήνω να ψηθεί κανένα 10 λεπτο και ρίχνω και σπανάκι (το έχω μαράνει για λίγο μόνο του και χωρίς νερό) καθώς και τυρί, περίπου 1 κούπα κρέμα γάλακτος και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω και το αδειάζω σε πυρέξ μικρό, το οποίο και σκεπάζω με ένα κομμάτι σφολιάτα εξωτερικά το πυρέξ. Αλείφω τη σφολιάτα με αυγό και ψήνω στο φούρνο στους 180ο περίπου 20΄λεπτά.
Το σερβίρω στο τραπέζι με το πυρέξ. Κόβω και κομματι σφολιάτας όταν το σερβίρω, που αντικαθιστά και το ψωμί!!!
Είναι πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο!! Μπορούμε τώρα που το σκέφτομαι να το κάνουμε και σαν κανονικό φαγητό για τραπέζι , αν χρησιμοποιήσουμε ωμό κοτόπουλο ή γαλοπούλα και το σοτάρουμε αρχικά στο λάδι και μετά ακολουθήσουμε όλη την υπόλοιπη διαδικασία.



Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: vago στις Ιανουάριος 04, 2008, 21:46:48 μμ
Με τα γλυκά που μείναν τι κάνουμε??? Μελομακάρονα, βασιλοπιτες κλπ. Πείτε καμια ιδεα!!!!


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: kiveli στις Ιανουάριος 08, 2008, 20:36:58 μμ
Με τα μελομακάρονα έφτιαξα σοκολατάκια.Χτύπησα  τα μελομακάρονα στο μούλτι, έλιωσα κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τα ανακάτωσα όλα, έβαλα και λίγο κονιάκ ,έτοιμα τα σοκολατάκια. Τα τριμμένα μελομακάρονα μπορούμε να τα κάνουμε και βάση για τσις κεικ αν βάλουμε λίγο βούτυρο να δέσουν αν έχουν στεγνώσει. 


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: Lia_P στις Ιανουάριος 08, 2008, 20:40:48 μμ
Πολύ καλή η ιδέα σου, Κυβέλη, για σοκολατάκια. Να είσαι καλά!


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: KATE στις Ιανουάριος 13, 2008, 01:13:21 πμ
Ναι -ναιι ναι φτιάχνουν καριοκες το εχω δει σις αποδείξεις !!!


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: kiveli στις Ιανουάριος 13, 2008, 02:00:53 πμ
Ναι.Γι' αυτό είναι καλύτερα να τις φτιάχνουμε μόνες μας όσοι μπορούμε.


Τίτλος: Απ: Περισσεύματα
Αποστολή από: kleiw στις Ιανουάριος 13, 2008, 21:06:44 μμ
mia palia idea me pswmi!!!sthn thesh tou pswmiou mia feta friganismenh apo basilopita!!!boutame tn feta sta grhgora sto gala kai meta se ktypimeno augo!!katopin se kauto antikolitko thganh kai nato to glukaki mas!!!paspalizoume me ligh axnh zaxarh!!! :o ;)


Τίτλος: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 13, 2008, 19:52:38 μμ
Εδώ ξεκινάμε με το λογικό ερώτημα, πώς να μου περισσέψει γιαούρτι αφού το βρίσκουμε σε μικρές ατομικές συσκευασίες και αν θελήσουμε λίγο, λίγο θα αγοράσουμε. Πολλές φορές όμως φτάνει η ημερομηνία λήξης και δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει. Σας ρωτάω και εγώ με τη σειρά μου πόσες φορές δεν σταματήσατε να προμηθευτείτε γιαούρτι από το μέρος εκείνο που διαβάσατε ή σας το είπαν που κάνει το καταπληκτικό γιαούρτι στο πήλινο με την πέτσα του σαν το παλιό καιρό , με πλούσια παχιά γεύση κτλ κτλ. Και μετά από τις πρώτες κουταλιές, μένει το πήλινο στο ψυγείο, μισό γιαούρτι, μισό νερό. Πριν το πετάξετε σκεφτείτε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πάρα πολλούς τρόπους στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

Αν το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά από κρέμες ή μαγιονέζες και να κάνετε πιο ελαφριές και πιο νόστιμες σάλτσες. Ταιριάζει με τα πάντα από κρέας και λαχανικά μέχρι θαλασσινά. Πριν το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα, αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μη κόψει (αν αλλάξει απότομα η θερμοκρασία του καθώς το προσθέτετε στο ζεστό φαγητό). Να ξέρετε ακόμη, πως όπου είναι δυνατόν, να το προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος (για να κάνετε πιο πηχτή για παράδειγμα μία σούπα ή μία σάλτσα). Αν όμως το βάλετε στην αρχή, όπως στην μπεσαμέλ ή στο μαγείρεμα με μαρινάδα που σας προτείνω, θα πρέπει να το ανακατέψετε με λίγο αλεύρι για να μην κόψει.

Ντρέσσινγκ για σαλάτες

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Αλατίστε το μείγμα και προσθέστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Δοκιμάστε ακόμη να προσθέσετε 1 αβγό βρασμένο και ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη και 1 κουταλιά πουρέ ελιάς ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένη σάρκα ελιάς. Το ντρέσσινγκ αυτό ταιριάζει πολύ με βραστά λαχανικά και με σαλάτες με αλλαντικά, με ζυμαρικά ή με καπνιστά ψάρια (σολομό και πέστροφα).

Γιαούρτι σε γλυκιές ζύμες

Σε συνταγές για γλυκιές ζύμες (κέικ, κουλουράκια κτλ) μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα, την κρέμα ή και τη sour cream (ξυνή κρέμα) με μείγμα από γιαούρτι και σόδα μαγειρικής. Για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού υπολογίστε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής. Επίσης χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερη ποσότητα από αυτή που απαιτεί η συνταγή π.χ. 1 ¼ του φλιτζανιού γιαούρτι για 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα.

Μαρινάδα για κρέας

Το γιαούρτι είναι ιδανικό υλικό για μαρινάδες. Τα κρέατα που του ταιριάζουν είναι κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι και αρνάκι γιατί μαλακώνει το κρέας και δυναμώνει την νοστιμιά του. Ανακατέψετε 2 φλιτζάνια γιαούρτι με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μουστάρδα, 1 -2 κουταλάκια θυμάρι ή μαντζουράνα ή φρέσκια ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη σκόρδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, τζίντζερ ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Κόψτε το κρέας σε μερίδες ή μικρότερα κομμάτια και αφήστε το στην μαρινάδα όλο το βράδυ. Γυρίστε το 1-2 φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Πριν το μαγειρέψετε, μην σκουπίσετε το κρέας, αλλά αλευρώστε το με το γιαούρτι που είναι κολλημένο επάνω του. Τηγανίστε το ελαφρά σε λίγο ηλιέλαιο και στη συνέχεια μαγειρέψτε το σύμφωνα με την συνταγή. Είναι ιδανική μαρινάδα για κρέατα κατσαρόλας με σάλτσα. Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το αλεύρι και το γιαούρτι θα χυλώσουν την σάλτσα και θα την κάνουν πιο νόστιμη.

Γιαούρτι και μαγιονέζα

Σε συνταγές που απαιτούν μαγιονέζα, αντικαταστήστε την μισή ποσότητα μαγιονέζας με γιαούρτι. Ειδικά στα ντρέσσινγκ με μαγιονέζα, μπορείτε να δώσετε περισσότερη γεύση προσθέτοντας βασιλικό, σκόρδο τριμμένο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια ανάλογα με την σαλάτα που θα σερβίρετε.

Σάλτσα με αβοκάντο και γιαούρτι

Καθαρίστε ένα ώριμο αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι του και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε το σε ένα μπολ και πολτοποιήστε το με ένα πιρούνι. Προσθέστε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, τον χυμό από μισό λεμόνι ή λάιμ, λίγο αλάτι, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και 1-2 κουταλιές τριμμένη καρυδόψιχα. Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ με βραστά λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, πατάτες, κουνουπίδι) και με σαλάτες με θαλλασινά ή με βραστές γαρίδες. Προσθέστε μαϊντανό ψιλοκομμένο, κόλιαντρο φρέσκο ή σκόνη και κύμινο για να συνοδέψετε σαλάτες με όσπρια – κυρίως σαλάτα φακές.

Το αρωματικό ντιπ

Αναμείξτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέσετε 1-2 κουταλιές ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο, δυόσμο και βασιλικό. Σερβίρετε το μείγμα σαν ντιπ ή αλείψτε μ’ αυτό ψημμένες φέτες ψωμιού, φρυγανιές ή κρακεράκια και συνοδέψτε με αλλαντικά ή καπνιστά ψάρια.

Σάλτσα για φρουτοσαλάτα

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές ροδόνερο ή ανθόνερο ανάλογα με την προτίμησή σας. Μπορείτε ακόμη αντί για ροδόνερο να αρωματίσετε το γιαούρτι με μερικές σταγόνες από εσάνς βανίλιας ή με σπόρους φρέσκιας βανίλιας. Έχετε μία πολύ γρήγορη και αρωματική σάλτσα για φρουτοσαλάτα ή για ψημένα φρούτα όπως μήλα και κυδώνια.

Ένα light επιδόρπιο

Πολτοποιείστε στο μπλέντερ φρούτα που σας αρέσουν (τα πιο κατάλληλα είναι: μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια). Μετρήστε τον πολτό τους και προσθέστε γιαούρτι σε ίση ποσότητα. Δοκιμάστε τη γεύση και προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε ή μέλι. Μοιράστε το μείγμα σε ατομικά μπολ και αφήστε τα στην κατάψυξη για λίγες ώρες μέχρι να σφίξουν για να τα σερβίρετε. Αν δεν τα παγώσετε, έχετε ένα δροσιστικό φρουτοποτό, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό.

«Μπεσαμέλ» με γιαούρτι

Αντικαταστήστε τη μπεσαμέλ με γιαούρτι. Οι αναλογίες είναι: 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 αυγά χτυπημένα, 2 κουταλιές αλεύρι και 1/3 του φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και τα ρίχνετε επάνω από μουσακά ή παστίτσιο. Είναι πολύ πιο ελαφριά από την κανονική μπεσαμέλ και έχει ελαφρά ξινούτσικη γεύση γι’ αυτό και ταιριάζει περισσότερο με λιπαρά μείγματα (όπως με τον μουσακά για παράδειγμα,  με μελιτζάνες και αρνί).

http://www.driskas.com/articles.php?product_id=302
Άρθρο και συνταγές από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: Flora στις Μάρτιος 13, 2008, 19:59:13 μμ
Πολύ μου άρεσαν όλα αυτά...αν και σπάνια περισσεύει γιαούρτι στο σπίτι, είναι καλό να ξέρω πως δεν χρειάζεται να το φάμε ανορεξικά ή εστω να το πετάξω.
Σ' ευχαριστούμε πολύ Γιώτα  :) :)


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: margarita79 στις Μάρτιος 13, 2008, 20:26:44 μμ
μπραβο βρε γιωτα,
εχω πεταξει γιουρτακιααααα ουκ ολιγα....


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: Ranja στις Μάρτιος 13, 2008, 20:46:04 μμ
super πληροφορίες, τίποτα από αυτά δεν ήξερα! Ειδικά αυτό με τη μπεσαμέλ πολύ μου άρεσε!


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: xrysa στις Μάρτιος 13, 2008, 21:14:25 μμ
Μπράβο Γιώτα πολύ χρήσιμα όλα αυτά, πολλές φορές αναγκάστηκα να πετάξω γιαούρτι ή να κάνω κέικ τώρα βρήκα πολλές εναλλακτικές  :)


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: EYH2 στις Μάρτιος 14, 2008, 09:25:53 πμ
Ωραίες πληροφορίες.
Μπράβο Γιώτα.


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 14, 2008, 09:37:36 πμ
Όταν κάνει η μητέρα μου πολύ μα πάρα πολύ γιαούρτι και μου δίνει 1-2 κιλά, το κάνω τυρί.
Το αλατίζω,το  βάζω σε βαμβακερά πανιά ή τσαντίλες, το δένω πάρα πολύ σφιχτά και το αφήνω να στραγγίξει μέσα στο ψυγείο μου.Συνήθως αφαιρω το ένα ράφι και το κρεμάω απο την παραπάνω ραφιέρα, βάζω απο κάτω λεκανάκι να μαζέψει τα υγρά και μόλις πήξει και είναι έτοιμο κάνω το εξής:
Το πλάθω σε μικρά μπαλάκια προσθέτοντας αρωματικά, το βάζω σε μπωλ και το καλύπτω με λάδι και ρίνχω μερικά αρωματικά πιπέρια και μια πιπεριά καυτερή.
Παραπάνω απο 2 μέρες δεν έχει κρατήσει ποτε.


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: Mary στις Μάρτιος 14, 2008, 09:54:48 πμ
Όταν λες Αγγελική ότι δεν έχει κρατήσει πάνω από 2 μέρες εννοείς ότι το τρώτε γρήγορα ή ότι χαλάει? Δεν κατάλαβα.


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: al1975 στις Μάρτιος 14, 2008, 10:08:43 πμ
Όχι αγάπη δεν προλαβαίνει να χαλάσει, το κάνουμε τσακιτσάν.


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: Mary στις Μάρτιος 14, 2008, 10:10:08 πμ
χαχαχαχαχαχα  :D :D :D :D :D :D :D :D


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: IRINI στις Μάρτιος 18, 2008, 14:36:52 μμ
Μπραβο Γιώτα. Το τι γιαούρτια έχω πετάξει..... αυτο με τα φρούτα πολύ μου άρεσε...


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: KATE στις Μάρτιος 19, 2008, 21:46:13 μμ
Μπράβο πολύ ωραίες ιδεες!!! κάνουμε και παγωτό και ωραία smoothies και Κρέμα Γιαουρτιού
και οσο για το παγωτό και την Κρέμα Γιαουρτιού θα ανεβάσω απο μια πετυχημένη συνταγή.
Για τα  smoothies  ειναι απλο φτιάχνω αρκετά συχνά γιατι ειναι εύκολα και δροσερά και χωρις ζάχαρη!
Στο μπλενερ:
1/2 μήλο
1/2 αχλαδι
1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
2-3 φράουλες
και 1 τοταλ 2%

και όποιων άλλο συνδυασμό φανταστείτε
μηλο- κανέλα
ανανά - γκρέιπφρουτ
μπανάνες κλπ.
 


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το γιαούρτι που περίσσεψε;
Αποστολή από: pxpontios στις Μάρτιος 20, 2008, 07:25:11 πμ
Η μητερα μου εκανε ενυδατικη κρεμα για το προσωπο με το γιαουρτι..
Συνηθως προσθετε μελι ή λαδι και το συντηρουσε στην καταψυξη αλλα θα μαθω παραπανω λεπτομερειες και θα σας ενημερωσω...


Τίτλος: ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Αποστολή από: gogo στις Μάιος 18, 2008, 18:09:42 μμ
πια είναι τα φαγητά που σας περισσεύουν ?
εσείς δεν θέλετε να τα πετάξετε αλλα δεν σας έρχεται  και καμια ιδέα να τα τροποποιήσετε ώστε να φαίνεται κάτι καινούριο και να  ξεγελάσετε τους μικρούς και μεγάλους κατεργάρηδες σας. :)

για να δούμε τις ιδέες σας


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: Rena στις Μάιος 18, 2008, 21:26:56 μμ
Γωγώ πολύ καλό το θέμα "ανακύκλωσης φαγητών" που άνοιξες. Φαγητό μας περισσεύει συχνά πυκνά και πράτουμε αναλόγως. Αν πρόκειται για κιμά για παράδειγμα το φτιάχνω κιμαδοπιτάκια προσθέτοντας και λίγη μπεσαμέλ. Έχει τύχει να περισσεύει κοτόπουλο οπότε το μεταλλάσσω είτε σε κρέπες, είτε σε κοτόπιτα ή ακόμα και σε κοτοσαλάτα. Με μακαρόνια που περισσεύουν φτιαχνω μακαρονοπιτα. Πρόσφατα μετά το Πάσχα μας είχαν μείνει πολλά αυγουλάκια αυτά μετατράπηκαν σε ρολό κιμά, προστέθηκαν σε ρώσικη σαλάτα και σε πιροσκακια με κιμά (αυτό το tip, από συνάδελφο εκ Ρωσσίας που μου είπε ότι μόνο έτσι τα φτιάχνουν-και πράγματι είναι πολύ καλά). Επίσης εξαιρετική η συνταγή της Σταυρούλας (από hungry) για αυγουλάκια στυλ τουρσί. (Την συνταγή της Σταυρούλας δε τη βρίσκω τώρα αλλά θα δώσω link για αυτή της Ελένη Χ-οσονούπω και το άλλο) http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=2430&coms=yes#comen


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: Katerina στις Μάιος 18, 2008, 21:34:18 μμ
Ρένα, τα αυγουλάκια τουρσί τα έφτιαξα κι εγώ φέτος με τα πασχαλινά αυγά, γιατί μας περίσσεψαν πολλά. Είναι πολύ καλή ιδέα, διατηρούνται στο λαδάκι τους οπωσδήποτε για ένα μήνα και είναι νοστιμότατα, μυρωδάτα με τα διάφορα μυρωδικά που έβαλα, και ωραίο μεζεδάκι για μια ώρα ανάγκης.

Κατά τα άλλα, να πω την αλήθεια, εμάς δεν μας περισσεύει συνήθως φαγητό, έχουμε τον μπαμπά-σκουπιδοτενεκέ, ο οποίος τρώει τα πάντα ακόμα και μετά από 2-3 μέρες στο ψυγείο!!! Όμως, περιμένω κι εγώ να ακούσω τις ιδέες σας, όλο και θα χρειαστούν...


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: gogo στις Μάιος 18, 2008, 22:08:33 μμ
εγώ ανοίγω φίλο και κάνω γεμίσει με αβγά ,ντομάτα  καμια φορα και  κρεμμυδάκι.
τα όσπρια τι τα κάνετε εάν σας μείνουν ?βάζετε το λεγόμενο κριθαράκι ?? η  κάνετε κάτι διαφορετικό!


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: florax στις Μάιος 19, 2008, 08:33:57 πμ
Εγώ   στις   φακές   ρίχνω   κριθαράκι   ενώ   στη   φασολάδα   κοφτο   μακαρονάκι .Οταν  μου  μένει  κοτόπουλο  λεμονάτο  φτιάχνω  σάλτσα   ντομάτα   ρίχνω   ξεψαχνισμένο  το   κοτόπουλο   και   βάζω   και   ξύλο  κανέλα   και   σερβίρω   με   μακαρόνια .


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: MB04 στις Μάιος 19, 2008, 10:33:23 πμ

Οταν μείνει κοτόπουλο που δεν είναι κοκκινιστό δηλαδή  βραστό ή ψητό,
μπριζόλες ή κρέας ψητό,  τα μαδάω σε μικρά κομματάκια και τα βάζω σε ομελέτες,
είναι πολύ νιάμ - νιάμ. 

Εαν δεν είναι να το χρησιμοποιήσω άμεσα, τα μαδάω τα βάζω σε πολυμπακ και στην κατάψυξη.
Σίγουρα κάποιο βραδάκι θα με σώσουν.





Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: giota στις Μάιος 19, 2008, 10:41:28 πμ
πολυ καλη ιδεα ΜΒ04


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: azouza17 στις Μάιος 23, 2008, 15:13:27 μμ
Και εγώ κοριτσια σπάνια να πετάξω φαγητό γιατί το έχω σε κακό. Θυμάμαι την μητέρα μου που μου έλεγε χαρακτηριστικά...' ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΨΕΙ' και το έχω πάντα στο μυαλό μου αυτό. Και έτσι φτιάχνω διαφορα κατασκεβάσματα με το φαι που μένει. Π.χ εάν εχουν περισέψει μπιφτέκια τοτε τα βάζω σε σαλτσα και τα κάνω κοκκινιστά. Εαν εχω κοτόπουλο ή μπριζόλα ψητά τοτε κάνω ή κρεατόπιτα ή τα κομμαατιαζω και τους φτιαχνω σουβλάκια από την μανούλα. Με τα λαδερά τώρα υπάρχει ένα θέμα μια φορά που μου περίσεψαν φασολάκια τα έβαλα σε ένα πυρέξ τους πρόσθεσα τυρια διάφορα και έριξα απο πάνω μπεσαμέλ εννοειτε ότι ήταν μόνο φασολάκια χωρίς πατάτες. Ε δεν με ενθουσίασε και τοσο επειδη ειχε την σάλτσα αλλά τους φάνηκε διαφορετικό και το φάγανε. Δεν ξέρω τι άλλο να σας παραθέσω πάντως ειναι προτιμότερο να φτιάχνουμε μικρότερη ποσότητα φαγητου παρά να το πετάμε ετσι δεν είναι...... :-\ :D ::)


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: gogo στις Μάιος 23, 2008, 18:22:32 μμ
τα όσπρια εάν περισσέψουνε γίνονται ωραία κεφτέδες.
μακαρόνια που περισσεύουν είναι ωραία ογκρατέν.
κοτόπουλο ,καλο για πίτες η να το μαδήσετε και να το κάνετε κινεζικο style φαγητό.
σπαράγγια εκτος από ομελέτα γίνονται και τέλεια όταν τα βάλουμε στο φούρνο πασπαλίσουμε φρυγανιά τυρί μπόλικο και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
καφές η τσάι ..μην το πετάτε κάντε παγκάκια
κεφτέδες ,εκτος από μια καλή σάλτσα για maakronia mproreite να κάνετε και ένα τεράστιο σάντουιτς.δηαλδή ,παίρνετε μια fratszola την κόβετε στην κορυφή σαν καπέλο βγάζετε την ψίχα και γεμίζετε μέσα με μελιτζάνες πιπεριές τηγανητές και τα κεφτεδάκια.κλείστε την κορυφή με το καπάκι ψωμιού και αρχίστε να κόβετε σε φέτες και σερβίρεται.
κρασί ,ένα ποτήρι έμεινε μην το πετάξετε κάντε παγκάκια ,σώνεται πολλές κατάστασης ,για σάλτσες φαγητού γλυκών κλπ
πουρές .φτιάχνουμε ωραιότατα pancakes ψωμί
φασολάκια φρέσκα αρακάς ,σπανάκι ,σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά και κάνουμε ωραιότατη frittata.


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: al1975 στις Μάιος 26, 2008, 10:22:24 πμ
Δείτε και εδώ κάποιες ιδεες που είχαμε δώσει στο παρελθόν πάνω στο ίδιο θέμα:
http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_bridge&brid=106&Itemid=54&topic=567.0


Τίτλος: Απ: φαγητό που περισσεύει..διστάζω να το πετάξω
Αποστολή από: Nena στις Μάιος 26, 2008, 13:05:02 μμ
Γωγώ πολύ καλό το θέμα "ανακύκλωσης φαγητών" που άνοιξες. Φαγητό μας περισσεύει συχνά πυκνά και πράτουμε αναλόγως. Αν πρόκειται για κιμά για παράδειγμα το φτιάχνω κιμαδοπιτάκια προσθέτοντας και λίγη μπεσαμέλ. Έχει τύχει να περισσεύει κοτόπουλο οπότε το μεταλλάσσω είτε σε κρέπες, είτε σε κοτόπιτα ή ακόμα και σε κοτοσαλάτα. Με μακαρόνια που περισσεύουν φτιαχνω μακαρονοπιτα. Πρόσφατα μετά το Πάσχα μας είχαν μείνει πολλά αυγουλάκια αυτά μετατράπηκαν σε ρολό κιμά, προστέθηκαν σε ρώσικη σαλάτα και σε πιροσκακια με κιμά (αυτό το tip, από συνάδελφο εκ Ρωσσίας που μου είπε ότι μόνο έτσι τα φτιάχνουν-και πράγματι είναι πολύ καλά). Επίσης εξαιρετική η συνταγή της Σταυρούλας (από hungry) για αυγουλάκια στυλ τουρσί. (Την συνταγή της Σταυρούλας δε τη βρίσκω τώρα αλλά θα δώσω link για αυτή της Ελένη Χ-οσονούπω και το άλλο) http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=2430&coms=yes#comen

΄Εστειλα ήδη τη συνταγή για τα αυγά τουρσί. Ελπίζω να την απολαύσετε σύντομα.


Τίτλος: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: giota στις Ιούλιος 12, 2008, 19:25:32 μμ
Από τη στήλη μου "Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε;" στο Gourmet της ΕλευθεροτυπίαΟρεκτικό με τυράκια και μπαχαρικΣάλτσα για ζυμαρικά:  Βράστε τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας, και όταν τα στραγγίσετε, κρατήστε ½ φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Βάλτε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι λευκά τυριά τριμμένα, 1 κουταλιά ψιλοκομμένες ελιές, λίγη ρίγανη ή ξερό βασιλικό, το νερό των ζυμαρικών και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα υλικά πάνω από μέτρια φωτιά και όταν ενωθούν και γίνουν παχύρευστη σάλτσα, ανακατέψτε τα με τα ζυμαρικά και σερβίρετέ τα. Η ποσότητα της σάλτσας είναι αρκετή για 2 μερίδες.

Ένα γρήγορο τσηζκέικ με λευκά τυριΓεμιστά μπιφτέκια ή κεφτεδάκιΜαριναρισμένα τυριά σε ελαιόλαδΠουρές πατάτας με τυρΠικάντικη τυροσαλάτα:  Ανακατέψτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι τριμμένα λευκά τυριά, 1 κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή 2-3 ψιλοκομμένες καυτερές τσίλι πιπερίτσες, ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι. Δουλέψτε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Γίνεται μία πικάντικη τυροσαλάτα που θα την σερβίρετε με ψημένο ψωμί ή κρακεράκια αλλά και ένα θαυμάσιο συνοδευτικό ντιπ για ψητά λαχανικa

www.driskas.com (ftp://www.driskas.com)


Τίτλος: Μαρμελάδα που περίσσεψε
Αποστολή από: giota στις Ιούλιος 12, 2008, 19:29:15 μμ
Από τη στήλη στο περιοδικό Gourmet "Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε;"

Σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν κάνει πια την εμφάνιση τους στην αγορά. Μιας λοιπόν και θα μπούμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε τις φετεινές μαρμελάδες, όλο και κάποιο βάζο μαρμελάδας θα έχει μείνει στο ράφι περιμένοντας να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική μας, παρ’ όλο που η γλυκιά της γεύση μπορεί να μας φαίνεται περιοριστική. Μαζί με άλλα υλικά όπως η σόγια σος, το μπαλσάμικο, ο χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού μπορεί άνετα να γίνει από μαρινάδα, σάλτσα ή γλάσο για κρέας μέχρι ντρέσσινγκ για σαλάτες. Σας δίνω λοιπόν κάποιες ιδέες για να εμπνευσθείτε και να αρχίσετε να αδειάζετε σιγά σιγά τα παλιά βαζάκια για να φτιάξετε τις καινούργιες μαρμελάδες της χρονιάς.

Τηγανητό καμαμπέρ ή μπρι με μαρμελάδα

Αυτό είναι ένα κλασσικό γαλλικό ορεκτικό που συνεχίζει όμως να είναι γοητευτικό. Θα χρειαστείτε μία ατομική συσκευασία καμαμπέρ ή μπρι, αυτές στην ξύλινη συσκευασία ή στην κονσέρβα. Πανάρετέ το λοιπόν σε αλεύρι, αβγά και γαλέτα και τηγανίστε το σε ηλιέλαιο. Κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρετέ το με 3-4 κουταλιές μαρμελάδα ανακατεμένες με 2 κουταλιές νερό και σταγόνες χυμό πορτοκαλιού.

Σάλτσα για παγωτό

Ανακατέψτε 3 κουταλιές μαρμελάδα με 2 κουταλιές νερό και 2 κουταλιές ουίσκυ ή ρούμι. Σερβίρετέ την με παγωτό ή με παγωμένα επιδόρπια. Ταιριάζει πολύ επίσης και με σοκολατένια γλυκά, σουφλέ ή μπράουνις για παράδειγμα.

Ντρέσσινγκ για σαλάτες

Αυτό το ντρέσσινγκ είναι ιδανικό με πικρά σαλατικά, ή με σαλάτες που έχουν λευκά τυριά όπως κατσικίσιο, φέτα, ξυνομυζήθρα αλλά και παντζάρια, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε 2 κουταλιές μαρμελάδα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο, λίγο αλάτι και ξερό βασιλικό.

Μία απλή τάρτα σαν πάστα φλόρΓλυκόξινη σάλτσα για κοτόπουλΕύκολη Sacher Torte

Το περίφημο αυστριακό γλυκό μπορεί να γίνει εύκολα και με λίγα υλικά. Θα χρειαστείτε κατ’ αρχήν ένα έτοιμο κέικ σοκολάτας. Κόψτε το οριζόντια στη μέση, αλείψτε το μισό με μαρμελάδα και σκεπάστε με το υπόλοιπο μισό. Καλύψτε το με σάλτσα σοκολάτας ή γλάσο σοκολάτας ή με λίγη κουβερτούρα που θα την λιώσετε σε μπεν μαρί.

Δροσερό γλυκό με γιαούρτι

Ανακατέψτε 2 κεσεδάκια γιαούρτι με 4 κουταλιές μαρμελάδα. Σπάστε μπισκότα πτιμπέρ ή νταϊτζέστιβ σε μικρότερα κομμάτια ή τρίψτε τα στο πολυμίξερ. Βάλτε λίγα μπισκότα σε ένα ποτήρι ή ένα μπολ, ρίξτε λίγο από το μείγμα γιαουρτιού, άλλη μία στρώση μπισκότα και ξανά το μείγμα. Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρετε.

Μαρινάδα και σάλτσα για πουλερικά

Ανακατέψτε 2 κουταλιές μαρμελάδα με 1 κουταλιά μουστάρδα, 2 κουταλιές σουσάμι, 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο και 2 κουταλιές σόγια σος. Αλατίστε και προσθέστε λίγη ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Αλείψτε κρέατα για ψήσιμο στην σχάρα ή στο γκριλ όπως πανσέτα, φιλέτο κοτόπουλου, ψαρονέφρι, χοιρινές μπριζόλες ή φιλέτο γαλοπούλας.

Κέικ με πλούσια γεύση

Αναβαθμίστε την γεύση σε ένα απλό κέικ. Ετοιμάστε το κέικ σύμφωνα με την συνταγή, ρίξτε στην φόρμα το μισό μείγμα και βάλτε λίγες κουταλιές από μαρμελάδα. Ρίξτε και το υπόλοιπο μείγμα και ψήστε σύμφωνα με την συνταγή. Δοκιμάστε το σε μάφινς, έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Μαρινάδα και γλάσο για ψητό χοιρινό

Για ένα κιλό χοιρινού κρέατος υπολογίστε 5-6 κουταλιές μαρμελάδα. Ανακατέψτε τις με 1 κουταλιά μέλι και 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ. Αλείψτε με το μείγμα αυτό εξωτερικά ένα κομμάτι χοιρινού πριν το ψήσετε στον φούρνο και ψήστε το σύμφωνα με την συνταγή σας. Εναλλακτικά, αν έχετε ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινού με πέτσα, όταν ψηθεί, αλείψτε το με αυτό το μείγμα και ξαναβάλτε το στον φούρνο για 10 -15 λεπτά για να γλασσάρει. Ο συνδυασμός μαρμελάδας και τζίντζερ θα σπάσει την έντονη λιπαρότητα και θα αρωματίσει και θα γλυκάνει το κρέας


Τίτλος: Απ: Μαρμελάδα που περίσσεψε
Αποστολή από: xanthibax στις Ιούλιος 13, 2008, 23:08:10 μμ
Πάρα πολύ ωραίες ιδέες ,εγώ που έχω σχεδόν όλα τα φρούτα μαρμελάδα (και δεν περισσεύουν βέβαια ) ευκαιρία είναι να δοκιμάσω διάφορες άλλες χρήσεις της μαρμελάδας!!
πολύ ωραίο giota


Τίτλος: Απ: Μαρμελάδα που περίσσεψε
Αποστολή από: al1975 στις Ιούλιος 14, 2008, 09:22:44 πμ
Ναι είναι πολύ καλές οι συμβουλες του Gourmet της είχα διαβάσει και εγω, πολύ καλά έκανες Γιώτα και τις δημοσίευσες!!!
Μια ιδέα του Jamie Oliver που είχα δει και την κάνω άμα έχω τα κέφια μου είναι ρυζόγαλο με μαρμελάδα.
Κάνω ένα ριζόγαλο αρωματισμένο με βανίλια, το απλώνω σε μια πιατέλα και απο πάνω ρίχνω μαρμελάδα, μαρέγκες θρυματισμένες και αμύγδαλα καβουρδισμένα.Πολύ συχνά το κάνω και με απλή κρέμα βανίλιας.Είναι πραγματικά πολύ ωραίο!


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: sgr στις Ιούλιος 16, 2008, 18:48:29 μμ
Τόσες ωραίες ιδέες !
Έξυπνα τρικ. Μπράβο βρε Γιώτα.


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: Rena στις Ιούλιος 16, 2008, 22:28:42 μμ
Γιώτα, έγραψες πάλι!!!!!!!!


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: Flora στις Ιούλιος 17, 2008, 08:10:40 πμ
Πολύ χρήσιμο άρθρο, σ ευχαριστούμε Γιώτα :)


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: giota στις Ιούλιος 17, 2008, 17:21:47 μμ
ευχαριστω για τα καλα σας λογια :-* :-*


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: Marinaki στις Σεπτέμβριος 15, 2008, 22:52:44 μμ
Επίσης πανεύκολη συνταγή με περισσευούμενα λευκά τυριά είναι: αδειάζουμε πράσινες πιπεριές και τις γεμίζουμε με τα τυριά που μας έχουν περισσέψει ,αφού τα έχουμε λιώσει με πιρούνι και έχουμε προσθέσει  πιπέρι ελάχιστο λάδι και ταμπάσκο (και κομματάκια φρέσκιας ντομάτας το καλοκαίρι). Βάζουμε όλες τις πιπεριές σε ταψί τρίβουμε λίγη φρυγανιά και ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι. Πολύ γευστικό ορεκτικό!!


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε : λευκά τυριά
Αποστολή από: giota στις Σεπτέμβριος 16, 2008, 17:58:15 μμ
δικαιο εχεις Μαρινα ειναι πολυ ωραια συνταγη *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Τι να κάνω με το κρασί που περίσσεψε;
Αποστολή από: giota στις Νοέμβριος 19, 2008, 20:33:49 μμ
Από την στήλη μου στο περιοδικό Gourmet E  

Ένα από τα υλικά που ξεμένει σχεδόν σε κάθε κουζίνα είναι το κρασί. Όλο και κάποιο μπουκάλι με λευκό ή κόκκινο κρασί θα είναι μέσα ή έξω από το ψυγείο, και όπως και να συντηρηθεί, η γεύση του αλλοιώνεται μέρα με την μέρα για να μη πούμε κάθε ώρα που περνάει. Αντί λοιπόν να το αφήσετε εκτός ψυγείου να ξινίσει και να το πετάξετε, γιατί να μη κάνετε ένα ξίδι μόνοι σας;

Σπιτικό ξίδι. Πλένετε και καθαρίζετε να δοχείο και το ξεπλένετε με ξίδι. Το αφήνετε να στεγνώσει και ρίχνετε μέσα το κρασί ή τα κρασιά που σας περίσσεψαν. Αφήστε το δοχείο ανοιχτό χωρίς καπάκι σε θερμοκρασία περίπου 20ο C και σε 3 εβδομάδες θα έχετε το δικό σας σπιτικό ξίδι με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κάνετε ξίδι χωρίς πολλές πολλές διαδικασίες.

Παγάκια κρασιού για μαγείρεμα. Ένας τρόπος για να συντηρήσετε το κρασί που περίσσεψε αλλά μόνο για μαγειρική χρήση. Γεμίστε λοιπόν παγοθήκες  με κρασί, βάλτε τις στην κατάψυξη και κάθε φορά που θα χρειαστείτε κρασί για το φαγητό, ρίξτε 1-2 παγάκια ανάλογα με την συνταγή.

Βινεγκρέτ με κρασί. Αυτή είναι μία ωραία συνταγή που είμαι σίγουρος ότι θα την δοκιμάσετε και με καινούργιο μπουκάλι κρασιού. Βάλτε το κόκκινο ή το λευκό κρασί που περίσσεψε (να είναι τουλάχιστον 1 φλιτζάνι) σε μία κατσαρόλα και βράστε το σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο ¼ της αρχικής. Αφήστε να κρυώσει και φτιάξτε βινεγκρέτ με ελαιόλαδο στην κλασσική αναλογία 1 μέρος ξίδι / 3 μέρη ελαιόλαδο αντικαθιστώντας το ξίδι με το βρασμένο κρασί. Αλατίστε και για περισσότερη γεύση προσθέστε λίγο πολτό ελιάς και μυρωδικά στο κόκκινο κρασί ή μουστάρδα και μυρωδικά στο λευκό. Αυτή η βινεγκρέτ ταιριάζει πολύ με ψητά λαχανικά, με τυριά και με βραστές πατάτες.

Ζελέ κρασιού. Αυτό είναι από τα νοστιμότερα συνοδευτικά για ψητό κρέας και γίνεται πολύ εύκολα. Θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 κουταλιά ζάχαρη και 2 φύλλα ζελατίνας. Μουσκέψτε την ζελατίνα σε λίγο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Βάλτε σε μικρή κατσαρόλα το κρασί με την ζάχαρη και όταν ζεσταθεί, στραγγίξτε την ζελατίνα και ρίξτε την στο κρασί. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Αφήστε το στο ψυγείο 2-3 ώρες και θα έχετε έτοιμο ένα ιδιαίτερο ζελέ και ένα πρωτότυπο συνοδευτικό για το κρέας.

Σιρόπι για να ποσάρετε φρούτα ή σιρόπι για φρουτοσαλάτες.  Βάλτε στην κασταρόλα 1 ½ φλιτζάνι κρασί με ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη και ένα λεμόνι ή πορτοκάλι με την φλούδα του, κομμένο στην μέση. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, βάλτε 1 ξύλο κανέλας και γαρύφαλλα και μερικούς κόκκους μπαχάρι σε κόκκινο κρασί ή μία φυσική βανίλια, δυόσμο ή σποράκια κάρδαμου σε λευκό κρασί. Βράστε το για 7-8 λεπτά και ρίξτε μέσα αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, σύκα, ό,τι σας αρέσει. Βράστε τα για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και σερβίρετε τα με παγωτό ή  παγωμένο γιαούρτι. Κρατήστε το σιρόπι για φρουτοσαλάτες ή για να σιροπιάσετε παντεσπάνι για τούρτα ή κέικ.

Σουφλέ με κρασί. Ένα διαφορετικό σουφλέ με όξινη γεύση είναι αυτό που σας προτείνω με το κρασί που περίσσεψε. Βάλτε λοιπόν σε ένα μικρό βαθύ ταψί ή σκεύος για σουφλέ μία στρώση από μπαγιάτικο ψωμί (5-6 φέτες), 3-4 κουταλιές ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον και πασπαλίστε με ½ φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί. Επαναλάβετε ακόμη μία φορά. Περιχύστε με ¾ του φλιτζανιού λευκό κρασί και πασπαλίστε την επιφάνεια με τριμμένο τυρί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά περίπου.

Ντρέσσινγκ για σαλάτες.  Ανακατέψτε σε μπολ 1/3 του φλιτζανιού λευκό ή κόκκινο κρασί με 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, χυμό από 1-2 λεμόνια ανάλογα με τα γούστα σας, αλάτι και πιπέρι. Εκτός από σαλάτες, το ντρέσσινγκ αυτό ταιριάζει πολύ με βραστά θαλασσινά και με ψητό ή βραστό κρέας.

Και για το τέλος κουλουράκια κρασιού. Ζυμώστε μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι κρασί, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και λίγο αλάτι. Πλάθετε μικρές μπάλες από την ζύμη, τις περνάτε από λίγη ζάχαρη και τις βάζετε με τη σειρά σε μία λαδόκολα. Πατάτε στο κέντρο κάθε μπάλας με τον αντίχειρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά.



Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το κρασί που περίσσεψε;
Αποστολή από: Ranja στις Νοέμβριος 19, 2008, 20:51:45 μμ
Άψογο! Όλα τα tips είναι φοβερά, κανένα δεν ήξερα ;)


Τίτλος: Απ: Τι να κάνω με το κρασί που περίσσεψε;
Αποστολή από: THEOHARIS στις Νοέμβριος 19, 2008, 20:57:44 μμ
Πολύ χρήσιμες και  έξυπνες λύσεις και συμβουλές
Ευχαριστούμε giota


Τίτλος: Απ: Μαρμελάδα που περίσσεψε
Αποστολή από: melita στις Ιανουάριος 19, 2009, 21:11:26 μμ
Γιώτα πολύ ωραίο θέμα δημοσίευσες.
Εγώ βάζω την μαρμελάδα που περισσεύει στο κεικ και γίνεται πολύ νόστιμο!!!


Τίτλος: ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Αποστολή από: mariaZ στις Ιούλιος 04, 2009, 13:38:21 μμ
Μικρές συμβουλές για να μην πηγαίνει (σχεδόν) τίποτα χαμένο *DRINK*


Μικρές ποσότητες απο λαχανικά που έχουν περισσέψει στο ψυγείο μπορούν να γίνουν ωραία σάλτσα για μακαρόνια αν τα κόψουμε σε μπαστουνάκια, τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο και τα σβήσουμε με λίγη σόγια

Το κρέας απο την προηγούμενη γίνεται πίτα αν το ψιλοκόψουμε μαζί με φρέσκα ψυρωδικά και ό,τι λαχανικά μας βρίσκονται σοταρισμένα

Το χθεσινό σπανακόρυζο το ανακατεύουμε με αυγά και τριμμένο τυρί και το ψήνουμε στο φούρνο, σαν ομελετα

Τα εναπομείναντα μακαρόνια τα ανακατεύουμε με χτυπημένα αυγά και τριμμένο τυρί και γίνονται πίτα στο τηγάνι, σαν ομελέτα επίσης. Το ίδιο γίνεται και με το ριζότο της προηγούμενης.

Το βραστό ή ψητό κρέας ή το κοτόπουλο, το κόβουμε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε πάνω σε πράσινες σαλάτες.

Το μπαγιάτικο ψωμί το κόβουμε σε κυβάκια και το ψήνουμε στο τηγάνι ή στο γκριλ, φτιάχνοντας σπιτικά κρουτόν για τις σούπες και τις σαλάτες μας.

Η χωριάτικη που περίσσεψε, σοτάρεται και μαγειρεύεται υπέροχα σαν σάλτσα με οποιοδήποτε λαχανικό, από μπάμιες και μελιτζάνες μέχρι αρακά.

Για το πρωινό της Κυριακής : Αφαιρούμε την κόρα απο το μπαγιάτικο ψωμί και το μουλιάζουμε σε γάλα. Ψήνουμε τις φέτες σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σερβίρουμε με μέλι ή μαρμελάδα.




Αυτά απο εμένα.  :)