GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Μάρτιος 31, 2010, 20:23:19 μμ



Τίτλος: Προσοχή στις αγορές για το πασχαλιάτικο τραπέζι
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 31, 2010, 20:23:19 μμ
Προσεκτικοί – όσο μπορούμε – πρέπει να είμαστε με την επιλογή κρέατος και λοιπών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι.

Οι έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αγορά έχουν καταδείξει σειρά προβλημάτων, όπως εισαγόμενα κρέατα, τα οποία ‘βαπτίζονται’ ελληνικά και ακατάλληλα τρόφιμα.

Όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, καθώς τεράστιες ποσότητες τροφίμων εισάγονται στη χώρα μας, προκειμένου να καταναλωθούν στο πασχαλινό τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν παραβάσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάποιες μονάδες σφαγής ζώων και σημεία λιανικής πώλησης, διέθεταν στις αποθήκες - ψυγεία ποσότητες αρνιών αλλοδαπής προέλευσης χωρίς ωστόσο να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας της συγκεκριμένης χώρας.

Κατασχέθηκαν, επίσης, 680 κιλά αποψυγμένων παραπροϊόντων σφαγής (συκωταριές) σε επιχειρήσεις λιανικής.

Ακατάλληλα

Έπειτα από ελέγχους, απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση.

Μεταξύ αυτών, περιλαβάνονται 8.418 κιλά κολοκυθάκια, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος oxamyl πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, 7.500 κιλά φυστικιών, προέλευσης Κίνας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, 3.000 κιλά ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι (kibbled red chillies), προέλευσης Ινδίας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και 2.020 κιλά αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Οδηγίες

Για την ασφάλεια των τροφίμων του Πάσχα, οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) συμβουλεύουν τα εξής:

Κρέατα
Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος – το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια.

Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.

Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.

Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή.To χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό».Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.

Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο. Αντίθετα, το κρέας του αρνιού είναι πηγή βιταμινών (Β6 & Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα καιτο δέρμα. Το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν βιταμίνη Α.

Κρέατα που δεν έχουν την τιρκουάζ σφραγίδα πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις στον καταναλωτή.

Aποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.

Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη – εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που, όμως, πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.

Tα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Συκώτι, νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).

Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε – 18ο Κελσίου.

Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα.

Τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις του εργαστηρίου.Τα κατεψυγμένα να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.

Αυγά
Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα με κέλυφος καθαρό χωρίς κηλίδες αίματος (σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο ή αιτία δηλητηρίασης).

Δεν πρέπει να πλένονται , όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

Ένα βρασμένο αυγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.

Στο νερό το φρέσκο αυγό πατώνει, το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια.

Προσοχή στις τοξικές βαφές! Αφήστε τα 24 ώρες πριν το βάψιμο εκτός ψυγείου.

Τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο μην τα τρώτε ή αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτιστεί .


Λοιπά τρόφιμα
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα των γαλακτομικών προϊόντων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.

Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.

Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.

Στα σοκολατένια αβγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο. Προσέξτε επίσης την ετικέτα για να διαπιστώσετε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα η απομίμηση, αλλά και την ημερομηνία λήξης.


Τίτλος: Απ: Προσοχή στις αγορές για το πασχαλιάτικο τραπέζι
Αποστολή από: mariaZ στις Απρίλιος 01, 2010, 06:27:34 πμ
Παράθεση
Στο νερό το φρέσκο αυγό πατώνει, το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια.

Ομολογώ οτι δεν το ήξερα και η αλήθεια είναι οτι δεν ήξερα καν να ξεχωρίσω τα φρεσκα αυγά απο τα μπαγιάτικα.Θα το δοκιμάσω. Ξέρει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό?


Τίτλος: Απ: Προσοχή στις αγορές για το πασχαλιάτικο τραπέζι
Αποστολή από: ArXoS στις Απρίλιος 07, 2010, 00:37:45 πμ
 :-\ από .. φυσικής άποψης, μάλλον παίρνει αέρα από τους πόρους του κέλυφους. Όχι πολύ αέρα με τον καιρό, αλλά προφανώς ικανή ποσότητα να ανατρέψει το βύθισμά του


Τίτλος: Απ: Προσοχή στις αγορές για το πασχαλιάτικο τραπέζι
Αποστολή από: gohanitos στις Μάιος 05, 2010, 13:42:20 μμ
Παράθεση
Ένα βρασμένο αυγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος,

δεν ξέρω για τα βρασμένα αλλά τα αυγά βιολογικής καλλιέργειας, από το κοτέτσι τις γιαγιάς ας πούμε ο κρόκος πρέπει να κουνιέται έτσι δείχνει τι φρεσκάδα του.