GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Η ζωή στο σπίτι => Μήνυμα ξεκίνησε από: nitsa2009 στις Μάρτιος 10, 2010, 09:29:03 πμ



Τίτλος: Τι να προσέχω, όταν χρησιμοποιώ προϊόντα καθημερινής χρήσης, που περιέχουν χημικ
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 10, 2010, 09:29:03 πμ
Χρησιμοποιώ με ασφάλεια τα χημικά προϊόντα
 Τι να προσέχω, όταν χρησιμοποιώ προϊόντα καθημερινής χρήσης, που περιέχουν χημικές ουσίες:
Στο σπίτι μας, υπάρχουν παρασκευάσματα, που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής. Όμως, απαιτούν να είμαστε προσεκτικοί και επιμελείς, όταν τα χρησιμοποιούμε. Αυτά είναι είδη περιποίησης και συντήρησης αυτοκινήτου (λάδια, αντιπηκτικά, υγρά φρένων και μπαταρίας, γυαλιστικά), καθαριστικές ουσίες (αμμωνία, άκουα φόρτε, οξέα, κ.λπ.), είδη συντήρησης-διακόσμησης σπιτιού (χρώματα, βερνίκια, διαλυτικά, λάδια κ.λπ.), προϊόντα φροντίδας εξωτερικών χώρων (λιπάσματα, παρασκευάσματα φυτοπροστασίας, συντήρησης πισίνας), μελάνια εκτυπωτών, φωτιστικό οινόπνευμα, έλαια λυχνιών, βενζίνη καθαρισμού, νέφτι και άλλα προϊόντα.

Ο παραγωγός, ο εισαγωγέας ή ο διανομέας ενός παρασκευάσματος είναι υποχρεωμένος να επισημαίνει τους κινδύνους καθώς και τα μέτρα προφύλαξης, σε κάθε συσκευασία. Ειδικά σύμβολα και φράσεις μας προειδοποιούν, για τους κινδύνους, στην υγεία, σε περίπτωση κατάποσης, εισπνοής ή επαφής, με το δέρμα και τα μάτια. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούμε το προϊόν, με απόλυτη ασφάλεια, δε βλάπτουμε το περιβάλλον και δεν εκθέτουμε, σε κίνδυνο, άτομα, όπως τα παιδιά, που δεν έχουν την απαραίτητη γνώση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επιλέγουμε ένα προϊόν:

Στην ετικέτα, πρέπει να αναγράφονται, στην ελληνική γλώσσα και με εξαίρεση περιορισμένες κατηγορίες προϊόντων, τα εξής:


η προέλευσή του - το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή, του διανομέα ή του εισαγωγέα

το είδος και η ποσότητα του περιεχομένου

τα σύμβολα των κινδύνων

οι κίνδυνοι, για την υγεία και το περιβάλλον

τα μέτρα προφύλαξης

οι οδηγίες χρήσης.
Η συσκευασία του προϊόντος πρέπει να είναι ανθεκτική και να εμποδίζει τη διαρροή του περιεχομένου. Μία καλοσχεδιασμένη συσκευασία δεν πρέπει να μοιάζει με αυτές των τροφίμων, των παιχνιδιών ή των άλλων προϊόντων κοινής χρήσης.

Τι να προσέχουμε

Πριν χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν, διαβάζουμε, προσεκτικά, την ετικέτα, χρησιμοποιούμε, κατά τη χρήση, κατάλληλα μέσα προστασίας, δηλαδή γάντια, προστατευτικά γυαλιά, ρούχα εργασίας, μάσκα προσώπου, για να αποφεύγουμε τη στιγμιαία αλλά και την παρατεταμένη επαφή. Αερίζουμε, καλά, τους χώρους εργασίας, όταν χρησιμοποιούμε παρασκευάσματα, που εξατμίζονται, εύκολα, όπως χρώματα, διαλύτες, κόλλες, κ.λπ. Μετά τη χρήση, πλένουμε, καλά, τα χέρια μας, με άφθονο νερό και σαπούνι. Όταν αναλωθεί το περιεχόμενο, ακολουθούμε τις οδηγίες του παραγωγού, για το πώς θα πετάξουμε, στα σκουπίδια, την άδεια συσκευασία. Η κενή συσκευασία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κλείνεται, καλά, πριν την απόρριψη.

Τι δεν κάνουμε

Δε χρησιμοποιούμε προϊόν, για το οποίο δεν έχουμε πληροφορίες (κατεστραμμένη ετικέτα, άγνωστη συσκευασία κ.λπ.) ή προϊόν, που δείχνει αλλοιωμένο. Δεν επιχειρούμε να μυρίσουμε ένα χημικό, για να καταλάβουμε τι είναι. Δεν τρώμε και δεν καπνίζουμε, κατά τη χρήση. Δε χρησιμοποιούμε φλόγα, όταν εκτελούμε εργασίες, με προϊόντα, που περιέχουν διαλύτες. Δε στεκόμαστε, αντίθετα, στον άνεμο, κατά την εκτέλεση μίας εργασίας. Δεν αναμειγνύουμε δύο διαφορετικά προϊόντα, εκτός και αν το συστήνει ο παραγωγός. Από τη μείξη δύο ασφαλών προϊόντων, μπορεί να προκύψει ένα "τρίτο", με απρόβλεπτους κινδύνους αναθυμιάσεων, ανάφλεξης κλπ. Δεν ψεκάζουμε και δε ρίχνουμε, στη φωτιά, φιάλες αεροζόλ. Δεν πετάμε το περιεχόμενο ή και τη συσκευασία ενός τέτοιου προϊόντος, σε ποτάμια, αρδευτικά κανάλια, λίμνες ή θάλασσα.

Τι σημαίνουν τα σήματα, στις συσκευασίες;

Τα παρακάτω σύμβολα είναι τυπωμένα, στη συσκευασία και είναι ίδια, για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και όταν ένα προϊόν δε φέρει κάποιο σύμβολο κινδύνου, εμείς πρέπει να το χρησιμοποιούμε, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.


Τοξικό (T): Μπορεί να δηλητηριάσει τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρρώστιες, ακόμη και θάνατο.

Επιβλαβές (Xn): Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, στην υγεία.

Ερεθιστικό (Xi): Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια.

Διαβρωτικό ©: Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, στο δέρμα και τα μάτια. Μπορεί ακόμη να είναι διαβρωτικό, για άλλα υλικά.

Επικίνδυνο για το περιβάλλον (Ν): Μπορεί να βλάψει το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα.

Εκρηκτικό (Ε): Σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης έκρηξης.

Εύφλεκτο (F): Μπορεί εύκολα να πάρει φωτιά. Παράγει επικίνδυνους ατμούς, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη ή προβλήματα υγείας.

Οξειδωτικό (Ο): Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, στο δέρμα. Αντιδρά, με άλλες ουσίες και παράγει επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Δυναμώνει τη φωτιά.
Πρώτες Βοήθειες, σε περίπτωση ατυχήματος

Αν βραχούν τα ρούχα, με το παρασκεύασμα, τα αφαιρούμε, αμέσως και πλενόμαστε, με άφθονο νερό. Αν υπάρξει επαφή, με το δέρμα, το πλένουμε, με νερό και σαπούνι. Αν πιτσιλισθούν τα μάτια, τα ξεπλένουμε, με άφθονο τρεχούμενο νερό. Αν κάποιος αναπνεύσει αναθυμιάσεις ενός παρασκευάσματος ή καπνούς ή αισθάνεται αδιαθεσία και ζάλη, το μεταφέρουμε, αμέσως, σε καθαρό αέρα. Πάντα, ζητούμε ιατρική βοήθεια. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777-9.

Αποθήκευση προϊόντων - Διάθεση κενών συσκευασιών
 
Τα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται, σε χώρους μη προσβάσιμους, από τα παιδιά κι, αν είναι δυνατόν, κλειδωμένους. Οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης αναγράφονται, στην ετικέτα (μακριά από τον ήλιο, δροσερό ή ξηρό μέρος κ.λπ..). Μετά από κάθε χρήση, κλείνουμε τις συσκευασίες, πολύ καλά. Δεν επαναχρησιμοποιούμε κενές συσκευασίες, για να αποθηκεύσουμε προϊόντα, όπως τρόφιμα ακόμη και αν τις καθαρίσουμε, καλά, καθώς υπάρχει περίπτωση το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένες, να μην είναι κατάλληλο, για τη νέα χρήση. Εναποθέτουμε τις χρησιμοποιημένες άδειες συσκευασίες, καλά κλεισμένες, στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, εφόσον υπάρχουν, αλλιώς στους κάδους απορριμμάτων. Μια καλοσχεδιασμένη συσκευασία, με το τέλος της ζωής του προϊόντος, πρέπει να επιβαρύνει, όσο γίνεται, λιγότερο το περιβάλλον. Οι παραγωγοί ή οι εισαγωγείς υποχρεούνται να συμμετέχουν, σε αδειοδοτημένο σύστημα ανάκτησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών, για να μην καταλήγουν όλες οι κενές συσκευασίες στα σκουπίδια. Αυτή η ενέργεια των προμηθειών αναγνωρίζεται, από ειδικό σήμα, που βλέπουμε, στις συσκευασίες
 
(https://img195.imagevenue.com/loc872/th_51420_cleaning_supplies_122_872lo.jpg)


Τίτλος: Απ: Οι 10 μεγαλύτεροι μύθοι για την καθαριότητα
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 15, 2010, 17:30:43 μμ
 ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Για να καθαρίσετε μπρούτζινα είδη (ορειχάλκου). Κόψτε ένα λεμόνι στα δύο, προσθέστε του αρκετό αλάτι, και τρίψτε τα σκεύη σας με αυτό. Τρίψτε τα με νωπό πανί μετά.

• ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ
Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε τον με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει!

• ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας υγρό καθαρισμού του βαμπρίζ του αυτοκινήτου σας; Σημειώστε. Σε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και τρεις κούπες οινόπνευμα εντριβής (rubbing alcohol), προσθέστε αρκετό νερό για να συμπληρώσετε ένα γαλόνι. ¶ριστο για καθαρισμό και οιασδήποτε γυάλινης επιφάνειας.

• ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ
Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Οταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνο του μετά.

• ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
Θέλετε να διατηρήσετε τα ρούχα σας πιο πολύ; Πριν τα βάλετε στα άπλυτα, γυρίστε το μέσα-έξω, και αφήστε τα να αεριστούν πριν τα πλύνετε. Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τα ρούχα να μουχλιάσουν, κάτι που τα λεκιάζει και φθείρει!

• ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερμοκρασία θα διατηρείται επί μακρώτερο.

• ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ
Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολλείματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τες με ένα μαλακό πανί, νωτισμένο με BABY OIL. Θα γλυτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.

• ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (1)
Ρίξτε στις σωλήνες αναβραστό ξύδι , σε μικρές συχνές ποσότητες. Αφήστε το 10-15 λεπτά, μετά ξεπλύνετέ το με αναβραστό νερό. Αν χρειαστεί επαναλάβετέ το.

• ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (2)
Ρίξτε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μία κούπα ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και μετά αδειάστε μία τσαγέρα αναβραστό νερό.

• ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρικής και μετά αναβραστό νερό .


• ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ
Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ
Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει.

• ΨΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αν την άνοιξη μπάινουν ψαλίδες στο σπίτι σας , τρίψτε σε σκόνη, μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν!

• ΣΚΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΙΦΑΛΛΟ
Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο (cloves), αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο.

• ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα απομακρύνει; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την.

• ΕΝΤΟΜΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Ενας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες

• ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ
Αν έχετε γυμνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο, μια κούπα από μείγμα μισής μπύρας και μισού νερού. Η μυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει.

• ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας.





• ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ
1. Μεσαία, 130-145 βαθμούς Κελσίου για τηγανιτά που περιέχουν πολύ νερό όπως πατάτες και άλλα λαχανικά.
2.Υψηλή, 155-170 βαθμούς Κελσίου για αλευρώματα ή βουτηρωμένα.
3. Πολύ υψηλή, 175-190 βαθμούς Κελσίου για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέττες κ.ά.

• ΜΑΥΡΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΡΟΥΧΑ
Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σας (μπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ατονίσει και το μαύρο χρώμα τους έχει χάσει την "έντασή" του, προσθέστε στον κύκλο 'ξεπλύματος" του πλυντηρίου σας 2 κούπες έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ.

• ΔΙΣΚΑΚΙΑ CD ΚΑΙ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ
Αν μερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατζουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να "πηδούν" όταν τα παίζετε, μην απελπίζεστε: Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί.

• ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΞΥΔΙ
Ένας άριστος τρόπος αποσμητικού των φούρνων μικροκυμάτων (microwave) είναι, μία κούπα ξύδι, ανοίγετε τον φούρνο μέχρι να βράσει, βρέχετε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου.

• ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.

• ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.

• ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ
Εχετε καθρέπτες ή γυαλικά που έχουν γρατζουνιές; Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατζουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) με ένα μαλακό ύφασμα! Κάνει θαύματα!

• ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΤΡΙΞΙΜΟ
Βάλτε λίγο σπρέϊ σιλικώνης (silicon) που θα το βρείτε στα σιδηροπωλεία, στις κλειδώσεις της βάσης του κρεββατιού για να μην τρίζει το κρεββάτι σας κάθε φορά που αλλάζετε πλευρό !!

• ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ
Αν έχετε πετσέτες με χτυπητούς χρωματισμούς και θέλετε να τις διατηρήσετε όμορφες, προσθέστε στο πρώτο πλύσιμό τους μια κούπα αλάτι στο νερό. Το αλάτι σταθεροποιεί τα χρώματα, που πλέουν, θα παραμείνουν ζωντανά και έντονα επί πολύ περισσότερο χρόνο!

• ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΘΑΡΕΣ
Για να διατηρήσετε τις πετσέτες μπάνιου ή προσώπου όσο πιο απορροφητικές γίνεται, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί στην εντέλεια απ' το σαπούνι. Μια κούπα λευκό ξύδι στο ξέπλυμά τους αφαιρεί όλα τα ίχνη του σαπουνιού.



• ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΛΕΡΩΜΕΝΟΙ
Αν είναι λερωμένοι οι καναπέδες σας και θέλετε να τους καθαρίσετε , βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού . Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα . Τρίψτε κοντρά στο πέλος . Στη συνέχεια , σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν .

• ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ
Για να διατηρήσετε το βελούδο των καναπέδων σας καθαρό και απαλό σαν καινούργιο , τρίψτε τους μια φορά την εβδομάδα με υγρό πανί ( σαν αυτό που χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε το αυτοκίνητο , μετά το πλύσιμο ) και μετά σκουπίστε καλά με ένα στεγνό βαμβακερό πανί.

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
Το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ , τοποθετήστε πάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι .Το ξίδι "διαλύει " τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα .

• ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ
Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη . Έτσι , κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα μυρίζει βανίλια , εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα . Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου .

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Αν τα νουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα , βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού . Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει . Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί .

• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Για να μην φουσκώσουν από το πλύσιμο και καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας , πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά , περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι . Σκουπίστε τα απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες . Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό , επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία .

• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Μην βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας ( κουτάλες μπολ , γουδιά , σανίδες για το κόψιμο κλπ.). Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να "σκάσει " πολύ πιο γρήγορα .

• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ
Αν έχει τρυπήσει το τεντόπανο καλύψτε την τρύπα ράβοντας πάνω της ένα κομμάτι από το ίδιο τεντόπανο ( αν είστε προνοητικοί και έχετε κρατήσει ) ή ένα κομμάτι καραβόπανο , το οποίο θα έχετε κόψει στρογγυλό , λίγο μεγαλύτερο από την τρύπα για να μπορεί να στερεωθεί καλύτερα .

• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ
Σε περίπτωση που η τέντα έχει ξηλωθεί , διορθώστε τη ζημιά ράβοντας το προβληματικό σημείο με μια σακοράφα , στην οποία θα έχετε περάσει κερένιο σπάγκο .

• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ
Αν το τεντόπανό σας έχει χάσει σε κάποια σημεία την αδιάβροχη επίστρωσή του , η ζημιά θα αποκατασταθεί αν περάσετε τα σημεία αυτά με ένα διαφανές υλικό υγρής σιλικόνης , που θα βρείτε σε μορφή σπρέι ή βαφής στα χρωματοπωλεία .



• ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Στο σπίτι σας αποφύγετε τον κεντρικό φωτισμό και δημιουργήστε ατμόσφαιρα με φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια , ακόμη και με φωτάκια - γιρλάντες ή φαναράκια .

• ΚΑΘΙΣΤΙΚΌ
Ζεστάνετε το χώρο του καθιστικού σας βάζοντας στον καναπέ μαξιλάρια και ριχτάρια σε απαλές αποχρώσεις με έντονα σχέδια . Τολμήστε να συνδυάσετε υφάσματα καρό , ριγέ και λουλουδάτα μαζί .

• ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αν έχετε παράθυρο στην κουζίνα σας τοποθετήστε μία ζαρντινιέρα στο περβάζι του . Φυτέψτε βασιλικό , μαϊντανό , άνηθο , δενδρολίβανο , όποια αρωματικά βότανα σας αρέσουν και θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας .

• ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ
Στην ζαρντινιέρα μην φυτέψετε φυτά στο ίδιο ύψος . Προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια ισορροπία , βάζοντας στις άκρες της ζαρντινιέρας χαμηλά κρεμαστά φυτά και στο κέντρο της πιο φουντωτά , ψηλά φυτά .

• ΜΠΑΝΙΟ
Στο μπάνιο σας χρησιμοποιείστε ποτ πουρί από ξερά λουλούδια , και νερό με περγαμόντο που φρεσκάρει και τονώνει .

• ΚΕΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
Καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού από τις άσχημες μυρωδιές και τον καπνό , αγοράζοντας αρωματικά κεριά με μυρωδιές που γαληνεύουν , όπως το άρωμα πορτοκαλιού , το γιασεμί , η λεβάντα .

• ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Στρώστε το τραπέζι σας με σερβίτσια σε χρώματα κόκκινο και πορτοκαλί , γιατί σύμφωνα με τη χρωματολογία , αυτά τα χρώματα επηρεάζουν τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις μας . Το κόκκινο και το πορτοκαλί βοηθούν την όρεξη και την πέψη .

• ΚΟΥΖΙΝΑ
Δώστε έναν άλλο αέρα στην κουζίνα σας . Αν οι τοίχοι σας είναι άδειοι , κρεμάστε πίνακες , μεγάλους , μικρούς , με κορνίζες χοντρές και χρωματιστές . Αγοράστε αξεσουάρ κουζίνας σε έντονα χρώματα και τοποθετήστε τα σε εμφανή ράφια . Η έξυπνη μείξη χρωμάτων μπορεί να μεταμορφώσει τον χώρο .

• ΨΥΓΕΙΟ
Για να βελτιώσετε την εικόνα του παλιού λευκού ψυγείου σας κολλήστε στην επιφάνεια της πόρτας του μια αφίσα ή γεμίστε το με χρωματιστά και αστεία μαγνητάκια .

• ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στο "ευαίσθητο" κομμάτι πίσω από την ηλεκτρική κουζίνα βάλτε ένα κομμάτι τζάμι για πιο "αόρατο " αποτέλεσμα .



Τίτλος: Απ: Οι 10 μεγαλύτεροι μύθοι για την καθαριότητα
Αποστολή από: nitsa2009 στις Μάρτιος 15, 2010, 17:32:30 μμ
ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ
Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα.

• ΣΤΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΙ
Κρατάτε στυλούς ή μαρκαδόρους πάντα με την μύτη προς τα κάτω (σε ένα βάζο ή ποτήρι). Θα διαρκέσουν περισσότερο και θα είναι πάντα έτοιμοι να γράψουν .

• ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ
Ξύδι και αλάτι, είναι αποτελεσματικό, φθηνό και ακίνδυνο μείγμα για να εξολοθρέψετε τα διάφορα παράσιτα χορτάρια του κήπου ή γρασιδιού σας .

• ΔΕΝΔΡΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ
Τώρα την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα, βοηθείστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς των πιο ελεύθερα! Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά, γύρω-γύρω.

• ΜΠΟΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ
Τελειώσατε το βάψιμο του σπιτιού σας και σας περίσσεψε μπογιά; Μπορείτε να την κρατήσετε φρέσκια επί χρόνια, αν σκεπάσετε το δοχείο με ένα φύλλο πλαστικού, μετά κλείσετε το σκέπασμά του χτυπώντας με ένα σφυρί, και κρατήστε το αναποδογυρισμένο.

• ΚΕΡΙΑ
Τα κεριά που ανάβετε στο σπίτι μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, αν πριν τα ανάψετε τα κρατήσετε στην κατάψυξη επί 30 λεπτά, και αν κρατάτε το φυτίλι πολύ κοντό

• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Ο καθαρισμός του φούρνου είναι από τις πλέον σκληρές εργασίες στο σπίτι γι' αυτό απαιτούνται και σκληρά χημικά. Χρησιμοποιήστε ακίνδυνα υλικά όπως αλάτι, σόδα, και Borax.Βάλτε 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλιές Borax, ανακατέψτε το και φυλάξετέ το σε ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκάσματος. Με το μείγμα αυτό μπορείτε να ψεκάζετε το φούρνο και να τα αφήνετε 20 λεπτά. Μετά τρίψτε τον.

• ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ
Αν τρέξουν λάδια, λίπη ή υγρά κατά το μαγείρεμα στο φούρνο σας , καθαρίστε τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, οπότε δε θα χρειαστεί να καταφύγετε στα τοξικά σπρέϊς.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετέ τα μετά.


(https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:Fx5SfG7RuwqRuM:https://www.kitchenpower.co.uk/images/buenoset.jpg)


• ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Αποφεύγετε την τοποθέτηση φυτών πάνω στα χαλιά και τις μοκέτες, γιατί γύρω από τη γλάστρα υπάρχει υγρασία που μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Χρησιμοποιήστε ειδικά πιατάκια για τις γλάστρες (όχι πήλινα).

• ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΜΑ
Τα χαλιά που θα φυλαχτούν χωρίς να πλυθούν, πρέπει πρώτα να σκουπιστούν πολύ καλά. Κατόπιν για μεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασμάτινη θήκη στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί. Προσοχή : Δεν πρέπει η καμφορά να έρθει σε επαφή με το xαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων. Αποφύγετε την φύλαξη των χαλιών σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες.

• ΧΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ
Το μούλιασμα των χαλιών είναι απαγορευμένο για όλα τα χειροποίητα χαλιά. Το στέγνωμα των χαλιών πρέπει να γίνεται ακαριαία, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώμα να μην είναι τόσο σταθερό και να χρωματίσει τα υπόλοιπα. Επίσης, η υγρασία στο εσωτερικό τους αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες φθοράς του πέλους.

• ΧΑΛΙ ΚΑΙ "ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ"
Μια απλή λύση για το "φρεσκάρισμα" του χαλιού είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού , για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί.

• ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΑΛΙΩΝ
1.Με Αμμωνία : Αναμείξτε δύο κουτάλια σούπας της οικιακής αμμωνίας σε ένα φλιτζάνι νερού.
2.Με ξίδι : Αναμείξτε ένα φλιτζάνι άσπρο ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό.
Επίσης το χλιαρό νερό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να ξεπλύνει τις καθαριστικές λύσεις από την ίνα. Η αποτυχία να ξεπλυθούν, μπορεί να προκαλέσει την επιταχυνόμενη ακαθαρσία.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙ
Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής: Απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ. Τέλος αφαιρέστε το με υγρό πανί.

• ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Τα μεταξωτά υφάσματα μην τα στεγνώνεται ποτέ στον ήλιο .

• ΜΑΛΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Για να ξαναβρούν τη φόρμα τους τα μάλλινα , αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατμών του..μπάνιου σας μακριά όμως από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ κλπ.

• ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑ
Τα ακρυλικά, πολυέστερ, ρεγιόν υφάσματα δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις σκουριές. Κρατήστε τες μακριά τους.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΟΥΧΛΑ
Μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύντε λευκά ή χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία.



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για μια ώρα. Μετά πλύντε κανονικά.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ Ή ΛΙΠΗ
Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύντε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την τάλκ.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ
Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύντε κανονικά.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΪΚ ΑΠ
Βρέξτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύντε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορυπαντικό. Ξεπλύντε με κρύο νερό.

• ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Είναι ιδανικό ένα χάρτινο σακουλάκι καφέ στο ψυγείο. Εξαφανίζει όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές!

• ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας,πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.

• ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ
Βάλτε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.Να είστε σίγουροι ότι η κουζίνας σας θα γεμίσει ένα ευχάριστο άρωμα καφέ.

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας (π.χ. κρεμμύδι,σκόρδο κτλ.)τρίψτε τα με μια λεμονόκουπα .

• ΤΗΓΑΝΙΛΑ
Είσασταν αφηρημένοι, ή, έστω, χάλασε ο απορροφητήρας. Τώρα; Φυσικά ανοίγετε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά απο όλα τα αποσμητικά χώρου στον κόσμο!


(https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:aYwaMqu9TLmVuM:https://en.espritcabane.com/img/handmade/potpourri.jpg)

• ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο, διακριτικό και πάνω απ` όλα υγιεινό άρωμα στο σπίτι, σας χρειάζονται μόνο δύο δόσεις βανίλιας,που βάζουμε στα γλύκα, και η ηλεκτρική σας σκούπα. Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι. Όταν τελειώσετε, το άρωμά της θα διαχέεται ευχάριστα παντού. Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να ξαναπροσθέσετε βανίλια.

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αυγό, κρεμμύδι, σκόρδο, ψάρι, βαριά φαγητά, αφήνουν έντονη την παρουσία τους στα ποτήρια. Για να εξαφανιστούν οι οσμές πρέπει τα ποτήρια να πλυθούν καλά με άφθονο νερό και απορρυπαντικό με αιθέρια έλαια.

• ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ
Ο χώρος αποθήκευσης μπορεί να είναι ένα υπόγειο ή μια αποθήκη ή μια παλιά ντουλάπα που θα βάλετε κάτω από τη σκάλα . Μια σειρά ράφια κάβας , που πουλάνε παντού , και μια μόνωση με φελιζόλ και έτοιμη η κάβα !!

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αν θέλετε η κουζίνα σας να μυρίζει ευχάριστα , βράστε σε μια κατσαρόλα λίγη κανέλα με ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά ..

• ΦΕΛΛΟΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ
Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε ένα φελλό από ένα μπουκάλι , τυλίξτε το λαιμό του μπουκαλιού για λίγα δευτερόλεπτα με ένα ζεστό πανί . Ο φελλός θα βγει εύκολα και ατόφιος .

• ΑΣΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Για γυαλιστερά ασημικά , τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό με αλάτι . Η χημική αντίδραση απομακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού .

• ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ
Για να φύγει η μυρωδιά από τα πλαστικά σκεύη , βάλτε τα , πλυμένα και σκουπισμένα , στο ψυγείο μία μέρα . Αν παραμένει , γεμίστε τα σκεύη με νερό με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε τα έτσι για μία μέρα .



(https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:dZ4W8SAysZHzzM:https://www.prepac.gr/xmsAssets/Image/GroupD_photos/MSprinted.jpg)




• ΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ
Για να μην μένουν σημάδια από την κρεμάστρα στους ώμους των ρούχων σας , βάζετε παλιές βάτες όταν τα κρεμάτε .

• ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Εχετε πολλά φαντεζί κοσμήματα και δεν ξέρετε που να τα τακτοποιήσετε; Διακοσμήστε τα , κρεμώντας τα στον τοίχο ή σε έναν καθρέφτη .

• ΚΑΔΕΝΕΣ
Οι καδένες σας έχουν κόμπους ; Ρίξτε μερικές σταγόνες από ένα απλό λάδι κουζίνας πάνω στον κόμπο και μετά τρίψτε τον απαλά .




• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΙΞΕΡ
Θέλετε να καθαρίσετε το μίξερ σας χωρίς να το αποσυναρμολογήσετε ; Γεμίστε το ως τη μέση με χλιαρό νερό με λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα και βάλτε το να δουλέψει λίγα δευτερόλεπτα . Μετά απλώς ξεβγάλτε το ...

• ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΕΝΑ
Τα καινούργια σας παπούτσια σας πέφτουν στενά ; Φορέστε τα μερικές ώρες στο σπίτι με υγρές κάλτσες και το δέρμα τους θα ανοίξει .

• ΓΥΑΛΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ
Οταν δυσκολεύεστε να ανοίξετε μια γυάλα , γλιστρήστε ένα κατσαβίδι κάτω από το καπάκι και γυρίστε το αργά ώσπου να ακούσετε να παίρνει αέρα η γυάλα ...Η γυάλα θα ανοίξει χωρίς προσπάθεια ..


 ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ
Για να εξαφανιστούν τα άλατα από το τηλέφωνο του ντους , αφήστε το σε ένα μπολ με ξίδι μια ολόκληρη μέρα .

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΜΕΝΟΥ
Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του καμένου στην κουζίνα σας , βράστε για λίγα λεπτά ένα λεμόνι κομμένο σε ροδέλες σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό .

• ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
Για να δημιουργήσετε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο δωμάτιό σας , βάλτε μία κατσαρόλα με βραστό ξύδι στο κέντρο του δωματίου . Το ξίδι θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες μυρωδιές .

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι . Δεν θα κολάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα .

• ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην κουζίνα οι πάγκοι , τα μαχαιροπίρουνα , τα σφουγγάρια , τα βουρτσάκια και οι πετσέτες πρέπει να διατηρούνται πάντα στεγνά . Ότι παραμένει υγρό ευννοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων . Ειδικότερα οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση , να αλλάζονται συχνά και να πλένονται με καυτό νερό . Επίσης , φροντίστε να είναι απόλυτα στεγνά τα σκεύη όπου φυλάσσονται το αλεύρι , ο καφές , το ψωμί , οι ξηροί καρποί και τα βότανα .

• ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Αν είστε καπνιστές και θέλετε να γλιτώσετε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του τσιγάρου που επικρατεί στο σπίτι , αντιμετωπίστε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας αναμμένα κεριά . Η ζεστή φλόγα ενός κεριού , εκτός του ότι δημιουργεί υπέροχη ατμόσφαιρα , έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη δυσάρεστη οσμή του τσιγάρου από τους διάφορους χώρους του σπιτιού .

• ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ
Αν τα επιπλά σας έχουν γρατζουνιές μην πανικοβάλλεστε . Αγοράστε τις ειδικές αλοιφές που κυκλοφορούν στην αγορά και καμουφλάρετε αποτελεσματικά όλες τις γρατζουνιές στις ξύλινες επιφάνειες .




Τίτλος: Απ: Τι να προσέχω, όταν χρησιμοποιώ προϊόντα καθημερινής χρήσης, που περιέχουν χημικ
Αποστολή από: giota στις Ιούνιος 03, 2010, 21:15:03 μμ
παρα πολυ καλες συμβουλες Νιτσακι...μπραβο *THUMBS%%__%%UP*