GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: margarita79 στις Νοέμβριος 30, 2007, 13:38:51 μμ



Τίτλος: το καστανο...
Αποστολή από: margarita79 στις Νοέμβριος 30, 2007, 13:38:51 μμ
Κάστανο
(https://www.myworld.gr/media/normal/1167993003_11.jpg)


Ο καρπός του χειμώνα! Τα κάστανα, ψητά, ωμά ή βραστά, σε σάλτσες γέμιση ή σούπες, είναι η χαρά του μπον βιβέρ αλλά και του... κρυολογημένου αφού είναι τονωτικά, ενώ κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μαγκάλι με ζεστά κάστανα σε μια στροφή του παγωμένου δρόμου, όταν τριγυρνάει κανείς έξω τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Μια καστανιά εκεί ψηλά...

Οι καστανιές ευδοκιμούν σε ορεινά μέρη. Πρόκειται για δέντρο πολύ ανθεκτικό, που συνήθως φτάνει σε μεγάλη ηλικία. Τα επιμήκη, σε σχήμα λοβού φύλλα του γίνονται κίτρινα το φθινόπωρο, την εποχή που ωριμάζουν τα κάστανα, οπότε πέφτουν από το δέντρο μαζί με το αγκαθωτό εξωτερικό τους κέλυφος. Περιέχουν καστανίνη, τανίνη, εσκουλίνη, σαπωνίνες. Τα κάστανα περιέχουν υδατάνδρακες, αζωτούχες ουσίες, ίνες και μεταλλικά άλατα (κυρίως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο).

Χρησιμότητα
Για αιώνες το κάστανο ήταν βασικό είδος διατροφής όπως είναι σήμερα το στάρι και το καλαμπόκι. Οι έλληνες, γάλλοι, ισπανοί και ιταλοί χωρικοί πήγαιναν στα χωράφια με την τσέπη γεμάτη κάστανα για να τσιμπολογάνε όσο δούλευαν. Στα κάστανα βασίζονταν ακόμα και σε εποχές κακής σοδειάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα άλεθαν για να τα κάνουν αλεύρι ώστε να φτιάξουν στη συνέχεια ψωμί και, στην καλύτερη περίπτωση, κουλούρια ή σούπα.

Ιδιότητες
Τα φύλλα της καστανιάς, η φλούδα της και ο καρπός της έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Ρίχνουν τον πυρετό, είναι αποτελεσματικά σε βήχα και κοκίτη, σταματούν τη διάρροια (ωμά ή ψητά), τους πόνους των αιμορροΐδων (τοποθετούνται βρασμένα στο επίμαχο σημείο), ενώ ανακουφίζουν μέχρι και από τον πόνο των παρωνυχίδων. Είτε ως αφέψημα είτε ως επιθέματα, έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμα για την αντιμετώπιση των ρευματισμών, την καταπολέμηση του πυρετού και της βαρυστομαχιάς.

Tip

Βράζουμε ένα κιλό κάστανα. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ξαναβράζουμε ώσπου να γίνουν χυλός. Βυθίζουμε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αφήνουμε μία ώρα και οι παρωνυχίδες εξαφανίζονται!

Οι κρυφές χάρες του κάστανου
• Ένα κρασοπότηρο με αφέψημα φύλλων καστανιάς πριν από το φαγητό ανοίγει την όρεξη.
• Στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση της δυσεντερίας χρησιμοποιούσαν νερό στο οποίο είχαν βράσει φλούδες καστανιάς.
• Το 17ο αιώνα η συνταγή του Culpepper για ένα απλό φάρμακο κατά του βήχα και της αιμόπτυσης είχε ως εξής: ξεραίνετε ξεφλουδισμένα κάστανα και τα κάνετε σκόνη την οποία ανακατεύετε με μέλι.

πηγη:myworld.gr


Τίτλος: Απ: το καστανο...
Αποστολή από: margarita79 στις Δεκέμβριος 03, 2007, 09:56:42 πμ
επισης πολυ ενδιαφερον αρθρο:

https://www.mednutrition.gr/nutrition/index.php?Itemid=68&id=587&option=com_content&task=view


Τίτλος: Απ: το καστανο...
Αποστολή από: Lia_P στις Δεκέμβριος 03, 2007, 14:28:52 μμ
Δεν ξέρω τα κάστανα παχαίνουν ξεπαχαίνουν μου αρέσουν πάρα πολύ, για τα ψητά βέβαια.
Χώρια που μου φέρνουν μνήμες παιδικές ακριβές. Παιδί μπροστά στον καστανά να τρέχουν τα σάλια στη θέα των μοσχομυριστών κάστανων Και να παρακαλώ να μην τελειώσουν ποτέ. Το κάψιμο στη γλώσσα που το πας;
Ω και τι απογοήτευση όταν έτρωγα το τελευταίο....μακάρι να ήταν κι άλλα, έλεγα.
Δεν ξέρω τα κάστανα.......μου αρέσουν πάρα πολύ, γιατί μου θυμίζουν παιδιά, χειμώνα, ζεστασιά, χουχούλιασμα, προσμονή....Καμιά φορά μπροστά στον καστανά και σήμερα κοντοστέκομαι... κάνω να πλησιάσω .... να ξαναθυμηθώ, αλλά δεν είναι το ίδιο.  :P
Τώρα υπάρχει το πρέπει ή όχι...τώρα υπάρχει και η δίαιτα χαχα!!


Τίτλος: Απ: το καστανο...
Αποστολή από: al1975 στις Δεκέμβριος 03, 2007, 14:52:04 μμ
Kάστανα ψητά, βραστά, σωταρισμένα για γαρνιτούρα, πουρέ, μέσα στην γέμιση της γαλοπούλας , μαρόν γλασε ,κάστανα να ναι και όπως ας είναι όπως να 'ναι!
Πάντα τα περίμενω με λαχτάρα να βγουν, τα λατρεύω και επειδή δεν τα βρίσκω όλο το χρόνο, μου επιτρέπω να αμαρτήσω.


Τίτλος: Απ: το καστανο...
Αποστολή από: ArXoS στις Ιανουάριος 06, 2012, 11:52:16 πμ
Κάστανα – Πειρασμός χωρίς θερμίδες

(https://www.greekmasa.gr/images/Photobucket_masa1/128d8d8c.jpg)

Η εξαιρετική τους γεύση, οι χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη τους για την υγεία μας
τα κάνουν απαραίτητα για την καθημερινή μας διατροφή.
Tα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από όσες πιστεύουν οι περισσότεροι
(160 Kcal/100 γρ.), ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα
θρεπτικό τρόφιμο που όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μας προσφέρει
μόνο οφέλη.

Γεύση και υγεία
• Τόνωση του νευρικού συστήματος: Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες
του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και φυλλικό οξύ, τα κάστανα τονώνουν το νευρικό μας
σύστημα.

• Χαμηλά σε λίπος: Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα περιέχουν
αρκετό νερό και λιγότερο λίπος, ενώ δεν έχουν χοληστερόλη.
Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά τους σε λίπος ανέρχεται περίπου στο 1-2%,
όταν σε άλλους ξηρούς καρπούς το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 50%.

• Ρύθμιση της χοληστερόλης: Τα κάστανα, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν
ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη,
που είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης
(εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αγγείων) και κατ’ επέκταση για την πιθανότητα
εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

• Μείωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) αίματος: Τα κάστανα αποτελούνται κυρίως
από σύνθετους υδατάνθρακες (35%), φυτικές ίνες (7-8%),
ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, γι’ αυτό η μέτρια κατανάλωσή τους συστήνεται
σε άτομα με διαταραχές των τιμών γλυκόζης ορού.

• Μυϊκή ενδυνάμωση: Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης,
της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη με αυτήν του αβγού και αφομοιώνεται εύκολα
από τον οργανισμό.

• Ιδανικά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο
και το χαμηλό ποσοστό νατρίου συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της πίεσης
αναδεικνύοντας τα κάστανα στην καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν
ανάλογο πρόβλημα.