GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: miaourose στις Μάιος 07, 2011, 15:41:30 μμ



Τίτλος: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: miaourose στις Μάιος 07, 2011, 15:41:30 μμ
καλησπερα σε ολους  :) !
πρωτη φορα κανω δικο μου θεμα στο μασα (ελπιζω μην κανω καμια γκαφα   :P )!
λοιπον εχω γενικα αποριες στο θεμα με το ξεφορμαρισμα απο τεχνικης πλευρας ...
απορια 1η) οταν ψηνουμε ταρτα (γλυκια ή αλμυρη) ποτε την ξεφορμαρουμε ακριβως? δεν σπαει? αν σκεφτομαι σωστα την αναποδογυριζουμε απο την ταρτιερα σε ενα πιατο και αμεσως με ενα αλλο για να ερθει στα ισα της. αν ειναι ετσι τοτε καμια ταρτα μαζι με τη γεμιση δεν μπορει να αναποδογυριστει γιατι θα μεινουμε με τη γεμιση στο χερι.
2η) οταν ψηνουμε πχ παντεσπανι σε φορμα στεφανι και χρησιμοποιησουμε τον πατο του στεφανιου , ξεφορμαρεται ακριβως οπως το κεικ? (εννοειται οτι βουτυρω-αλευρώνουμε τη φορμα). επεισης πανω σε αυτο με τη φορμα στεφανι, οταν κανουμε τσιζκεικ και βαλω το μπισκοτο στον πατο του στεφανιου, μπορω μετα να το ξεφορμαρω ή θα σπασει εστω κι αν ειναι παγωμενο? το στεφανι θελει λιγη δυναμη να ανοιξει αυτο δεν πειραζει την κρεμα μεσα? της κανει σημαδι/τρυπα?
3η) οταν εχουμε μια κλειστη πιτα σε ταψι, αναποδογυριζεται ή οχι?

Διαφωτιστε με  ::)  !!!
ευχαριστω πολυ   :D


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: margarita79 στις Μάιος 07, 2011, 16:53:02 μμ
Kαταρχην οτι και να ξεφορμαρουμε πρεπει να εχει ερθει σε θερμοκρασια δωματιου.
Ακομα και γλυκο ψυγειου σε φορμα να εχουμε πχ.ζελε (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2631&Itemid=49),πανακοτα  (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3793&Itemid=49) κτλ πρεπει να βουτηξουμε το μπωλ σε ζεστο νερο για λιγα δευτερολεπτα να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου και μετα να αναποδογυρισουμε.
Απαραιτητη προυποθεση ειναι παντα να χαραξουμε γυρω γυρω στα τοιχωματα το γλυκο-φαγητο απο τη φορμα -ταψι.

Για αυτα που ρωτας να σου πω τι κανω εγω
1.Για ταρτα αν προκειται αλμυρη και εχω ωραια ταρτιερα την χαραζω σε κομματια και παρουσιαζω οπως ειναι μεσα στην ταρτιερα οπως εδώ (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4166&Itemid=49)  ή εδώ  (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5303&Itemid=49)αλλιως περιμενω να κρυωσει και την αναποδογυριζω σε πιατελα και ξανα σε αλλη για να ερθει στα ισια της οπως πχ αυτη (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4132&Itemid=49) αλλα πολυ κακο για το τιποτα και ρισκαρουμε να τη διαλυσουμε  οποτε προτιμω να την κοβω σε κομματια μεσα στην ταρτιερα και να την στηνω ξανα κυκλικα σε πιατελα. ;)

Αν προκειται για γλυκια που θελει ψησιμο πχ.πασταφλωρα ή καποια μηλοπιτα ακολουθω την ιδια διαδικασια οπως παραπνω και συνηθως την αφηνω μεσα στην ταρτιερα ειναι και πιο ωραια αισθητικα νομιζω.
Αν ειναι γλυκια που θελει ψησιμο μονο η βαση και μετα γεμισμα με καποια κρεμα και ψυγειο οπως εδώ (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3386&Itemid=49) τοτε ψηνω μονο τη βαση μεσα σε ταρτερα που εχω στρωσει λαδοκολλα η οποια δεν ειναι μονο στον πατο αλλα προεξεχει λιγο και οταν κρυωσει καλα(γιατι σπαει)τη μεταφερω σε πιατελα και στηνω απο πανω το γλυκο.

2.Οταν ψηνω παντεσπανι και το θελω πχ. για ρολο (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3475&Itemid=49) το ψηνω στη λαμαρινα του φουρνου παντα με λαδοκολλα απο κατω.
Αν το θελω στρογγυλο το ψηνω στην κουμπτωτη  φορμα με στρωμενη λαδοκολλα μονο στον πατο και βουτυρωμενα -αλευρωμενα τα πλαινα της.
Χαραζω γυρω γυρω μολις κρυωσει και ξεκουμπωνω τη φορμα.Αναποδογυριζω σε πιατελα και αφαιρω τη λαδοκολλα.

Για τσηζκεικ με βαση μπισκοτου αν χρησιμοποιησεις κουμπωτη φορμα με στεφανι δεν θα καταφερεις ποτέ να τη βγαλεις απο τον πατο της φορμας για αυτο απλα θα αναγκαστεις να ακουμπησεις οπως ειναι με τη μεταλλικη βαση σε πιατελα(εδώ (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5034&Itemid=49)) .(Ενα φεγγαρι εκανα τετοιες δοκιμες ,με λαδοκολλες ,με ζελατινες κτλ και πεταξα 3 βασεις τσηζκεικ σε μια μερα  :-[).
Οποτε αποφασισα να στηνω απευθειας μονο το στεφανι χωρις τον πατο της φορμας σε πιατελα και να στηνω εκει μεσα το γλυκο ωστε να μπει ψυγειο μαζι με την πιατελα οπως εδώ (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3437&Itemid=49) .
Βεβαια εγω τη βαση του τσηζκεικ-μπανοφι κτλ δεν την ψηνω ποτε.Απλα ανακατευω μαργαρινη με τριμμενο μπισκοτο κτλ και βαζω στο ψυγειο να σφιξει το μειγμα λιγο πριν προσθεσω  απο πανω την κρεμα ή οτι αλλο θελω.

Το ιδιο κανω και σε τουρτες (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5531&Itemid=49) και σε τουρτες παγωτο (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4683&Itemid=49)

3.Κλειστη πιτα σε ταψι τι εννοεις;
Γενικα για πιτα ,εγω χαραζω πριν το ψησιμο και μετα αφου κρωσει κοβω σε κομματια και σερβιρω σε πιατελα.Ποτε δεν χρεισστηκε να ξεφορμαρω ολοκληρη πιτα.
Στη μονη περιπτωση που το κανω ειναι σε πιτα σε φορμα του κεικ με τρυπα οπως πχ. εδω (https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3222&Itemid=49) που εκει πρeπει να κρυωσει πολυυυυ καλα η πιτα για να αναποδογυρισω.


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: miaourose στις Μάιος 07, 2011, 17:02:29 μμ
Μαργαριτα σε ευχαριστω παρα πολυ! με καλυψες  :)
κατι αλλο τωρα, οταν βγαζουμε το στεφανι απο τσιζκεικ, η πιεση που ασκουμε για να το ανοιξουμε δεν αφηνει σημαδι στη κρεμα?


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: margarita79 στις Μάιος 07, 2011, 17:04:27 μμ
Οχι δε μου εχει τυχει απλα μπορει να φυγει λιγη κρεμα μαζι με τα τοιχωματα του στεφανιου.Βεβαια πρεπει να εχει μεινει αρκετα στο ψυγειο για να ξεκουμπωσεις κα να εχεις χαραξει παλι γυρω-γυρω πριν την ανοιξεις αλλα και λιγο να σου αφησει σημαδι με ενα μαχαιρακι ή με πια σπατουλιτσα το στρωνεις ;). 


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: miaourose στις Μάιος 07, 2011, 17:11:12 μμ
μεχρι τωρα τη φοβομουνα αυτη τη φορμα με το στεφανι! απο αυριο θα της ορμηξω χαχα
ομογολω οτι δεν το ηξερα οτι το χαραζουμε!
ευχαριστω και καλο σαβατοκυριακο :)


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: margarita79 στις Μάιος 07, 2011, 17:12:27 μμ
Ναι το ξεκολλας στην ουσια με σταθερη κυκλικη κινηση γυρωωω γυρω με μαχαιρι χωρις δοντακια.


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: miaourose στις Μάιος 07, 2011, 17:18:35 μμ
ναι το φανταστηκα!
το σουφλέ σε ψηλο πυρεξ το αναποδογυριζουμε αραγε για να σερβιρουμε?


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: margarita79 στις Μάιος 07, 2011, 17:23:13 μμ
Σουφλε μακαρονια;;;;
Οχι καλε δεν αναποδογυριζεις τιποτα σερβιρεις σε κομματια και παρουσιαζεις μαζι με το πυρεξ αν θες.


Τίτλος: Απ: Ξεφορμάρισμα από διάφορα σκεύη
Αποστολή από: miaourose στις Μάιος 07, 2011, 17:28:37 μμ
οχι με μακαρονια. σουφλε με τυρια ας πουμε!
πολυ με μπερδεουν ολα αυτα τα σκευη  :-[ , αν σκεφτω καμια αλλη απορια θα ξαναγραψω  ::)