GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Fitness και Διατροφή => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Δεκέμβριος 16, 2007, 14:13:30 μμ



Τίτλος: Μαστίχα Χίου
Αποστολή από: giota στις Δεκέμβριος 16, 2007, 14:13:30 μμ
Χρήσεις της Μαστίχας Χίο[color=teal]ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ[/color][/color]
Η μαστίχα καταπολεμά το ελικοβακτήριο του Πυλωρού.

Πρόσφατες μελέτες του πανεπιστημίου του Nottingham που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, December 24,1998, Vol. 339, No. 26 απέδειξαν ότι:

« Ακόμα και μικρές ποσότητες Μαστίχας -1 γραμ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες – δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο μηχανισμός εντούτοις που ευθύνεται γι’ αυτό δεν ήταν μέχρι στιγμής ξεκάθαρος. Ανακαλύψαμε ότι η μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί την θεραπευτική της επίδραση στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος. »

Επίσης μελετάται από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού η χρήση της μαστίχας στον ζαχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται επίσης σε αλοιφές ενάντια στα εγκαύματα, στα κρυοπαγήματα, σε δερματικές παθήσεις και στην παρασκευή εμπλάστρων.Ταυτόχρονα προκαλεί κάποια χαλάρωση του οργανισμού με την εκφόρτιση συναισθημάτων.
Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων. Ακόμα αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες.

Στο ελεανολικό οξύ της μαστίχας αποδίδεται η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της. Έτσι η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα φλεγμονών στα παραπάνω όργανα η μαστίχα προσφέρει διεγερτική αναζωογόνηση που επιτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές υπεύθυνη για δυσάρεστες καταστάσεις όπως δυσπεψία ή τυμπανισμός. Το μάσημα της τσίχλας διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού.

[color=red][color=teal]ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ[/color][/color]Η μαστίχα όπως και το παράγωγό της κολοφώνιο (η ρητινώδης ουσία που απομένει μετά την απομάκρυνση του αιθέριου ελαίου από την μαστίχα) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειρουργικών νημάτων. Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν χρειάζεται επέμβαση κοπής.

Το φάρμακο MASTISOL (αμερικανικής παρασκευής) που περιέχει μαστίχα χρησιμοποιείται για την επικόλληση επιδέσμων. Με αυτό επιτυγχάνεται η επικόλληση του επιδέσμου με φυσικό προϊόν που δεν προκαλεί ερεθισμούς και αντισηψία στην πληγή.

[color=red][color=teal]ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ[/color][/color]
Η μαστίχα ως φυσικό προϊόν συμβάλλει πρωτίστως στην διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών. Το μάσημα της ενεργεί στην καλή διατήρηση της υγείας των ούλων και στην αντισηψία του στόματος. Προκαλεί εφύγρανση της στοματικής κοιλότητας, λόγω του παραγόμενου σιέλου, με αποτέλεσμα τον καθαρισμό και αρωματισμό. Η συστηματική χρήση μαστίχας (σύμφωνα με μελέτες ΣΥΜΠΟΣΙΟ) αφαιρεί ή περιορίζει σημαντικά τον σχηματισμό μικροβιακών πλακών. Γι’ αυτό αποτελεί σήμερα συστατικό οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων για στοματική καθαριότητα , αντισηψία και υγιεινή. Χρησιμοποιείται ακόμα ως συστατικό του σφραγίσματος των δοντιών και εκμαγείων των οδοντοστοιχιών.

[color=red][color=teal]ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ [/color][/color]
Η μαστίχα βοηθά στη βελτίωση των ατελειών της οδοντοστοιχίας, όπως βελτίωση των σκελετικών χασμοδοντιών. Το μάσημα συγκεκριμένα φυσικής σκληρής μαστίχας δραστηριοποιεί τους περιοδοντικούς ιστούς με αποτέλεσμα την ορθότερη ανάπτυξη του οστεϊκού συστήματος της μασητικής συσκευής. Έτσι βελτιώνεται η λειτουργική ικανότητα των μασητήριων μυών και οι συνθήκες κατά τις οποίες αναπτύσσεται το ορθογναθικό σύμπλεγμα και μειώνεται η συχνότητα των ορθοδοντικών προβλημάτων.

Η ευγενόλη τέλος που εντοπίζεται στο μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική ως αντισηπτικό και καταπραϋντικό.

[color=red][color=teal]ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ[/color][/color]Επειδή η ρητίνη είναι μερικώς διαλυτή στην αλκοόλη και πλήρως διαλυτή στον αιθέρα, τερπεντίνη και άλλους οργανικούς διαλύτες βρίσκει πολλές εφαρμογές στην βιομηχανία.


[color=blue][color=red][color=teal]1. ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ [/color] [/color][/color] Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται τόσο ως άρωμα όσο και για σταθεροποιητής αρώματος.

[color=blue][color=teal]2. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ[/color][/color]Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες προσώπου λόγω της ιδιότητας του να καθαρίζει το πρόσωπο και να του δίνει λαμπερότερο χρώμα.

[color=blue][color=teal]3. Στην [color=teal][/color]υφαντουργία και βαμβακουργία [/color][/color] χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής χρωμάτων για το κολλάρισμα των υφασμάτων και ειδικά των μεταξωτών.

[color=blue][color=teal]4. ΑΛΛΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ[/color][/color]
Στη βυρσοδεψία, στην παραγωγή ελαστικών και πλαστικών, στην παραγωγή χρωμάτων, κόλλας και κολλοειδών ουσιών, στην παραγωγή καμφοράς και στην λιθογραφία ως σταθεροποιητής χρωμάτων.
Στην κατασκευή βερνικιών υψηλής ποιότητας όπως βερνίκια αεροσκαφών, μουσικών οργάνων, επίπλων κτλ
Στην παρασκευή ισπανικού κηρού (βουλοκέρι).

[color=red][color=teal]ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ[/color][/color]
Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων. Η μαστίχα ως γλυκό κουταλιού σερβίρεται με ιδιαίτερα παραδοσιακό τρόπο μέσα σε νερό και είναι γνωστή ως υποβρύχιο. Χρησιμοποιείται επίσης για το γλασάρισμα σοκολάτας και άλλων γλυκισμάτων, στα παγωτά, στα λουκούμια , στα μπισκότα στις καραμέλες κτλ.

[color=red][color=teal]
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ [/color] [/color]
Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ως Μπαχαρικό και προσδίδει διακριτικό άρωμα σε πολλές τροφές όπως το κρέας και το τυρί. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων. Στην Κύπρο αρωματίζουν ακόμα και το ψωμί. Στο Λίβανο και τη Συρία φτιάχνουν ένα είδος παραδοσιακού τυριού με άρωμα και γεύση Μαστίχας. Οι Άραβες θεωρούν μεγάλη πολυτέλεια να αρωματίσουν το φαγητό, το γλυκό ή το γάλα με Μαστίχα.

[color=red][color=teal]ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ [/color] [/color] Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου. Το ποτό Μαστίχα πίνεται ως απεριτίφ. Πολύ γνωστό είναι το λικέρ «ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ» καθώς και το «ΟΥΖΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ». Με την προσθήκη Μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και επιπλέον περιορίζεται η βλαπτική επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.

Στον Αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στα Ιράκ, προστίθεται στην παρασκευή του τοπικού ποτού Αράκ. Επιπλέον οι Αραβικοί Λαοί αρωματίζουν το πόσιμο νερό με Μαστίχα, καίγοντας Μαστίχα. Με τον καπνό της αρωματίζουν την κανάτα και τη γεμίζουν νερό.

[color=purple]πληροφορίες
www.gummastic.gr/mastiha_use.asp[/color]


Τίτλος: Απ: Μαστίχα Χίου
Αποστολή από: Katerina στις Δεκέμβριος 16, 2007, 22:18:43 μμ
Πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι πληροφορίες σου, Γιώτα. Η μαστίχα έχει, όντως, ευεργετική δράση στον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια τη γνώρισα, και τη χρησιμοποιώ όλο και περισσότερο στα γλυκά - τρελαίνομαι για μαστίχα!  ::) ::)Πρόσφατα, βρήκα και ωραίες συνταγές με κρέας και μαστίχα, θα τις δοκιμάσω και θα σας πω τα αποτελέσματα.
Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. :)


Τίτλος: Απ: Μαστίχα Χίου
Αποστολή από: giota στις Δεκέμβριος 17, 2007, 13:19:57 μμ
Να είσαι καλα Katerina
μου αρεσει πολυ η γευση της Μαστιχας Χιου με γλυκα, καραμελες, λικερ  :-*


Τίτλος: Απ: Μαστίχα Χίου
Αποστολή από: margarita στις Ιανουάριος 08, 2008, 21:32:35 μμ
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, μπράβο.
Σύντομα θα σας δώσω και τη συνταγή βασιλόπιτας που έκανα φέτος με μαστίχα, υπέροχη.


Τίτλος: Απ: Μαστίχα Χίου
Αποστολή από: kleiw στις Ιανουάριος 09, 2008, 09:28:58 πμ
polu xrhsima kai merikws gnwsta!ola auta pou mas grafeis!!
thn skonh mastixas!(exw ftiaksei kai me zaxarh kai me ligo kabourdismeno elafrws aleyri) bazw kathe prwi sto prwino mou !kai apolambanw tis kataplhktikes idiothtes ths!
as mhn ksexname kai ton kroko kozanhs,kai auton ton bazo sto giaourti mou me to meli kathe bradu!!
h Ellada mas!!!mas prosferei aploxera ta kala ths!!arkei emeis na ta apolambanoume!!! :) ;)


Τίτλος: Απ: Μαστίχα Χίου
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 12, 2008, 20:37:20 μμ
Γνωστή σε όλο τον κόσμο, η μαστίχα φημίζεται για το άρωμα, τη γεύση και τις ευεργετικές της ιδιότητες. Γι’ αυτό, αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο του Vita βάλαμε τους ανεπεξέργαστους σκληρούς και μαλακούς κρυστάλλους, αλλά και τα συσκευασμένα κουφετάκια χιώτικης μαστίχας και ανακαλύψαμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Tα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που έγιναν κυρίως στο εργαστήριο Xημείας-Φυσικοχημείας-Bιοχημείας στο Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μας τα παρουσιάζει η δρ. Aνδριάνα Kαλιώρα, επιστημονική συνεργάτιδα του Tμήματος Eπιστήμης-Διαιτολογίας-Διατροφής του Xαροκόπειου Πανεπιστημίου.



Tι έδειξαν οι μελέτες
- H ανάλυση της ρητίνης, της υγρής δηλαδή ουσίας που βγαίνει σαν δάκρυ από τις τομές που γίνονται στον κορμό του μαστιχόδενδρου, κατέδειξε κυρίως τερπένια. Πρόκειται για ουσίες για τις οποίες σειρά ερευνών δείχνει ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
- Για πρώτη φορά ανιχνεύθηκαν και πολυφαινόλες, δηλαδή ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.).
- Aπό μελέτες που έγιναν στο εργαστήριο του Xαροκοπείου, και όχι ακόμα από κλινικές μελέτες, φαίνεται ότι η μαστίχα μπορεί να εμποδίσει την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη). Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρα προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
-Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύει το συκώτι.
- Για τα ευεργετικά συστατικά της μαστίχας φαίνεται ότι και η απλή μάσηση της ρητίνης ως τσίχλας είναι ικανή σε μεγάλο βαθμό να μας τα παρέχει. Aυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε στο εργαστήριο Xημείας και Bιοχημείας του Xαροκοπείου. Συγκρίνοντας μάλιστα το δάκρυ, την ανεπεξέργαστη δηλαδή μαστίχα, με τα κουφέτα με μαστίχα προκύπτει ότι επωφελείται κανείς περισσότερο των ευεργετικών συστατικών από τη μάσηση της ανεπεξέργαστης μαστίχας. Eπιπλέον, το μάσημα της μαστίχας, ανεπεξέργαστης και μη, βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια.


Tα νεότερα δεδομένα
Πρόσφατα στο εργαστήριο του Xαροκοπείου, σε συνεργασία με Γαστρεντερολογική Kλινική Kρατικού Nοσοκομείου, ολοκληρώθηκε πιλοτική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Mετά, λοιπόν, τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Xίου σε μορφή κάψουλας σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου παρατηρήθηκε βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και μείωση της φλεγμονής.


Πώς ανακουφίζει το στομάχι

Όσον αφορά τη δράση της ρητίνης κατά του ελικοβακτηριδίου, οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται. Mέχρι τώρα, οι παρατηρήσεις στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειχναν αλλοιώσεις στη δομή των ελικοβακτηριδίων μετά τη χορήγηση ρητίνης. Σύμφωνα, δηλαδή, με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα των επιστημόνων, η λήψη μαστίχας, ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις, μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μαστίχα δεν έχει αντιμικροβιακή δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (HP). Όμως, παρόλο που δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο ότι βοηθά στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, τουλάχιστον αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματά του.

Φωτεινή Bασιλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ - Ιανουάριος 2007  vita