GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Fitness και Διατροφή => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Δεκέμβριος 26, 2007, 18:22:01 μμ



Τίτλος: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: giota στις Δεκέμβριος 26, 2007, 18:22:01 μμ
Μελομακάρονο ή Κουραμπιές: ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αποφασίστε

Γράφει ο Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Τα τελευταία χρόνια κάποιος που παρακολουθεί από κοντά τα διατροφικά δρώμενα και τους ειδικούς θα έχει παρατηρήσει ότι εκλείπει από το λεξιλόγιο των ειδικών η λέξη «απαγορεύεται». Κάποιος περισσότερο ειδικός από τον απλό καταναλωτή και λιγότερος ειδικός από τον πραγματικό ειδικό θα έλεγε ότι όλα πρέπει να καταναλώνονται, αλλά με μέτρο. Ο αυθεντικά ειδικός θα πρόσθετε ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη σύσταση από το «απαγορεύεται να φας...» και ότι αυτή η σύσταση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σε οδηγήσει στο να το υπερκαταναλώσεις και επακόλουθα στην παχυσαρκία.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εισαγωγή θα μου πρόσθεσε αρκετούς νέους φίλους, όμως ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Το γεγονός ότι επιτρέπεται να τρώμε λίγο από όλα δεν πρέπει να παρερμηνευθεί εν όψει της επικαιρότητας λόγω εορτών. Τα γλυκά δεν παχαίνουν αν καταναλώνονται με μέτρο και βέβαια να περιοριστούμε σε μικρή ποσότητα και όχι σε μικρό ταψί.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων μεταξύ των άλλων είναι και αυτά τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα. «Ξέρετε τώρα τα Χριστούγεννα η μητέρα μου κάνει κάτι κουραμπιέδες μοναδικούς. Θα τους προσαρμόσουμε στο διαιτολόγιο μας, έτσι δεν είναι?» ή «Να κάνουμε κάτι αυστηρό πριν τις γιορτές για να φάμε άφοβα τα μελομακάρονα μας, τις γιορτές» ή κάτι πιο προχωρημένο «δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά εγώ τα Χριστούγεννα θα φάω» είναι μερικές από τις προτροπές που ακούμε εμείς οι διαιτολόγοι προεόρτια. Και βέβαια αυτοί που βρίσκονται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους γίνονται οι καλύτεροι μάρτυρες (ο όρος με τη δίσημη έννοια του) της εορταστικής υπερκατανάλωσης γλυκισμάτων.

Ας τονίσουμε σε αυτό το σημείο κάτι. Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο, αντίθετα και ειδικά σε άτομα που έχουν εθισμό προς το γλυκό, αυτό επιβάλλεται, αρκεί να είναι προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο. Έτσι προτροπές «ειδικών» του τύπου «μην φάτε πάνω από 2-3 γλυκά σε όλη την περίοδο των εορτών» μάλλον αγγίζουν τα όρια του ανέφικτου και προτρέπουν τον διαιτόμενο να κρατήσει την πραγματικότητα στο χώρο του ανομολόγητου. Κλονίζεται έτσι η σχέση διαιτολόγου-διαιτόμενου και η προσπάθεια για απώλεια βάρους αποκτά μειονεκτήματα.

Στο δίλημμα τώρα μελομακάρονα ή κουραμπιέ, σημειώνουμε 1. Όσον αφορά την θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες και το πιο σημαντικό ίσως και τα δύο προσφέρουν περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η ενέργεια τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, γενικά θα πούμε ότι αποδίδουν 150 θερμίδες έκαστο.

Αυτό όμως που ισχυροποιεί την θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά καθώς βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα λιπαρά του μελομακάρονου με άλλα λόγια είναι ωφέλιμα καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά ορίζει, κατά προσέγγιση βέβαια, και το πόσο νόστιμα είναι. Έτσι και οι δύο «αντίπαλοι» προσφέρουν την ίδια περίπου ηδονική απόλαυση καθώς έχουν περίπου τα ίδια λιπαρά, αλλά με διατροφική ανωτερότητα του μελομακάρονου εξ ’αιτίας της περιεκτικότητας του σε ελαιόλαδο. Επίσης το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας εργασιών (οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν απαραίτητα συνένζυμα στο ενδιάμεσα μεταβολισμό τόσο των υδατανθράκων, όσο και των λιπών και των πρωτεϊνών).

Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κα, ενώ αυτός του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο). Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια (στα οποία οφείλει και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.

Όμως και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν την θρεπτική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως και την θερμιδική τους αξία. Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδιαιτερότητα του καθενός, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποιον μπορεί να αρέσουν και να ικανοποιείται γευστικά πολύ περισσότερο από τον κουραμπιέ από ότι με το μελομακάρονο. Αυτός δεν χρειάζεται να αλλάξει τη συνήθεια του. Διότι θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι επειδή αυτά καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα δεν κάνουν και τόσο μεγάλη διαφορά στην κατανάλωσή τους.

Συμπερασματικά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι όσον αφορά την ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως την θρεπτική. Όμως μέχρι πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορώ να τρώω καθημερινά και σε ποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας?

Ας ξεκινήσουμε την απάντηση με μία σημαντική υπενθύμιση: το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Έτσι αν θέλουμε να κλείσουμε το γεύμα μας με ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα. Αν όμως θέλουμε και δύο πιάτα γαλοπούλας γεμιστής να δοκιμάσουμε και τέσσερα κομμάτια σπιτικής σπανακόπιτας να τσιμπήσουμε και για να μην χαλάσουμε την παρέα να γευτούμε ότι άλλο υπάρχει στο τραπέζι, τότε είναι φυσικό ότι το γλυκό που θα φάμε θα μετατραπεί στο σώμα μας σε λίπος.

Την έννοια του μέτρου δεν θα πρέπει να την ξεχνούμε ακόμα κι αυτές τις μέρες.

Οι γιορτές έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαφορετικότητας αυτής της περιόδου και συντονίζονται με την κουλτούρα των ημερών. Δεν ζούμε γιορτές αν δεν φάμε γλυκά. Αυτή τη χρονιά ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή συμπεριφορόμενοι συνετά και όχι σαν να είμαστε αποκλεισμένοι σε ένα ξερονήσι για μήνες και μετά μας έριξαν σε ένα δωμάτιο με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.


Πηγές: Με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: sgr στις Δεκέμβριος 26, 2007, 20:17:17 μμ
Συνεχίζω να γράφω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κο Τάσο Παπαλαζάρου. Και φυσικά θα συμφωνήσω με αυτόν.
Απλά μπορούμε να έχουμε μέτρο αυτές τις ημέρες ?? Εγώ τουλάχιστον όχι.
Σας προετοίμασα όμως, θα βάλω θέμα στο φόρουμ μετά τις γιορτές, πόσα κιλά βάλαμε ... και προσέξτε έ ? μη κλέψετε...... τίμια πράγματα.
 :D :D :D :D :D :D :D :D


Υ.Γ. Ευχαριστούμε Γιώτα για τις πληροφορίες που μας μετέφερες.


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: giota στις Δεκέμβριος 29, 2007, 10:47:15 πμ
Γιατι μας απειλεις  ??? ??? ??? ???
κι εγω διαβαζω τον Παπαλαζαρου και τον παρακολουθω σε εκπομπες
τα λέει πολύ ωραία και απλα  :o :o :o


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: SOULAPAPAF στις Δεκέμβριος 30, 2007, 01:16:01 πμ
Βρε κοριτσια ποιος Παπαλαζαρου και Μουλινος και ποια μελομοκαρονα και κουραμπιεδες ! γυριζαμε σημερα απο Ελατη και σταματησαμε για λιγο στο πλαζα εκει στην εθνικη. μολις μπηκα μεσα επεσε το ματι μου σε κατι τεραστιες βασιλοπιτες που σου εσπαγαν τη μυτη απο τη μοσχοβολια! δε μπορεσα ν,αντισταθω πηρα κι,εγω μια για τη Πρωτοχρονια λεει!    ερχομαστε σπιτι ,βγαλαμε τα πραγματα, ενας χαμος, εμενα το μυαλο μου στη βασιλοπιτα. ας την ευχη λεω ,την ανοιγω  και μμμμμμ τσακισα σχεδον τη μιση και βρηκα και το φλουρι! ποτε να ζυγιστω αυριο η μετα τις γιορτες ; χαιρετισματα στο  Παπαλαζαρου :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: sgr στις Δεκέμβριος 30, 2007, 12:21:33 μμ
Χαχαχα και του χρόνου soulapapaf ! Καλά της έκανες της πίτας χιιχιχι.
(με την ευκαιρία κούκλος ο Παπαλαζάρου έ ?  ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) Ααααααααχχχχχχχχχχχ.


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: margarita79 στις Δεκέμβριος 30, 2007, 12:40:04 μμ
μια χαρα τα λετε φιλεναδες πειτε του χαιρετισματα και απο μενα
ε μαααα.....
 ;) ;)
 ;D ;D ;D ;D


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: giota στις Δεκέμβριος 31, 2007, 10:20:12 πμ
Θα συμφωνήσω με την sgr, αλλα τον προλαβε άλλη  :-[
όσο για βασιλόπιτα πήρα μία με λευκή σοκολάτα  :P :P :P
και περιμένω να την κόψουμε    ::) ::) ::)
τώρα θα μας βρει η νέα χρονιά και με 239 θερμίδες  ακόμα :o :o :o


Τίτλος: Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;
Αποστολή από: linmak88 στις Ιανουάριος 01, 2010, 16:12:05 μμ
Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;     

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά βρίσκονται σε αφθονία σε κάθε τραπέζι.

Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Αυτό που είναι καλό να αποφύγουμε όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα είναι η υπερκατανάλωση.

Διαβάστε παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την θρεπτική και θερμιδική αξία των δύο παραδοσιακών μας γλυκισμάτων, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Σε ότι αφορά την θερμιδική τους αξία τόσο ένα μελομακάρονο όσο και ένας κουραμπιές έχουν περίπου την ίδια ενέργεια. Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας προσδίδει περίπου 150 θερμίδες.



Η διαφορά σε ότι αφορά τη σύστασή τους είναι στη θρεπτική τους αξία. Τα λιπαρά που περιέχουν τα μελομακάρονα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα λιπαρά που χρησιμοποιούμε συνήθως για να παρασκευάσουμε τους κουραμπιέδες, και αυτά είναι το ελαιόλαδο για τα μελομακάρονα και το βούτυρο για τους κουραμπιέδες.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Σε πολλές επιστημονικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου, βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς, στην πέψη και στην πρόληψη της χολολιθίασης ενώ του έχουν αποδοθεί και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία αυξάνουν την LDL και την ολική χοληστερόλη στο αίμα. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.




Τα καρύδια και το μέλι που περιέχουν τα μελομακάρονα αυξάνουν περαιτέρω την θρεπτική τους αξία. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε. Ο οργανισμός U.S. Food and Drug Administration (FDA) έχει δηλώσει πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών σαν μέρος μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες από πολλά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.




Στις παραπάνω θετικές ιδιότητες των συστατικών των μελομακάρονων έχουμε να προσθέσουμε και της ιδιότητες τις κανέλας η οποία περιέχει πολυφενόλες και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς.

Οι κουραμπιέδες από την άλλη περιέχουν αμύγδαλα τα οποία όπως και τα καρύδια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε ενώ σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών, και η κατανάλωσή τους έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Συμπερασματικά...

Αναμφισβήτητα τα μελομακάρονα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τους κουραμπιέδες. Ακόμα όμως και αν οι κουραμπιέδες είναι το αγαπημένο σας γλύκισμα απολαύστε τους αλλά με μέτρο. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα πιο υγιεινό γλύκισμα!

Πηγή:  FitDiet.gr


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: ArXoS στις Ιανουάριος 01, 2010, 17:54:49 μμ
τρέχει και δημοσκόπηση στην αρχική σελίδα του GreekMasa. Τα μελομακάρονα πιάνουν το 50%  ;D ;D


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: mariaZ στις Ιανουάριος 01, 2010, 19:52:35 μμ
τρέχει και δημοσκόπηση στην αρχική σελίδα του GreekMasa. Τα μελομακάρονα πιάνουν το 50%  ;D ;D

Δεν είναι τυχαίο οτι η πιατέλα με τα μελομακάρονά μου έχει εξαφανιστεί εδώ και τρεις μέρες ενώ μερικοι ακόμη κουραμπιεδες στεκονται καμαρωτοι-καμαρωτοι στην πιατέλα τους. Ανήκουμε στην οικογένεια μελομακάρονα  O:-)


Τίτλος: Απ: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές
Αποστολή από: linmak88 στις Ιανουάριος 01, 2010, 20:15:14 μμ
Πρέπει να λάβουμε υπόψιν όμως και το εξής: ότι το μελομακάρονο-λόγω των συστατικών και των μυροδικών του είναι πιο ευκολόγευστο,
ενώ ο κουραμπιές-αν δεν έχει φτιαχτεί με τα πιο τοπ υλικά και κυρίως το βούτυρο που θα χρησιμοποιηθεί καθώς επίσης και το ψησιμό του
που πρέπει να είναι τέλειο γιατί στεγνώνει γρήγορα αν παραψηθεί και έχει γεύση αλευρίλας αν είναι ωμός! Αν είναι όμως είναι όπως πρέπει και
μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο-δεν παίζεται! Βλέπε τους κουραμπιέδες Καρβάλης-τους αυθεντικούς ε..!