GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: margarita79 στις Ιούνιος 17, 2011, 22:55:03 μμ



Τίτλος: Προσοχή στα παγωτά
Αποστολή από: margarita79 στις Ιούνιος 17, 2011, 22:55:03 μμ
Προσοχή στα παγωτά
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, 08:33

Αυτό το καλοκαίρι,αρκετές εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να «πιάσουν στον ύπνο» τους καταναλωτές. Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης.

Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας «παγωμένο γλύκισμα». Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν  τη διαφορά που αξίζει να  τη δούμε αναλυτικότερα:

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη .Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο. Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο το οποίο είναι έλαιο «παχύ» και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα).

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:

Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα.

Αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε)  τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα «παγωμένο γλύκισμα».

https://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=329949&cid=14


Τίτλος: Απ: Προσοχή στα παγωτά
Αποστολή από: TSIGKOS59 στις Ιούνιος 18, 2011, 00:42:15 πμ
Μα όταν αγοράζουμε ένα παγωτό 2 λίτρων με 2-3 ευρώ τι περιμένουμε να φάμε;;;

Το ίδιο συμβαίνει και με το γιαούρτι ‘έδεσμα’ και αντί φέτα ‘λευκό τυρί άλμης’.

Κοντολογίς, ότι πληρώσουμε τρώμε !!!
Ε… να πω και την κρητική παροιμία <το φτηνό κρέας το τρώνε οι σκύλοι>


Τίτλος: Απ: Προσοχή στα παγωτά
Αποστολή από: GINA1 στις Ιούνιος 18, 2011, 01:08:15 πμ
συμφωνώ TSIGKOS59  απόλυτα μαζί σου.
Ειδικά στα τρόφιμα θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας, όχι τέσσερα ...δεκατέσσερα.
Και με έκανες να ψάχνω βραδιάτικα τα γιαούρτια που έχω στο ψυγείο μου να δω τι γράφουν (και οκ ...γιαούρτι αγελάδος γράφουν)


Τίτλος: Απ: Προσοχή στα παγωτά
Αποστολή από: voula στις Ιούνιος 19, 2011, 11:33:55 πμ
Εχουμε τόσο ωραία και πανεύκολα παγωτά εδώ μέσα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας  πολύ εύκολα. Πέρυσι πολύ λίγες φορές αγόρασα στα παιδιά μου.
Εγώ τα παγωτά πάντα τα φοβόμουν  ως προς την ποιότητα των υλικών και ακόμα πιο πολύ ως προς τη συντήρηση.