GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: arhontia στις Δεκέμβριος 30, 2007, 20:21:43 μμ



Τίτλος: Βούτυρο ή μαργαρίνη;;
Αποστολή από: arhontia στις Δεκέμβριος 30, 2007, 20:21:43 μμ
Βούτυρο και μαργαρίνη, περιέχουν κορεσμένα ή τρανς λίπη, νοσηρά για την υγεία.
Το βούτυρο όπως και τα άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, περιέχει κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη, είναι λίπη που στη συνήθη θερμοκρασία δωματίου είναι στερεά. Έτσι το βούτυρο διατηρεί ένα στερεό σχήμα που είναι πρακτικό στη χρήση του για την επάλειψη στο ψωμί ή για το μαγείρεμα.
Δυστυχώς όμως η κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, συνοδεύεται από αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα προκαλείται φλεγμονή στις αρτηρίες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Μετά την κατανόηση των κινδύνων του βούτυρου, η μαργαρίνη έγινε μια ιδιαίτερα ελκυστική και δημοφιλής επιλογή. Η μαργαρίνη γίνεται από πολυακόρεστα φυτικά έλαια. Τα φυτικά έλαια δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη και έτσι η μαργαρίνη θεωρήθηκε μια τέλεια λύση αντικατάστασης του βούτυρου. Η κατάσταση αυτή όμως δεν άντεξε στο χρόνο και στις νέες επιστημονικές διαπιστώσεις. Κατά τη διαδικασία κατασκευής της μαργαρίνης, όταν τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια υφίστανται μερική υδρογόνωση για να μετατραπούν σε μαργαρίνη, δημιουργούνται δυστυχώς τα τρανς λίπη.
Οι διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι τα τρανς λίπη είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία όπως τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στο βούτυρο. Τα τρανς λίπη είναι σε θέση να προκαλούν φλεγμονή, απόφραξη των αρτηριών, αλλοιώσεις του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού και έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε κατά τα τελευταία χρόνια στη λυπηρή διαπίστωση ότι το βούτυρο από τη μια με τα κορεσμένα λίπη του και η μαργαρίνη από την άλλη με τα τρανς λίπη της, έχουν και τα δύο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Πρέπει βέβαια να είμαστε πιο δίκαιοι και να πούμε ότι στη διατροφή μας συστήνεται να υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότερα ή καθόλου τρανς λίπη ενώ για τα κορεσμένα λίπη ένα μικρό ποσοστό επιτρέπεται.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των διαιτολόγων, η συνολική πρόσληψη λίπους από τη διατροφή μας, πρέπει να είναι περίπου 60 έως 70 γραμμάρια ημερησίως. Αυτό πρέπει να αντιπροσωπεύει το 25% έως 35% των συνολικών θερμίδων που είναι αναγκαίο να παίρνουμε κάθε μέρα. Από το σύνολο των θερμίδων που προέρχονται από τα λίπη, το 10% μόνο μπορεί να προέρχεται από κορεσμένα λίπη. Για ένα άνθρωπο που χρειάζεται περίπου 2.000 θερμίδες κάθε μέρα, οι 200 έως 300 θερμίδες θα μπορούσαν να προέρχονται από κορεσμένα λίπη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, βλέπουμε ότι η συνολική ποσότητα κορεσμένων λιπών (από βούτυρο και άλλα ζωικά προϊόντα) που μπορεί να περιέχεται στην καθημερινή μας διατροφή είναι πράγματι πολύ μικρή δηλαδή από 22 έως 32 γραμμάρια μόνο.

Έτσι τελικά, με τα σημερινά δεδομένα, τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο σπανιότερα γίνεται στη διατροφή μας. Όμως πολύ λίγο βούτυρο μπορεί να επιτρέπεται.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις για αντικατάσταση τόσο του βούτυρου όσο και της μαργαρίνης. Το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μαγείρεμα στη θέση του βούτυρου ή της μαργαρίνης. Έχουν ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία, αντέχουν στις ψηλές θερμοκρασίες και δεν περιέχουν κορεσμένα ή τρανς λίπη.

Οι πληροφορίες είναι από    https://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=2094



Τελικά, μου μένει να αποφασίσω με τί θα βλάψω τον οργανισμό μου: με κορεσμένα ή τρανς λίπη, με βούτυρο ή μαργαρίνη; Γιατί ομολογώ οτι με ελαιόλαδο τα γλυκά δεν μου αρέσουν.


Τίτλος: Απ: Βούτυρο ή μαργαρίνη;;
Αποστολή από: Lia_P στις Ιανουάριος 02, 2008, 19:03:27 μμ
Οι μαργαρίνες που γίνονται από ελαιόλαδο, έχω την εντύπωση πως δεν περιέχουν τρανσ λίπη. Και αυτά τα τύπου Becel νομίζω ότι είναι εντάξει. Δεν είμαι και σίγουρη. Αν κάποιος ξέρει ας μας ενημερώσει για τις μαργαρίνες τύπου Μπεσέλ.


Τίτλος: Απ: Βούτυρο ή μαργαρίνη;;
Αποστολή από: Nena στις Ιανουάριος 03, 2008, 09:53:11 πμ
Δυστυχώς δεν μπορώ να τεκμηριώσω και να σας πω ό,τι άκουσα από άνθρωπο πολύ γνώστη και μπασμένο στις εταιρείες. Είναι μπλόφα όλα αυτά τα βούτυρα. Πολύ λίγο φρέσκο θα σας δώσει καλή γεύση στα φαγητά, καλλίτερες βιταμίνες.


Τίτλος: Απ: Βούτυρο ή μαργαρίνη;;
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 03, 2008, 18:10:49 μμ
Και γω μπλόφα τα θεωρώ... προτιμώ μικρότερη ποσότητα βουτύρου ή ελαιόλαδο, παρά αυτά. Επιπλέον, αν διαβάσεις τα συστατικά, βλέπεις πολύ "χημεία"(σταθεροποιητές, υδρογονοποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές κ.τ.λ.).
Και ακόμα, μια και ο πατέρας μου είναι ελαιοπαραγωγός, μου έχει πεί, οτι στα ελαιοτριβεία τα χειρότερα ελαιόλαδα, (με την πολύ υψηλή οξύτητα που δεν τρώγονται όπως είναι) πάνε στις βιομηχανίες για μαργαρίνες, που σημαίνει οτι με την χημική επεξεργασία που υφίστανται για να καθαρίσουν, χάνουν τις ωφέλιμες βιταμίνες.


Τίτλος: Απ: Βούτυρο ή μαργαρίνη;;
Αποστολή από: elie στις Ιανουάριος 03, 2008, 22:46:41 μμ
Κουβέντα να γίνεται (αφού κι εγώ δεν έχω στοιχεία), πολλοί γιατροί πάντως τα συστήνουν τα becel-οειδή. Συστήνουν κι άλλα πράγματα θα μου πείτε (ανάλογα από πού "τα παίρνουν") αλλά είπα να το αναφέρω.