GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Υγεία και Ευεξία => Μήνυμα ξεκίνησε από: nitsa2009 στις Οκτώβριος 11, 2011, 09:28:10 πμ



Τίτλος: Επιχειλιος ερπης / πως να αποφυγετε αυτον τον ενοχλητικο επισκεπτη
Αποστολή από: nitsa2009 στις Οκτώβριος 11, 2011, 09:28:10 πμ
Και ξαφνικά, καθώς προσέχετε στον καθρέφτη τις τελευταίες λεπτομέρειες της εμφάνισής σας προτού βγείτε από το σπίτι, ανακαλύπτετε στην άκρη των χειλιών σας τον ανεπιθύμητο επισκέπτη που ακούει στο όνομα «επιχείλιος έρπης». Αν και η παρουσία του είναι πάντα ενοχλητική και δυσάρεστη, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ιδιαίτερα. Με την κατάλληλη αγωγή και απλές καθημερινές «συνταγές» είναι σίγουρο πως θα απαλλαγείτε από την ύπαρξή του και θα αποφύγετε πιθανές μελλοντικές εμφανίσεις.

Ο επιχείλιος έρπης είναι λοίμωξη που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα HSV-1. Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού είναι φορείς του συγκεκριμένου ιού, ενώ στις ηλικίες άνω των 30 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90%. Υπεύθυνοι για την εμφάνισή του είναι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, το στρες και η κόπωση, η επιβάρυνση του οργανισμού από ασθένεια, η εγκυμοσύνη, ακραίες καιρικές συνθήκες, κ.ά.

Συνήθως ο ιός κάνει την εμφάνισή του στο στόμα, τη μύτη ή το πιγούνι και προαναγγέλλεται από συμπτώματα όπως αίσθημα κνησμού ή καψίματος, ερυθρότητα, πρήξιμο με πόνο και μέτριο πυρετό. Σε επόμενο στάδιο συνοδεύεται από χαρακτηριστικό εξάνθημα αποτελούμενο από μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό, οι οποίες σε λίγες μέρες σπάνε και σχηματίζουν τις λεγόμενες «εφελκίδες» (κρούστες).

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την πρώτη εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα μέχρι την πλήρη επούλωσή του είναι συνήθως 1- 2 εβδομάδες, χωρίς να αφήνει ουλές. Ωστόσο, ο ιός παραμένει για πάντα σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό (μέσα στα νεύρα των χειλιών και του δέρματος του προσώπου) και αναζωπυρώνεται κάθε φορά που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι το 33% όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό παρουσιάζουν σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον επεισόδια επαναδραστηριοποίησής του. Πάντως, η επανεμφάνισή του έχει ως επί το πλείστον ηπιότερα συμπτώματα.

Ο επιχείλιος έρπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί αν υπάρξει άμεση ή έμμεση επαφή τόσο με τις πληγές όσο και με τις εκκρίσεις τους. Μεταδίδεται καθ' όλη τη διάρκεια εκδήλωσής του, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και όταν δεν υπάρχει απολύτως κανένα σύμπτωμα, κατά την περίοδο της λεγόμενης «ασυμπτωματικής απόπτωσης» του ιού. Συνεπώς, καλό θα ήταν να:

Μην αγκαλιάζετε και μη φιλάτε κανέναν, ιδιαίτερα βρέφη, παιδιά και άτομα με δερματοπάθειες σε έξαρση.

Αποφεύγετε κάθε είδους στενή σωματική επαφή.

Μη σπάτε τις φουσκάλες και μην ξύνετε τις δερματικές βλάβες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Θα μολύνετε τα δάχτυλα σας με τον ιό και ίσως μεταφέρετε στην προσβληθείσα περιοχή και άλλα μικρόβια.

Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε επαφή με την πάσχουσα περιοχή. Ο επιμελής καθαρισμός των χεριών επιβάλλεται ακόμη και μετά την τοποθέτηση των ειδικών φαρμάκων στο σημείο που έχει εμφανιστεί ο έρπης.

Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια με τα χέρια σας.
Μη μοιράζεστε με άλλους ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, οδοντόβουρτσες, πετσέτες, μαξιλάρια, κ.ά.

Έχετε πάντοτε μαζί τις ειδικές αλοιφές που σας συνέστησε ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός σας, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσετε αμέσως μόλις εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια.

Συνήθως ο ιός δεν έχει σοβαρές επιπλοκές. Βέβαια, σε περίπτωση που οι δερματικές βλάβες είναι μεγάλες σε έκταση ή διάρκεια (περισσότερο από 2 εβδομάδες), συνιστάται η επίσκεψη σε δερματολόγο. Επιπλέον, ειδικής αντιμετώπισης χρήζουν και τα άτομα που το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει ήδη επιβαρυνθεί (π.χ. άτομα με καρκίνο, AIDS, κ.ά.). Γενικά, η λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Πάντως, εάν επιθυμείτε να περιορίσετε όσο το δυνατό την μελλοντική εμφάνιση επιχείλιου έρπητα, μπορείτε να ακολουθήσετε απλές και εύκολες καθημερινές πρακτικές που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες:

Καταπολεμήστε το άγχος.
Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή και κάποια μορφή άσκησης.

Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά (τουλάχιστον 7 – 8 ώρες).
Μην καταπονείτε τον οργανισμό σας με υπερβολικά ωράρια εργασίας.

Ανανεώνετε συχνά τον αέρα στον χώρο εργασίας.
Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Προστατεύστε τα χείλη σας με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα υψηλού δείκτη προστασίας σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας, ενώ τον χειμώνα φροντίστε να τα ενυδατώνετε με ειδικά καταπραϋντικά προϊόντα.

Ο επιχείλιος έρπης είναι ύπουλη λοίμωξη που πλήττει σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Μην προσπαθήσετε να ανακαλύψετε πώς και πότε τον αποκτήσατε, απλά μάθετε να ζείτε μαζί του, ελαχιστοποιώντας τα πιθανά ξεσπάσματά του.

ΠΗΓΗ...https://www.advancehealth.


Τίτλος: Απ: ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ / ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
Αποστολή από: Pastaflora στις Οκτώβριος 11, 2011, 10:28:25 πμ
Η πιό γρ'ηγορη και απλούστερη θεραπεία του ξέρετε πιά ειναι; 

τΟ ΚΑΘΑΡΌ ΟΙΝΌΠΝΕΥΜΑ!   Βάλτε ενα βαμβακάκι με οινόπνευμα στο σημείο εκείνο, θα σας τσούξει  λιγάκι αλλά θα περάσει, ...για...πάντα...!!!! *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ / ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
Αποστολή από: arhontia στις Οκτώβριος 11, 2011, 22:08:26 μμ
Επίσης το λεμόνι με ένα βαμβακάκι. Τον ξεραίνει τον άτιμο!
Και να πίνετε μπόλικη βιταμίνη C.


Τίτλος: Απ: Επιχειλιος ερπης / πως να αποφυγετε αυτον τον ενοχλητικο επισκεπτη
Αποστολή από: anastasia2006 στις Οκτώβριος 12, 2011, 14:47:04 μμ
έχω χρόνια να βγάλω, ας μην το μελετάω  :-X
δύσκολη περίπτωση όπως και οι άφθες που με ταλαιπωρούν και αυτές εδώ και χρόνια