GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: karina στις Νοέμβριος 16, 2011, 11:20:22 πμ



Τίτλος: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: karina στις Νοέμβριος 16, 2011, 11:20:22 πμ
Η ερώτηση απευθύνεται κυρίως στον κύριο Τσίγκο,που  είμαι σίγουρη ότι θα με διαφωτίσει.
Έχω απο καιρό βάλει σκοπό να φτιάξω ένα γαμοπίλαφο.Είχα φάει πριν πολλά χρόνια στην Κρήτη και τώρα που είμαι Ελλάδα και μπορώ να βρώ  άνετα τα υλικά και αφού απήυδησα απο όλους τους λαπάδες που έχω φάει κατά καιρούς σε διάφορα "κρητικά" εστιατόρια, είπα να το δοκιμάσω
Σε ένα παιδικό πάρτυ είχε έρθει η γιαγιά των παιδιών απο την Κρήτη, απο το Ηράκλειο και έτσι την πλεύρισα να μάθω πληροφορίες.Μου είπε ότι εκτός απο το κρέας που πρέπει να είναι  αρνί ή γίδα ή ζυγούρι, να βάλω πλατάρια απο κόκορα ή απο κοτόπουλο χωριάτικο και να κάνω το πιλάφι σε αναλογία 1 ρύζι προς τρία ζωμό και όταν τραβήξει τα υγρά, να προσθέσω χυμό απο ένα λεμόνι.Τη ρώτησα αν στο τέλος βάζουμε στάκα και μου είπε όχι και μου φάνηκε περίεργο, νόμιζα ότι ήταν βασικό συστατικό.
Σε μια "βόλτα" στο διαδίκτυο βρήκα άπειρες παραλλαγές.Εγώ πήγα καλού-κακού σε ένα κατάστημα με κρητικά είδη να πάρω στάκα.Εκεί μπερδεύτηκα πιο πολύ.Μου είπε ότι θέλω στακοβούτυρο, το οποίο έπρεπε να κάψω για να το βάλω.Εγώ πήρα λίγο στακοβούτυρο και το έχω βάλει στο ψυγείο να αναπαύεται.Ο κύριος που μου το πούλησε ,μου έιπε επίσης να τηγανίσω πατάτες και να να ψήσω το στακοβούτηρο με αλεύρι και νερό σε ένα κατσαρολάκι ,μέχρι να πάρει μορφή πυκνής σάλτας και να το βάλω πάνω απο τις πατάτες και μου είπε ότι θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας.
Για πείτε μου σας παρακαλώ πως να κάνω το γαμοπίλαφο και αν ευσταθούν αυτά που μου είπε ο καλός άνθρωπος για την ψημένη στάκα.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: YAMI στις Νοέμβριος 17, 2011, 14:03:20 μμ
Καλησπέρα. Μέχρι να απαντήσει ο κρητικός, θα πω κι εγω τη συνταγή της γιαγιάς Ζαχαρένιας.
Έχουμε και λέμε: για να βγει ενα γαμοπίλαφο το οποίο δε θα βγάνει στιβανίλα, χρησιμοποιώ ζυγούρι και κοτόπουλο. Συνήθως μπαίνει μισό-μισό. Το βάζουμε σε διαφορετική κατσαρόλα, γιατί εχουν διαφορετικούς χρόνους ψησίματος. Κατα προτίμιση το βραζουμε αποβραδύς με τις ώρες. Μόνο με νερό. Οι προβατίνες και οι γίδες ειναι έντονες σα γεύση και το κάνουν πιο βαρύ, συν το ότι θελουν πιο πολύ βράσιμο.
Σουρώνουμε με ψιλό σουρωτήρι για να μη μείνουν κοκαλάκια και βαζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, σκεπασμένο. Όταν σερβίρουμε το όλο φαγητό, μόνο τότε ρίχνουμε αν θελουμε αλατοπίπερα και λεμόνια.
Η αναλογία νερό-ρύζι είναι 3,5 προς 1. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βρασει το ρύζι. Η αναλογία είναι ότι πρεπει, ούτε νερουλό, ούτε μπετό. Ούτε να παραβράσει.
Αν θέλουμε, βαζουμε λίγο στακοβούτυρο. Επειδή είναι ασυνίθιστο και μαλλον βαρύ σαν γευση, προτείνω να αρχίσεις με μισή κουταλιά και βλέπεις.
Το άλλο με το αλεύρι είναι η στάκα. 3645 θερμίδες κι άλλα τόσα τριγλυκερίδια. Κόλαση!!!. Αυτό είναι ένα σκεύασμα που το κάνεις στο τηγάνι με αλέυρι και μέσα σπας αυγά. Άλλο πράμα, καμία σχέση με το στακοβούτυρο και το γαμοπίλαφο.
Το δικό μου γαμοπίλαφο βγαίνει πάντα υπέροχο xD


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: guzelina στις Νοέμβριος 17, 2011, 14:13:48 μμ
Πολυ νοστιμο πρεπει ναναι *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: karina στις Νοέμβριος 17, 2011, 14:50:08 μμ
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Yami, είσαι φοβερή!Πολύ αναλυτική συνταγή, θα την ακολουθήσω βήμα προς βήμα.
Αυτό που λες με τα τηγανιτά αυγά με στάκα, το είχα επίσης φάει και ξέρω τη νοστιμιά του και όπως λές είναι φαγητό με κύρια συστατικά την κυτταρίτιδα , τη χοληστερίνη και λίγο έμφραγμα!! :D
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι,το βάζω στο πρόγραμμα για Σάββατο.


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: YAMI στις Νοέμβριος 17, 2011, 15:31:15 μμ
Ξέχασα να πω ότι το ρύζι είναι καρολίνα. Αν θες να το κανεις θανατηφορο, τσιγαριζεις το στακοβούτυρο και το ριχνεις απο πανω. Αν δε θες θύματα, το βαζεις εκει που βραζει. Αλλά και σκέτο είναι πολύ νόστιμο.


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: karina στις Νοέμβριος 21, 2011, 09:18:55 πμ
Έγινε καταπληκτικό!Το έφτιαξα το Σάββατο, ακολουθώντας τη συνταγή σου κατά γράμμα.Επειδή δεν βρήκα τελευταία στιγμή ζυγούρι, πήρα γίδα, που όμως βγήκε καλή, όχι βαριά και έβαλα και ίση ποσότητα κοτόπουλο, συν κάτι φτερούγες που είχα κατάψυξη.Τα έβρασα ξεχωριστά όπως είπες σε σιγανή φωτιά, μέχρι το κρέας της γίδας να πέφτει απο το κόκκαλο.Αναλογία για το πιλάφι 1:3,5, χωρίς να προσθέσω ούτε μια σταγόνα παραπάνω νερό.Το άφησα σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά και μετά έκλεισα το μάτι και το άφησα άλλα 3.Έβγαλα λίγη ποσότητα ρυζιού για να φάνε τα παιδιά χωρίς στακοβούτυρο και για τους υπόλοιπους έβαλα μια μεγάλη κουταλιά, γιατί η ποσότητα ήταν μεγάλη  και έγινε πεντανόστιμο.Συγχαρητήρια για τη συνταγή και πάλι σε ευχαριστώ πολύ που μου την έδωσες.


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: Pastaflora στις Νοέμβριος 21, 2011, 14:55:15 μμ
Χαίρομαι που σου έγινε  νόστιμο, αλλά......  μπορεί να μην ειμαι κρητικιά το γαμοπίλαφο όμως δεν έχει κοτόπουλο!....

 Ελπίζω να μην σας απογοήτεψα... αλλά... θα σας το γράψει και ο Νίκος ο Τσίγκος, ο οποίος  φαίνεται δεν το πρόσεξε ακόμη το ερώτημά σας...


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: margarita79 στις Νοέμβριος 21, 2011, 18:53:49 μμ
Λοιπον εγω κρητικια δεν ειμαι αλλα εχω φιλους κρητικους και αρκετους συγγενεις.Εχω δοκιμασει γαμοπιλαφο σε σπιτι κρητικων και το φτιαχνει και η πεθερα μου με συνταγη κρητικιας θειας και ειναι οπως τα γραφει η YAMI.Μαλιστα μου εχουν πει οτι η παραδοση με τα διαφορα κρεατα (ζυγουρι,γιδα,αρνι,κοτοπουλο)κραταει απο παλια.Απο τοτε που αντι για χρηματα ή δωρο στους γαμους-που παντα τα καλεσμενα ατομα ηταν παρα πολλα εως ολοκληρα χωρια- ο καθενας προσφερε και απο ενα κρεας και ετσι τα εβραζαν ολα και εφτιαχναν το ''πιλαφι'' τους.


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: arhontia στις Νοέμβριος 21, 2011, 19:42:19 μμ
Το καλοκαίρι με φιλοξένησαν στην Κρήτη και την πρώτη μέρα το φαγητό ήταν αυτό. Το έφτιαξαν με πρόβατο και κοτόπουλο - δικά τους και τα δύο βέβαια, χωριάτικα. Απλά πεντανόστιμο!


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: TSIGKOS59 στις Νοέμβριος 21, 2011, 21:09:05 μμ
(https://i42.tinypic.com/30tp9a9.jpg)
Εικόνα από Google

Πρώτα απ’ όλα συγνώμη που δεν απάντησα, αλλά δεν το πήρα χαμπάρι.

Ο πεθερός μου είναι από το Μυλοπόταμο (Απλαδιανά) και κάθεται δίπλα μου τώρα που γράφω.
Έχει φτιάξει άπειρες φορές γαμοπίλαφο στο χωριό του και ταϊζουνε 1000-2000 άτομα.

Λοιπόν χρειαζόμαστε κρέας αρνί ή ρίφι όχι πάνω από ένα χρόνο ηλικίας ούτε βυζαστάρια (γάλακτος).
Το βράζουμε καλά να λιώσει, σουρώνουμε το ζουμί και κάνουμε το πιλάφι με αναλογία 3/1 με ρύζι
καρολίνα και στο τέλος βάζουμε λεμόνι , αν το θέλουμε καλοψημένο βάζουμε λίγο ζουμί ακόμα.

Εννοείται ότι τα κρέατα είναι παχιά, γιαυτό δεν χρειάζεται βούτυρο ή στάκα γιατί θα γίνει πολύ παχύ.
Όσο για κοτόπουλα δεν ξέρω ούτε έχω δει ποτέ στους κρητικούς γάμους.




Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: karina στις Νοέμβριος 22, 2011, 09:13:56 πμ
Αλίμονο, μη ζητάτε συγνώμη!Απευθύνθηκα σε σας γιατί ξέρω ότι είστε κρητικός, κατάλαβα  οτι δεν είχατε λάβει υπόψιν σας το ερώτημα, γιατί ξέρω ότι δίνετε απαντήσεις όποτε σας ζητηθεί.
Το γαμοπίλαφο της φωτογραφίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έφτιαξα εγώ.Το δικό μου ήταν υδαρές, πολύ ζουμερό και όση ώρα το άφηνα τράβαγε τα υγρά του.Και έχω την εντύπωση ότι αυτή  περίπου είναι και η σωστή σύσταση.
Στην ταξίδι εκείνο που είχα κάνει στην Κρήτη, είχα φάει γαμοπίλαφο δυο φορές, σε μια ταβέρνα, που για να το φας έπρεπε να το έχεις παραγγείλει μια μέρα πριν και σε ένα γάμο.Ήταν όπως το περιγράφω μόνο λιγο πιο σφιχτό απο το δικό μου ,αλλά σε καμία περίπτωση  σπυρωτό όσο αυτό που βλέπω και δεν είχε κοτόπουλο.
Επειδή μου αρέσει η κρητική κουζίνα , στην Αθήνα έχω πάει σε πολλά κρητικά εστιατόρια και πάντα παραγγέλνω γαμοπίλαφο.Στο μόνο που είδα να βάζουν κοτόπουλο ,ήταν σε εστιατόριο που την κουζίνα του έχει αναλάβει τηλεοπτικός σεφ, πολύ γνωστός για τα τατουάζ του.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις , λαμβάνονται υπόψιν για μελλοντικές μαγειρικές.Η αλήθεια έιναι ότι έχω κρατήσει λίγο απο τον πολύ πλούσιο  ζωμό στην κατάψυξη και έχω σκοπό να τον ξανακάνω γαμοπίλαφο, αλλά ορφανό, χωρίς κρέας.


Τίτλος: Απ: Γαμοπίλαφο
Αποστολή από: YAMI στις Νοέμβριος 22, 2011, 12:19:38 μμ
[quote author Ο πεθερός μου είναι από το Μυλοπόταμο (Απλαδιανά)  [/quote]

Τελικά δεν το φτιάχνουν το ίδιο παντού. Είναι τι μας αρεσει πιο πολύ, πιο σπυρωτό, πιο νερούλο, πιο σουπα... *THUMBS%%__%%UP*
Η συνταγή που έδωσα ειναι από το νομό Χανίων, έτσι το τρώω χρόνια τώρα. Η γιαγιά είναι συγκεκριμένα από το Βαφέ.