GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γλυκά => Μήνυμα ξεκίνησε από: andreas στις Δεκέμβριος 19, 2011, 20:23:06 μμ



Τίτλος: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: andreas στις Δεκέμβριος 19, 2011, 20:23:06 μμ
Μπελαλίδικο αλλά το αποτέλεσμα ικανοποιεί!!

Η παράδοση λέει ότι κρατάμε αυτά τα σπίτια διακοσμητικά μέχρι το πρωί των Χριστουγέννων...

(https://4.bp.blogspot.com/-1Tg2HIxSL3A/TubYAJeG5pI/AAAAAAAAA5A/cMJKbIoCJOk/s1600/xristougenniatiko+spitaki.jpg)
Καλά Χρισούγεννα ! ! !
Συστατικά:


    Για τη δομή:

        115 γρ. Βούτυρο
        125 γρ. Ζάχαρη
        2 αυγά
        150 ml μέλι
        700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
        1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
        1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
        1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (σκόνη)
        1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

Για τη διακόσμηση:

        1 ασπράδι αβγού
        300 γρ. ζάχαρη άχνη
        Ζαχαροτά όλων των χρωμάτων και όλων των μορφών.


Ζύμη και ψήσιμο
[/b]
Καλά Χρισούγεννα ! ! !

Σε ένα μπολ, δουλέυουμε δυνατά με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά και χτυπάμε για 2 λεπτάκια ακόμη.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα των αβγών. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, προσθέτοντας το αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί και λιγάκι παραπάνω από την προαναφερθείσα δοσολογία) μέχρι η ζύμη είναι σταθερή και ομαλή. Το πλάθουμε σαν μια μπάλα, το τυλίγουμε σε σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για ½ ώρα (ή περισσότερο, ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο).
(https://1.bp.blogspot.com/-nSz0rjYMU6k/TubbIyuU-HI/AAAAAAAAA5Q/Snxh-s8E98k/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+2.jpg)

Εν τω μεταξύ, σε ένα χαρτί ή χαρτόνι προετοιμάζουμε το σχέδιο του σπιτιού. Φανταστείτε ένα σπίτι όπου του έχετε κόψει όλους τους εξωτερικούς τείχους, συμπεριλαμβανομένου και τη σκεπή ,ζωγραφίστε τους και κόψτε τους.... ενώνοντας τα κομμάτια να βγαίνει σπίτι εεεεε?????

Χωρίστε τη ζύμη σε 3 μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο, πάχους περίπου 4 mm.
(https://2.bp.blogspot.com/-TB8Jh2VHtxM/TubanDsSp1I/AAAAAAAAA5I/tCNKewBJQFk/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+1.jpg)
Τοποθετήστε όλα τα τμήματα (τους τείχους) του χαρτιού ή χαρτονιού που έχουμε δημιουργίσει πάνω από τη ζύμη.
(https://3.bp.blogspot.com/-bTiRcc4g4Hs/TubcDCdCCCI/AAAAAAAAA5Y/ECm8cfkIkBI/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+3.jpg)
Κόψτε τα κομμάτια με ένα μαχαίρι. Τοποθετήστε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάστε τα κομμάτια της ζύμης εκεί.
(https://4.bp.blogspot.com/-cCD920Ffov4/TubcQNeYXvI/AAAAAAAAA5o/7JA5N8CEdmo/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+5.jpg)
Επαναλάβετε για τα υπόλοιπα με τις άλλες 2 μπάλες ζύμης. Εάν σας περισσέψει ζύμη μπορείτε να κάνετε με αυτή μπισκότα, χρησιμοποιώντας έναν κόπτη μπισκότων, κουπάτ ή την φαντασία σας. Μη ξεχάσετε να κάνετε κάποια πρόσθετα τμήματα του τείχους σε περίπτωση που κάποιοι σας σπάσουν ή καταστραφούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, ειδικά εάν επιχειρήσετε να το φτιάξετε με κάποιο παιδάκι...μπορεί κάποιο δοντάκι να πέσει κατά λάθος επάνω τους....!
(https://1.bp.blogspot.com/-h_BVnYxMGC0/TubcJDdvKdI/AAAAAAAAA5g/Hqw-oXOq20w/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+4.jpg)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 έως 15 λεπτά, έως ότου τα μπισκότα πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε από το φούρνο. Εάν κάποια μέρη είναι λίγο παραμορφωμένα ρυθμίστε τα με ένα μαχαίρι όσο ακόμα είναι ζεστά και αφήστε τα να κρυώσουν καλά για 1 ώρα περίπου

Κατασκευή και Διακόσμηση
Καλά Χρισούγεννα ! ! !

Ετοιμάστε το γλάσο:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το ασπράδι του αβγού και τα χτυπάμε να γίνει μαρέγκα.
(https://1.bp.blogspot.com/-NumUJdZV8dE/Tubc7dUkulI/AAAAAAAAA5w/CM9cOaEplUg/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+06.jpg)
Κολλάμε με την μαρέγκα όλα τα μέρη του σπιτιού , ανεβαίνουν στους τοίχους των σπιτιών (αφήστε περίπου 1 cm γύρω από τη βάση τους), στην πιατέλα όπου θα το στήσετε “απλώστε” ζάχαρη άχνη...
(https://1.bp.blogspot.com/-GWw966MUWWI/TubdH8o01cI/AAAAAAAAA54/vozZtAUks8E/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+7.jpg)
Δεν χρειάζεται να βάζετε πολύ γλάσο για να εξασφαλίσετε την σταθερότητά του, καθώς δεν θα υπάρξει διαφορά... Αφήστε το να σκληρύνει στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες πριν από την εγκατάσταση της στέγης (την κολλάτε με τον ίδιο τρόπο, με γλάσο).
(https://4.bp.blogspot.com/-qf4wg963GGs/TubdRU2TfYI/AAAAAAAAA6A/U6LtWir3Qac/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+8.jpg)         (https://4.bp.blogspot.com/-dnJ0ZigrU4A/Tubda4nXr1I/AAAAAAAAA6I/Gekh99mKJRI/s1600/xrisougenniatiko+spitaki+9.jpg)

Αφήστε το να σκληρύνει και πάλι για 1 ώρα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη φάση του σχεδιασμού, δίνοντας απόλυτη ελευθερία στη φαντασία των παιδιών και τη δική σας.... Εάν μπορείτε να φτιάξετε το σπίτι της Μπάρμπι Ραπουνζελ, κομμώτριας, γοργόνας, ναυαγοσώστριας.. Κάντε το!! .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένη σοκολάτα, καραμέλες, τσιπς σοκολάτας, κομμάτια αποξηραμένων φρούτων, δημητριακά, ζαχαρωτά κλπ....
Καλή Επιτυχία!!
Καλά Χρισούγεννα ! ! !
:)


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Pastaflora στις Δεκέμβριος 19, 2011, 20:41:02 μμ

ΕΚΑΝΕΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ....
ΣΤΟ ΓΛΆΣΟ  ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΕΛΆΧΙΣΤΟ  ΚΡΕΜΟΡΙΟ ΣΚΌΝΗ ΣΤΗΝ  ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΕΤΣΙ ΒΑΖΟΥΝ ΑΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ.....ΕΚΕΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ  ΜΕ ΑΧΝΗ  ΑΥΓΟΥ ΑΣΠΡΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΟΡΙΟ.  Η ΣΚΕΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΡΕΜΟΡΙΟ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΕΜΟΝΙ ΧΥΜΟ...

ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ 24 ΩΡΕΣ  ΓΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ....


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: andreas στις Δεκέμβριος 20, 2011, 00:56:45 πμ
ΕΚΑΝΕΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ....
ΣΤΟ ΓΛΆΣΟ  ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΕΛΆΧΙΣΤΟ  ΚΡΕΜΟΡΙΟ ΣΚΌΝΗ ΣΤΗΝ  ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΕΤΣΙ ΒΑΖΟΥΝ ΑΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ.....ΕΚΕΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ  ΜΕ ΑΧΝΗ  ΑΥΓΟΥ ΑΣΠΡΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΟΡΙΟ.  Η ΣΚΕΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΡΕΜΟΡΙΟ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΕΜΟΝΙ ΧΥΜΟ...

ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ 24 ΩΡΕΣ  ΓΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ....
Pastaflora, Για άλλη μια φορά με στέλνεις με τις γνώσεις σου!!  :) :) προσωπικά κολλάω τα τοιχώματα με καραμέλα... είναι ότι πιο σίγουρο και γρήγορο αλλά δε το προτείνω σε όσους δε την έχουν δουλέψει για ευνόητους λόγους!


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Pastaflora στις Δεκέμβριος 20, 2011, 12:02:16 μμ

...

 Ανδρέα , κύταξε ούτε και η καραμέλλα που την κάνουν πολλοί ειναι στέραιη, διότι μπορεί να κολλάει  <αυτόματα> αλλά μετά από 1-2 μέρες λόγω της ατμοσφαιρικής υγρασίας   υγροποιείται και το σπιτάκι καταρρεει....τελικά.
Και στην Αμερικανική Σχολή Χιλλ που κάθε  χρόνο η κα Παπαδοπούλου (των μπισκότων φτιάχνει και προσφέρει πολλά σπιτάκια στο ΒΑΖΑΑΡ  του Αγ.Νικολάου  όταν την ρώτησα μου είπε  τα κολάνε  μετο γλάσο  που αναφερα  και του προσθετουν και βανίλια για άρωμα. Ειναι μπελάς αλλά αυτό ειναι σιγουριά. ¨Ενα δικό τους που είχα άγοράσει κάποτε το είχα 3 χρόνια!!!! Ανέπαφο!!! στην ζελατίνα!!! Τελικά μου έπεσε γιατί κάποιος τόρριξε κάτω από απροσεξια....Καταλαβαίνεις  λοιπόν.... @}->-- @}->-- @}->--


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Alexis11 στις Δεκέμβριος 21, 2011, 20:28:27 μμ
ούτε και η καραμέλλα που την κάνουν πολλοί ειναι στέραιη, διότι μπορεί να κολλάει  <αυτόματα> αλλά μετά από 1-2 μέρες λόγω της ατμοσφαιρικής υγρασίας   υγροποιείται και το σπιτάκι καταρρεει....τελικά.


 :o Σωστή παρατήρηση ... κι οτι έλεγα φέτος να το κολλήσω με καραμέλα, ευχαριστούμε !!!  *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: voula στις Δεκέμβριος 21, 2011, 22:01:59 μμ
Πολύ εντυπωσιακά Αντρέα και με αναλυτικές οδηγίες. Καλές γιορτές!


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Pastaflora στις Δεκέμβριος 22, 2011, 15:37:19 μμ
ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΕΤΟΙΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΣΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΠΗ, ΚΑΙ  ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΕΙΤΕ... ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ...


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: andreas στις Δεκέμβριος 22, 2011, 17:01:41 μμ
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες pastaflora.. σ' ευχαριστούμε πολύ (μιλάω εκ μέρους όλων  :P :P :P)
όντως κυκλοφορούν σε κομμάτια στην αγορά αλλά όλη η μαγεία είναι να τα φτιάχνεις μόνος :)
 @}->--


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Alexis11 στις Δεκέμβριος 22, 2011, 17:13:03 μμ
Συμφωνώ απόλυτα και η διαδικασία της διακόσμησης του, είναι η πιό διασκεδαστική !!!


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Pastaflora στις Δεκέμβριος 22, 2011, 21:23:47 μμ
Συμφωνω απόλυτα  αλλά το έγραψα σαν μια απλή πληροφορία,  για όσους δεν έχουν και πάρα πολύ χρόνο.... Τίποτε 'αλλο! @}->--


Τίτλος: Απ: Χριστουγενιάτικο Σπιτάκι (Gingerbread house)
Αποστολή από: Alexis11 στις Δεκέμβριος 23, 2011, 10:21:20 πμ
απ'οτι έχω δεί τέτοια σπιτάκια έχει το Vefa's house, και όντως για όσους δεν προλαβαίνουν είναι μια καλή λύση !!! ;)  *THUMBS%%__%%UP*