GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: arhontia στις Ιανουάριος 10, 2008, 21:35:51 μμ



Τίτλος: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 10, 2008, 21:35:51 μμ
Βρήκα και δοκίμασα συνταγή για παστουρμά εδώ: http://www.sintagespareas.gr/sintages/pastourmas.html
Εύκολος (αν και χρονοβόρα η διαδικασία) και νόστιμος σαν κάτι που μας έφερναν παλιά τα ξαδέλφια του παππού μου από τη μικρά Ασία.

Τη συνιστώ σε όποιον έχει την υπομονή να το φτιάξει, και όρεξη για μεζέ και τσίπουρα Αγγελική!!!


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: Nena στις Ιανουάριος 15, 2008, 16:18:44 μμ
Δοκίμασα σε πολύ καλό μεζεδοπωλείο σαγανάκι παστουρμά κι ήταν υπέροχο. Μέχρι κι ο καλός μου έφαγε που δεν τρώει ποτέ κρέας για να επιβεβαιώσουμε το "ποτέ μη λές ποτέ".
΄Ομως εδώ για άλλο λόγο μπήκα να γράψω περί παστουρμά. Υποθέτω πως κι εσείς, όπως κι εγώ ως τώρα, θα πιστεύετε πως η λέξη είναι τούρκικη. Αμ δε και δεν.Αντιγράφω λοιπόν απ τα "γαστριμαργικά ανάλεκτα του κ. Schott:

- Παστρωμάς / Το ταριχευμένον, και έπειτα ξηραμένον, ήτοι εκβαλμένον από την άλμην κρέας, το τάριχος των Παλαιών. Υπολαμβάνω δε ότι ωνομάσθη παρά των Τούρκων Παστρουμάς, από του Παστός και Ρούμ, ήτοι Ρωμαίον ή και Ρωμαϊκόν, διότι εις την παρ αυτών καταπορθουμένην Αυτοκρατορίαν των Ρωμαίων, τον είδον, και εγνώρισαν.΄Οθεν δεν μοι φαίνεται η λέξις βάρβαρος. -

Από το "Ερμής ο Κερδώος, ήτοι Εμπορική Εγκυκλοπαίδεια, Βενετία 1815-17"


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 15, 2008, 16:22:54 μμ
Βρε Αρχοντία στο μυαλό μου είσαι!
Την είχα δει την συνταγή και πολύ ήθελα να την δοκιμάσω, αλλά ελεγα πατάτα θα μου βγει, δεν ειχα διαβάσει και κανα σχόλιο.
Ωστε πετυχαίνει λοιπόν! Θα την κάνω και εγω, ζούλεψα!


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 15, 2008, 18:31:11 μμ
Πετυχαίνει, πετυχαίνει!
Ο χρόνος στο αλάτι είναι μέχρι να μην βγάζει υγρά - εγώ το άφησα 2 μέρες - παίζει ρόλο και το πάχος του κομματιού. Και ο χρόνος στεγνώματος 12-15 μέρες.

Ο χρόνος φαγώματος μας τα χάλασε - δεν πρόλαβα ούτε να τον μετρήσω, ούτε να τον υπολογίσω : d(e) -t(e)!!


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 16, 2008, 09:56:42 πμ
Tόσο καλός ε;
Θα δοκιμαστέι άμεσα! Απο ότι καταλαβαίνω πρέπει να ξεματώσει τελείως το κρέας και μετα να βάλεις το τσιμένι.
'Αντε να δω τι άλλο θα κρεμάσω στο σαλόνι μου!


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: Mary στις Ιανουάριος 16, 2008, 10:05:53 πμ
Χαχαχα!! Αγγελική. Φαντάζομαι να μπαίνω στο σαλόνι σου και να κρέμονται παστουρμάδες, λουκάνικα, σουτζούκια. Σαν την κρεαταγορά θα είναι.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 16, 2008, 10:16:26 πμ
Κοίτα άλλοι κρεμάνε πίνακες , εγώ θα κρεμάσω παστουρμάδες.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 16, 2008, 17:25:41 μμ
Οι οδηγίες που δίνει ο "τσιγαρο" είναι πολύ κατατοπιστικές.
Αυτό που είδα είναι πως οταν βγεί από το αλάτι έχει ασπρίσει η επιφάνειά του.
Μένοντας καλυμένο με το τσιμένι 12 μέρες, όταν το έκοψα είχε πια το χρώμα του παστουρμά που ξέρουμε.
Η γεύση η γνωστή, και μαλακός όχι λάστιχο-πετσί-στεγνωμένο.

Τώρα για το ντεκόρ, εγώ ετοιμασα εκθεσιακό χώρο(!) με τσιγκέλια στη σειρά να στεγνώνουν τα παστά
γιατί συνεχίζω την παρασκευή παστουρμά, και προχωράω ένα βήμα παραπέρα τις δοκιμές , με απόπειρα παρασκευής bresaola.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: Katerina στις Ιανουάριος 16, 2008, 20:57:33 μμ
Μπράβο, χρυσοχέρες!!! Θα με επηρεάσετε, και με βλέπω να κάνω και παστουρμά στο τέλος... αυτό να δω κι ας πεθάααανωωωω!!! :o :o


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: elie στις Ιανουάριος 17, 2008, 08:29:28 πμ
Μπράβο κορίτσια! Σ' αυτά τα θέματα εγώ ανήκω στην κατηγορία "δεν- θέλω- να- το- φτιάξω (μάθω),- θέλω- να- το- φάω", αν θυμάστε τον Γ. Κωνσταντίνου και το προφιτερόλ!  8)


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: elie στις Ιανουάριος 17, 2008, 08:33:05 πμ
[
...και προχωράω ένα βήμα παραπέρα τις δοκιμές , με απόπειρα παρασκευής bresaola.

Αυτό κι αν είναι πρότζεκτ! Προχώρα Αρχοντία και πες αποτελέσματα.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 17, 2008, 08:48:17 πμ
Αρχοντία θέλω συνταγή για bresaola!!
Δεν θα μου κοστίζει εμένα χρυσάφι  η bresaola και θα με τρώνε τα δρομολόγια μέχρι την Ν.Κηφισιά ενώ μπορώ να την κάνω μόνη μου!
Θα λανσάρουμε δε και ένα νέο trend στην διακόσμηση: καλούδια κρεμασμένα με τσιγκέλι.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 17, 2008, 18:10:50 μμ
Δίνω τη συνταγή εδώ γιατί δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα τη δοκιμή - θέλει πάνω από 1 μήνα. Μόλις ολοκληρωθεί, και φυσικά εφ'όσον πετύχει θα την καταχωρίσω στις συνταγές. Εως τότε τη δοκιμάζετε με... δική σας ευθύνη!

1 μπουκάλι 750 ml κόκκινο κρασί
1 kgr αλάτι χοντρό
1 νουά μοσχαρίσιο καθαρισμένο καλά από την μεμβράνη που το περιβάλει,
περασμένο σε διχτάκι ή δεμένο γύρω γύρω με σπάγκο για να διατηρηθεί το κυλινδρικό σχήμα. Αυτό μονοκόματο βγαίνει συνήθως 2,5 - 3,5 κιλά ανάλογα το μέγεθος του μοσχαριού.

Δυαλύουμε το αλάτι στο κρασί, φτιάχνουμε δηλαδή δυνατή άλμη με κρασί αντί νερό.
Βάζουμε μέσα το κρέας να καλύπτεται εντελώς, και το αφήνουμε στο ψυγείο 10-15 μέρες. (όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται)
Εδώ τώρα, στην κρασοάλμη, προστίθενται πιπέρια και μυρωδικά,
τα οποία ποικίλουν από παρασκευαστή σε παρασκευαστή, και των οποίων οι αναλογίες και σύσταση φυλλάσεται ως επτασφράγιστο μυστικό.
(Εγώ πειραματίστικα με πιπέρι μαύρο, πράσινο, και κόλιαντρο χοντροσπασμένα στο γουδί, και μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο.)

Βγάζουμε το κρέας από την άλμη, το πλένουμε με κρασί, το στεγνώνουμε και το κρεμάμε σε μέρος δροσερό, αεριζόμενο που να μην το βλέπει ο ήλιος να στραγγίζει και να στεγνώνει. Καλύτερα να είναι καλυμένο με κανένα τουλάκι για τα έντομα. Ο χρόνος παραμονής είναι το λιγότερο 1 μήνας. Το ιδανικό 2-3 μήνες.
Όταν το βγάλω από την άλμη και το πλύνω, θα του βάλω καινούρια πιπέρια, και θα περάσω κάτω από το διχτάκι φρέσκα κλαδάκια δεντρολίβανο και θα το κρεμάσω... και θα περιμένω να δώ τί θα γίνει - θα χαλάσει... δε θα χαλάσει... ιδού η απορία!


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 18, 2008, 10:00:34 πμ
Σε ευχαριστώ πολύ Αρχοντία!
Λοιπόν χθες πήρα ένα ωραίο κομμάτι κιλότο καθαρό  και σχετικά λεπτό ,γύρω στα 3.200 βγήκε και το έβαλα στο αλάτι.Το άφησα σε ένα δωμάτιο και άφησα λίγο το τζαμάκι ανοιχτό για να μην μου πάθει τίποτα με την ζέστη του σπιτιού και το αφήνω να ψηθεί.
Πήρα και τσιμένι απο τον Μανδραγόρα και προχωράω το πρώτο μου τσιγκέλιασμα.
Η bresaola μου άρεσε πάρα πολύ σαν εκτέλεση, μου φαίνεται πιο απλή και τώρα μπήκα σε πειρασμό να δοκιμάσω και αυτήν, άλλωστε θέλει τον χρόνο της.
Αρχοντία πάντως μια με τις σαρδέλες σου  που βρίσκονται πάντα στην καταψυξή μου,μια με τον παστουρμά και την bresaola μας βλεπω σε λίγο να ανοίγουμε κάνα μπακάλικο.Εγώ θα αναλάβω τα τουρσιά.Όποιος ξέρει να φτιάχνει τυρί να δηλώσει συμμετοχή.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: sgr στις Ιανουάριος 18, 2008, 10:24:33 πμ
 :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 18, 2008, 15:36:27 μμ
Μην αρχίσω τώρα και τις συνταγές για τυριά, γιατί θα βρωμάνε τα σπίτια μας τυροκομείο!
Έφτιαχνε όμως  ο πατέρας μου ένα τυρί... πικάντικο και σκληρό με ολόκληρα πιπέρια μέσα,
που βάζαμε κάτω το κεφαλάκι το τυρί από τη μιά, και τη μπουκάλα το τσίπουρο από την άλλη,
και "δοκιμάζαμε" μια το ένα μιά το άλλο να δούμε πιο είναι πιο καλό... το φάι ή το πιοτί;;

Όσο για μαγαζί... κανα τσιπουράδικο δεν θάλεγα όχι...


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: SOULAPAPAF στις Ιανουάριος 18, 2008, 22:28:55 μμ
Δοκίμασα σε πολύ καλό μεζεδοπωλείο σαγανάκι παστουρμά κι ήταν υπέροχο. Μέχρι κι ο καλός μου έφαγε που δεν τρώει ποτέ κρέας για να επιβεβαιώσουμε το "ποτέ μη λές ποτέ".



πως γινεται σαγανακι ο παστουρμας ξερεις;


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 19, 2008, 15:56:08 μμ
Εγώ βάζω σε ένα πυρίμαχο σκεύος φέτες ντομάτας, παστουρμά και τυρί ότι έχω(κασέρι ή γρεβιέρα ή κεφαλοτύρι) και το βάζω στο γκρίλ να λειώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα τα τυριά. Ρίχνω και λίγη πάπρικα από πάνω.
Ή το ίδιο με σάλτσα ντομάτα αντί φέτες φρέσκιας.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 30, 2008, 09:00:42 πμ
Χθες τον κόψαμε και καταναλώθηκε σχεδόν ο μισός.
Μαλακός, γευστικός, σχετικά διαίτης εφόσον το μόνο λιπαρό του είναι μισή κουταλιά βούτυρο,εύκολος και προπάντως απο τα χέρια μου.Να τον δοκιμάσετε όπωσδήποτε.Βέβαια είναι απαραίτητο να υπάρχει χώρος να ωριμάσει, διότι για διαμέρισμα είναι απαγορευτικό, εγώ δεν το άντεξα πάνω απο μια μέρα και τον έστειλα στην μαμά μου που έχει κήπο.


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: Ranja στις Ιανουάριος 30, 2008, 09:32:17 πμ
Καλημέρα! Αρχοντία δεσμεύομαι να ταχθώ υπέρ της εύρεσης σούπερ τσιπουράδικου για την επόμενη συνάντηση! Το τσίπουρο είναι η αδυναμία μου  ;D


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: al1975 στις Ιανουάριος 30, 2008, 10:11:02 πμ
Πες καμμιά ιδέα βρε Eisbeth, διότι εδω οι τσιπουρολάτρες είμαστε καμποσοι


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 30, 2008, 17:15:07 μμ
Λοιπόν... για τον παστουρμά συμφωνώ οτι είναι μεγάλο πρόβλημα ο χρόνος κατανάλωσης (de-te), διότι επιβάλει να υπάρχουν συνεχώς κομμάτια υπό παρασκευή!
(Κι εγώ δεν τον αντέχω μέσα, τον έβγαλα έξω που έχω στεγασμένο χώρο.)

Στα τσιπουρομεζεδάδικα είμαι μέσα! Αυτό που επιλέχθηκε αυτή τη φορά για την πίτα, είναι απαγορευτικό για μένα, γιατί θέλω μιάμιση ώρα για να έρθω από Πόρτο Ράφτη. Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι το να έρθω, αλλά το να φύγω...


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: Ranja στις Ιανουάριος 30, 2008, 20:27:44 μμ
Bρε Αρχοντία, μία λύση είναι να πάρεις το ΚΤΕΛ στον γυρισμό :-\...


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: sgr στις Ιανουάριος 30, 2008, 22:04:35 μμ
Μια άλλη λύση είναι την επόμενη φορά να πάμε εμείς πιό κοντά στην Αρχοντία και Κυριακή μάλιστα.
Νομίζω αρκετές και αρκετοί θα συμφωνήσουμε (παρόλο που ούτε παστουρμά τρώω, ούτε και το τσίπουρο το συμπαθώ, όμως για την παρέα είμαι μέσαι κι εγώ  ;))

 :-*


Τίτλος: Απ: Παστουρμάς
Αποστολή από: LITSA5 στις Ιανουάριος 30, 2008, 23:06:57 μμ
και αλλη μια λύση να γυρισουμε μαζι Αρχοντία