GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Διατροφικά νέα .. => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Ιανουάριος 12, 2008, 12:31:54 μμ



Τίτλος: O καφές και η μυθολογία του
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 12, 2008, 12:31:54 μμ
Πίνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού. Για εκατομμύρια άτομα αποτελεί αληθινό πάθος. Ο καφές είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής. Αλλά επικρατούν πολλές λανθασμένες απόψεις για τις ιδιότητές του και τις συνέπειές του στην υγεία.
Ας ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια από τον μύθο.
Ο καφές έχει κατηγορηθεί κυρίως για ένα συστατικό του, την καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους ή στα φρούτα, σε περισσότερα από 60 φυτά. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται ο καφές, τα cocoa beans, τα cola nuts και τα φύλλα τσαγιού, που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε πολλά αγαπημένα μας αναψυκτικά ή ροφήματα, όπως καφέ, τσάι, ποτά τύπου cola και τρόφιμα όπως η σοκολάτα.
Η καφεΐνη παρασκευάζεται και συνθετικά, για να χρησιμοποιηθεί σαν ενισχυτικό γεύσης σε μερικά προϊόντα τροφίμων.
Οι άνθρωποι αρέσκονταν στα ροφήματα που περιείχαν καφεΐνη από τα αρχαία χρόνια. Από το 2700 π.χ. ο Κινέζος Αυτοκράτορας Shen Nung έπινε ζεστό τσάι. Ο καφές άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αφρική γύρω στο 575 μ.Χ., όταν οι κόκκοι χρησιμοποιούνταν σαν χρήματα και καταναλώνονταν ως τρόφιμα.
Η μακροχρόνια δημοτικότητα των ροφημάτων, που φυσικά περιέχουν καφεΐνη, επικυρώνει την ποιότητα των ιδιοτήτων της.
Σε μερικά ελαφρά ροφήματα, η καφεΐνη προστίθεται σε μικρές ποσότητες σαν ένα συστατικό κλειδί για την απόδοση γεύσης, που προάγει τη μοναδική γεύση σε κάθε προϊόν.
Επειδή η κατανάλωση της καφεΐνης είναι τόσο πολύ μεγάλη είναι ένα από τα πιο καλομελετημένα συστατικά στην παραγωγή τροφίμων.

Ο καφές & προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη
Μόνο ο καφές περιέχει καφεΐνη; Όχι. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται και σε άλλα φυτικά προϊόντα όπως το τσάι. Επιπλέον επικρατεί η τάση της προσθήκης καφεΐνης σε αναψυκτικά τύπου cola.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΦΕΪΝΗ

ΠΡΟΪΟΝ
 Mg ΚΑΦΕΪΝΗΣ
ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ
 
 
Καφές φίλτρου
 90 mg
 
Καφές στιγμής
 63 mg
 
Ντεκαφεϊνέ
 3 mg
 
Ντεκαφεϊνέ στιγμής
 2 mg
 
Τσάι
 42 mg
 
Τσάι στιγμής
 30 mg
 
Παγωμένο τσάι
 70 mg
 
Κακάο ρόφημα
 4 mg
 
Σοκολατούχο γάλα
 5 mg
 
Coca-cola
 16 mg
 
Σοκολάτα γάλακτος
 6 mg
 
Μαύρη ημίγλυκη σοκολάτα
 20 mg
 
Σοκολάτα ζαχαροπλαστικής
 26 mg
 
Σιρόπι με άρωμα σοκολάτας
 4 mg
 

Πως το σώμα αντιδρά στην καφεΐνη;
Η καφεΐνη είναι ελαφρύ διεγερτικό. Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ στην ευαισθησία τους απέναντι στην καφεΐνη. Αν και πολλά άτομα μπορούν να πιουν αρκετά φλιτζάνια καφέ μέσα σε μια ώρα και να μην παρατηρήσουν επιδράσεις, άλλα μπορούν να αισθανθούν κάποια επίδραση μετά από ένα σερβίρισμα.
Η καφεΐνη δεν συσσωρεύεται στο αίμα ή το σώμα και απεκκρίνεται φυσιολογικά μετά από μερικές ώρες από την κατανάλωση.
Σε ευαίσθητα άτομα τα tests δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο δράσης και να επιμηκύνει την εγρήγορση ποικίλων απαιτήσεων σε δραστηριότητες.

Ο καφές φέρνει αϋπνία;
Αυτό ισχύει κυρίως για όσους δεν πίνουν συχνά καφέ.
Σ' αυτήν την περίπτωση, ο ύπνος έρχεται με καθυστέρηση και είναι πιο διαταραγμένος αν ο καφές καταναλώθηκε 30-60 λεπτά πριν απ' την ώρα του. Άλλοι όμως δεν μπορούν να κοιμηθούν, ακόμη κι αν πιουν καφέ τρεις ή τέσσερις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι. Όλα εξαρτώνται απ' την ευαισθησία του καθενός. Αντίθετα η καφεΐνη δεν επηρεάζει τον ύπνο όσων πίνουν συστηματικά καφέ. Για να μην έχει κάποιος αϋπνία, η καλύτερη λύση είναι να μην πιει καφέ ή να μην καταναλώσει προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, μετά τις πέντε το απόγευμα.

Ο καφές καλμάρει τους αγχώδεις;
Όχι. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η καφεΐνη συμβάλλει στην αύξηση του στρες στα αγχώδη άτομα ή σε όσους πάσχουν από κρίσεις πανικού.

Μπορούμε να πίνουμε καφέ όταν παίρνουμε φάρμακα;
Δεν θα ήταν λογική η απαγόρευση της κατανάλωσης ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ σε κάποιον που ακολουθεί μία θεραπεία με φάρμακα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η καφεΐνη ενισχύει ή αποδυναμώνει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Η λήψη αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και βαρβιτουρικών δεν πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα καφέ. Με άλλα φάρμακα επιβάλλεται λογική ποσότητα καφέ.

Ο καφές και το τσιγάρο είναι ένας κακός συνδυασμός;
Ο καφές και το τσιγάρο συνήθως πάνε μαζί. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ από τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αποβολής της καφεΐνης απ' τον οργανισμό και ο καπνιστής νοιώθει την ανάγκη να αυξήσει την πρόσληψη καφεΐνης, για να διατηρήσει τα επίπεδά της στο αίμα του.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, όσοι κόβουν το κάπνισμα δεν περιορίζουν την κατανάλωση καφέ πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές αυξάνει τη διάθεση για τσιγάρο.

Ο καφές διευκολύνει την πέψη;
Για πολλούς ένα καφεδάκι μετά το γεύμα είναι απαραίτητο για την χώνεψη. Αλλά οι διάφορες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη, από τη στιγμή μάλιστα που ένας καφές δυσχεραίνει την πέψη πολλών άλλων. Και σ' αυτό το σημείο παίζει ρόλο η ευαισθησία του καθενός.

Αυξάνει η καφεΐνη τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου;
Στους υγιείς, η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-4 φλιτζάνια την ημέρα) δεν έχει δυσμενή αποτελέσματα στην καρδιά ή τα αγγεία. Καμία έρευνα δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καρδιακή προσβολή και την κατανάλωση καφέ.
Όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, ο καφές, το τσάι και τα άλλα καφεϊνούχα ροφήματα δεν προκαλούν κάποια συνεχή αύξηση.
Μερικά άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη μπορεί να έχουν την εμπειρία μιας πολύ μικρής, πρόσκαιρης αύξησης πίεσης στο αίμα, που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οποιαδήποτε αύξηση στην αρτηριακή πίεση, είναι μικρότερη από εκείνη που φυσιολογικά ανεβαίνει όταν ανεβαίνουμε σκαλιά.

Ο καφές προκαλεί εθισμό;
Η απότομη διακοπή του, σε όσους πίνουν συστηματικά καφέ, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης: αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, πονοκέφαλο, εκνευρισμό. Με ένα φλιτζάνι καφέ τα συμπτώματα εξαφανίζονται αμέσως. Τα προβλήματα στέρησης αρχίζουν συνήθως 12 με 14 ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι. Ευτυχώς όμως το στερητικό σύνδρομο υποχωρεί σιγά σιγά για να εξαφανιστεί τελείως μετά από μία εβδομάδα.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωσης καφέ, για να δημιουργηθεί η εξάρτηση στην καφεΐνη.
Ακόμα και ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ ή τρία κουτάκια coca cola, αρκούν για να προκαλέσουν εθισμό σε ευαίσθητα άτομα.
Ακόμα και τα νεογέννητα, των οποίων η μητέρα έπινε μεγάλες ποσότητες καφέ κατά την κύηση, παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης (εκνευρισμό, κινητικότητα, εμέτους) που εξαφανίζονται ύστερα από μερικές ημέρες.

Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου;
Η υποψία ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου, δεν έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες.
Δύο πρόσφατες μελέτες μεγάλου αριθμού ατόμων στη Νορβηγία (16.000) και στη Χαβάη (7.350) δεν βρήκαν σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση του καφέ και στον κίνδυνο για καρκίνο.
Αυτό εδραίωσε πιο στέρεα την προγενέστερη θέση της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας που έλεγε:
"Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν προτείνουν μία σύσταση κατά της μέτριας χρήσης καφέ. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η καφεΐνη, ένα φυσικό συνθετικό τόσο του καφέ όσο και του τσαγιού, αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο στον άνθρωπο".

Έχει η καφεΐνη κάποια συμμετοχή στην ανάπτυξη νοσημάτων του μαστού;
Όλες οι κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη ινοκυστικής νόσου του μαστού.

Ο καφές ενισχύει τη σεξουαλικότητα;
Ο καφές δεν είναι αφροδισιακό, αλλά ένα διεγερτικό της διάθεσης και της ετοιμότητας. Αντίθετα, αν εμφανισθεί πρόβλημα στειρότητας σε ένα ζευγάρι, συνίσταται στους δύο συντρόφους να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ. Πάντως αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι παρουσιάζεται μείωση της γονιμότητας σε όσους κάνουν υπερκατανάλωση καφέ.

Επηρεάζει η καφεΐνη τα παιδιά περισσότερο απ' τους ενήλικες;
Τα παιδιά δεν είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης απ' ότι οι ενήλικες. Γενικά η καφεΐνη αποβάλλεται απ' το σώμα δύο φορές πιο γρήγορα στα παιδιά απ' ότι στους ενήλικες.


Γράφει ο Σπαντιδέας Αναστάσιος, Παθολόγος


Τίτλος: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: dimitristsou στις Φεβρουάριος 23, 2009, 12:24:43 μμ
Καταναλώνοντας 1-2 κούπες καφέ την ημέρα, έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα :

1. Ο καφές είναι διεγερτικός. Μας βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε.
2. Ο καφές έχει αντικαρκινική δράση. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard σε 122.000 νοσοκόμες, έδειξε μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν καφέ.
3. Ο καφές έχει δράση και κατά της νόσου του Πάρκινσον. Σε 30ετή έρευνα που έγινε σε 8.000 άντρες (Ιάπωνες, Αμερικανούς, ηλικίας 45-68 ετών) διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ, παρουσίαζαν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια του Πάρκινσον.
4. Ο καφές χτυπάει τον διαβήτη. Από έρευνα που έγινε στο Harvard School of Public Health, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 2 με 3 κούπες καφέ σε καθημερινή βάση, μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Β κατά 30%.

ΚΑΤΑ

Καταναλώνοντας περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουμε τα εξής μειονεκτήματα:


1. Αυξάνει το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, επομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής (αυτό ισχύει κυρίως για τον στιγμιαίο καφέ και όχι για τον καφέ φίλτρου).
2. Ο καφές, ακόμα κι ο ντεκαφεϊνέ, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία επιφέρει πήξη του αίματος. Επομένως, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις.
3. Αυξάνει τον κίνδυνο για αρθριτικά (κυρίως ο άφιλτρος καφές)
4. Αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ένα μέρος του ασβεστίου αποβάλλεται στα ούρα λόγω του καφέ. Τα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, δεν δημιουργούν πρόβλημα, αρκεί να καταναλώνουμε 1-2 ποτήρια γάλα την ημέρα αντίστοιχα.
5. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί ταχυκαρδίες, αϋπνίες, ανησυχίες και έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Από έρευνα στο John Hopkins University σε 1.000 σπουδαστές της Ιατρικής, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, παρουσίασαν μικρή αύξηση της πίεσής τους. Η αύξηση αυτή όμως δεν κρίθηκε τόσο σημαντική, ώστε να θεωρηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υπέρτασης.

Ολα με μετρο ποτε καταχρησεις!!


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 23, 2009, 13:24:27 μμ
αχ ωραιο το καφεδακι..ειδικα ενα φραπεδακι απο το λεντζο στο παγκρατι ειναι ... :-r
ωραιο αρθρο!!!


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: dimitristsou στις Φεβρουάριος 23, 2009, 13:26:17 μμ
Ευχαριστω Μαργαριτα, ενας τουλαχιστον το πρωι,που ειναι απαραιτητος. :P


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: melita στις Φεβρουάριος 23, 2009, 15:59:52 μμ
Και εγω ενα με δυο καφεδακια την ημερα τα πινω.
Δεν λειτουργω το πρωι εαν δεν πιω καφε!Και το απογευμα παει ενα καφεδακι  μαζι με παρεουλα και κουτσομπολιο,δεν συμφωνειτε; xD


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 23, 2009, 18:41:04 μμ
Στο μόνο πράγμα που δεν κάνω κατάχρηση είναι ο καφές.
Πίνω έναν στη δουλειά κι αυτός με μια κοφή κουταλιά νες καφέ και λίγο γάλα. Βέβαια έχει και τα καλά του απ΄ότι διάβασα  :o




Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: MAROULA στις Μάρτιος 19, 2009, 23:09:02 μμ
Αχ κι εγώ το 1 (μόνο και απαραίτητο) καφεδάκι -εντάξει Nescafεδάκι- στις 6 το πρωί εάν δεν το πιω δεν μπορώ να ...αντέξω τα βάρη της ημέρας TIRED* ;\ ;/ ;|


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 20, 2009, 00:39:04 πμ
Εγώ παιδιά μπορεί να πιώ και 4 καφέδες την ημέρα, μπορεί να μην πιώ και κανέναν για μιά βδομάδα χωρίς να μου λείψει :-\
Δεν πίνω ποτέ καφέ το πρωί και μπορώ να πιώ φραπεδάκι και να κοιμηθώ κατευθείαν :o
Α και με πειράζει ο ελληνικός καφές, αυτός που δεν πειράζει κανέναν εμένα μου φέρνει ταχυπαλμία ???
Πως με βρίσκετε; :D


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: ekaterini στις Μάρτιος 20, 2009, 07:47:21 πμ
Δεν μπορώ να ξυπνήσω το πρωί χωρίς τον καφέ μου (ποτέ όμως νεσκαφέ).

Συνήθως δεν πίνω άλλο κατά την διάρκεια της ημέρας,, είμαι περισσότερο του τσαγιού και του αφεψήματος (αμέτρητες κούπες :o )


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: elpidaki στις Μάρτιος 23, 2009, 12:51:46 μμ
ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ !! ΕΙΜΑΙ 35Χ. ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΙΕΙ ΚΑΙ 10 ΚΑΦΕΔΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ .ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΩ ,ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΕΠΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ >:D @=


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: elpidaki στις Μάρτιος 23, 2009, 12:56:20 μμ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ :
  • ΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ;
ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΗΔΟΝΗ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΠΙΝΕΤΕ;
  • ΟΤΑΝ Ο ΚΑΦΕΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΑΠΩΣ; ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ;
ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ;
[/list]


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: giota στις Μάρτιος 23, 2009, 16:01:00 μμ
ωραιο αρθρο Δημητρη *THUMBS%%__%%UP*
εγω δεν ειμαι fun του καφε ;)


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: Faye στις Μάρτιος 23, 2009, 17:44:27 μμ
Ελπιδάκι να σου πω τη γνώμη μου αν και εγώ δε νομίζω ότι έχω εθισμό στον καφέ και να μην πιω δηλαδή δε μου λείπει.
Αυτό που προσφέρει είναι τόνωση και σε κρατάει σε εγρήγορση όταν είσαι κουρασμένος ή νυστάζεις και πρέπει να διεκπεραιώσεις κάποια πράγματα.
Για το αν νιώθεις κάποια ηδονή νομίζω ότι είναι η ίδια που θα ένιωθες αν έπινες και οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί: τσάι, σοκολάτα, χυμό, ποτό.
Όταν τελείωνει εγώ τουλάχιστον δε νιώθω κάπως και από πλευράς κοινωνικότητας νομίζω ότι θα μπορούσες να περάσεις το ίδιο καλά με την παρέα σου πίνοντας και κάτι άλλο. Ο καφές βέβαια διαρκεί περισσότερη ώρα (δεν τον πίνεις μονορούφι όπως ένα χυμό) και έχεις ώρα για περισσότερη κουβεντούλα ;)
Είναι και ιδιαίτερα δροσιστικός το καλοκαιράκι που μπορείς να πιείς το φραπεδάκι σου και σε πολλές παραλλαγές όπως με παγωτό ή balleys. *DRINK*
Και πάνω απ όλα νομίζω ότι είναι και συνήθεια.
Και σίγουρα όταν πίνεται με μέτρο δεν κάνει κακό.  Μην ξεχνάμε ότι και στο νερό αν κάνουμε υπερκατανάλωση πάλι προβλήματα θα έχουμε.



Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: manoula στις Μάρτιος 23, 2009, 18:33:17 μμ
(Παν) μετρον αριστον εννοειται :) ποτέ δεν επινα πανω απο δυο κουπες (γαλα με) νες
 που ειναι εκρηκτικος συνδυασμος, εαν υποφερετε απο στομαχι...
Κι ομως καποτε επεχειρησα να αλλαξω απο νες σε υποκαταστατο και δεν αντεξα
πανω απο 3 μηνες, κυριολεκτικα κουτουλαγα το πρωΐ στη δουλεια
ασε που τον μυριζα απο χιλιομετρα στις κουπες των αλλων.
Η καλυτερη ποιοτητα καφε ειναι το οποιο χαρμανι που δινει "ελληνικο"
γενικα αυτο που αφηνει το περισσοτερο ιζημα-κατακαθι.
Απο αποψη υγειας ο καλυτερος ειναι (μετα τον καθολου) αυτος του φιλτρου.
Ο αμερικανικος / στιγμιαιος ειναι ο χειροτερος: τελεια και παυλα.

ΑΑΑ και οσο για τον καρκινο μην ακουτε τι λενε, επαθα και ξερω @}->--
ειναι πολυπαραγοντικο ξεκινωντας απο κληρονομικοτητα και καταληγoντας στο συνολικο πακετακι
τι τρωμε, τι πινουμε και τι αναπνεουμε εδω και τουλαχιστον 50 χρονια!


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: nenapant στις Μάρτιος 23, 2009, 20:35:14 μμ
ομολογω οτι ειμαι εθισμενη στον καφε,πινω τουλαχιστον 3 κουπες νες την μερα..ειναι η μια και μοναδικη καταχρηση που κανω,αν εξαιρεσω το τσιγαρο που καπνιζω ελαχιστα...


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: vanessa στις Μάρτιος 23, 2009, 23:35:04 μμ
πρώτη δουλειά μετά το ξυπνητήρι είναι να φτιάξω καφέ.  TIRED* ;\ ;/ ;|
Στο σπίτι μου πίνω γαλλικό. Εδώ δεν έχω καφετιέρα και πίνω νες ντεκαφ, ο άλλος με πείραζε...   O_o

Αν έχω μάθημα 1η ώρα, 8.15 χτυπάει το κουδούνι, οπότε 7.30 είμαι στο σχολείο.  8)
Βρίσκω πάντα τον διευυθυντή να φτιάχνει τον ελληνικό του και έναν συνάδελφο που περιμένει το μπρίκι και το γκαζάκι...  :P
Ο διευθυντής πίνει τον καφέ μόνος του στο γραφέιο του.
Μετά το συνάδελφο σειρά έχω εγώ: άλλοτε θα φτιάξω ελληνικό σε κούπα και θα ρίξω και νουνού και άλλοτε θα φτιάξω γαλλικό, πάλι με γάλα.  :)
Ο συνάδελφος κι εγώ 7.40-8.05 πίνουμε τον πρωινό μας καφέ, καπνίζουμε και λέμε διάφορα, αστεία και σοβαρά...  ::)
Κάθε μέρα εδώ και μια βδομάδα τον πειράζω: "Αν του χρόνου δεν είμαι εδώ, με ποιον θα πίνεις καφέ το πρωί;;;"  :-\

Στη διάρκεια της ημέρας πίνω άλλη μιάμιση κούπα καφέ, κατά βάση γαλλικό που υπάρχει πάντα στο γραφείο.  ;)

Το απόγευμα δεν πίνω καφέ. Κατάφερα και τον έκοψα.  *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: Τα υπέρ και τα κατά του καφέ
Αποστολή από: elpidaki στις Μάρτιος 26, 2009, 11:35:48 πμ
Φαίη σέυχαριστώ,δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι......... εγώ είμαι μάλλον εθισμένη  στο νερό,τόσο που σκέφτομαι ότι στην προηγούμενη μου ζωή ήμουν νεροφίδα αχχαχαχαχαχαχαχα ;D ;D


Τίτλος: Ο καφές και η επίδραση του στη ζωή μας!!
Αποστολή από: charoulita στις Νοέμβριος 09, 2009, 14:02:15 μμ
Ιστορικά

Το 850μ.Χ.οΥεμενίτης βοσκός Καλντί παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν νευρικές όλη τη νύχια όταν έτρωγαν τούς καρπούς ενός μικρού θάμνου.Δοκίμασε να φάει και αυτός και αισθάνθηκε τόση ευφορία που σχεδόν "απογειώθηκε". Έτρεξε και το ανακοίνωσε στον ηγούμενο του κοντινού μωαμεθανικού μοναστηριού και τότε εκείνος ετοίμασε ένα εκχύλισμα από τους καρπούς, το ήπιε και έμεινε άυπνος εκείνο το βράδυ. Από τότε το έδινε στους μοναχούς του για να μένουν άγρυπνοι στις νυχτερινές λειτουργίες.Η εξάπλωση του καφέ ακολούθησε την εξάπλωση των Αράβων: Μέκκα, Μεδίνα, Περσία, Αλεξανδρούπολη, Χαλέπι, Δαμασκός... Λέγεται ότι πήρε το όνομα του (Kawa στα Αραβικά) σε ανάμνηση του Πέρση Βασιλιά, Kavus Kai που σύμφωνα με τον μύθο, είχε απογειωθεί στους ουρανούς πάνω σε φτερωτή άμαξα. Στην αρχή οι Αραβες έπιναν ένα εκχύλισμα από τους καρπούς και μόνο τον 14ο αιώνα άρχισαν να ξεραίνουν και νά ψήνουν τους σπόρους. Το 1555 δύο Σύριοι άνοιξαν τα δύο πρώτα καφενεία στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ευρώπη ο καφές έγινε γνωστός κυρίως χάρη στους Ενετούς. Καφενεία άνοιξαν σιγά σιγά σε όλες τις πόλεις: στη Βενετία το 1645, στο Λονδίνο το 1652, στο Παρίσι το 1672 και στο Αμβούργο το 1679. Στην Ελλάδα καφενεία υπήρχαν από την εποχή της τουρκοκρατίας. Σ' αυτά προσέφεραν εκτός από τον καιρέ, τσάι, φασκόμηλο, χαμομήλι, βυσσινάδα και ναργιλέ. Οι Αραβες κατάφεραν να κρατήσουν το μονοπώλιο της καλλιέργειας του καφέ για πολλά χρόνια εξάγοντας σπόρους που τους είχαν προηγουμένως ζεματίσει, ώστε να χάσουν τη βλαστική ικανότητά τους. Τον 17ο αιώνα όμως, ένας προσκυνητής Ινδός έκλεψε λίγους καρπούς και φύτεψε τους σπόρους στην πατρίδα του, κοντά στην ακτή του Μαλαμπάρ. Έτσι η καλλιέργεια του καφέ ξέφυγε για πρώτη φορά από την Αραβική χερσόνησο. Από την Ινδία εξαπλώθηκε στην Ιάβα της Ινδονησίας. Από εκεί Ολλανδοί έμποροι έστειλαν δενδρύλλια στον Βοτανικό Κήπο του Αμστερνταμ. Σε λίγο τον απέκτησαν όλες οι σημαντικές βοτανικές συλλογές της Ευρώπης. Όταν λοιπόν τον 18ο αιώνα Ολλανδοί, Γάλλοι, Αγγλοι, Ισπανοί και Πορτογάλοι θαλασσοπόροι έστησαν τις αποικιακές αυτοκρατορίες τους, εισήγαγαν και την καλλιέργεια του καφέ στην Κεντρική και Νότιο Αμερική και τη Δυτική Αφρική. Η διάδοση της κατανάλωσης του καφέ στην Ευρώπη δεν έγινε χωρίς εμπόδια στην αρχή. Καθολικοί ιερείς διέδιδαν ότι ήταν εφεύρεση του Σατανά, ο οποίος έχοντας απαγορεύσει στους πιστούς του, δηλαδή στους μωαμεθανούς, να πίνουν κρασί γιατί συμβόλιζε το αίμα του Χριστού, τους είχε προσφέρει σε αντάλλαγμα αυτό το "κολασμένο μαύρο ρόφημα". Ο Πάπας Κλημέντιος ο VIIΙ όμως, δοκίμασε να πιει και βρήκε το άρωμα του καφέ τόσο ευχάριστο που έβγαλε την απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι δημιούργημα του Διαβόλου! Και ο Αυτοκράτορας της Πρωσίας Φρειδερίκος ο II, αν και καφεκόπτης ο ίδιος, περιόρισε με διάταγμα την κατανάλωση του καφέ από τους υπηκόους του και τους προέτρεπε να πίνουν μπύρα όπως αυτός και οι αξιωματικοί του, προκειμένου να "αποκτούν δύναμη να πολεμούν και να κερδίζουν τις μάχες". Τίποτα όμως δεν μπορούσε πια να εμποδίσει την εξάπλωση του "σατανικού μαύρου υγρού".' Τα καφενεία ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλη την Ευρώπη και μέσα συγκεντρώνονταν άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, πολιτικοί και αμφισβητίες. Στο "Cafe Grec"της Ρώμης σύχναζε ο Γκαίτε, ο Γκογκολ, ο Μέντελσον, ο Βάγκνερ και άλλοι, ενώ στο "Le Procope" του Παρισιού, ο Μαρά, ο Μπαλζακ, ο Ντιντερο, ο Βολτέρος, ο Γαμβέτας και η Γεωργία Σάνδη.

Η επίδραση του καφέ στον οργανισμό μας

Ο καφές είναι ο καρπός ενός θάμνου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών. Τα δύο σπουδαιότερα είδη είναι Coffea Arabica και Coffea Conefora robusta. Ο καρπός είναι μία ράγα που περιέχει δύο σπόρους, τους κόκκους του καφέ και χρειάζεται 6-14 μήνες για να ωριμάσει. Ένα δενδράκι παράγει 2,5 κιλά καρπούς το χρόνο που δίνουν 500 γραμμάρια πράσινου καφέ και 400 γραμμάρια ψημένου καφέ. Το ζενίθ της παραγωγής είναι στο 8ο με 10° έτος και από το 25° έτος πέφτει. Ποιος παράγει και ποιος πίνει; Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 46% από το 1960 (3.900τόνο/χρόνο) στο 1990 (5.700 τόνοι/ χρόνο).Τις τρεις πρώτες θέσεις έχουν η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ινδονησία και ακολουθούν το Μεξικό, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γουατεμάλα. Τα 2/3 της παραγωγής πάντως καλύπτουν οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Αντίθετα, η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Τα σκήπτρα κατέχουν η Σκανδιναβία (>10 κιλά πράσινου καφέ το χρόνο ανά κεφαλή). Ακολουθούν οι γερμανόφωνες (6-9 κιλά), η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (4-5,5 κιλά) και οι μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα το 1986 καταναλώναμε κατά μέσο όρο 2,2 κιλά πράσινου καφέ το χρόνο ανά κεφαλή.

   

Περιεκτικότητα Καφεΐνης σε 150 ml ποτού

   
  • Αλεσμένος καφές       90mg
  • Στιγμιαίος καφές        60mg
  • Τσάι                        40mg
  • Κόκα κόλα                 16mg
  • Κακάο                       4mg
  • Decafeine                  3mg 



Απ' τη ράγα στο φλιτζάνι

Στις χώρες παραγωγής οι ράγες μαζεύονται με τα χέρια ή μηχανικά, ξεφλουδίζονται και οι δύο κόκκοι ξεχωρίζονται, πλένονται, στεγνώνονται και φορτώνονται σε σακιά. Στις χώρες κατανάλωσης οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται για 10 έως 15 λεπτά σε θερμοκρασία 100° C έως 230° C, οπότε αφυδατώνονται (η περιεκτικότητα σε νερό μειώνεται από 10% σε 1.3%), κιτρινίζουν και γίνονται τελικά σκούροι καστανοί, ενώ συγχρόνως εμπλουτίζονται σε άρωμα. Στη συνέχεια ο καφές αλέθεται χοντρά, μέτρια (γαλλικός), ψιλά (espresso), ή πολύ ψιλά(ελληνικός). Με λυοφιλοποίηση φτιάχνεται ο στιγμιαίος καφές (nes cafe), που διαλύεται εύκολα στο νερό, ενώ με πολυπλοκότερη τεχνική επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της καφεΐνης με αποτέλεσμα τον ντεκαφεϊνέ (decafeine).


Συστατικά του καφέ

Τα διαφορετικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ είναι πάνω από δύο χιλιάδες! Τα σημαντικότερα σε ποσότητα είναι οι υδατάνθρακες (347% της ξηρής μάζας καβουρδισμένου καφέ), τα λιπίδια (17%), οι πρωτεΐνες (14%), διάφορα οξέα, μεταλλικά άλατα (4%) και καφεΐνη (1%). Υπάρχουν επίσης και βιταμίνες, όπως η Β3 (ή νικοτινικό οξύ). Η καφεΐνη περιέχεται και σε άλλα αφεψήματα, σε πολύ μικρότερη όμως ποσότητα. Έτσι για παράδειγμα, ενώ ο καφές έχει 90mg/150ml, το τσάι έχει μόλις 40 mg, η κόκα κόλα 16mg και το κακάο 4mg. Ο καφές ντεκαφεϊνέ βέβαια περιέχει μόνο 3mg/150ml. Στην καφεΐνη οφείλει ουσιαστικά ο καφές τη δράση του στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

                             Επίδραση του καφέ στον οργανισμό

Υπέρ                                                                                ΚατΕπίδραση στο μεταβολισμό

Σε ορισμένα άτομα προκαλεί

    * Βελτίωση της ημικρανίας
    * Ταχυκαρδία
    * Παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο
    * Διαταραχές εμμήνου ρήσεως
    * Αύξηση σακχάρου, χοληστερίνης
    * Αύξηση της αποβολής ασβεστίου
    * Κίνδυνο άπνοιας του νεογέννητου μετά τη γέννηση.

Η καφεΐνη αυξάνει τη θερμογένεση μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και της έκκρισης αδρεναλίνης. Η δράση της αυτή είναι συνεργική με της εφεδρίνης και γι' αυτό έχουν παρασκευαστεί στη Δανία φαρμακευτικά σκευάσματα για την αγωγή της παχυσαρκίας που περιέχουν τις δύο ουσίες. Η δράση όμως αυτή της καφεΐνης στον βασικό μεταβολισμό παρατηρείται μόνον μεταγευματικά, δηλαδή τις 3 ώρες που ακολουθούν τη λήψη ικανής ποσότητας καφέ (>400mg καφείνης=4,5 φλιτζάνια καφέ). Ο Duloo έδειξε το 1989 ότι η ενεργειακή κατανάλωση ηρεμίας του 24ώρου αυξάνει μόνον αν η λήψη καφέ επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες από τις 9:00 ως τις 19:00). Κατά τα άλλα ο καφές σε λογική ποσότητα δεν επηρεάζει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων. Σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία σε παχύσαρκα διαβητικά άτομα και ακόμη να αυξήσει σε μικρό βαθμό τη χοληστερίνη του αίματος. Ο καφές περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φθόριο. Επίσης προκαλεί αύξηση της αποβολής του ασβεστίου στα ούρα. Αυτό δεν έχει επιπτώσεις παρά μόνον σε άτομα που η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στο μυϊκό σύστημα και στις αθλητικές επιδόσεις είναι αντιφατικά και κανένα συμπέρασμα, ούτε συμβουλή μπορεί να διατυπωθεί προς το παρόν. Σε λογικές ποσότητες πάντα, δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα. Καλό είναι όμως πριν τη σύλ\ηψη και ο άνδρας και η γυναίκα να μειώσουν την κατανάλωση καφέ. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη γυναίκα, γιατί υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν σε αύξηση του κινδύνου αυτόματης αποβολής, που θα μπορούσε να οφείλεται σε συστατικό του καφέ, όπως το βενζοπυρένιο και το χλωρογενικό οξύ. Ο κίνδυνος βέβαια είναι 5 φορές μικρότερος του κινδύνου αποβολής από το κάπνισμα! Πάντως είναι αποδεδειγμένο ότι πολλά συστατικά μεταξύ των οποίων και η καφεΐνη διασχίζουν ελεύθερα τον πλακούντα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του εμβρύου. Αντίθετα από την δράση του αλκοόλ και του τσιγάρου, λογική ποσότητα καφέ (<2 φλιτζάνια) δεν προκαλεί τερατογένεση, ούτε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με την υπερβολική κατανάλωση, που αυξάνει συν τοις άλλοις και τον κίνδυνο άπνοιας αμέσως μετά τον τοκετό, λόγω απότομης πτώσης του επιπέδου καφεΐνης στο αίμα του νεογέννητου. Αλλά και κατά τη γαλουχία δεν πρέπει η λεχώνα να πίνει πάνω από 1 φλιτζάνι την ημέρα και καλύτερα αυτό να γίνεται αμέσως μετά από έναν θηλασμό γιατί η αποβολή της καφεΐνης από τον οργανισμό του νεογέννητου γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και μπορεί να παρουσιαστεί εκνευρισμός και αϋπνία. Θα τελειώσουμε με το ερωτημα που λίγο-πολύ απασχολεί κάθε σύγχρονο άνθρωπο για κάθε τι που χρησιμοποιεί, τρώει, πίνει ή φοράει: σχετίζεται ο καφές με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου; Με βεβαιότητα μπορούμε να απαντήσουμε αρνητικά σ' αυτή την ερώτηση για το σύνολο των υπόπτων καρκίνων για τους οποίους έγιναν έρευνες (οισοφάγου, στομάχου, εντέρου, ουροδόχου κύστεως, στήθους, προστάτου κ.λπ.). Πολλές υποψίες είχαν προκύψει ειδικά για τον καρκίνο του παγκρέατος ήδη από την δεκαετία του 1970, μετά από έρευνα του stocks σε 20 κράτη. Από τότε δημοσιεύθηκαν πολυάριθμες εργασίες πάνω στο θέμα. Επτά από αυτές είναι "ενοχοποιητικές", ενώ 21 σαφώς; "αθωωτικές". Έτσι μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος με λογική κατανάλωση καφέ.

Συμπερασματικά "το κολασμένο μαύρο ρόφημα" που πίνουν οι άνθρωποι εδώ και 11 αιώνες δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, φτάνει να ακολουθούμε, όπως και για καθετί, την αιώνια επίκαιρη αρχαία ρήση: "παν μέτρον άριστον".

Καφές και ομοιοπαθητική

Σε όσα άτομα παίρνουν ομοιοπαθητικά σκευάσματα απαγορεύεται η λήψη καφέ κατά τη διάρκεια της αγωγής και για ακόμη 2 χρόνια μετά, γιατί σύμφωνα με τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς η καφεΐνη δρα ανασταλτικά στη θεραπεία και υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας ή υποτροπής


πηγή: in.gr


Τίτλος: Απ: Ο καφές και η επίδραση του στη ζωή μας!!
Αποστολή από: mariaZ στις Νοέμβριος 09, 2009, 15:17:23 μμ
Ωραίο άρθρο charoulita και όλα αυτά για τον καφέ  :o :o


Τίτλος: Απ: Ο καφές και η επίδραση του στη ζωή μας!!
Αποστολή από: charoulita στις Νοέμβριος 09, 2009, 20:30:26 μμ
και ποσα ακομα που δεν ξερουμε mariaZ!!
 :D :D


Τίτλος: Απ: Ο καφές και η επίδραση του στη ζωή μας!!
Αποστολή από: Pastaflora στις Νοέμβριος 09, 2009, 21:27:33 μμ
Υπέροχο το άθρο σου, καλή αρχή, συνέχισε να μας φέρνεις κια άλλα τέτοια Χαρουλίτα. @}->-- @}->-- *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: O καφές & η μυθολογία του
Αποστολή από: ArXoS στις Μάρτιος 06, 2012, 12:05:52 μμ
O καφές «ρίχνει» και τον διαβήτη!

(https://img138.imageshack.us/img138/1363/coffeei.jpg)

Σύμφωνα με έρευνα στη Γερμανία όσοι πίνουν τακτικά καφέ δεν κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν καρκίνο ή καρδιά, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Οι Γερμανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 42.000 ανθρώπων επί δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για τους υγιείς ενήλικους, όσον αφορά φυσικά τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Όσοι από τους 42.000 ανθρώπους που εξετάζονταν επί μια δεκαετία, έπιναν καφέ, είχαν ουσιαστικά κατά μέσο όρο, τις ίδιες πιθανότητες, να πάθουν σε βάθος χρόνου κάποια χρόνια ασθένεια, με όσους δεν έπιναν καφέ. Ενώ οι «μερακλήδες» έχουν κατά 23% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι κάποιες ουσίες που περιέχονται στον καφέ επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό.

Οι περισσότερες έρευνες που αφορούν στην κατανάλωση καφέ, είναι συχνά – πυκνά, αντικρουόμενες. Κάποιες έχουν συσχετίσει τον καφέ με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, για καρκίνο, για εγκεφαλικά κ.α. Πάντως οι Γερμανοί επιστήμονες όπως είπαν, δεν ενθαρρύνουν τον κόσμο να πίνει καφέ, εάν δεν τους αρέσει. Μολονότι τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος (οι υγιείς) να μειώσουν την κατανάλωση του.

https://iatropedia.gr/articles/read/1273


Τίτλος: Απ: O καφές και η μυθολογία του -Παγάκια με.. καφεΐνη
Αποστολή από: Pastaflora στις Μάρτιος 06, 2012, 15:10:09 μμ



Παγάκια με.. καφεΐνη

(https://i40.tinypic.com/w06oe9.jpg)
 
Ο καφές κι ειδικά ο πρωϊνός είναι αυτό που μπορεί να σου φτιάξει η να σου χαλάσει την ημέρα.

Πόσοι απο εμάς όταν φτιαχνουν καφέ βιάζονται να πιούνε την πρώτη γουλιά απο τον καυτό καφέ που μοσχομυρίζει κάτω απο τη μύτη μας αλλά... δεν γίνεται!

Ο καυτός καφές δεν είναι και το καλύτερο για τον ουρανίσκο μας!

Ενα "κόλπο που μπορούμε να κάνουμε και να αποφύγουμε το να καούμε αλλά να ¨μπορέσουμε να απολαύσουμε πιο γρήγορα την ποθητή γουλίτσα για να ανοίξει το μάτι μας είναι τα παγάκια καφέ.

Φτιάξτε καφέ όπως τον πίνετε και βάλτε σε παγοθήκες στην κατάψυξη . Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε καφέ ρίξτε στο φλυτζάνι σας το παγάκι ή τα παγάκια (ανάλογα την ποσότητα του καφέ που έχετε στο φλυτζάνι σας) και απολαύστε χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του!!


Σημείωση: μπορείτε να 'παγώσετε' και σκέτο γάλα αν τον πίνετε με γάλα και δεν θέλετε να φτιάξετε καφέ για την κατάψυξη.


Τίτλος: Απ: O καφές και η μυθολογία του
Αποστολή από: ArXoS στις Μάρτιος 06, 2012, 15:26:16 μμ
καλό  :D :D