GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: zoran στις Ιανουάριος 24, 2012, 23:55:58 μμ



Τίτλος: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Ιανουάριος 24, 2012, 23:55:58 μμ
Βρε παιδιά τσουρέκια σαν αυτά που φτιάχνουν οι φούρνοι πως στο καλό φτιάχνονται; Τόσο αφράτη και πλούσια ζύμη πως την καταφέρνουν; Έχω φάει τσουρέκι που κάνει η θεία μου αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση σαν αυτά των φούρνων... τι κάνουν οι φουρνάρισες επιτέλους; :)


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: Lily74 στις Ιανουάριος 25, 2012, 08:31:03 πμ
Zoran, θα έχουν σίγουρα τα μυστικά τους.
Ρώτησα ένα γνωστό μου ζαχαροπλάστη και μου είπε ότι τα βάζουν στο φούνο (χαμηλη θερμοκρασία γιατί σε ψηλή θα ψηθούν!) για να φουσκώσουν.
Το καλύτερο για μένα πάντως  είναι του Καραμολέγκου αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην Κύπρο. Κάνουν και οι δικοί μας φούρνοι εδώ αλλά δεν είναι σαν τα ελληνικά!


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Ιανουάριος 25, 2012, 23:14:04 μμ
Zoran, θα έχουν σίγουρα τα μυστικά τους.  Ρώτησα ένα γνωστό μου ζαχαροπλάστη και μου είπε ότι τα βάζουν στο φούνο (χαμηλη θερμοκρασία γιατί σε ψηλή θα ψηθούν!) για να φουσκώσουν. Το καλύτερο για μένα πάντως  είναι του Καραμολέγκου αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην Κύπρο. Κάνουν και οι δικοί μας φούρνοι εδώ αλλά δεν είναι σαν τα ελληνικά!
Σ'ευχαριστώ για τη πληροφορία κούκλα μου αλλά αυτός ο φίλος σου ο ζαχαροπλάστης δεν σου ανέφερε τίποτα για διογκωτικά, χρωστικές κλπ. που ακούγεται πως βάζουν, γιατί η θεία μου που φτιάχνει δεν έχει καμία σχέση με αυτά των ζαχαροπλαστείων/φούρνων, όχι πως θα είναι πιό υγιεινά αυτά απλώς ρωτάω για να καταλάβω σε τί οφείλεται η διαφορά (στα διογκωτικά κλπ?)


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: Lily74 στις Ιανουάριος 26, 2012, 11:23:02 πμ
Όχι δε μου ανέφερε κάτι για διογκωτικά. Έχεις δίκαιο να απορείς πώς αυτά των φούρνων είναι πολύ πιο φουσκωμένα από τα σπιτικά.
Είπαμε, τα μυστικά των επαγγελματιών αυτά που δεν τα λένε σε κανένα...
Πάντως εγώ επιχείρησα 3 φορές να τα κάνω, πέτυχαν μόνο τη μία και δεν ξαναέκανα...
Αυτή που μου πέτυχε ήταν από τον Αλεξ. Παπανδρέου από πρωινό του Μεγκα παλιά.


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: karina στις Ιανουάριος 26, 2012, 11:35:20 πμ
Τα τσουρέκια του φούρνου είναι φουσκωτά, γιατί χρησιμοποιούν αλεύρια ενισχυμένα και γενικά πρώτες ύλες που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.Επίσης η θερμοκρασία στους επαγγελματικούς τους χώρους, επιτρέπει το σωστό "σήκωμα" της ζύμης και φυσικά έχουν επαγγελματικούς φούρνους που ψήνουν με ακρίβεια.
Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει άλλο σπιτικό τσουρέκι εκτός απο της θείας σου, αλλά έχω να σου πω ότι η τεχνική απο νοικοκυρά σε νοικοκυρά διαφέρει ,όπως διαφέρουν και μεταξύ τους και πολλές συνταγές.Εγώ έχω δοκιμάσει σπιτικά τσουρέκια αποτυχημένα, αλλά και πολύ πετυχημένα.Η γιαγιά μου π.χ, έκανε το ωραιότερο τσουρέκι, ενώ η μητέρα μου, με την ίδια ακριβώς συνταγή, δεν τα πέτυχε ποτέ έτσι όπως η γιαγιά μου.
Εγώ δυο φορές έτυχε να δοκιμάσω και έκαψα τη ζύμη, οπότε το άφησα το σπορ.Έχω δει όμως εδώ ,πολύ ωραίες συνταγές και με έχουν βάλει στον πειρασμό να ξαναδοκιμάσω.
Αν θες να φτιάξεις γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι απο τις υπάρχουσες συνταγές;Μπορεί να πετύχουν καλύτερα απο του φούρνου.


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: Lily74 στις Ιανουάριος 26, 2012, 18:16:54 μμ
Κορίτσια,
με αυτή τη συζήτηση λιγουρεύτηκα το τσουρέκι και πήγα κι αγόρασα από το φούρνο σήμερα για να μου "περάσει". Απογοήτευση όμως, ενώ ήταν αρκετά φουσκωτό και μοχσοβολιστό, ήταν άγευστο! Πού να φτάσουν τους μάστορες της Ελλάδας εδώ.. Φυσικά οι φούρνοι μας, κάνουν άλλα πράγματα ωραία (π. χ. φλαούνες)!
Καρίνα έχεις δίκαιο γι αυτά που λες.


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Ιανουάριος 26, 2012, 19:41:25 μμ
Κορίτσια, με αυτή τη συζήτηση λιγουρεύτηκα το τσουρέκι ...
Με αυτό το "κορίτσια" με πέθανες, μα επιτέλους δεν υπάρχουν άλλοι άντρες εδώ μέσα και νομίζεις πως είμαστε όλες κορίτσια;  xD


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Ιανουάριος 26, 2012, 19:42:09 μμ
Τα τσουρέκια του φούρνου είναι φουσκωτά, γιατί χρησιμοποιούν αλεύρια ενισχυμένα και γενικά πρώτες ύλες που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.Επίσης η θερμοκρασία στους επαγγελματικούς τους χώρους, επιτρέπει το σωστό "σήκωμα" της ζύμης και φυσικά έχουν επαγγελματικούς φούρνους που ψήνουν με ακρίβεια.
Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει άλλο σπιτικό τσουρέκι εκτός απο της θείας σου, αλλά έχω να σου πω ότι η τεχνική απο νοικοκυρά σε νοικοκυρά διαφέρει ,όπως διαφέρουν και μεταξύ τους και πολλές συνταγές.Εγώ έχω δοκιμάσει σπιτικά τσουρέκια αποτυχημένα, αλλά και πολύ πετυχημένα.Η γιαγιά μου π.χ, έκανε το ωραιότερο τσουρέκι, ενώ η μητέρα μου, με την ίδια ακριβώς συνταγή, δεν τα πέτυχε ποτέ έτσι όπως η γιαγιά μου.
Εγώ δυο φορές έτυχε να δοκιμάσω και έκαψα τη ζύμη, οπότε το άφησα το σπορ.Έχω δει όμως εδώ ,πολύ ωραίες συνταγές και με έχουν βάλει στον πειρασμό να ξαναδοκιμάσω.
Αν θες να φτιάξεις γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι απο τις υπάρχουσες συνταγές;Μπορεί να πετύχουν καλύτερα απο του φούρνου.
Καρίνα, δώσε μου τη συνταγή από αυτό που έφτιαξες μπας κ το δοκιμάσω!


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: Lily74 στις Ιανουάριος 27, 2012, 10:08:04 πμ
zoran   συγνώμη, έχεις δίκαιο!!  :-[
Προφανώς και θα υπάρχουν άντρες εδώ μέσα, λάθος μου!...


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: karina στις Ιανουάριος 27, 2012, 10:41:36 πμ
Ζoran, όπως σου είπα δεν έχω φτιάξει  ακόμα τσουρέκι, γιατί δεν τα πάω καλά με αυτού του είδους τις ζύμες  και στο παρελθόν και οι δυο προσπάθειες που έκανα , στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία.
Όμως  έχω δει δυο συνταγές απο εδώ, που με έχουν βάλει στον πειρασμό να τις φτιάξω και είναι οι εξής:
1)https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1692&Itemid=49
2)https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2701&Itemid=49
 Η πρώτη συνταγή είναι ενα εύκολο τσουρέκι, παραλλαγή της συνταγής του τσουρεκιού του Παρλιάρου, του οποίου ότι γλυκό έχω φτιάξει δεν έχει αποτύχει ποτέ  και το δεύτερο είναι ένα πολύ λαχταριστό τσουρέκι με λεμόνι και άσπρη .Και οι δυο συνταγές απ'ότι βλέπω δοκιμάστηκαν απο άλλα μέλη, οπότε είναι ένας  ακόμα λόγος να προσπαθήσω να τα φτιάξω ή να τα φτιάξεις.


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Ιανουάριος 27, 2012, 21:39:39 μμ
Η πρώτη συνταγή είναι ενα εύκολο τσουρέκι, παραλλαγή της συνταγής του τσουρεκιού του Παρλιάρου, του οποίου ότι γλυκό έχω φτιάξει δεν έχει αποτύχει ποτέ  και το δεύτερο είναι ένα πολύ λαχταριστό τσουρέκι με λεμόνι και άσπρη .Και οι δυο συνταγές απ'ότι βλέπω δοκιμάστηκαν απο άλλα μέλη, οπότε είναι ένας  ακόμα λόγος να προσπαθήσω να τα φτιάξω ή να τα φτιάξεις.
Του Παρλιάρου? Από πού βρίσκεις συνταγές του?

zoran   συγνώμη, έχεις δίκαιο!!  :-[
Προφανώς και θα υπάρχουν άντρες εδώ μέσα, λάθος μου!...
έλα βρε πλάκα κάνω, είχα κ λάθος φύλλο ανεβασμένο στο προφίλ μου, οπότε δεν τρέχει κάστανο  xD


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: HARA01 στις Φεβρουάριος 01, 2012, 11:41:41 πμ
παιδια ειχα μια συνταγη για τσουρεκια απιστευτη και οποτε την εκανα παντα ειχα επιτυχια αλλα απο την στιγμη που εκανα του παρλιαρου ποτε δεν εχω ξανακανει αλλη
...εαν ακολουθησεις ακριβως ολα τα υλικα στις δοσολογιες που λεει θα εχεις οποσδηποτε επιτυχια ....εαν θες στην γραφω...


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Φεβρουάριος 02, 2012, 01:23:53 πμ
παιδια ειχα μια συνταγη για τσουρεκια απιστευτη και οποτε την εκανα παντα ειχα επιτυχια αλλα απο την στιγμη που εκανα του παρλιαρου ποτε δεν εχω ξανακανει αλλη
...εαν ακολουθησεις ακριβως ολα τα υλικα στις δοσολογιες που λεει θα εχεις οποσδηποτε επιτυχια ....εαν θες στην γραφω...
φυσικά είμαι όλος αυτιά (μάτια)


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: HARA01 στις Φεβρουάριος 02, 2012, 10:39:25 πμ
Τσουρεκια

υλικα

650 γρ αλευρι
35 γρ βουτηρο  γαλακτος (εγω εχω δοκιμασει και σπορελειο και ειναι οκ)
35 γρ βουτηρο αγελαδος
100γρ φρεσκο γαλα
160 γρ αχνη ζαχαρη
3 αυγα
40 γρ νωπη μαγια
100 γρ νερο
5 γρ μαστιχα
5 γρ μαχλεπι

σημειωση ... ολα τα υλικα θα τα μετρησεις πρωτα και θα τα εχεις στον παγκο σου ....ουτε γραμμαριο παραπανω ...

εκτελεση

Σε ενα κατσαρολακι ζεσταινω ολο το βουτηρο ,το γαλα ,την ζαχαρη ,την μαστιχα και το μαχλεπι ( μαστιχα και μαχλεπι εννοειται κοπανισμενα ) ,δεν τα ζεσταινω πολυ ισα να ειναι ελαφρως χλιαρα.
Παραλληλα σε ενα μπρικι ζεσταινω το νερο για να διαλυσω την μαγια , επισης χλιαρο το νερο .Το νερο με την μαγια το ριχνω μεσα στο πρωτο μειγμα και ανακατευω ελαφρα ...
στην συνεχεια ριχνω ολα τα αυγα και απλα τα ανακατευω με ενα πιρουνι .
Το αφηνω στην ακρη .Σε μια λεκανη μεγαλη .(οταν εννοω μεγαλη εννοω γυρω στα 10 λιτρα περιπου )βαζω μεσα ολο το αλευρι ,και κανω μια τρυπα στην μεση και ριχνω τα υλικα που εχω στο κατσαρολακι .
Τα ζυμωνω για 15-20 λεπτα ..μην το φοβασαι εαν κολαει στην αρχη ..μην βαλεις σταγονα αλευρι αλλο ...πιστεψε με οταν περναει η ωρα θα αρχισει και θα ξεκολαει απο τα τοιχωματα της λεκανης .
Τοτε θα ειναι ετοιμο.
Αναβω τον φουρνο στους 50 βαθμους .
το μειγμα μεσα στην λεκανη το φτιαχνω μια ομοιομορφη μπαλα και χαραζω ενα σταυρο με ενα κοφτερο μαχαιρι , και σκεπαζω με μια πετσετα .
Σβηνω τον φουρνο και περιμενω 1λεπτο πριν βαλω την λεκανη μεσα ..
Αφηνω το μειγμα περιπου 30 λεπτα  η μεχρι να διπλασιαστει ..( πριν την μιση ωρα μην το ανοιξεις).
Οταν ειναι ετοιμο το ξεφουσκωνω με το χερι μου και αρχιζω να πλεκω πλεξουδες .το μειγμα αυτο βγαζει 4 πλεξουδες περιπου ...
Εχε στο μυαλο σου να μην της κανεις πολυ χοντρες ουτε σφιχτες ...
μην το φοβασαι το ζυμαρι . και στο πλασιμο μην βαλεις αλευρι εαν κολαει ..βαλε λιγο σπορελαιο στα χερια σου ...

Αφηνω παλι τις πλεξουδες σε ζεστο μερος (παλι στον φουρνο)παλι να φουσκωσουν ...

Επειδη δεν θα τα ψησεις ολα μαζι, το δευτερο ταψι (εννοειται οτι εχεις βαλει λαδοκολα ) μην το αφησεις να φουσκωσει πληρως γιατι μεχρι να ψηθει το πρωτο θα εχει παραγινει και θα κατσει οταν θα ειναι στον φουρνο...
Μην ξεχασεις να χτυπησεις σε ενα μπωλακι ενα αυγο με λιγο νερο  και να αλειψεις με προσοχη πολυ καλα το τσουρεκι .

ψηνεις στους 150-170 βαθμους για 30-45 λεπτα

Να θυμασαι οτι το πρωτο ταψι μπορει να ψηθει στα 45 λεπτα ενω το δευτερο στα 30 φυσικο ειναι γιατι καιει πιο πολυ ο φουρνος....α και να μην ξεχασεις οταν κρυωσουν μην τα ξεκολησεις απο την λαδοκολλα κοψε γυρω γυρω κοβονται πιο ευκολα αργοτερα ...και οταν εχουν κρυωσει πληρως τυλιξε τα με μεμβρανη πολυ καλα ( εαν τα βαλεις και σε ενα μπωλ δεν θα ηταν ασχημα γιατι ετσι θα διατηρησουν πιο πολυ το αρωμα )

αυτα 

Καλη Επιτυχια ..

οπως καταλαβαινεις την εχω κανει απειρες φορες....

 
 



Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: zoran στις Φεβρουάριος 03, 2012, 21:07:47 μμ
Σ'ευχαριστώ για τη συνταγή κ την αναλυτική εκτέλεση, μόλις βρώ το χρόνο να το φτιαξω, γιατί βλέπω δεν είναι κ απλό, θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα!
 *THUMBS%%__%%UP*


Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: Lily74 στις Φεβρουάριος 03, 2012, 21:58:24 μμ
Μπες εδώ Ζοράν, ό, τι φτιάξεις με βιτάμ πιστεύω, είναι πολύ ωραίο. Δεν έφτιαξα ακόμα τη συγκεκριμένη συνταγή αλλά θα την κάνω το Πάσχα.

https://www.elais.gr/cooking/recipes/156



Τίτλος: Απ: TO τσουρέκι!!!
Αποστολή από: voula στις Απρίλιος 04, 2012, 17:57:31 μμ
HARA01 πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου. Τι αλεύρι χρησιμοποιείς γιατί θέλω να τη δοκιμάσω αυτή τη συνταγή :)