GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Κρεατικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: dimpet στις Μάρτιος 03, 2012, 11:28:09 πμ



Τίτλος: ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ (ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ)
Αποστολή από: dimpet στις Μάρτιος 03, 2012, 11:28:09 πμ
Ο καιρός επιτέλους ανοίγει και μπορούμε να χαρούμε την αυλή μας και να ψήσουμε στην ψησταριά μας.

Παρακάτω περιγράφετε μια απλή συνταγή για κοντοσούβλι χοιρινό, εκτός από την συνταγή περιγράφετε και όλη η διαδικασία του ψησίματος. Θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί η εμπειρία μου στο ψήσιμο στην ψησταριά.

Θα χρειαστούμε:

 

3,5 κιλά χοιρινό σε κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 σούβλα 12χ12 inox
4-5 κιλά κάρβουνο

Προετοιμασία και σούβλισμα:

Πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά το κρέας. Αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Στην συνέχεια ανακατεύουμε το κρέας με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Αφήνουμε το πακετάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες.

 

 

Πλένουμε καλά την inox σούβλα και σουβλίζουμε το κομμάτια, όπως ακριβώς μας δείχνει ο μικρός Δημητράκης που μας βοηθάει.

 



Άναμμα φωτιάς:

Υπολογίζουμε το μήκος που θα καταλάβει η σούβλα μας και απλώνουμε τα κάρβουνα όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Τοποθετούμε σε διάφορα σημεία στην κορυφή βαμβάκι και το εμποτίζουμε με οινόπνευμα, ανάβουμε την φωτιά (το κάρβουνο ανάβει από πάνω προς τα κάτω).










Όταν ανάψει καλά η φωτιά μας, για να μειώσουμε την ένταση της που στην αρχή είναι μεγάλη, ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα στάχτη που έχουμε κρατήσει από πριν. Έτσι όχι μόνο μειώνουμε την ένταση της φωτιάς, που στην αρχή θέλουμε να είναι χαμηλή, αλλά και θα κρατήσουν τα κάρβουνα για περισσότερο χρόνο και δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κάρβουνο.




Συνιστούμε το άναμμα της φωτιάς να γίνει μέσα σε ειδική σκάφη ψησίματος η οποία είναι εξάρτημα της ψησταριάς, μας βοηθάει να έχουμε συγκεντρωμένη την φωτιά μας και να μαζεύουμε το λίπος στα πλαϊνά της. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα πλαϊνά της σκάφης για έξτρα προστασία από ρεύματα αέρα (όπως βλέπουμε στην φωτογραφία).









Τοποθετούμε την σούβλα με το κοντοσούβλι στην ψησταριά στην μεσαία θέση για λίγα λεπτά και αμέσως μετά την κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή θέση. Το κοντοσούβλι χρειάζεται σχεδόν από την αρχή να είναι κοντά στην φωτιά.



Όταν ψήνουμε βράδυ , όπως στην περίπτωση μας, είναι πολύ χρήσιμος και ο εσωτερικός φωτισμός στην ψησταριά μας. Η παρακάτω φωτογραφία έχει τραβηχτεί με το φώς της ψησταριά.




Μετά από 2-2,5 ώρες περίπου το κοντοσούβλι μας είναι έτοιμο το αφήνουμε για μερικά λεπτά μακριά από την φωτιά στην ειδική βάση που έχει η ψησταριά και στην συνέχεια το κόβουμε.

 Καλή επιτυχία.

ΠΗΓ (https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/28----/90----.html#90)       
 
 
 
 


Τίτλος: Απ: ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ (ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ)
Αποστολή από: voula στις Μάρτιος 04, 2012, 09:58:17 πμ
Πολύ ωραίο το κοντοσούβλι σου.