GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Φύση και Οικολογία => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Ιανουάριος 17, 2008, 18:59:27 μμ



Τίτλος: Κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί, στην Ελλάδα, στο σπίτι μας
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 17, 2008, 18:59:27 μμ
Κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί, στην Ελλάδα, στο σπίτι μας
 


Εντάξει, σε λίγες δεκαετίες θα κάνει πιο πολλή ζέστη – και; Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από το να θωπεύω με νοσταλγία τις (συνθετικές) γούνες μου στην ντουλάπα ή την αλλαγή χόμπι – από σκι στο χιόνι σε σκι θαλάσσης… Το ανατριχιαστικό τρίξιμο της αποκόλλησης κομματιών πάγου μπορεί να φαίνεται ειδυλλιακή εικόνα σε όσους έχουν απροσμέτρητη άγνοια ή εφιαλτική στους πιο υποψιασμένους.


Από την Ιωάννα Παπαδοπούλου


Ο λόγος για το Μπαλί - όχι, όμως, για τις παραμυθένιες παραλίες του
Το Νόμπελ Ειρήνης είναι το πιο πολιτικοποιημένο από τα Νόμπελ. Η απονομή του το 2007 στην IPCC και τον Αλ Γκορ, ο οποίος προέρχεται από τη χώρα που κάνει τα λιγότερα που μπορεί για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει πολιτικές συνδηλώσεις και ερμηνεύεται ως έμμεση κριτική στο Λευκό Οίκο επί Τζορτζ Μπους του δεύτερου για την επίμονη άρνησή του να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Σε πείσμα κάθε λογικής, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, η «υποδειγματική δημοκρατία» των ΗΠΑ, δεν δεσμεύτηκε για τον περιορισμό εκπομπών ρύπων στο Μπαλί. Λες και ό,τι φθείρει τον πλανήτη δεν φθείρει και τις ίδιες.


…και η ελληνική αποστολή
Η ολιγομελής ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπαλί, από την άλλη, δεν πέρασε απαρατήρητη στο διεθνές φόρουμ∙ αλλά για λάθος λόγους… Προσήλθε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας στη δεκαπενθήμερη διάσκεψη και με μηδενικές προτάσεις. Και, βέβαια, με διαξιφισμούς και διαμαρτυρίες προς κάθε κατεύθυνση για το ποιος θα παραστεί πού.


Και γιατί να είναι διαφορετικά…
Αφού η φτωχή περιβαλλοντικά πολιτική αναπαράγεται και στα εγχώρια πράγματα; Οι προσωπικές εικόνες αποτελούν για τον καθένα από εμάς αδιάψευστο τεκμήριο. Περνάω κάθε μέρα από τον Κηφισό, ένα ποτάμι που στο μεγαλύτερο του μέρος έχει μπαζωθεί και στο τέλος του έχει μετατραπεί σε αγωγό βιομηχανικών λυμάτων. Αυτόν τον Αύγουστο το Λεκανοπέδιο και η ιδιαίτερη πατρίδα πολλών σε όλη την ελληνική επικράτεια απογυμνώθηκαν από τα δάση. Η πολιτεία, όμως, έδρασε σύσσωμη: αναθεμάτισε τους εμπρηστές, κράτησε ενός λεπτού σιγή στη Βουλή και στη συνέχεια εκχώρησε την καμένη γη για οικοπεδοποίηση. Σουρεαλισμός. Ο οποίος, όμως, ολοκληρώνεται με την εξαίρεση από την αναδάσωση του δρυμού της Πάρνηθας 62 στρεμμάτων τόσο προκλητικά, ώστε ακόμα και η διοίκηση του καζίνου, που είχε πιέσει για να τα πάρει, αναγκάστηκε να τα απαρνηθεί. Ούτε και στη Σαντορίνη θέλω να πάω στις διακοπές μου. Η κηλίδα πετρελαίου από το ναυάγιο δεν έχει ακόμα καθαριστεί και δεν θέλω να ξέρω ότι η υδρόβια ζωή του Αιγαίου αργοπεθαίνει.


Δεν μου αρέσει να ζω μες στην ασχήμια!
Πάνω στο έδαφος των καμένων δασών, στις κοίτες των αποξηραμένων ποταμών και κάτω από το νεφοσκεπή ουρανό. Θέλω τη σκιά του δέντρου, τους καρπούς του, καθαρό οξυγόνο να αναπνέω κι αστέρια να ατενίζω. Και να μη με καταπιεί η θάλασσα. Κι επίσης, θέλω και τα ανιψάκια μου να μεγαλώσουν σε ένα υγιές περιβάλλον… και τα παιδιά που θα κάνω. Αραδιάζουμε απογόνους κληροδοτώντας τις πιο ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, λες και τους μισούμε. Ο Michael Stipe των REM τραγουδά: «It’s the end of the world as we know it… and I feel fine». Το «I feel fine» εξισώνεται όχι μόνο με την υποκρισία, αλλά και με την αδράνεια. Η ολιγωρία είναι τοποθέτηση - εχθρική προς το περιβάλλον. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι ηθικό. Μη στρουθοκαμηλίζεις∙ δράσε!

Τα λόγια, πράξη
Εντάξει, η αναστροφή της κρίσης απαιτεί μια κολοσσιαία προσπάθεια, με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Και σύμφωνοι, από πολιτική «φιλοπεριβαλλοντική» φλυαρία έχουμε χορτάσει. Από την άλλη, όμως, τα περισσότερα από αυτά προέρχονται  από το δικό μας τρόπο ζωής, τις δικές μας πολιτικές επιλογές και τις καταναλωτικές μας προτιμήσεις και συνήθειες. Δεν φταίει το «κράτος», φταίω εγώ κι εσύ. Σε τελική ανάλυση, από εμένα και από εσένα εξαρτάται να αλλάξουμε τα πράγματα. Πώς;
Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνεις ακτιβιστής στις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, να συμμετέχεις σε δρώμενα του Spencer Tunick ή σε ποδηλατικές διαδρομές γυμνός για να δείξεις το ενδιαφέρον σου. 6 συμβουλές:


• Αποχωρίσου το αυτοκίνητο. Είναι γνωστό ότι το Ι.Χ. είναι εξαιρετικά σπάταλο: ένα λεωφορείο αντικαθιστά 50 Ι.Χ. Αν ανήκεις στο 8% της ανθρωπότητας που διαθέτει τα 400.000.000 αυτοκίνητα που υπάρχουν, συμβάλλεις σημαντικά στην υπερθέρμανση της Γης. Το αυτοκίνητο, πέραν του ότι εξαντλεί τους πόρους -πετρελαίου και ορυκτών- και γεμίζει τα πνευμόνια σου με σωματίδια σκόνης από τις επιφάνειες των δρόμων και αμίαντο από τα τύμπανα των φρένων, προκαλεί με τα καυσαέρια που εκλύει το 50-90% της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στις βιομηχανικές χώρες.


• Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι πιο ρυπογόνες μετακινήσεις είναι οι αερομεταφορές. Αν μπορείς να μεταβείς σε έναν προορισμό διά της χερσαίας ή της θαλάσσιας οδού, προτίμησέ το.


• Ψάξε τους γαλάζιους κάδους, αυτούς της ανακύκλωσης. Είναι αλήθεια ότι αφήνονται φισκαρισμένοι για μέρες -αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα της πρωτοβουλίας ως δημαγωγικής προσαρμογής στα «αιτήματα των καιρών»- αλλά να επιμείνεις. Ανακύκλωσε χαρτιά (περιοδικά και εφημερίδες), σιδερικά και γυαλί.


• Απόφυγε τις συσκευασίες μίας χρήσης (χάρτινα πιάτα, ποτήρια, πετσέτες, αλουμινόχαρτο και πλαστικό περιτύλιγμα κ.λπ.), καθώς και τις πλαστικές σακούλες του σουπερμάρκετ. Προμηθεύσου υφασμάτινη.


• Κάθε φορά που αγοράζεις φαγητό, διαλέγεις και ποιο είδος γεωργίας θέλεις να υποστηρίξεις τώρα και στο μέλλον. Πίσω από κάθε είδος που αγοράζεις υπάρχει ένα εργοστάσιο, πόροι, ενέργεια και μεταφορά. Τα επεξεργασμένα ή «έτοιμα» τρόφιμα δαπανούν πολλή ενέργεια (για το μαγείρεμα, την ψύξη, το στέγνωμα, τη μεταφορά τους κ.λπ.) προτού ξαναζεσταθούν για άλλη μία φορά στο σπίτι.


• Μετάτρεψε σε λίπασμα ό,τι μπορείς – στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
 
https://www.gourmed.gr/greek/gourmet-news/7/81/9952/Κλιματικές-αλλαγές-στο-Μπαλί,-στην-Ελλάδα,-στο-σπίτι-μας.htm

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις το πολύ ενδιαφέρον https://www.energysavingtrust.org.uk/what_can_i_do_today ή το «Ecology begins at home» του A. Duncanson (Άρτσι Ντάνκανσον).



Τίτλος: Απ: Κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί, στην Ελλάδα, στο σπίτι μας
Αποστολή από: Nena στις Ιανουάριος 17, 2008, 21:25:05 μμ
Πάρα πολύ καλό άρθρο. Μας χρειαζότανε. Ευχαριστούμε.