GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: giota στις Ιανουάριος 23, 2008, 19:37:44 μμ



Τίτλος: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 23, 2008, 19:37:44 μμ
Να ρωτησω εχεται καμια ιδεα για Καζάν Ντιπί ??? ???
βρηκα στο site η " κουζινα της μαμας "
www.mamakouzina.tv/gr_recipy.asp?rid=363&mid=19&sid=74&sid2=null
αλλα ειπα μηπως εχεται καμια καλυτερη ιδεα


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: Ranja στις Ιανουάριος 23, 2008, 20:55:11 μμ
Και πού θα το βρεις βρε Γιώτα το βουβαλίσιο γάλα? :) Μου αρέσει που διευκρινίζουν κιόλας ότι αν δεν είναι βουβαλίσιο δεν θα βγει καζάν ντιπί αλλά κάτι άλλο ??? Ενημέρωσέ τους κι εσύ ότι η παραδοσιακή συνταγή θέλει απομεινάρια μαγειρεμένου κοτόπουλου στον πάτο της κατσαρόλας που να ΄΄εχει "πιάσει" λιγάκι στο μαγείρεμα άρα αυτό με το βουβαλίσιο γάλα είναι... ό,τι νάναι  ;D

Την παραδοσιακή συνταγή δεν την ξέρω, έχω όμως τη θεία του καλού μου κωνσταντινουπολίτισσα καθώς κουμπάρα θεσσαλονικιά... ίσως η μαμά της ή η πεθερά της να μας διαφωτίσουν κάπως.. Θα επανέλθω :-*


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: Ranja στις Ιανουάριος 23, 2008, 21:11:44 μμ
Μόλις με ενημέρωσε ο ανατολίτης καλός μου ότι το καζάν ντιπί προέρχεται από ένα άλλο γλυκό, το ταού κιοκτσού που γινόταν με κοτόπουλο. Έπαιρναν λοιπόν αυτό που έμενε στην κατσαρόλα από το ταού κιοκτσού (με τα απομεινάρια από το κοτόπουλο) και έριχναν από πάνω την κρέμα του καζάν ντιπί.

Αυτές οι συνταγές βέβαια είναι... τρέχα γύρευε! παραθέτω μία άλλη που βρήκα στο internet, που βέβαια δεν είναι η κανονική ανατολίτικη. Αν μάθω και την κανονική, θα αναφέρω!

Kazan dibi (καζάν ντιπί) = ο πάτος του καζανιού. Ένα δημοφιλές γλυκό, με καταγωγή από την Ανατολία.

ΥΛΙΚΑ
- Πέντε (5) κούπες φρέσκο γάλα, με πλήρη λιπαρά
- Δύο (2) κούπες ζάχαρη
- Μία (1) κουταλιά βούτυρο, ανάλογα τι προτίμηση έχετε σε άρωμα και γεύση (πρόβειο, αγελαδινό κ.λπ.)
- Μία (1) κούπα αλεύρι μαλακό
- Δύο (2) κουταλιές καλαμποκίσιο αλεύρι (corn flour)
- Έξι με εφτά (6-7) βανίλιες
- Κανέλλα

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βουτυρώνουμε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με δύο-τρία (2-3) κουταλάκια ζάχαρη. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και έπειτα το βγάζουμε από τον φούρνο.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκίσιο αλεύρι και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για οκτώ με δέκα (8-10) λεπτά, προσέχοντας να μην κολλήσει, γι αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (το μείγμα είναι ευαίσθητο).

Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για ένα λεπτό (1΄), το πολύ, σε χαμηλή φωτιά.

Το βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για είκοσι λεπτά (20΄), το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο «καμένη», ψήνετε λιγότερο. Αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα «καμένη», ψήνετε περισσότερο.

Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε άλλο σφαιρικό σκεύος (μπολ) με κρύο νερό και το αφήνουμε για δέκα λεπτά (10΄) περίπου. Τέλος, και αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Από:
http://www.mikrasiates.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=46


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: Ranja στις Ιανουάριος 23, 2008, 21:14:36 μμ
Στο ίδιο site έχει και το ταού κιοκτσού!


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: margarita79 στις Ιανουάριος 24, 2008, 09:54:26 πμ
και εμενα η μαμα και η γιαγια πολιτισσες.εχει συζητηθει αρκετες φορες το θεμα του γλυκου αυτου στο σπιτι και εχω ακουσει ακριβως οτι λεει η
eisheth.
και εγω ξερω οτι προερχεται απο το ταου κιοκτσου και δεν ειναι καθολου ευκολο να φτιαξουμε original καζαν ντιπι.
στο σπιτι μας τουλαχιστον αν και η κουζινα συνηθως ειναι πολιτικη δεν εχει τυχει ποτε να φτιαξουν το συγκεκριμενο γλυκο.
αρκουμαστε στο να το αγοραζουμε απο ενα καταστημα με πολιτικα γλυκα ή μαλλον οχι πολιτικα αλλα γλυκα θεσ/κης αλλα και παλι δεν βλεπω τη γιαγια να μενει ευχαριστημενη απο το αποτελεσμα.παντα κατι του λειπει... ;) ;)   


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: Nena στις Ιανουάριος 24, 2008, 20:25:41 μμ
Ψάξε και στο www.hungry.gr ο Γιάννης Σ. αν καλοθυμάμαι είχε βάλει μια πολύ καλή συνταγή. Αν στο μεταξύ την βρω θα τη στείλω.


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: KATE στις Ιανουάριος 24, 2008, 23:54:13 μμ
Στον Αγαπητό έχει καλό καζαν ντιπι έτοιμο... :-*


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: giota στις Ιανουάριος 25, 2008, 15:59:53 μμ
κοριτσια ειναι πολυ δυσκολο
οσο για το βουβαλισιο γαλα.......... χαχα που να βρω
οποτε θα αρκεστω στο αγοραστο ;D


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: arhontia στις Ιανουάριος 26, 2008, 00:21:37 πμ
Είχα δει στον Μαμαλάκη, το έχει εδώ: http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=5&syntagi_id=174

Δεν ξέρω αν είναι το γνήσιο. Όσο για το βουβαλίσιο - έχω τη βουβάλα στο πίσω μπαλκόνι... χιχιχι. ;D ;D ;D

Έλεος με τα ανύπαρκτα υλικά!


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: giota στις Οκτώβριος 06, 2008, 18:16:26 μμ
Επιδη ειναι πολυυυυ ωραιοοοοοοοοο γλυκο
βρηκα αυτη τη συνταγη
φαινεται καλη *IN%%__%%LOVE*


ΥΛΙΚΑ(ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ)

2 λίτρα φρέσκο γάλα
500 gr ζάχαρη
200 gr κορν φλαουερ
2 πρέζες μαχλέπι

ΓΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ:

Λίγο ροδόνερο
Σιρόπι τριαντάφυλλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βράζουμε τα 1,750 λίτρα γάλα με τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα 0,250 λίτρα τα βάζουμε σε μια μπασίνα και τα ανακατεύουμε χτυπώντας με το φουέ (σύρμα), μαζί με το κορν φλάουερ, ρίχνοντας και 2 πρέζες μαχλέπι. Το γάλα που έχουμε στη φωτιά μόλις πάει να βράσει, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας με το σύρμα το υπόλοιπο γάλα που έχουμε χτυπήσει με το κορν φλάουερ παίρνωντας κρεμώδη υφή.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί μας και το βάζουμε στη φωτιά για να καεί. Το καίμε απ’ όλες τις πλευρές για 20 περίπου λεπτά, μέχρι αυτό να μυρίσει καμένο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε μετά από 4 ώρες.
Χρησιμοποιούμε σπάτουλα για να βγάλουμε το κομμάτι ξύνοντας τον πάτο του ταψιού έτσι ώστε να πάρουμε και το καμένο μέρος μαζί. Τέλος το σερβίρουμε με ροδόνερο για περισσότερο άρωμα.


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: nikosp στις Απρίλιος 11, 2010, 13:00:39 μμ
εγω που το εφαγα στην Κωσταντινουπολη ,το καζαν ντιπι εχει μεσα κοτοπουλο και ειναι απαισιο

αυτα που λετε ειναι ωραιοτατες παραλλαγες και σιγουρα πιο κοντα στις δικιες μας γευσεις και ειμαι σιγουρος πολυ πιο νοστιμες


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: ekaterini στις Απρίλιος 11, 2010, 16:24:09 μμ
Το καζάν ντιπί δεν έχει μέσα κοτόπουλο και μην επιμένεις. Αυτό στο οποίο αναφέρεσαι είναι ταούκ κιοκτσού.


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: siliaki στις Απρίλιος 11, 2010, 18:28:47 μμ
Kοριτσια επειδη εχω τρελλα με την συγκεκριμενη κουζινα,υπαρχει το καζαν ντιπι που σημαινει -ο πατος του ταψιου- και το ταβουκ γκιογσου που σημαινει στηθος κοτας και γινεται σχεδον με τον ιδιο τροπο προσθετοντας κοτοπουλο.Εγω που λατρευω το ταβουκ γκιογσου,εχω βρει πολλες διαφορετικες συνταγες -και για τα δυο γλυκα-κι εχω καταληξει σε μια.Οσο  για το κοτοπουλο,υπαρχουν αυτοι που δεντους αρεσει ετσι κι αλλιως η ιδεα να το φανε μεσα σε γλυκο, και αυτοι που το εχουν φαει καπου που δεν ηξεραν να το φτιαξουν και μυριζε το κοτοπουλο.


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: Marinaki στις Απρίλιος 12, 2010, 11:32:45 πμ
Θα έρθω να συμφωνήσω με την Κάτια. Το καζάν ντιπί είναι αυτό με τη μαυρισμένη επιφάνεια και δεν έχει κοτόπουλο μέσα σε καμία παραλλαγή!!! Το άλλο έχει το κοτόπουλο μέσα σε όλες τις παραλλαγές!!!!!! Προφανώς Νίκο έφαγες το αυθεντικό καζάν ντιπι με βουβαλίσιο γάλα που είναι λίγο πιο μαστιχωτό από το δικό μας και δημιουργεί λίγες ίνες..αλλά αυτές οι ίνες δεν είναι από κοτόπουλο!


Τίτλος: Απ: Καζάν Ντιπί
Αποστολή από: lovestars στις Απρίλιος 14, 2010, 11:21:28 πμ
Επειδή το καζάν ντιπί είναι το αγαπημένο μου γλυκό και ξέρω τα εξής γιατί ήθελα κι εγώ να το φτιάξω αλλά αυτό τελικά είναι αδύνατον!
1.θέλει γάλα βουβαλίσιο όπως ειπώθηκε παραπάνω
2.ειδικό καζάνι για να πιάσει την συγκεκριμένη κρούστα,η οποία δεν δημιουργείται από "καραμέλα" αλλά από την ίδια την κρέμα που "πιάνει" στον πάτο του καζανιού!
Το ταούκ κιοκσιού από την άλλη δεν έχει καμμία σχέση ...ούτε σαν συνταγή με το καζάν ..το μόνο κοινό είναι ότι και τα 2 γλυκά είναι άσπρα και κρεμώδη!
Οι παραλλαγές στα υλικά για το καζάν  το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι κάτι άλλο σε κρέμα τελικά!!