GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 08:32:19 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: [1]
1  Μαγειρέματα / Γλυκά / Λαδόπιτα στις: Νοέμβριος 17, 2017, 14:52:39 μμ
Υλικά

3 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
σουσάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
1 κιλό περίπου αλεύρι
1 χούφτα σιμιγδάλι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό.
Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει.
Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καστανό σκούρο χρώμα.
Προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας ελαφρύς χαλβάς.
Τον στρώνουμε στο ταψί αφού το πασπαλίσουμε με σουσάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε ρόμβο.
Ψήνουμε στους 200 (σε προθερμασμένο φούρνο) για 15 λεπτά και μετά στους 180 για 40-45′ περίπου.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει.



2  Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / Απ: μπεσαμελ στις: Νοέμβριος 10, 2017, 09:13:18 πμ
Εγώ φτιάχνω μπεσαμέλ με κορν φλαουρ και δε σβολιάζει ποτέ.
Για το παστίτσιο βάζω 5 κούπες γάλα και 5 κουταλιές κορν φλαουρ, από την αρχή όλα μαζί στην κατσαρόλα.
Φυσικά χρησιμοποιώ βιολογικό κορν φλάουρ: https://www.ampari.gr/shop/flour/ppg-62_corn_flour_300gr/
Στο τέλος ρίχνω μια κουταλιά βούτυρο και λίγο αλάτι.
Θέλει όμως πολύυυυ ανακάτεμα!  Κλείσιμο ματιού
3  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΕΠΕΚΙ στις: Νοέμβριος 08, 2017, 11:25:35 πμ
Πολύ νόστιμη και πολύ έυκολη πίτα!


Υλικά:

200 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
2 κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες (10% λιπαρά)
1/4 (μετράμε με τον κεσέ γιαουρτιού) ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
300 γρ. φέτα σε τρίμματα ή τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

 

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Σε μία μπασίνα (μπολ μεγάλο) ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την πάπρικα.
Τα ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν και προσθέτουμε τη φέτα. Ανακατεύουμε.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το κουτάλι ή με το χέρι.
Σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί αδειάζουμε το πεπέκι και το στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180οC, πάνω και κάτω στην τελευταία σχάρα, γύρω στα 45΄, ώσπου να ροδίσει καλά.
4  Μαγειρέματα / Σαλάτες - Φρούτα / Απ: Χωριάτικη σαλάτα με κριθαράκι στις: Νοέμβριος 05, 2017, 16:26:26 μμ
Φυσικά γίνεται και με άλλο ζυμαρικό  Χαμόγελο
5  Μαγειρέματα / Γλυκά / ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ στις: Φεβρουάριος 16, 2017, 09:55:20 πμ
Υλικά:

1/2 κούπα λάδι (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, μισό-μισό)
1/4 κούπας γάλα κρύο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κ. γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. άρωμα φουντουκιού ή άλλο άρωμα
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
2 και 1/4 κούπες αλεύρι ζέας

Εκτέλεση:

Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε με σύρμα για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το άρωμα, τις σταγόνες, τα διογκωτικά, ανακατεύουμε και βάζουμε και το αλεύρι.
Η ζύμη δεν θα πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά ούτε και σαν μέλι αραιή. Θα κολλάει και θα χρειάζεστε να βοηθάτε για να ξεκολλήσει από το κουτάλι.
Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα.
Με ένα κουτάλι, παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και την τοποθετούμε στο ταψί αραιά γιατί θα απλώσει.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να περάσουν 2-3 λεπτά και με σπάτουλα τα μεταφέρουμε προσεχτικά σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Τα μπισκοτάκια θα είναι φουσκωτά όσο ψήνονται και όταν τα βγάλετε θα πέσουν ελαφρώς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των μαλακών μπισκότων.

ampari.gr
6  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ στις: Φεβρουάριος 11, 2017, 20:23:15 μμ
Υλικά

Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

1½ κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
200γρ. ζάχαρη
200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
100γρ. ρύζι καρολίνα
1 κουτ. σούπας κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το αλεύρι μας σε μια λεκάνη και κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα στη μέση.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ανακατεύουμε λίγο και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό.
Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο νερό, αυτό εξαρτάται από το αλεύρι μας.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας σε ένα κάπως κυλινδρικό σχήμα (αυτό θα μας βοηθήσει στη συνέχεια)  και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τεταρτάκι. Αφού περάσει το τέταρτο παίρνουμε την ζύμη μας και την κόβουμε σε 8 ίσα μέρη.
Και τα 8 στη μέση ούτω σώστε να γίνουν 16 μικρά ζυμαράκια.
Παίρνουμε τα ζυμαράκια μας και αφού αλευρώσουμε τον πάγκο μας, τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Θα έχουμε 16 λεπτά φύλλα. Ανοίγουμε το κάθε φυλλαράκι και το αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ.
Κρατάμε 8 σε ένα πιάτο και τα άλλα 8 σε ένα άλλο πιάτο.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, μέχρι να παγώσει το βιτάμ.

Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την περνάτε από τον τρίφτη του πολυμίξερ.
Την αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
Ανακατεύετε την κολοκύθα με το ρύζι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Παίρνουμε τα 8 φύλλα και τα ανοίγουμε όλα μαζί σε ένα. Αυτό βοηθάει ώστε στο ψήσιμο να ανοίξουν τα φύλλα και να έχουμε 8 φύλλα πάνω και 8 φύλλα κάτω. Αφού ανοίξουμε το ένα φύλλο, το απλώνουμε στο ταψάκι, το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο βιτάμ. Προσθέτουμε την γέμιση και ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το βάζουμε από πάνω.

Ενώνουμε το πάνω και το κάτω φύλλο για να μην φύγει η γέμιση και χαράσσουμε ελαφρά το πάνω μέρος της πίτας με ένα μαχαίρι. Αυτό βοηθάει στο να ψηθεί καλύτερα η πίτα, αλλά και στο να κοπεί στο τέλος πιο εύκολα.

Ψήνουμε την πίτα μας στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για 30 με 40 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο. Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο, είναι σχεδόν έτοιμη. Την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσει διότι δεν θέλουμε η άχνη να κολλήσει και να λιώσει από τους υδρατμούς, δημιουργώντας μια λασπώδη στρώση.
7  Μαγειρέματα / Πίτες - Ψωμιά / ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ στις: Οκτώβριος 18, 2015, 18:55:19 μμ
Ηπειρώτικη τραχανόπιτα



Υλικά

5 ποτήρια νερό
3 φλυτζάνια τσαγιού τραχανά λευκό
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού φέτα τριμμένη
αλάτι
Λίγη φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε σιγά-σιγά τον τραχανά και τον ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
Σε πέντε λεπτά προσθέτουμε το γάλα. Αφού βράσει ο τραχανάς αποσύρουμε το σκεύος απο τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει (περίπου δέκα λεπτά) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα, το βούτυρο, τη φέτα και ανακατεύουμε πολύ καλα.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ψήνουμε την πίτα μας, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι η πίτα να ροδίσει.
Σημείωση: ο τραχανάς δεν πρέπει να παραβράσει για να μην λασπώσει.
8  Μαγειρέματα / Σαλάτες - Φρούτα / Χωριάτικη σαλάτα με κριθαράκι στις: Οκτώβριος 02, 2015, 12:24:08 μμ
ΣΑΛΑΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ



Υλικά

Για τη σαλάτα:

5 φλιτζάνια βρασμένο κριθαράκι
2 φλιτζάνια χοντροκομμένα αγγούρια, χωρίς σπόρους
2 φλιτζάνια ντοματίνια, κομμένα στην μέση
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό
αλάτι
πιπέρι

Για το dressing:

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμυδάκια
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα δοχείο ή σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμύδια, την μουστάρδα, το μέλι, μια πρέζα αλάτι ​​και μαύρο πιπέρι.
Ασφαλίζουμε το καπάκι του δοχείου σφιχτά και ανακινούμε ζωηρά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι ή ότι χρειάζεται. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το κριθαράκι, το αγγούρι, τα ντοματίνια, την φέτα, τα κρεμμύδια και τον φρέσκο ​​βασιλικό.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι.
Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε από πάνω σε ψιλόβροχο το dressing.
Δοκιμάζουμε την σαλάτα και αλατοπιπερώνουμε αναλόγως.
Σερβίρουμε αμέσως.
9  Μαγειρέματα / Ζυμαρικά - Δημητριακά - Όσπρια / Ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και χταποδάκι στις: Σεπτέμβριος 29, 2015, 11:48:56 πμ
ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ ΣΟΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ




Υλικά

250 γραμμάρια ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς
500 γραμμάρια χταπόδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά, και το κόβουμε σε κομμάτια.

Κόβουμε σε μικρά καρέ το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετάκια και τα σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το χταποδάκι και ανακατεύουμε 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το κρασί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, δάφνη και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό.
Όταν είναι έτοιμες (σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία) τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα μας.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε προσθέτοντας φρεσκοτριμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαιντανό.

Καλή σας απόλαυση!
10  Μαγειρέματα / Κρεατικά / ΠΑΠΡΙΚΑΣΙ στις: Σεπτέμβριος 26, 2015, 09:05:09 πμ
Συνταγή για φανταστικό παπρικάσι




Υλικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα
1 πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας μπούκοβο
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας κόκκινη γλυκιά πάπρικα
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο σκόρδο
3 ξερά φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στην κατσαρόλα στο λάδι το κρέας μέχρι να ασπρίσει και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, δάφνη, κόκκινο γλυκό πιπέρι, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο,ζάχαρη, μπούκοβο και στο τέλος το σκόρδο.
To αφήνουμε να βράσει μια ώρα περίπου χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά, να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τέλος την ψιλοκομμένη πιπεριά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
11  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διάλειμμα για .. διαφημίσεις / Όλη η Ήπειρος σε ένα Αμπάρι στις: Σεπτέμβριος 25, 2015, 21:36:44 μμ
www.ampari.gr - Όλη η Ήπειρος σε ένα Αμπάρι!

Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας, την Ήπειρο, γέννησε την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα… Αμπάρι.
Όπως παλιά, εκεί που φυλούσαν οι γιαγιάδες μας τα πολύτιμα και λιγοστά καλούδια, για να περάσουν όλο το χρόνο, μέχρι την επόμενη σοδειά.
Το σύγχρονο Αμπάρι μας, το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα αποκλειστικά με ηπειρώτικα προϊόντα, συγκεντρώνει συνεχώς προϊόντα από όλη την Ήπειρο,
φτιαγμένα από μικρούς παραγωγούς, με αγνά υλικά, με σκοπό να τα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ξεκινάμε σιγά- σιγά, σε δύσκολους καιρούς, με προϊόντα μη ευπαθή,
πολύ σύντομα όμως ελπίζουμε πως θα είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε και τα διάσημα τυροκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η πατρίδα μας.

Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσετε ψάχνοντας στο Αμπάρι μας, ο τόπος μας έχει κρυμμένους θησαυρούς, τους οποίους αξίζει να γευτείτε:
Ποιος θα φανταζόταν για παράδειγμα ότι στο μακρινό για κάποιους Μπουραζάνι παράγονται βιολογικά ζυμαρικά με κρόκο σαφράν?
Ότι στην Κόνιτσα θα βρείτε πέστο αβοκάντο?
Ότι στην Άρτα μπορείτε να βρείτε Λιμοντσέλο?
Ή ακόμη, ότι στην Άνω Καλεντίνη παράγονται μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες βιολογικού μελιού που εξάγονται στο Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη?

Πιστεύουμε ότι η Ήπειρος έχει αδικηθεί (ή έχει αδικήσει η ίδια τον εαυτό της), μην προβάλλοντας περισσότερο τα μοναδικά της προϊόντα, κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει το Αμπάρι:
Να κάνει γνωστά σε όλους τα ηπειρώτικα προϊόντα, αυτά που όταν επισκέπτεται κανείς τα χωριά μας μπορεί να τα απολαύσει, αλλά στις πόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό, είναι πολύ δύσκολο να βρει.
Να φέρει κοντά σας το χωριό, που όλοι λίγο-πολύ εγκαταλείψαμε αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε.

Με λίγα λόγια, το Αμπάρι εξάγει το χωριό, στην πόλη!
Σελίδες: [1]