GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 27, 2024, 14:25:12 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: « 1 ... 370 371 372 [373] 374 375 376 »
5581  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Απ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 11:27:35 πμ
Σ εχαρίστω πολύ  Κλείσιμο ματιού
θέλω να το διαβασω   Χαμόγελο
5582  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 11:08:32 πμ
Μήπως γνωρίζεται αν υπάρχει σε βιβλίο το έργο που παίζει στον ΑΛΦΑ
Για την Καρδιά Ενός Αγγέλου Απορία Απορία
5583  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: Τι δώρο θα θέλατε τα Χριστούγεννα; στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 10:42:55 πμ
κι εγω στο εύχομαι να είσαι κάλα  Χαμόγελο
και φυσικά δεν θα άλλαζα με τίποτα την ευτύχια μου για ένα ταξίδι όπου κι αν ήταν αύτο
προέχει η υγεία και μέτα όλα έρχονται  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
5584  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2007 / Απ: Δευτέρα 10/12/07 Τι θα φάμε σήμερα; στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 10:33:03 πμ
καλημέρααααααααααααα
σήμερα δεν ξερω τι καλό μαγειρεύει η μαμα μου  Έκπληξη Έκπληξη
αλλά εγώ είπα να ξεκινήσω δίαιτα οπότε θα φάω φρούτα Κλάμα Κλάμα Κλάμα
5585  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Τουρισμός και Ταξίδια / Απ: ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΑ στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 10:28:19 πμ
Κι έγω πιστεύω ότι τα Τρίκαλα είναι απο τις πιο όμορφες πόλεις
έχω επισκεύτει μόνο την πόλη άλλα με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναεπισκευτώ τα Τρικαλα
έχει πολύ ωραίες πληροφορίες στο site της εκομπης Μένουμε Ελλάδα   Κλείσιμο ματιού
5586  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Μουσική / ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 15:33:54 μμ
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ  LIVE ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
τραγούδια αφιερωμένα στον Μάνο Λοϊζο. ένα πόλυ ωραίο cd που αν ήσασταν
απο τους άτυχους που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν σέ μια απο τις πέντε συναυλίες της Χάρις Αλέξιου
όπως και εγώ είναι ένα τέλειο δώρο για τον εαυτό μας  Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο
5587  Μαγειρέματα / Αναζήτηση Συνταγής / Απ: ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ SOS στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 15:24:31 μμ
καλή επιτυχία Mary  Κλείσιμο ματιού
5588  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Χιούμορ και διασκέδαση / Απ: Τι δώρο θα θέλατε τα Χριστούγεννα; στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 15:07:33 μμ
πάνω απ όλα υγεία και μετά
ενά ταξίδει στην ΚΟΥΒΑ είναι όνειρο ζωής,
τώρα αν θα έρθει και μετά τα Χριστούγεννα δεν μ ενοχλεί 
καθόλου
   Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
5589  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Απ: Ας κάνουμε απόψε μια ευχή!!! στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 15:01:13 μμ
χρόνια πολλά στις εορτάζουσες
και τώρα περιμένουμε το χιόνι χαχα!!!  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
5590  Εμείς, το GreekMasa ... / Δεκέμβριος 2007 / Απ: Κυριακή 9/12/07 στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 14:42:27 μμ
καλησπέρα σήμερα φάγαμε σουτζουκάκια και ρυζάκι  Χαμόγελο
καλή συνέχεια  Χαμόγελο
5591  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Απ: σοκολατα....... στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 20:17:04 μμ
να είσαι καλα  Φιλί Φιλί
5592  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Απ: 7 τροφές που απομακρύνουν τα γηρατειά στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 19:54:44 μμ
κι εγώ δεν το  ήξερα..... Χαμόγελο
5593  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / 7 τροφές που απομακρύνουν τα γηρατειά στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 19:27:58 μμ
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που σύμφωνα με έρευνες προστατεύουν από τα γηρατειά και από παθήσεις που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων και τη διαδικασία γήρανσης. Ποιές είναι όμως αυτές οι τροφές;

Eλαιόλαδο

Τέσσερις δεκαετίες πριν, ερευνητές κατέληξαν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο ευθύνονταν σε μεγάλο ποσοστό για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου στους κατοίκους της Κρήτης. Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο περιέχει και πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίζουν ασθένειες που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων.

Γιαούρτι

Το 1970, στη Γεωργία υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ξεπερνούσαν τα εκατό. Μελέτες εκείνης της εποχής θεωρούσαν ότι η μακροζωία οφειλόταν στο γιαούρτι, συστατικό της διατροφής τους. Αν και δεν έχουν αποδειχτεί άμεσες ιδιότητες του γιαουρτιού όσον αφορά την αντιγηραντική του ικανότητα, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, που βοηθά στην απομάκρυνση της οστεοπόρωσης και περιέχει καλά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων, ενώ παράλληλα περιορίζουν τα περιστατικά ασθενειών των εντέρων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.

Ψάρι

Τριάντα χρόνια πριν, οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν την αιτία που ιθαγενείς της Αλάσκα δεν παρουσίαζαν καρδιοπάθειες. Όπως τώρα εκτιμούν οι επιστήμονες, ο λόγος είναι η διατροφή με ψάρια, τα οποία κατανάλωναν σε μεγάλο βαθμό. Το ψάρι είναι πηγή ω-3 λιπαρών που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στις αρτηρίες και προστατεύουν από αρρυθμίες.

Σοκολάτα
Οι κάτοικοι των νησιών San Blas κοντά στον Παναμά, εμφανίζουν ποσοστά καρδιοπαθειών εννέα φορές χαμηλότερα σε σχέση με τους κατοίκους του Παναμά. Η αιτία; Πίνουν ένα ρόφημα που είναι φτιαγμένο από μεγάλη ποσότητα σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που βοηθούν στην διατήρηση της καλής λειτουργίας των αγγείων. Η διατήρηση των αγγείων σε ‘νεανικά’ επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεων των νεφρών και άνοιας.

Ξηροί καρποί

Έρευνες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς έχουν δείξει ότι τρώγοντας ξηρούς καρπούς κερδίζουν 2,5 περίπου παραπάνω χρόνια ζωής. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές μη κορεσμένων λιπαρών και προσφέρουν οφέλη παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με το ελαιόλαδο. Αποτελούν επίσης πηγές βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά.

Κρασί

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, τον διαβήτη και την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Οποιοδήποτε είδος αλκοολούχου ποτού φαίνεται να έχει τέτοια οφέλη αλλά το κόκκινο κρασί αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών. Περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που συμβάλλει στα οφέλη και σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας.

Βατόμουρα

Σε έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, όσα ταΐστηκαν με βατόμουρα έζησαν παραπάνω χρόνια, που αν υπολογιστούν με τα ανθρώπινα μέτρα φτάνουν τα δέκα. Συστατικά στα βατόμουρα περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας και με την κινητική λειτουργικότητα. Επίσης τα ποντίκια που ταίστηκαν με βατόμουρα είχαν καλύτερη απόδοση όσον αφορά την ισορροπία και τον συντονισμό.           Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού
 

 


Πηγή: ιατροnet

5594  Κουβεντούλα / Γονείς / Γονίδιο συνδέει τον θηλασμό με την εξυπνάδα του παιδιού στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 13:39:49 μμ
Ένα γονίδιο επηρεάζει το αν ο θηλασμός θα βελτιώσει την εξυπνάδα ενός παιδιού, ανακοίνωσαν βρετανοί ερευνητές.
Παιδιά με μια εκδοχή του γονιδίου FADS2, σε τεστ εξυπνάδας είχαν μεγαλύτερο συνολικό σκορ αν είχαν θηλάσει. Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the Νational Academy of Sciences’ αναφέρει ότι ο θηλασμός δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο IQ των παιδιών με διαφορετική εκδοχή του γονιδίου.
Το συγκεκριμένο γονίδιο βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών οξέων της διατροφής, που έχουν σχετιστεί με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εφτά πόντοι διαφορά είναι ικανή να οδηγήσει το παιδί στο άνω τρίτο της τάξης του, όσον αφορά τις επιδόσεις. Ποσοστό 90% των ανθρώπων φέρουν την εκδοχή του γονίδιου που έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο αποτέλεσμα στο IQ παιδιών που είχαν θηλάσει.
Ερευνητές από το ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Kings College, στο Λονδίνο, χρησιμοποίησαν στοιχεία δυο προηγούμενων ερευνών από 3.000 νεογνά στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, τα οποία είχαν θηλάσει.
Το IQ μετρήθηκε σε διάφορα διαστήματα μεταξύ των ηλικιών 5 έως 13 ετών. Προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν τη σχέση θηλασμού και εξυπνάδας έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Η καθηγήτρια Terrie Moffitt, ερευνήτρια της συγκεκριμένης μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν νέα προοπτική στις αντικρουόμενες απόψεις, δείχνοντας έναν φυσιολογικό μηχανισμό που θα μπορούσε να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ παιδιών που έχουν θηλάσει και παιδιών που δεν έχουν.
Η καθηγήτρια δηλώνει ότι οι αντιμαχόμενες απόψεις σχετικά με την εξυπνάδα αφορούν το δίλημμα ‘φύση ή ανατροφή’, τουλάχιστον για έναν αιώνα. Ωστόσο, έχει βρεθεί, συνεχίζει η καθηγήτρια, ότι στην πραγματικότητα η φύση ‘εργάζεται’ μέσω της ανατροφής για να δημιουργήσει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία.
Η Belinda Phipps δήλωσε ότι τα ευρήματα, για την πλειοψηφία των γονέων δείχνουν ότι η εξυπνάδα των παιδιών τους μπορεί να ωφεληθεί από τον θηλασμό.
Η διαιτολόγος Catherine Collins, θεωρεί πως η έρευνα υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και των γενετικών παραγόντων. Στην έρευνα αυτή τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η φύση είναι πιο σημαντική από την ανατροφή. Ωστόσο, η έρευνα δεν συγκεκριμενοποίησε πόσον καιρό είχαν θηλάσει τα νεογνά και είναι πιθανόν ακόμα και για μικρό διάστημα ο θηλασμός να είναι ωφέλιμος για την εξυπνάδα.



www.iatronet.gr/article.asp?art_id=3192
5595  Μαγειρέματα / Διατροφικά νέα .. / Σοκολάτα Μύθοι και πραγματικότητα στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 13:35:44 μμ
Η αγάπη για τη σοκολάτα έχει μακρά ιστορία μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Γνωστή και ως ‘τροφή των θεών’, η σοκολάτα κατείχε περίοπτη θέση στην ιστορία της Αμερικής πριν τον Κολόμβο.
Οι ντόπιοι κάτοικοι της Αμερικής (του σημερινού Μεξικού) σέρβιραν σοκολάτα στους ευρωπαίους εξερευνητές από τις αρχές του 15ου αιώνα. Από μόνη της η σοκολάτα έχει πικρή γεύση, αλλά η ζάχαρη που μεταφέρονταν από τις αποικίες της Αμερικής και της Καραϊβικής την έκανε τελικά γλυκιά στην ευρωπαϊκή γεύση.
Μέχρι τα μέσα του 1600 η δημοτικότητα της, γλυκιάς πλέον, σοκολάτας είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Το 1847 δημιουργήθηκε η πρώτη σοκολάτα γάλακτος και έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής σε όλη την υδρόγειο.
Σαν συστατικό με ξεχωριστή γεύση, η σοκολάτα μπορεί να συμπεριληφθεί αρμονικά σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής. Μπορεί άνετα να προσθέσει μια γευστική λάμψη σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα και να τα κάνει πολύ ελκυστικά.
Η άσπρη σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Ακόμα και αν περιέχει κακαοβούτυρο (λίπος το οποίο εξάγεται από τους σπόρους του κακάο) δεν περιέχει κακαόμαζα (η σκούρα καφέ πάστα), η οποία παράγεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακάο. Συνήθως η άσπρη σοκολάτα αποτελείται από ζάχαρη, κακαοβούτυρο, γάλα, στερεά συστατικά, λεκιθίνη και βανίλια.
Η σοκολάτα, τρόφιμο φυτικής προέλευσης, περιέχει επίσης μια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που καλούνται πολυφαινόλες (πιο εξειδικευμένα, φλαβονοειδή ή φλαβονόλες όταν περιέχονται στο κακάο1 ) τα οποία μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανιχνεύσει τη σχέση της σοκολάτας με την καλή υγεία της καρδιάς, αφού το μαγικό αυτό γλύκισμα (και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα ‘υγείας’) φαίνεται να διαθέτει εκτός των άλλων και αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ικανότητες. Σε αυτές αποδίδονται οι ευεργετικές επιδράσεις για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση2 όπως και η αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης. Μερικές μελέτες έδειξαν και προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου3 και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
Πόσες φορές δεn σας έχει παρουσιαστεί μια επίμονη και ακατανίκητη όρεξη για σοκολάτα ή για κάποιο επιδόρπιο ή γλυκό που να την περιέχει; Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Με το σύγχρονο δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής και με την υπερδιάθεση τροφίμων πλούσιων σε λίπος η προτίμηση προς αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα κουλτούρας. Από τα χρόνια της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία πως το λίπος συνδυάζεται με την αίσθηση του κορεσμού ή με τη μείωση του αισθήματος της πείνας.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας μπορούν άραγε να σας ηρεμήσουν και να σας φτιάξουν τη διάθεση; Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει οδηγηθεί σε τελικό συμπέρασμα. Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να διασπάσει τα αποθέματα σεροτονίνης του, μιας ουσίας με ρόλο νευροδιαβιβαστή που εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Η διάσπαση της σεροτονίνης με τη σειρά της αποφορτίζει το στρες, αλλά τελικό συμπέρασμα που να υποστηρίζει την καταπραϋντική δράση των υδατανθράκων της σοκολάτας δεν έχει βγει ακόμη.
Η σοκολάτα περιέχει αρκετό σίδηρο και οξαλικό οξύ. Φαίνεται πως το οξύ αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (η μορφή του σιδήρου η οποία βρίσκεται στις φυτικές τροφές και δεν είναι τόσο καλά απορροφήσιμη). Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι τανίνες. Οι τελευταίες έχει φανεί πως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Η σοκολάτα επιπλέον περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη. Η τελευταία ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ουσιών που καλούνται αγγειοσυσπαστικές αμίνες, η παρουσία των οποίων προκαλεί σύσπαση στα περιφερικά αγγεία του οργανισμού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες.
Ας ‘λιώσουμε’ μερικούς μύθους για τη σοκολάτα
1.   Η σοκολάτα δημιουργεί ή χειροτερεύει την ακμή.
Για χρόνια η προσοχή του κοινού ήταν μαγνητισμένη σε αυτή την αντίληψη. Η αλήθεια είναι πως οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελούν τις συνήθεις αιτίες της ακμής και όχι η σοκολάτα. Αλλεργία στη σοκολάτα που να δημιουργεί ερύθημα είναι πολύ σπάνια. 
2.   Οι μπάρες ή τα μπισκότα με χαρούπι αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές από τη σοκολάτα.
Ανέκαθεν το ξυλοκέρατο (στα τούρκικα χαρούπι) αποτελούσε υποκατάστατο για τη σοκολάτα. Το χαρούπι προέρχεται από τους σπόρους της ξυλοκερατιάς (χαρουπιάς) οι οποίοι είναι διαφορετικοί από αυτούς της σοκολάτας. Η αλήθεια όμως είναι πως το χαρούπι αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων και λίπους με μια μπάρα σοκολάτας ίδιου μεγέθους. 
3.   Η σοκολάτα περιέχει πολλή καφεΐνη.
Ενώ αληθεύει πως η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η ποσότητα της τελευταίας είναι πολύ μικρή. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα. 
4.   Είναι το σοκολατούχο γάλα το ίδιο θρεπτικό για τα παιδιά με το κανονικό;
Όπως το γάλα χωρίς γλυκαντικές ουσίες έτσι και η σοκολάτα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη D, συστατικά τα οποία τα παιδιά χρειάζονται. Το γάλα με προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, όπως αυτές της σκόνης του κακάο ή της σοκολάτας, προσδίδει περισσότερες θερμίδες εξαιτίας των προστιθέμενων σακχάρων, αλλά τα συγκεκριμένα σάκχαρα συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας όσο και κάθε άλλος τύπος υδατάνθρακα π.χ η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι πως το γάλα ίσως να εμποδίζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών του κακάο και ειδικότερα των κατεχινών. 
5.   Ορισμένοι άνθρωποι είναι εθισμένοι στη σοκολάτα.
Σίγουρα η γεύση, το άρωμα και η υφή της σοκολάτας αποτελούν πολύ ελκυστικά χαρακτηστικά για τους περισσότερους. Παρά το γεγονός πως η προτίμηση ορισμένων ανθρώπων είναι μεγαλύτερη για τη σοκολάτα σε σχέση με άλλους, ο όρος του εθισμού στο συγκεκριμένο γλύκισμα δεν ισχύει. Μπορεί η κατανάλωση σοκολατούχων γλυκισμάτων να γίνει συνήθεια για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά ποτέ δεν φτάνει στα όρια της εξάρτησης.
Η επιστήμη εξερευνά τον πιθανό ρόλο της σοκολάτας στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση ευεξίας που μας δημιουργείται. Βρέθηκε λοιπόν, πως η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (ουσία υπεύθυνη για συναισθήματα ενθουσιασμού) και τρυπτοφάνη, μια ουσία από την οποία συντίθεται η σεροτονίνη και τα αποτελέσματα του γεγονότος αυτού αναφέρθηκαν λίγες γραμμές πιο πάνω.
Η μεγάλη ανάγκη για σοκολάτα από τις γυναίκες λίγο πριν από την έμμηνο ρύση ίσως εξηγείται από την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, το οποίο ‘απαλύνει’ την ένταση που νιώθει κανείς.4 Μας βοηθά όμως να είμαστε και σε μια σχετική εγρήγορση, αφού περιέχει δύο ελαφρά διεγερτικά σε μέτριες ποσότητες: την καφεΐνη και τη θεοβρωμίνη (συστατικό του κακάο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των μεθυλξανθινών). Η πιο ψυχοτρόπος ουσία της σοκολάτας θεωρείται το ανανταμίδιο που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πανίσχυρος νευροδιαβιβαστής.
 Πέρα από όλες τις πιθανές ευεργετικές δράσεις, ας μην ξεχνάμε πως η μαύρη σοκολάτα περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η σοκολάτα περιέχεται ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κι έτσι, ενώ η αρχική επιθυμία είχε ως στόχο τη σοκολάτα, το αποτέλεσμα της κατανάλωσης επέφερε μια επιπρόσθετη και μη επιθυμητή ποσότητα λίπους και θερμίδων.
Επειδή το μέτρο είναι καλό να μας διακρίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αναφέρουμε πως αν η σοκολάτα φτάσει στο σημείο να αντικαταστήσει άλλα πιο υγιεινά τρόφιμα π.χ ένα φρούτο, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού μιλάμε πλέον για διαφορετικές ομάδες τροφίμων με τα φρούτα να υπερτερούν σαφέστατα.5 Γι αυτό θα ήταν προτιμότερο να τη θεωρήσουμε ένα υγιεινό αλλά όχι καθημερινό σνακ.
1. Καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί πως το κακάο περιέχει λιγότερο λίπος από τη σοκολάτα και από διατροφική άποψη θα έπρεπε να προτιμηθεί η κατανάλωσή του.
2. Φαίνεται πως συστατικά της σοκολάτας διατηρούν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου των αρτηριών, το οποίο είναι ισχυρός αγγειοδιαστολέας. Μια άλλη επιστημονική θεώρηση αφορά την επικατεχίνη (αντιοξειδωτική ουσία της σοκολάτας) η οποία δρα ενάντια στη φλεγμονή των αγγείων και τα προστατεύει.
3.Αναφορά πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο στις προκυανιδίνες τις οποίες περιέχει η σοκολάτα. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία θεωρούνται προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
4.Χαμηλά επίπεδά του στο αίμα έχουν συσχετιστεί με πιο έντονους πόνους της περιόδου.
5.Παρά το γεγονός πως η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τα άλλα φρούτα, το τσάι και το κρασί, πρέπει να αναφερθεί πως και τα τρία αυτά είδη τροφίμων αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.




άρθρο του Παπαμίκος Βασίλειος, Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Med.Sci, MSc
www.iatronet.gr
Σελίδες: « 1 ... 370 371 372 [373] 374 375 376 »