GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 24, 2020, 20:31:16 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum Σύνθετη αναζήτηση
  Εμφάνιση θεμάτων
Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 35 »
1  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Βιβλίο, ποίηση και λογοτεχνία / Η σονατα του σεληνοφωτος - Γιαννης Ριτσος στις: Σεπτέμβριος 10, 2013, 22:42:32 μμ
το ξερω πως καθενας μοναχος πορευεται στην ζωη, στον ερωτα, στο θανατο
αφησε με να ρθω μαζι σου
απαγγελει ο ποιητης!!!!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rRcwd6o8GB4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rRcwd6o8GB4</a>
2  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / Τουρκικα σηριαλ στις: Νοέμβριος 09, 2011, 09:57:00 πμ
ποια η γνωμη σας??? τα παρακολου8ειτε?Απορία
την ωρα που ολη η ευρωπη παρακολου8ει την ελληνικη τραγωδια....
εγω δεν τα βλεπω!!!!!!!
3  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Διάλειμμα για .. διαφημίσεις / Αστεροκατασκεύες..... στις: Νοέμβριος 08, 2011, 18:27:57 μμ
καλησπερα, τον τελευταιο καιρο αποφασισα ν ασχολη8ω με το χομπυ μου...
να κατασκευαζω μπιζου!
εχω φτιαξει κι ενα Blogs... Αν 8ελετε ριξτε μια ματια  rose
http://asterokataskeues.blogspot.com/
4  Κουβεντούλα / Περι ανέμων .... / Πέθανε το χταπόδι Πάουλ στις: Οκτώβριος 26, 2010, 17:57:46 μμ
Πέθανε το χταπόδι Πάουλ που συνέδεσε το όνομά του με το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής
 
         

Πέθανε σήμερα το χταπόδι Πάουλ, που έγινε διάσημο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής,
το καλοκαίρι που μας πέρασε, "προβλέποντας" τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων
και κυρίως αυτά της Γερμανίας, ανακοίνωσε το ενυδρείο του Ομπερχάουσεν στη δυτική Γερμανία
5  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / top chef στις: Οκτώβριος 16, 2010, 21:22:42 μμ
Σημερα ξεκιναει κι αλλη εκπομπη μαγειρικης για να δουμε...
περιμενω εντυπωσεις.... Χαμόγελο
6  Κουβεντούλα / Ψυχολογία / Τεστ αγάπης προβλέπει αν η σχέση θα πετύχει ή όχι! στις: Οκτώβριος 10, 2010, 17:47:35 μμ
Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα "τεστ αγάπης" που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει αίσια εξέλιξη ή αν θα καταλήξει στον χωρισμό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόναλντ Ρόγκε, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", κατάφεραν -με την χρήση του σχετικού "κουίζ"- να προβλέπουν με επιτυχία για περισσότερα από 50 ζευγάρια αν θα χώριζαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Το τεστ χρησιμοποιεί μια ψυχολογική τεχνική για να ανακαλύπτει τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι για το σύντροφό τους. Το "τρικ" έγκειται ότι το τεστ "κρίνει" ανάλογα με το πόσο εύκολα οι δύο σύντροφοι συσχετίζουν το "έτερον ήμισύ" τους με θετικές ή αρνητικές λέξεις. Αν σε κάποιον, για παράδειγμα, του έρχεται ενστικτωδώς πιο εύκολο να συσχετίσει τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει), τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί της στο μέλλον.

Από τους 116 εθελοντές που συμμετείχαν στο σχετικό πείραμα, οι 19 χώρισαν από τους συντρόφους τους ή ποσοστό 16%, ακριβώς όσο είχαν προβλέψει οι ερευνητές! "Αυτό που είναι εντυπωσιακό από την έρευνά μας είναι ότι οι μετρήσεις μας φάνηκε να κάνουν καλύτερη δουλειά πρόβλεψης σε σχέση με το τι οι ίδιοι οι άνθρωποι μας είπαν. Οι άνθρωποι που εκδήλωσαν αρνητικά αισθήματα για τους συντρόφους τους, είχαν περίπου επταπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο", δήλωσε ο Ρέγκε.

Το "τεστ αγάπης" περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς κι ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων. Οι εθελοντές παρακολουθούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή τρία είδη λέξεων: "καλές" λέξεις (π.χ. σχετικές με την ειρήνη ή το μοίρασμα), "κακές" λέξεις (όπως ο θάνατος ή μια τραγωδία) ή το όνομα του συντρόφου τους. Ανάλογα με τις επιλογές και τις συσχετίσεις που καλούνταν να κάνουν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπορούσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους, επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που πραγματικά νιώθουν. Μερικές φορές μάλιστα νομίζουν ότι είναι βαθιά ευτυχισμένοι, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.

Όμως το νέο τεστ, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.

Η χρησιμοποιούμενη ψυχολογική τεχνική συσχέτισης των λέξεων με τα συναισθήματα έχει επίσης αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη των τάσεων ρατσισμού ή διαφόρων άλλων προκαταλήψεων, αισθήματα που επίσης οι άνθρωποι αποφεύγουν συνήθως να αποκαλύψουν σε μια έρευνα - ή ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό τους.
7  Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (εκτός κουζίνας) / Cinema, Θέατρο, TV / Το νησί: Πρεμιέρα στο Mega 11 Οκτωβρίου στις: Οκτώβριος 10, 2010, 17:30:06 μμ
Η μεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία του MEGA, το «Νησί», κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 21:50. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, το οποίο έγινε διεθνές bestseller με 2.000.000 πωλήσεις, εκ των οποίων οι 300.000 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αγγλία το 2005 και στην Ελλάδα το 2007, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να εκτοξευθεί στις λίστες των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων παγκοσμίως.

Τη διασκευή του έχει αναλάβει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, η οποία με τις αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό της θα καταφέρει με τη βοήθεια του βραβευμένου σκηνοθέτη, Θοδωρή Παπαδολάκη, να δώσει το άριστο αποτέλεσμα.
8  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / 47 τρόποι για να κόψεις θερμίδες στις: Οκτώβριος 06, 2010, 17:04:53 μμ
Τρώγοντας λίγες μπουκιές λιγότερες κάθε μέρα θα εξαφανίσεις τα παραπανίσια κιλά χωρίς να το καταλάβεις.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το πρωινό
* Αντί για ντόνατς ή κέικ με γέμιση προτίμησε μία πιο παραδοσιακή αλλά εξίσου γευστική λύση: άπλωσε σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα.
* Πιες ένα σκέτο ελληνικό ή γαλλικό καφέ. Αν προτιμάς τους ιταλικούς, φτιάξε ένα μονό εσπρέσο αντί για καπουτσίνο. 
* Στύψε ένα χυμό πορτοκάλι και πιες τον χωρίς να προσθέσεις ζάχαρη.
* Αντικατάστησε τα λουκάνικα ή το μπέικον στο σάντουιτς σου με φέτες γαλοπούλας.
* Φτιάξε μία ομελέτα με 4 ασπράδια αυγών αντί να την παρασκευάσεις χρησιμοποιώντας 2 ολόκληρα αυγά.
* Βάλε τα μούσλι σου σε ένα μικρό μπολ και όχι σε ένα βαθύ πιάτο.
* Προτίμησε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για ένα πλήρες.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το φαστ φουντ
* Πάρε τις απλές τηγανητές πατάτες αντί για εκείνες που σερβίρονται με λιωμένο τυρί.
* Προτίμησε τα μικρά μεγέθη όταν πρόκειται για τα ποτήρια των αναψυκτικών. Ένα ακόμα έξυπνο τρικ για να κόψεις θερμίδες είναι να ζητήσεις να σου βάλουν πολλά παγάκια!
* Προτίμησε πιάτα με φαγητά τα οποία έχουν ψηθεί αντί για τα τηγανητά.
* Επισκέψου το salad bar και γέμισε το πιάτο σου με φρέσκες, υγιεινές και χαμηλές σε θερμίδες σαλάτες. Καλό είναι φυσικά να ξεχάσεις τις νόστιμες μεν, ιδιαίτερα παχυντικές δε σάλτσες με μαγιονέζα και γενικότερα τα dressings.

Κόψε 100 θερμίδες...
από τα τσιμπολογήματα
* Πιες ανθρακούχο νερό αντί για αναψυκτικό.
* Μετακίνησε τη σος για τα ντιπ στην άλλη άκρη του γραφείου, με άλλα λόγια μακριά σου! Θα καταναλώσεις τη μισή ποσότητα.
* Ξεγέλασε την πείνα σου τρώγοντας φρέσκα, κομμένα καρότα αντί για πατατάκια.
* Προτίμησε μισή κούπα σταφύλια αντί για μια χούφτα σταφίδες.
* Πάρε μία μπάλα παγωτό σε κυπελλάκι αντί να γεμίσεις ασφυκτικά ένα χωνάκι.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το επιδόρπιο
* Σταμάτα να τρως όταν φτάσεις στην κρούστα. Οι άκρες και το κάτω μέρος των ψημένων γλυκών έχουν περισσότερες θερμίδες, μιας που απορροφούν και το βούτυρο που χρησιμοποιήθηκε για να αλειφτεί το ταψί.
* Προτίμησε να καταναλώσεις ένα σορμπέ αντί για ένα παγωτό.
* Κατεύνασε την όρεξή σου για γλυκό τρώγοντας ζελέ χωρίς ζάχαρη αντί για μους. 
* Συνόδεψε το κέικ σου με μερικές φέτες μήλου αντί για σιρόπι σοκολάτας.
* Φάε 5 μπισκοτάκια με μαρέγκα αντί για δύο με κομματάκια σοκολάτας.
* Ξέχνα το παγωτό σε χωνάκι και πάρε ένα παγωτό σε κυπελλάκι.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το μεσημεριανό
* Αφαίρεσε τα παχυντικά τυριά από τα σάντουιτς.
* Απλωσε μουστάρδα αντί για μαγιονέζα στο ψωμί σου και θα έχεις εξοικονομήσει 80 θερμίδες λιγότερες ανά κουταλιά.
* Ξέχνα τα κρουτόν από τη σαλάτα.
* Προτίμησε μία πίτσα με λαχανικά ή μόνο τυριά αντί για εκείνες που έχουν πολλά και παχυντικά υλικά, όπως μπέικον, σουτζούκι ή ζαμπόν.
* Απόλαυσε το κρύο τσάι χωρίς να προσθέσεις ζάχαρη.
* Γέμισε μία αραβική πίτα με κομματάκια κοτόπουλου αντί να φτιάξεις σάντουιτς με κοτόπουλο.
* Πρόσθεσε στο χάμπουργκερ μπιφτέκι κοτόπουλου αντί για μοσχαρίσιο.

Κόψε 100 θερμίδες...
από τη μαγειρική σου
* Αντικατάστησε στη μαγειρική σου την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
* Χρησιμοποίησε ζωμό από κοτόπουλο (κατά προτίμηση σπιτικό) αντί για λάδι για να σοτάρεις το κρέας και τα λαχανικά.
* Χρησιμοποίησε ζωμό (κατά προτίμηση να τον έχεις φτιάξει μόνη σου, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι) για να βράσεις το ρύζι.
* Ανάμειξε κιμά μοσχαρίσιο και κιμά από κοτόπουλο για να φτιάξεις
μπιφτέκια.
* Αντικατάστησε το τυρί στα μακαρόνια με τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών.
* Προτίμησε να καταναλώνεις τόνο σε νερό αντί για τόνο σε λάδι.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το εστιατόριο
* Παράγγειλε λεμονάτο κοτόπουλο με ρύζι αντί για τηγανητό.
* Διάλεξε σπαγγέτι με μια απλή κόκκινη σάλτσα αντί για σάλτσες με πολλά τυριά.
* Ζήτησε για συνοδευτικό πράσινα φασολάκια ή λαχανάκια Βρυξελλών αντί για τηγανητές πατάτες.
* Επίλεξε ψητές πατάτες αντί για πουρέ ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου.
* Απόφευγε τις συνταγές που έχουν ψωμί - προσθέτει από μόνο του θερμίδες, ενώ επιπλέον ρουφάει λάδι.
* Περίχυσε τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου με πικάντικη σάλτσα
αντί για σος με ροκφόρ.

Κόψε 100 θερμίδες...
από το μπαρ
* Πιες ένα ποτήρι λευκό κρασί αντί για δύο ποτήρια μπίρας.
* Ζήτησε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι - οι μπάρμαν συνηθίζουν να ρίχνουν έως και 20% λιγότερο αλκοόλ στα ψηλά ποτήρια, οπότε θα πίνεις λιγότερο σε κάθε γύρο.
* Για το κοκτέιλ σου ζήτα να μη «χτυπήσουν» τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο, αλλά αφού τα αναμείξουν να προσθέσουν παγάκια. Όταν τα χτυπούν μαζί με τον πάγο, συνήθως προσθέτουν σιρόπι ή ζάχαρη.
* Έλεγξε την ποσότητα κρασιού που καταναλώνεις ζητώντας να σου το σερβίρουν σε ψηλό ποτήρι σαμπάνιας.
* Προσπάθησε να πίνεις ένα ποτήρι νερό μεταξύ δύο ποτών - θα σου κόψει τη φόρα και ίσως να πιεις ένα ποτό λιγότερο.
* Βούτηξε και απόλαυσε τα νάτσος σε σάλτσα ντομάτας αντί για γουακαμόλε.


...
Από τη Χριστίνα Χρόνη
Επιστημονική επιμέλεια: Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, προϊστάμενος διαιτολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό»
 
 
9  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Η... άτρωτη στις: Οκτώβριος 06, 2010, 17:00:09 μμ

21 αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατευτείς από τις ιώσεις φέτος το χειμώνα - και όλο το χρόνο.

Συμβουλευτήκαμε 4 ειδικούς διαφορετικών ειδικοτήτων και φτιάξαμε τη λίστα με τα SOS για έναν οργανισμό που δεν φοβάται τίποτα! Γνώρισε τις τροφές και τις συνήθειες που πρέπει να βάλεις ή να βγάλεις από την καθημερινή σου ζωή για να διασφαλίσεις πως ο οργανισμός σου λειτουργεί στο μάξιμουμ.

Ο διατροφολόγος
Αν μέχρι σήμερα πίστευες ότι μόνο τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το σκόρδο τονώνουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. «Υπάρχουν κι άλλες τροφές - λιγότερο γνωστές για τις προστατευτικές τους ιδιότητες απέναντι στις ιώσεις», εξηγεί o Μάριος Δημόπουλος, Κλινικός Διατροφολόγος. Να τι πρέπει να κάνεις. 

Τονώσου με τόνο: Τα ψάρια είναι ένα φυσικό οπλοστάσιο για την υγεία, το συγκεκριμένο όμως περιέχει μια σειρά σημαντικών θρεπτικών στοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως σελήνιο, Ω-3 λιπαρά και ψευδάργυρο, ενώ είναι πολύ φτωχό σε βλαβερά λιπαρά. Το ίδιο και ο σολομός.

Στόχευσε στα κόκκινα: Και για να είμαστε πιο ακριβείς, στις κόκκινες (γλυκές) πιπεριές.  Κι αυτό γιατί, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ακόμα και τα πορτοκάλια! Μια ωμή κόκκινη πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, ενώ 1/2 φλ. περιέχει σχεδόν τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C.

Εμπιστεύσου τις κολοκύθες: Μπορεί να σου θυμίζουν στιγμιότυπο από αμερικάνικη ταινία, όμως οι μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες δεν χρησιμεύουν μόνο στο Halloween. Φαντάσου τες ως φορητές «βόμβες» βήτα καροτίνης, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Το ίδιο ισχύει για τα καρότα.

Πιες τσάι: Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο και το λευκό τσάι είναι πλούσια σε σημαντικά αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει πως το τσάι περιέχει κάποια συστατικά, όπως το αντιοξειδωτικό επιγαλλοκατεχίνη, που διαθέτουν επιθετική και αμυντική δράση παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι δρα άμεσα στους ιούς και τα μικρόβια που απειλούν την υγεία σου, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Φάε μανιτάρια: Οι Φαραώ τα θεωρούσαν ελιξίριο της ζωής και απαγόρευαν στους κοινούς θνητούς να τα καταναλώνουν. Σήμερα τα μανιτάρια καταναλώνονται ευρέως και οι ειδικοί υποκλίνονται στα πολύτιμα συστατικά του: μεταξύ άλλων, είναι πλουσιότατα σε πρωτεΐνες, σελήνιο και υδράργυρο, ενώ αυξάνουν την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών κυττάρων του αίματος, αυτά που σκοτώνουν τους ανεπιθύμητους εισβολείς στον οργανισμό δηλαδή. 

Περιόρισε
Τη ζάχαρη. Δεν κάνει κακό μόνο στη ζυγαριά, αλλά και στα νεύρα σου από τα επιπλέον κιλά. Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, μειώνεται η ικανότητά τους να καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Ο παθολόγος
«Κανένας δεν έχει ανοσία στα μικρόβια και τους ιούς, πόσο μάλλον το χειμώνα, που ευδοκιμούν και αναπτύσσονται στους κλειστούς χώρους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε "καταδικασμένοι" να αρρωστήσουμε. Αρκεί να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας», υποστηρίζει ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Παθολόγος, και προτείνει:

Πλύνε (καλά) τα χέρια σου: Από τα βρώμικα χέρια μπορείς να μεταδώσεις ή να κολλήσεις από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι και ηπατίτιδα. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να φροντίζεις σχολαστικά την υγιεινή τους: τρίβε τα καλά και επίμενε κάτω από τα νύχια και στις πτυχές του δέρματος (καθώς τα μικρόβια έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σ’ αυτά τα σημεία). Να τα ξεβγάζεις με άφθονο νερό και να τα σκουπίζεις με καθαρή και στεγνή πετσέτα.

Αγόρασε μαντιλάκια: Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να πλένεις τα χέρια σου όσο συχνά χρειάζεται (π.χ. στο σούπερ μάρκετ ή μετά από πολλές χειραψίες), εφοδίασε την τσάντα σου, το σακίδιο του παιδιού σου ή το χαρτοφύλακα του συντρόφου σου με μαντιλάκια. Όχι όμως οποιαδήποτε. Τα αντιβακτηριακά καθαρίζουν αποτελεσματικά τα χέρια, ενώ προφυλάσσουν και από μολύνσεις. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, σχεδόν εξουδετερώνουν όλα τα μικρόβια. Προτίμησε εκείνα που περιέχουν πάνω από 60% αλκοόλ.

Ξεκουράσου: Οι επιστημονικές μελέτες δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας ότι ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται, οπότε είναι συνηθισμένο το φαινόμενο άνθρωποι που κοιμούνται ελάχιστα ή άσχημα να γίνονται ευάλωτοι σε ιούς και λοιμώξεις. Αιτία, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, είναι η διατάραξη της ρύθμισης ορισμένων χημικών ουσιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Για να λειτουργεί 100% το ανοσοποιητικό μας χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου καθημερινά. Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς, με άλλα λόγια.

Βγες μια βόλτα: Όχι ότι χρειάζεσαι άλλη μια έρευνα για να πειστείς για τη χρησιμότητα της άσκησης, αλλά σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Παν/μίου Λόφμπρο, ακόμα και η μέτριας έντασης γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα, διεγείρει το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια και τη συγκέντρωση αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι γίνεσαι λιγότερο επιρρεπής σε ιογενείς λοιμώξεις και μειώνεις το χρόνο ανάρρωσης.

Περιόρισε
Το αλκοόλ. Μπορεί ένα ποτηράκι κρασί να είναι το μυστικό της μακροζωίας, όταν όμως χάνουμε το μέτρο δηλητηριάζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αναστέλλοντας την ικανότητα του νωτιαίου μυελού να παράγει λευκοκύτταρα (που σκοτώνουν τα μικρόβια). Φρόντισε λοιπόν να βάλεις μέτρο και στις... οινοποσίες!

Ο ολιστικός γιατρός
«Πολλές εναλλακτικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην τόνωση του ανοσοποιητικού και την εξουδετέρωση των ιών και των μικροβίων που απειλούν την υγεία μας», εξηγεί ο Δημήτρης Γιαννιώτης, Ρεφλεξολόγος- Δάσκαλος Σιάτσου. Αν είσαι λάτρις των πιο... φυσικών λύσεων, διάβασε τι προτείνει ο ειδικός. 

Απόλαυσε ένα θεραπευτικό μασάζ: Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, το μασάζ μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εξίσου ευεργετικές επιδράσεις και σε ανθρώπους που απλά νιώθουν πιεσμένοι από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ένα μασάζ μία φορά την εβδομάδα από έναν επαγγελματία ή ακόμα και από το σύντροφο ή τη φίλη σου αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό, δύο νευροδιαβιβαστών οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να ενισχύσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σου. 

Εμπιστεύσου την κινέζικη σοφία: Το κινέζικο σκεύασμα που προέρχεται από το φυτό astragalus (αναζήτησέ το σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή σε μεγάλα φαρμακεία) χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από την αρχαιότητα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι όχι άδικα, καθώς, σύμφωνα με παλιότερες αλλά και νέες έρευνες, διεγείρει το μυελό των οστών ώστε να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτά, με τη σειρά τους, παράγουν αντισώματα και ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη οι οποία εξουδετερώνει τους ιούς.

Πάρε εχινάκεια: Το συγκεκριμένο φυτό θεωρείται ο καλύτερος φυτικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέψουν ιούς και μικρόβια. Μπορείς να τη λαμβάνεις σε μορφή ροφήματος ή χαπιών.

Κάνε τάι τσι: Αν δεν είσαι λάτρις του γυμναστηρίου, μπορείς να επιλέξεις μια εναλλακτική μορφή άσκησης, η οποία όμως έχει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα στην τόνωση και την ενδυνάμωση του οργανισμού. Ο λόγος για το τάι τσι, μια σειρά ασκήσεων δηλαδή που περιλαμβάνει αργές κινήσεις, διαλογισμό και αναπνοές. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες έδειξε ότι το τάι τσι μειώνει την απελευθέρωση κατεχολαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που αποδυναμώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες μπορεί να βελτιώσει κατά 45% τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιόρισε
Την αλόγιστη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων. Αν και σου προσφέρουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία (και διασφαλίζουν την καλή φυσική σου κατάσταση), δεν πρέπει να τα λαμβάνεις με... τις χούφτες. Συμβουλεύσου έναν ειδικό, για να σου χορηγήσει το κατάλληλο σκεύασμα για σένα.

Ο ψυχολόγος
«Τα συναισθήματά μας έχουν άμεση επιρροή στις άμυνες του οργανισμού απέναντι στις απειλές. Τα αρνητικά (π.χ. απαισιοδοξία κ.λπ.) μεταφράζονται σε ευάλωτη υγεία, ενώ τα θετικά (βλ. αισιοδοξία) τονώνουν το ανοσοποιητικό» υποστηρίζει η Χαρά Νομικού, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος. Να τι μπορείς να κάνεις για να δυναμώσεις τις φυσικές άμυνές σου.   

Επανασυνδέσου με... τον εαυτό σου: Αυτό είναι το βασικό βήμα για να εξασφαλίσεις την ισορροπία του μυαλού και του σώματος. Καλή ψυχολογία σημαίνει και καλή υγεία. Γι' αυτό, φέρσου στον εαυτό σου όπως στον πιο αγαπημένο σου φίλο. Κανάκεψέ τον, βρες προσωπικό χρόνο, ασχολήσου με δραστηριότητες που σε γεμίζουν, σιγουρέψου ότι θα καταφέρεις να απολαύσεις μια καλή ταινία ή να μην κάνεις απολύτως τίποτα αν αυτό πραγματικά θέλεις. 

Βάλε στόχους: Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι προκλήσεις μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελός μας. Κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με μια νέα επαγγελματική ή προσωπική πρόκληση, ο οργανισμός σου βρίσκεται σε υπερδιέγερση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τους «εχθρούς» - είτε πρόκειται για κάποιο αρπακτικό είτε για έναν ιό. Η ανάληψη νέων, εφικτών καθηκόντων στη δουλειά ή το σπίτι σού δίνουν κίνητρο, σε κάνουν πιο ενεργητική και επομένως ευνοούν την υγεία.

Άνοιξε τον κύκλο σου: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι στενές φιλικές σχέσεις μπορούν να περιορίσουν την επιβλαβή επίδραση των ορμονών που παράγει ο οργανισμός σε περιόδους έντονου στρες. Νέα μελέτη δείχνει πως όσο περισσότερες κοινωνικές σχέσεις έχει κάποιος τόσο πιο υγιής είναι. Στο πλαίσιό της, ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός των εθελοντών που είχαν μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο παρήγαγε περισσότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνων που είχαν περιορισμένες επαφές.

Κράτησε χαμηλούς τόνους: Μια εποικοδομητική συζήτηση με το σύντροφό σου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, δείχνει αμερικανική έρευνα.  Στο πλαίσιο της, ζήτησαν από 41 ευτυχισμένα ζευγάρια να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα της σχέσης τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως μετά από 15' συζήτησης οι εθελοντές είχαν υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αντίθετα, ζευγάρια που αλληλοσαρκάζονται έχουν λιγότερα «προστατευτικά» κύτταρα.

Περιόρισε
Το στρες. Ανάμεσα στα μύρια κακά που έπονται του άγχους, είναι και η πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος σου. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι πολύ συχνά, ένα ξαφνικό κρυολόγημα ή μια γρίπη είναι ο τρόπος του οργανισμού να σου πει «θέλω διάλειμμα». Μάθε, λοιπόν, να τον ακούς.

...
Από την Έρση Μηλιαράκη. Στο θέμα συνεργάστηκαν:
* Μάριος Δημόπουλος, Κλινικός Διατροφολόγος
* Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Παθολόγος
* Δημήτρης Γιαννιώτης, Ρεφλεξολόγος- Δάσκαλος Σιάτσου
* Χαρα Νομικού, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

 
10  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Κατάρριψε τους μύθους του χειμώνα στις: Οκτώβριος 06, 2010, 16:58:01 μμ
Δεν θέλουμε να τις στεναχωρήσουμε, αλλά τα περισσότερα γιατροσόφια των μαμάδων μας προς αποφυγή των κρυολογημάτων του χειμώνα, δεν ευσταθούν, υποστηρίζουν οι ειδικοί. «Ξεσκεπάσαμε» τρεις από τους πιο χαρακτηριστικούς «χειμωνιάτικους» μύθους και σου αποκαλύπτουμε την αλήθεια.

 Mύθος  Να φοράς πάντα σκούφο το χειμώνα - από το κεφάλι χάνεις το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητάς σου όταν κάνει κρύο.
Η αλήθεια: Συνέχισε να τυλίγεις καλά το κεφάλι σου πριν βγεις στο κρύο. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι στην πραγματικότητα, δεν χάνεις θερμότητα από το κεφάλι. Σύμφωνα με τον Daniel Sessler MD, ερευνητή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Κλίβελαντ, το πρόσωπό σου είναι περίπου 5 φορές πιο ευαίσθητο από τις υπόλοιπες περιοχές του σώματός σου. Και είναι αυτό που θα σου δώσει την ένδειξη ότι πρέπει να βάλεις ένα πουλόβερ παραπάνω ή να αυξήσεις την ένταση του θερμοστάτη στο σπίτι πριν σε περονιάσει το κρύο.

 Mύθος  Όταν είσαι κρυωμένη πρέπει να τρως καλά, ενώ όταν έχεις πυρετό καθόλου.
Η αλήθεια: Εδώ κρύβεται η μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είσαι υπερπλήρης από φαγητό με υψηλή διατροφική αξία, το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι... ακαταμάχητο. Όταν είσαι στο κρεβάτι με πυρετό, μην νομίζεις ότι δεν χρειάζεσαι ενέργεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο μεταβολισμός σου «μαρσάρει» με υψηλές ταχύτητες και εσύ χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια - και όχι λιγότερες θερμίδες. Τι σημαίνει αυτό; Να πίνεις πολλά υγρά και να τρως καλά, ασχέτως συμπτωμάτων.

 Mύθος  Αν βγεις στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά, θα αρρωστήσεις.
Η αλήθεια: Σε παλιότερη μελέτη οι επιστήμονες χώρισαν 180 εθελοντές σε δύο ομάδες και ζήτησαν από αυτούς της 1ης να τοποθετήσουν τα πόδια τους σε παγωμένο νερό. Διαπίστωσαν ότι μ' αυτό τον τρόπο διπλασιάστηκαν οι πιθανότητές τους να αρρωστήσουν. Σύμφωνα επομένως με την έρευνα, όποιο σημείο του σώματός σου κι αν εκτεθεί σε χαμηλή θερμοκρασία, εσύ διατρέχεις τον ίδιο κίνδυνο να αρρωστήσεις. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απατούνται επιπλέον έρευνες.
 
11  Μαγειρέματα / Γενική συζήτηση / ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ στις: Σεπτέμβριος 30, 2010, 18:17:35 μμ
H παράδοση θέλει την πρώτη μορφή μπισκότου να εμφανίζεται περίπου πριν 10.000 χρόνια στην Kίνα, όπου παρασκευάζονταν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα… Άλλες παλιές ιστορίες αναφέρουν πως οι Aσσύριοι παρασκεύαζαν ένα λεπτό παξιμάδι από ζύμη κριθαριού και σιταριού, που το τοποθετούσαν σε πήλινα βάζα και το ζέσταιναν στη θράκα.
Xιλιετίες αργότερα, σε αιγυπτιακό τάφο του 2.500 π.X., υπάρχουν απεικονίσεις εργατών που συνδαυλίζουν τη φωτιά ενός φούρνου στον οποίο ψήνονται παξιμάδια.
Tο μπισκότο υπήρξε αρχικά μια πρακτική συμπυκνωμένη τροφή παραπλήσια του ψωμιού, ικανή να διατηρείται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν η γαλέτα των προϊστορικών χρόνων. O εγκυκλοπαιδικός ορισμός της γαλέτας είναι «… σπογγώδες και ξερό μείγμα αλευριού, αντιστεκόμενο καλά στη μούχλα…». Στη διαδρομή προστέθηκε μέλι και έγινε ιδιότυπο γλύκισμα με πλήθος παραλλαγών και εντυπωσιακή ποικιλία συστατικών.

Στους αρχαίους χρόνους συναντάμε στην ελληνική κουζίνα παρασκευάσματα με συστατικά το αλεύρι, το λάδι, το γάλα και το μέλι. Tην ίδια διατροφική συνήθεια συναντάμε και στη Pωμαϊκή Aυτοκρατορία.
Kατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν ανάμεσα στα διάφορα είδη ψωμιού κι έναν χαρακτηριστικό τύπο, τον «στρατιωτικό άρτο» ή «άρτο του ναυτικού». Ήταν φτιαγμένος από αλεύρι το οποίο άφηναν να μουσκέψει στο νερό επί τριάντα μέρες χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε αλάτι ούτε μαγιά και στη συνέχεια το έψηναν δυο φορές, για να μπορέσει να διατηρηθεί επί μακρόν. Για μεγάλης διάρκειας ταξίδια, η ζύμη ψηνόταν μέχρι και τέσσερις φορές. H μεγάλη θρεπτική αξία του παρασκευάσματος αυτού, συμπυκνωμένη σε σχετικά μικρό όγκο, διευκόλυνε την τροφοδοσία του στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Tρεις γαλέτες ψωμιού-μπισκότου ήταν η ημερήσια μερίδα των στρατιωτών. H διάρκεια συντήρησής τους ήταν περίπου ένας χρόνος, με την προϋπόθεση πως ήταν καλά προστατευμένες από την υγρασία σε μεταλλικά κουτιά.

H ονομασία μπισκότο για όλα αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα. Eτυμολογικά η λέξη προέρχεται από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δυο φορές. H παλαιότερη αναφορά στα μπισκότα -τουλάχιστον στις αγγλοσαξονικές χώρες- συναντάται στην αφήγηση του εξερευνητή Sir Martin Frobisher κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ακτή του Aτλαντικού της Bορείου Aμερικής το 1577. Mεταξύ άλλων αναφέρει πως η τροφή των ναυτικών του ήταν μια λίβρα μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρα ημερησίως. Σε ελληνικές μαγειρικές και διαφημίσεις των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα συναντάμε την ονομασία «δίπυρον», ενώ σε παλαιότερα κείμενα τον «διπυρίτη άρτο» και τον «πλακούντα».
H ποικιλία των συνταγών, οφειλόμενη κυρίως στη μετέπειτα προσθήκη στο αρχικό μείγμα δημητριακών, διαφόρων άλλων συστατικών, όπως ζάχαρη, λιπαρές ουσίες, αυγά, σοκολάτα, φρούτα και άλλα, δεν επιτρέπει την αυστηρή ταξινόμηση των μπισκότων.

H εύπλαστη ζύμη των μπισκότων, που δεν αλλάζει σχήμα στο φούρνο, προσφέρθηκε από τα πρώτα χρόνια παρασκευής τους σαν διέξοδος στη δημιουργική έκφραση. Πήλινα σκεύη και φόρμες ζαχαροπλαστικής σε σχήμα διαφόρων ζωικών και φυτικών μοτίβων, ή διακοσμημένα με πορτραίτα και σκηνές από την καθημερινή ζωή, που ανακαλύφθηκαν στις Iνδίες, τη Mεσοποταμία, την Aίγυπτο και την Aρχαία Eλλάδα μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ιδιαίτερης λαϊκής τέχνης. H ζαχαροπλαστική από νωρίς συνδέθηκε με τον εορτασμό των γεγονότων της ζωής, με θρησκευτικές επετείους, την αλλαγή των εποχών, κοινωνικά γεγονότα κ.ά. Mε τον Xριστιανισμό παρουσιάστηκαν οι πρώτες «συμβολικές μήτρες», όπως το Άστρο της Bηθλεέμ, ενώ μετά τον 16ο αιώνα, οπότε οι φόρμες πολλαπλασιάστηκαν με την ανακάλυψη ξύλινων σκευών από κέδρο ή καστανιά, δημιουργήθηκε πληθώρα εφήμερων λαϊκών καλλιτεχνημάτων. Mπισκότα ειδικά διακοσμημένα για γενέθλια, γάμους και βαφτίσεις συμμετείχαν στο σχετικό τελετουργικό. Στην Eυρώπη, το αρραβωνιασμένο ζευγάρι έπρεπε να δώσει το πρώτο του φιλί πάνω από ένα μπισκότο! Aκόμη και σήμερα στα Xριστουγεννιάτικα δέντρα κρεμιούνται μικρά μπισκότα, ενώ τα κουλουράκια δε λείπουν από το Πασχαλινό τραπέζι.

Mετά τον 15ο αιώνα η ζάχαρη αρχίζει προοδευτικά να αντικαθιστά το μέλι, καθώς η κοινωνία άρχισε να έλκεται από την πολυτέλεια. Mέχρι τον 17ο αιώνα το μέλι κατείχε τα πρωτεία σαν γλυκαντικός παράγων κι έδινε σε κάθε είδους μπισκότα τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του.

H σοκολάτα εισήλθε στις διαιτητικές συνήθειες στα τέλη του 17ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν άρωμα όσο και σαν κύρια ύλη σε πολλά ζαχαρώδη παρασκευάσματα. Tα μπισκότα δεν ξέφυγαν από τον κανόνα, για να φθάσουν στα μπισκότα με επίστρωση σοκολάτας και στα cookies των ημερών μας.

O αιώνας αλλάζει.
O 18ος αιώνας του διαφωτισμού χαρακτηρίσθηκε από πολλούς σαν «ο λαίμαργος αιώνας». Tότε γεννήθηκε «η τέχνη του ζαχαροπλάστη με τον μικρό φούρνο», που κατέστησε τη γαλλική ζαχαροπλαστική φημισμένη παγκοσμίως. Tα γλυκίσματα «πτι-φουρ» –petit four στα γαλλικά– έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση. Πρόκειται για είδος μικρών βουτημάτων που μπαίνουν στον φούρνο μετά το ψήσιμο των κανονικών γλυκισμάτων, όταν πια αυτός είναι σβηστός, και κατασκευάζονται από μείγματα αυγών, αλευριού και ζάχαρης. Mικρά γλυκίσματα, εύθραυστα, τραγανιστά, σκέτα ή γαρνιρισμένα με κρέμα, ζελέ ή φρούτα, αποτέλεσαν τη νέα εκδοχή των μπισκότων με πρωτότυπες, κομψές ονομασίες.

Ήδη από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα είχε αρχίσει να δίνεται νέο περιεχόμενο στις διατροφικές συνήθειες. Tο διατροφικό καθεστώς που υπερθεμάτιζε της «διατροφικής κοινωνικότητας» υποχώρησε και ο νέος διαιτητικός εξορθολογισμός «δεν δήλωνε πλέον την τελετουργική οργάνωση του τραπεζιού, αλλά ένα ορθολογικό σύστημα διατροφικών συνηθειών». Σ’ αυτό το πλαίσιο η παραγωγή μπισκότων άλλαξε προσανατολισμό. H παρασκευή ενός «μπισκότου-τροφίμου» που θα αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής απευθυνόμενο σε μεγάλο καταναλωτικό κοινό, ξεπερνώντας το στάδιο των «μπισκότων πολυτελείας», έγινε πραγματικότητα.

Aναφέρεται ότι ο Dent παρασκεύασε για πρώτη φορά και καθιέρωσε τα παξιμάδια-biscuits, τα γνωστά στις μέρες μας crackers.

Tον 19ο αιώνα, με την εξάπλωση της αγγλικής συνήθειας του απογευματινού τσαγιού, οι ευκαιρίες απόλαυσης των μικρών ξηρών γλυκισμάτων μαζί με μια κούπα αχνιστό μυρωδάτο τσάι πολλαπλασιάστηκαν.
Tότε ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση της παραγωγής μπισκότων, με πιονιέρο την αγγλική μπισκοτοποιία. Kατά μία αληθοφανή εκδοχή η βιομηχανοποιημένη παραγωγή των μπισκότων παρουσιάζεται στη Mεγάλη Bρετανία.

Tο «εγγλέζικο μπισκότο» γνώρισε ζηλευτή άνθηση και ευρείας κλίμακας παραγωγή. H αγγλική μπισκοτοποιία εξήγε όχι μόνον στις αγγλικές αποικίες αλλά και σε όλον τον κόσμο ήδη από το 1840.
Eκείνη την εποχή ο Roman Lefévre, ζαχαροπλάστης με ανατολίτικη καταγωγή, μαζί με τη γυναίκα του Utile, εγκαταστάθηκαν κοντά στους μπισκοτοποιούς, τους φουρνάρηδες και τους αλευράδες της Nάντης στην περιοχή Quai de la Fosse, όπου παρασκεύασαν τα πρώτα «petit beurre».

Στη συνέχεια και τα υπόλοιπα Ευρωπαικά κράτη όπως Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία,....ακολούθησαν τη «μόδα» και ανέπτυξαν τη δική τους μπισκοτοποιία.

Tην εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η μπισκοτοποιία τάχθηκε στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μαχόμενων λαών και προσανατολίστηκε στην παραγωγή πλήρους και υγιεινής τροφής. Tα μεγαλύτερα εργοστάσια μπισκότων παρήγαν «το ψωμί του πολέμου», απαραίτητο για τους μαχητές, τους πληγωμένους και τους αιχμαλώτους.
Tη δεκαετία του ’20, όταν οι επιχειρήσεις άρχισαν πάλι τις δραστηριότητές τους, το μπισκότο έγινε μια ολοκληρωμένη, εύκολη στην κατανάλωσή της τροφή, κι άρχισε να αποκτά την σύγχρονη διατροφική του διάσταση. Δυο ξερά μπισκότα σφίγγουν μια γέμιση σοκολάτας, βανίλιας, φράουλας, βερύκοκου κ.ά. Tότε πρωτοεμφανίστηκαν και τα γεμιστά μπισκότα-σάντουιτς, που υποκατέστησαν τα μικρά γεύματα κι εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από μικρούς και μεγάλους.

H περίοδος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ώς την αρχή της δεκαετίας του ’60 σφραγίστηκε από την ίδρυση μεγάλων διεθνών βιομηχανικών μονάδων. Mε τις δραστηριότητες και την εξειδικευμένη λειτουργία τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ποικιλομορφία των μπισκότων. Μοντέρνες ιδέες και παράδοση παντρεύτηκαν. Διατηρούνται ακόμη τρόποι παραγωγής μπισκότων για τσάι που ακολουθούν τις συνταγές που εφαρμόζονταν από τους ζαχαροπλάστες της Aικατερίνης των Mεδίκων και σήμερα παράγονται σε κορυφαίες τεχνικές εγκαταστάσεις.
Aπό το 1953 και σε όλη τη δεκαετία του ’60, η τεχνολογική πρόοδος που σημειώθηκε στις παραδοσιακές τεχνικές κοπής και διπλώματος της ζύμης γέννησε καινούργια προϊόντα.

´Εκδοση: Η Ιστορία του Ελληνικού Μπισκότου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 2000
Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Created by OgilvyOne Worldwide
12  Κουβεντούλα / Ανθρώπινες Σχέσεις / Μοιάζεις των μπαμπά μου...γι΄ αυτό σ΄αγαπάω! στις: Σεπτέμβριος 27, 2010, 18:41:30 μμ
Αν και ως τώρα μερικά πράγματα στον έρωτα θεωρούνταν «απλά», στο βιβλίο του με τίτλο «Η νέα επιστήμη της έλξης ανθρώπων», ο καθηγητής Ντέιβιντ Πέρετ του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους στη Σκωτία εξηγεί με επιστημονικό τρόπο γιατί μας προσελκύουν άντρες και γυναίκες που μας θυμίζουν τον γονέα μας του αντίθετου φύλου. Με λίγα λόγια, «μου θυμίζεις τον πατέρα μου (ή τη μητέρα μου, για τους άνδρες), γι΄ αυτό σε αγαπάω»!

 

Πείραμα σε 300 άνδρες και 400 γυναίκες, εκ των οποίων όλοι είχαν μόνιμη σχέση και είχαν μεγαλώσει και με τους δύο γονείς τους, έδειξε ότι η συνύπαρξη και η στενή παρατήρηση των γονιών μας σε τρυφερή ηλικία εντυπώνουν τα χαρακτηριστικά τους στη μνήμη μας, επηρεάζοντας έτσι την άποψή μας για το ποιον θεωρούμε ελκυστικό αργότερα στη ζωή μας.

 

Ο δόκτωρ Πέρετ κατέγραψε το χρώμα ματιών και μαλλιών των συμμετεχόντων, των ερωτικών συντρόφων τους και των γονιών τους. Αποδείχθηκε ότι τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, αν, για παράδειγμα, ένας άντρας έχει ξανθιά και γαλανομάτα μητέρα, είναι πολύ πιθανόν να ερωτευτεί μια ξανθιά και γαλανομάτα γυναίκα. Τα δικά μας χρώματα ή εκείνα του γονιού του ιδίου φύλου φαίνονται να διαδραματίζουν ελάχιστο ρόλο όταν επιλέγουμε ταίρι. Πέρα όμως από τα χρώματα, εκείνο που φαίνεται ότι «αναζητούμε» στο πρόσωπο των πιθανών συντρόφων μας είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μητέρας ή του πατέρα μας, αντίστοιχα, όπως ήταν σε νεαρή ηλικία. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθ μό αν ένας άντρας είχε καλή σχέση με τη μητέρα του ή μια γυναίκα με τον πατέρα της, διότι φαίνεται ότι προσπαθούμε να αναπαράγουμε αυτήν την όμορφη εμπειρία και στις ερωτικές σχέσεις μας.

 

Ο δόκτωρ Πέρετ όμως εξηγεί ότι σημαντικός παράγοντας έλξης είναι το πόσο «θηλυκό» ή «αρρενωπό» είναι ένα πρόσωπο. Κατά την εφηβεία, η δομή των οστών του προσώπου μας αλλάζει υπό την επήρεια των ορμονών. Στους άνδρες, η τεστοστερόνη κάνει πιο έντονο το σαγόνι και τα φρύδια, ενώ τα οιστρογόνα επιτρέπουν στις γυναίκες να διατηρήσουν αναλογίες που μοιάζουν παιδικές, «μαλακές» γραμμές, γεμάτα χείλη, μικρή μύτη, μικρό μέγεθος κεφαλιού και μεγάλα μάτια. Μάλιστα, το 95% των συμμετεχόντων στην έρευνα απεφάνθησαν ότι η εκθήλυνση των χαρακτηριστικών γυναικών μέσω υπολογιστή (πιο «γλυκό» πιγούνι, πιο τονισμένα μάτια και χείλη, πράγμα που περίπου κάνει και το μακιγιάζ) τις έκανε πολύ πιο ελκυστικές.

 

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν κάποιος ανταποκρίνεται ή όχι στο παραδοσιακό πρότυπο ομορφιάς, όσο περισσότερο τον γνωρίζουμε τόσο πιο ελκυστικός μάς φαίνεται. Κατά την έρευνά του, ο δρ Πέρετ διαπίστωσε ότι, αν και αυτό μοιάζει κλισέ, η θεώρησή μας για την εσωτερική ομορφιά του άλλου, όπως εκφράζεται μέσα από την προσωπικότητα, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε μια εκτίμηση που καλύπτει και την εξωτερική του εμφάνιση. Ετσι, αντίθετα με τα θαύματα που υπόσχονται εταιρείες καλλυντικών, το μοναδικό «επιστημονικά αποδεδειγμένο» μυστικό ομορφιάς είναι ο καλοσυνάτος και ενδιαφέρων χαρακτήρας.

13  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Γεμίστε τις μπαταρίες σας! στις: Σεπτέμβριος 26, 2010, 20:42:27 μμ
       
Η κόπωση είναι μία “ασθένεια” της εποχής που τείνει να πάρει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Έλλειψη ενέργειας, αίσθηση καταπόνησης, δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, ανορεξία και, γενικότερα, η αίσθηση ότι έχουμε “μείνει από καύσιμα”, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της κόπωσης, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε ζει έναν έντονο τρόπο ζωής, από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων μέχρι τους επαγγελματίες οδηγούς, τους αθλητές, τους μαθητές, τους φοιτητές και τις εργαζόμενες μητέρες.
Η καλύτερη ώρα για τη λήψη του συμπληρώματος διατροφής είναι το πρωί μαζί με το πρωινό, μια και ορισμένες βιταμίνες, κυρίως οι λιποδιαλυτές, απορροφούνται καλύτερα με το φαγητό.
Άγχος, κυκλοφοριακό, φόρτος εργασίας, υποχρεώσεις, έντονη πνευματική αλλά και σωματική κούραση φέρνουν τον οργανισμό στα όριά του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Η κόπωση μπορεί να προκληθεί από μεγάλη ένταση, που δημιουργεί έλλειψη ενέργειας στους μυς, αλλά και από τοξίνες μικροβίων, που βλάπτουν τα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.
Η αϋπνία είναι μία από τις πρώτιστες αιτίες που αισθανόμαστε κόπωση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αν υποχρεώσεις κάποιον να μείνει ξύπνιος για 24 ώρες, στη συνέχεια επέρχεται σε κατάσταση γενικής κατάπτωσης. Σε περιπτώσεις όπου η κόπωση εμφανίζει πλέον χρόνια μορφή, πιθανολογείται ότι οφείλεται σε λοίμωξη από ιό, χωρίς όμως να έχει ακόμα αποδειχθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά.
Ο πάσχων θα πρέπει τότε να συμβουλευτεί τον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος με βάση το ατομικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα συστήσει έναν παρακλινικό έλεγχο, πριν προχωρήσει σε διάγνωση, και θα προτείνει αντίστοιχες με κάθε περίπτωση θεραπευτικές λύσεις.
Η κόπωση φαίνεται ότι είναι πιο πολύπλοκο ζήτημα απ' ό,τι θα νόμιζε κανείς. Η αντιμετώπιση της σύνθετης, πολυπαραγοντικής αυτής κατάστασης περιλαμβάνει μία σειρά συντονισμένων μέτρων, όπως παρεμβάσεις στον ψυχολογικό τομέα, προσαρμογή των καθημερινών δραστηριοτήτων του πάσχοντος, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.
Ξεκούραση, ισορροπημένη διατροφή, άσκηση (η τακτική ήπια άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας), αντιμετώπιση των αλλεργικών και των ψυχολογικών συμπτωμάτων, λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τα χαμένα επίπεδα της ενέργειάς σας.
Πριν όμως τα πράγματα φτάσουν σε τόσο οριακό σημείο, γιατί να μη δείξετε λίγο περισσότερη προσοχή και φροντίδα για τον εαυτό σας; Αφιερώστε τη σημερινή μέρα στην ξεκούραση. Άλλωστε, προσέχουμε για να έχουμε...
Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Πρόκειται για μια περίπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση. Αυτή δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται με κάθε φυσική ή νοητική δραστηριότητα.
Οι ασθενείς διαμαρτύρονται, επίσης, για ποικίλα μη ειδικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, μυαλγίες, διαταραχή της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης, αϋπνία, καθώς και κόπωση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες ύστερα από έντονη προσπάθεια. Προκειμένου να διαγνωσθεί χρόνια κόπωση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πρέπει να ικανοποιούνται δύο κριτήρια:
 Σοβαρού βαθμού χρόνια κόπωση διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία δεν αποδίδεται σε άλλες γνωστές κλινικές καταστάσεις.
 Συνύπαρξη τεσσάρων ή περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα για ένα εξάμηνο: διαταραχή της μνήμης ή της ικανότητας συγκέντρωσης, πονόλαιμος, λεμφαδενοπάθεια, μυαλγία, πολυαρθραλγία χωρίς οίδημα ή ερυθρότητα, κεφαλαλγία, ύπνος που δεν αναζωογονεί, κόπωση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες έπειτα από έντονη άσκηση.
Σε κάθε 1.000 άτομα αντιστοιχούν δύο με χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης. Το σύνδρομο αφορά άτομα και των δύο φύλων, ενώ εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές και τις εθνικές ομάδες.
Έθνος
 
 
14  Κουβεντούλα / Fitness και Διατροφή / Κρατήστε “ζωντανές” τις βιταμίνες στις τροφές στις: Σεπτέμβριος 26, 2010, 20:39:50 μμ
       
 
Στέφανος Καραγιαννόπουλος Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής προληπτικής ιατρικής κλ.”Κυανούς Σταυρός”
Συμβουλές για να παραμείνουν οι βιταμίνες στις τροφές
Κόψτε τις σαλάτες λίγο πριν τις σερβίρετε. Αν πρόκειται να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, κόψτε τα την τελευταία στιγμή. Έτσι μειώνετε την απώλεια βιταμίνης C.
Βράστε τα λαχανικά σε λίγο νερό. Αν είναι κατεψυγμένα, μην τα πλένετε πριν το βράσιμο. Μην προσθέσετε σόδα στο νερό, γιατί καταστρέφετε τη θειαμίνη. Και το ψήσιμο στον φούρνο καταστρέφει μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Καλό είναι να προτιμάτε το βράσιμο στον ατμό.
Το κρέας στη σχάρα ή στον φούρνο διατηρεί περισσότερες βιταμίνες Β από ό,τι στην κατσαρόλα βραστό. Μπορούμε όμως να αναπληρώσουμε την απώλεια καταναλώνοντας και τον ζωμό από το κρέας.
Χρησιμοποιήστε το νερό που βράσατε τα λαχανικά και τον ζωμό του κρέατος για να φτιάξετε σούπα. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε αρκετές από τις βιταμίνες που θα χάνονταν.
Οι πατάτες που βράζουν ή ψήνονται με τη φλούδα κρατούν σχεδόν όλες τις βιταμίνες τους. Αν τις κόψετε σε κομμάτια, η απώλεια των βιταμινών είναι μεγαλύτερη. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Οι τροφές που μαγειρεύονται, μπαίνουν στο ψυγείο και στη συνέχεια ξαναζεσταίνονται για να χρησιμοποιηθούν, χάνουν σημαντική ποσότητα βιταμινών, κυρίως βιταμίνη C.
Δεν έχει μεγάλη σημασία το υλικό του σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα (γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο ή εμαγιέ) σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των βιταμινών.
Οι ντομάτες, όταν τις αγοράζετε άγουρες, πρέπει να ωριμάσουν μακριά από τον ήλιο. Αν ωριμάσουν στον ήλιο ή στο ψυγείο, χάνουν ένα μέρος των πολύτιμων συστατικών τους.
Αντί για άσπρο ρύζι, προτιμήστε το αναποφλοίωτο. Στη φλούδα του κρύβει πολύτιμα συστατικά.
Το ψυγείο είναι η καλύτερη λύση, αν δεν σκοπεύετε να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά την ίδια μέρα. Τα πολύ ώριμα φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη διατροφική αξία.
Αγοράστε λαχανικά χωρίς λιπάσματα (τα βιολογικά ή οργανικά). Αγοράζετε τα λαχανικά φρέσκα από τη λαϊκή ή το μανάβικο. Προτιμήστε τα ντόπια φρούτα. Ο χρόνος μεταφοράς από τη μια χώρα στην άλλη δημιουργεί απώλειες σε θρεπτικά συστατικά ή μύκητες.
Διαβάστε καλά τις ετικέτες. Αποφύγετε όσα προϊόντα περιέχουν χρωστικές ύλες, συντηρητικά, επιπλέον αρώματα.
Έθνος
 
15  Κουβεντούλα / Υγεία και Ευεξία / Άσκηση και λίγο αλκοόλ “ασπίδα” για την καρδιά στις: Σεπτέμβριος 26, 2010, 20:35:15 μμ

Άνθρωποι που δεν πίνουν και δεν γυμνάζονται καθόλου αντιμετωπίζουν κατά 30 έως 49 τις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους πίνουν λίγο ή γυμνάζονται ή κάνουν και τα δύο
“Αντίδοτο” κατά των θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και άλλων παθήσεων είναι η σωματική άσκηση και η ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ και δεν ασκούνται αντιμετωπίζουν κατά 30% έως 49% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους πίνουν λίγο, ασκούνται ή κάνουν και τα δύο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη Δανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Health Journal».
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να αξιολογηθεί ταυτόχρονα η επίπτωση δύο παραγόντων στην εκδήλωση μοιραίων ισχαιμικών επεισοδίων και θανάτων από άλλα αίτια. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.000 ενηλίκους και διήρκεσε 20 χρόνια και η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνδρες και γυναίκες που ασκούνται κινδυνεύουν σαφώς λιγότερο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο απ όσους δεν ασκούνται καθόλου.
Ευεργετική στην υγεία είναι και η ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Άνθρωποι που έπιναν λίγο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εμφάνισαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από άλλα αίτια, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν πολύ.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και ο συσχετισμός που έκαναν οι επιστήμονες στην κατανάλωση αλκοόλ με την άσκηση. Οι άνθρωποι που είχαν λόγους να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, όπως θρησκευόμενοι, τέως αλκοολικοί και έγκυες, μπορούσαν να αντιρροπήσουν τα χαμένα οφέλη από την απουσία αλκοόλ με την άσκηση.
Με απλά λόγια, όσοι δεν έπιναν καθόλου, αλλά τα επίπεδα σωματικής άσκησης ήταν μέτρια έως υψηλά, είχαν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο απ όσους δεν έπιναν και δεν ασκούνταν καθόλου.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι μη πότες εμφανίζουν 30% έως 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ.
Στοιχεία
Οι μη πότες, ωστόσο, που έχουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά 31% έως 33%, σε σύγκριση με τους μη πότες που δεν ασκούνται καθόλου. Όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα ποτό την εβδομάδα και είναι φυσικά ενεργοί, έχουν 44% έως 50% μικρότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους μη πότες, οι οποίοι δεν ασκούνται καθόλου.
Στους θανάτους από όλα τα αίτια βρέθηκε ότι -άσχετα από την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ- οι φυσικά ανενεργοί έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Στην ομάδα των ανθρώπων που ασκούνται, οι μέτριοι πότες εμφανίζουν το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Όσοι δεν ασκούνται και δεν πίνουν καθόλου, έχουν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους δεν πίνουν καθόλου, αλλά ασκούνται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσική δραστηριότητα κλιμακώνεται ως εξής:
Φυσικά ανενεργός είναι εκείνος ο οποίος ασκείται λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Μετρίως ενεργός, θεωρείται όποιος έχει δύο έως τέσσερις ώρες την εβδομάδα ήπια σωματική δραστηριότητα, δηλαδή περπατάει, κάνει ποδήλατο ή ασχολείται με την κηπουρική.
Μετρίως έως έντονα ενεργός είναι όποιος ασκείται ήπια για περισσότερες από τέσσερις ώρες την εβδομάδα (έντονο περπάτημα, γρήγορη ποδηλασία, βαριά κηπουρική και απαιτητικά σπορ).
Παρόμοια κλιμάκωση υπάρχει και στην κατανάλωση αλκοόλ. Μη πότες θεωρούνται όσοι πίνουν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα, μέτριοι πότες όσοι στο ίδιο διάστημα πίνουν ένα έως 14 ποτά και βαρείς πότες όσοι καταναλώνουν εβδομαδιαίως 15 ή περισσότερα ποτά. Ένα ποτό θεωρείται ένα μπουκάλι μπίρας, ένα ποτήρι κρασιού ή ένα ουίσκι.
Έθνος
 
Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 35 »